Geelen pleit voor veranderingen: 'Dan moet je dat zelf doen'

door Gino Haverkamp 31

Bron BNR

Geelen pleit voor veranderingen: 'Dan moet je dat zelf doen'

door Gino Haverkamp 31

Bron BNR

Laatst geüpdatet

Menno Geelen, commercieel directeur, is van mening dat men binnen het Nederlands voetbal te veel commerciële beslisingen voor op de korte termijn neemt. Hij stelt dat een langetermijnsvisie meer zal lonen. In gesprek met BNR legt hij dat standpunt uit.

Als voorbeeld haalt Geelen de Chinese markt aan. 'Daar zijn de rechten van de Eredivisie nu verkocht voor de afgelopen twee jaar en ook voor het komende jaar aan een platform dat maximaal 200.000 keer wordt gedownload.' Hoewel er meer dan een miljard mensen in China wonen, en de markt aldaar dus veel potentie heeft, kunnen Eredivisie-wedstrijden de komende jaren enkel aan 200.000 mensen getoond worden in het Aziatische land.

Chinese sponsoring valt weg als het bereik beperkt is, zo legt Geelen uit. 'Misschien moet je dan genoegen nemen met 20.000 euro en 80.000 euro minder, maar wel zorgen dat het bereik groter is, zodat je op de lange termijn kan groeien.' Het komt er op neer dat er op de korte termijn minder geld verdiend wordt, maar op de lange termijn juist meer. 'Over tien jaar moet de Eredivisie sterk zijn en over twintig jaar óók nog. Je kan dan wel iedere keer kiezen voor de korte termijn en 10.000 euro meer pakken, maar dan zeg ik “nee, kies dan voor een visie op de wat langere termijn, geef het aan een andere zender misschien voor wat minder geld, maar wel dat je de zichtbaarheid vergroot”.’

Geelen wil andere manier van gelden verdelen

Geelen is van mening dat er ook beter gekeken moet worden naar hoe gelden binnen de Eredivisie verdeeld worden. Als voorbeeld haalt hij de manier waarop Ajax via social media het buitenland bedient aan. 'Als Ajax wil je ook zichtbaar zijn in het buitenland, wat via de Eredivisie helaas heel beperkt gaat. Dan moet je dat zelf doen. We proberen met onze social media-kanalen, die een groot succes zijn, op andere manieren die zichtbaarheid te vergroten.'

Als Ajax zich alleen zou richten, zou dat niet genoeg zijn om Europees hoge ogen te gooien. 'Dat is voor ons heel belangrijk en we zeggen ook tegen de Eredivisie vaak dat het geld dat we samen verdienen, dat we dat samen moeten verdelen. Dat moet je evenrediger verdelen dan hoe het nu gebeurt, maar het geld dat clubs nu zelf verdienen, stel: Feyenoord bouwt een nieuw stadion en verdient er veel geld aan, dat is dan natuurlijk voor Feyenoord. PSV heeft een investeerder die zegt “hier heb je vijftig miljoen”, dat is dan natuurlijk voor PSV. Het is niet zo dat iemand zegt “geef ons ook eens tien procent, dat is oneerlijk”.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties