KNVB hoopt op doorgang Eredivisie ondanks coronabesmettingen: 'Ruimte in speelkalender is echt minimaal'

door Thijs Zwagerman 6

Bron Ajax Life

KNVB hoopt op doorgang Eredivisie ondanks coronabesmettingen: 'Ruimte in speelkalender is echt minimaal'

door Thijs Zwagerman 6

Bron Ajax Life

Laatst geüpdatet

Ajax heeft in de tweede seizoenshelft maar één mogelijkheid om een competitiewedstrijd te verplaatsen. Dat zou noodzakelijk kunnen zijn als er een corona-golf binnen de Ajax-selectie uitbreekt en de Amsterdammers er voor een wedstrijd niet in slagen om twaalf veldspelers en een keeper op de been te krijgen.

Vanwege de toenemende coronabesmettingen in zowel de maatschappij als de voetballerij en het feit dat er in de Ajax-selectie inmiddels ook minimaal één speler met corona kampt, besloot Ajax Life te bellen met Jan Bluyssen. Hij is de manager competitiezaken van de KNVB en geeft aan zich ondanks de toenemende besmettingen nog geen zorgen te maken over het restant van de Eredivisie. ‘Zorgen is een groot woord. We zijn wél zeer alert en gelukkig merken we dat de clubs dat ook zijn’, aldus Bluyssen.

De manager competitiezaken legt vervolgens uit dat er regels zijn die ervoor zorgen dat het voor alle clubs duidelijk is wanneer zij of wel niet moeten voetballen als zij binnen de selectie kampen met coronabesmettingen. ‘Elke club moet op de wedstrijddag minimaal 25 op corona geteste spelers opgeven die met regelmaat op het wedstrijdformulier staan. De bondsarts beoordeelt deze testen. Als daarvan dertien of meer positief zijn, dan gaat de wedstrijd niet door. Of als je het omdraait: er moeten dus minimaal twaalf veldspelers en een keeper overblijven. Deze regel staat nog steeds als een huis. Als een club zeven besmettingen heeft, dan hoeven ze echt niet te bellen. Dat heeft geen zin en dat weet elke club ook. Iedereen is op de hoogte van de nu geldende regels’, stelt Bluyssen.

'Continuïteit van competitie mag niet in gevaar komen'

Volgens Bluyssen is deze harde duidelijkheid noodzakelijk om het restant van het speelschema van dit Eredivisie-seizoen niet in gevaar te brengen. ‘We moeten er met z’n allen echt álles aan doen om zo veel mogelijk uit te spelen, want de ruimte in de kalender is echt minimaal. Ajax heeft gezien het volle schema nog maar één echte mogelijkheid om een wedstrijd in te halen, zonder in de knoei te geraken. De continuïteit van de competitie mag niet in gevaar komen door het onnodig uitstellen van wedstrijden.’

Lees meer over: