Hoogleraar: 'Aboutaleb was machteloos'

door JulesP 7

Hoogleraar: 'Aboutaleb was machteloos'

door JulesP 7

Laatst geüpdatet

VOORBEELD AAN ENGELSEN - Volgens hoogleraar van de Rijks Universiteit Groningen, Jan Brouwer, was de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb afgelopen zondag zo goed als machteloos toen Ajax-supporters vuurwerk op het veld gooiden. Dat zegt de specialist op het gebied van de voetbalwet tegen AT5.

'Één keer een tegel op het hoofd van een politie-agent kapot hebben geslagen, is niet genoeg', vertelt Brouwer. 'Je moet het ten minste twee keer gedaan hebben.' Dat houdt in dat de supporters ná de onderbreking nog een keer vuurwerk hadden moeten gooien voordat er actie ondernomen kon worden, stelt Brouwer.

'Dan hadden ze eventueel door de burgemeester van Rotterdam kunnen worden aangepakt', vervolgt Brouwer. 'En die is alleen baas in eigen stad en kan alleen een stadionverbod opleggen voor De Kuip. Daar malen de Ajax-supporters echt niet om. Aboutaleb kan dat ook alleen opleggen voor drie maanden. Wanneer komen de Ajax-supporters daar terug? Voorlopig niet', geeft Brouwer aan hoe machteloos de burgemeester was.

Engelse voetbalwet
Brouwer denkt daarom dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan de Engelsen als het aankomt op het straffen van supporters. 'Ik denk dat ze in Engeland per direct een stadionverbod zouden hebben gekregen van de privaatrechter voor drie jaar. Dat betekent dat ze strafbare feiten hebben gepleegd en dus moeten ze ook voor de strafrechter verschijnen. Van hem zouden ze een veel langdurigere straf hebben gekregen', is Brouwer duidelijk.

Daarom pleit Brouwer er voor dat de voetbalwet in Nederland opnieuw wordt opgenomen in het strafrecht. 'Dan zou je aan hooligans een meldplicht opleggen, maar niet zoals in de huidige voetbalwet van twee minuten op het politiebureau zitten. Dat betekent dat je een meldplicht hebt voor de gehele duur van een wedstrijd. Dat is effectief want dan weet je dat ze niet in het stadion kunnen zijn', legt Brouwer uit. 'Nu gebeurt er eigenlijk niets.'

Bekijk het interview hieronder:

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties