'Het uitblijven van transfers mag ook niet te lang duren'

door Bart Veenstra 6

'Het uitblijven van transfers mag ook niet te lang duren'

door Bart Veenstra 6

Laatst geüpdatet

Op sportief gebied zou het uitblijven van een zomerse leegloop bij Ajax een groot voordeel zijn, maar Voetbal International-journalist Marco Timmer merkt terecht op dat de dure huishouding van Ajax voor het grootste deel is gebaseerd op het spelen in de Champions League én grote transferwinsten.

Vanwege het coronavirus blijven transfers - die tot voor kort zekerheden leken - mogelijk uit. Het mag niet te lang duren, zo schrijft Timmer. 'Want ook de Amsterdammers hebben ordinair geld nodig. Dat klinkt gek, aangezien de club onlangs nog ronkende halfjaarcijfers presenteerde. Ajax maakte opnieuw een gigantische winst van 53 miljoen euro en het eigen vermogen steeg met 51,7 miljoen naar 261,7 miljoen. Geld genoeg dus.'

Die cijfers maakten echter ook duidelijk dat Ajax afstevent op een operationeel miljoenenverlies, vervolgt Timmer. De kosten bij Ajax zijn hoger dan de inkomsten. 'Door het betalen van hogere transfersommen, het behouden van steunpilaren, het geven van megasalarissen en het betalen van hoge premies zijn de kosten flink gestegen', aldus Timmer, die eraan toevoegt dat de inkomsten door het niet overwinteren in de Champions League en de vroege uitschakeling in de Europa League zullen tegenvallen.

Dat Ajax Hakim Ziyech al heeft verkocht, zal dan ook voor opluchting zorgen bij Overmars. 'Anders had Ajax nooit 45 miljoen euro gekregen voor de voetballer', schrijft Timmer. Ajax heeft een overvolle portemonnee, maar toch moet men nu voorzichtig zijn. 'Duidelijk is ook dat als de transfermarkt inderdaad instort Ajax niet meer de transfersommen krijgt die het eerder had kunnen ontvangen. Het is onrealistisch te denken dat Donny van de Beek op dit moment nog vijftig, zestig miljoen euro oplevert', aldus Timmer, die ook inziet dat spelers nu ook goedkoper opgehaald kunnen worden door Ajax zelf.

Wanneer Ajax een paar keer geen Champions League zou spelen en de huidige situatie op de transfermarkt te lang zou duren, komen er ook voor Ajax problemen. Timmer geeft aan dat wanneer de competities niet worden uitgespeeld en er geen Champions League-winnaar komt, de UEFA mogelijk teruggrijpt op de coëfficiëntenlijst van voor dit seizoen. 'In dat scenario zou Ajax opnieuw eerst voorrondes moet spelen om het miljardenbal überhaupt te bereiken. Lukt dit niet, dan is dat samen met de ingestorte transfermarkt een giftige combinatie voor de inkomstenstroom van Ajax. De huidige dure huishouding kan dan op termijn niet in stand worden gehouden.'

In deze video op de website van Voetbal International ligt Timmer de huidige situatie bij Ajax verder toe.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties