Fortuna - Ajax in cijfers: Tadić on fire; Serviër leeft zich uit in Sittard

door BartVeenstra 53

Bron Ajax Showtime

Fortuna - Ajax in cijfers: Tadić on fire; Serviër leeft zich uit in Sittard

door BartVeenstra 53

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax wist dinsdagavond met duidelijke cijfers te winnen bij Fortuna Sittard: 0-5

Het verschil tussen Fortuna Sittard en Ajax werd al duidelijk in het aantal gemaakte doelpunten, al blijkt ook uit andere statistieken dat de verschillen tussen beide ploegen groot waren. Zo had Ajax meer balbezit (60 procent), veel meer passes (559 tegenover 375), een hogere passzuiverheid (81 procent tegenover 73 procent), veel meer schoten (25 tegenover 6) en veel meer gecreëerde echt grote kansen (vier tegenover nul).

Ook in de duels bleek Ajax een stuk beter dan Fortuna Sittard. De Limburgers wonnen 35 keer een duel, terwijl Ajax tot een aantal van 54 kwam. Bovendien had Fortuna Sittard zestien keer een overtreding nodig om Ajax af te stoppen, terwijl de Amsterdammers tot slechts vijf overtredingen kwamen.

Perr Schuurs verdedigend in orde, maar in balbezit kan het beter

Een verrassende naam in de basisopstelling van Ajax was Perr Schuurs. De Limburger mocht starten, omdat zijn concurrent Jurriën Timber kampte met buikklachten. Hoe bracht Schuurs het er vanaf? Verdedigend kwam hij niet in de problemen. Schuurs verrichte één ingreep, één onderschepping en bovendien veroverde hij twee keer de bal met een tackle. Bovendien werd Schuurs geen enkele keer voorbij gespeeld en daarnaast won hij vijf van de zes duels die hij aanging.

In balbezit had Schuurs betere statistieken kunnen scoren. De verdediger kende in Sittard 59 balcontacten, waarvan hij de bal twaalf keer verloor. Van zijn 49 passes kwamen er 37 aan: een percentage van 76. Dit had vooral te maken met de meerdere lange passes die niet aankwamen. Schuurs waagde negen keer de lange bal, maar slechts twee keer bereikte hij een teamgenoot. Wel gaf Schuurs één keer een keypass in het duel met Fortuna Sittard.

Tadić leeft zich uit in Sittard

Dusan Tadić heeft zich dinsdagavond kunnen uitleven in het Fortuna Sittard Stadion. De aanvoerder van Ajax kende van alle Ajacieden de beste statistieken. De Serviër scoorde één keer en gaf daarnaast twee keer een assist. Maar daar bleef het niet bij. Tadić gaf namelijk ook nog vijf keer een keypass en in totaal creëerde hij drie hele grote kansen voor Ajax.

Dat Tadić risico in zijn spel legt en dat altijd zal blijven doen, blijkt wel uit het vele balverlies dat hij lijdt. Van de 61 balcontacten verloor Tadić de bal 21 keer. De Serviër lijkt het balverlies voor lief te nemen, en dat is wellicht terecht. Immers, als je zoveel keypasses geeft en grote kansen creëert voor je ploeg is het eerdere balverlies 'verwaarloosbaar', zeker als de organisatie goed staat.

Mazraoui toont verdedigende en aanvallende kwaliteiten

Noussair Mazraoui wordt door menigeen gezien als een zeer goed voetballende rechtsback. Zijn aanvallende kwaliteiten worden veelal geroemd en dat is terecht. Ook tegen Fortuna Sittard liet hij die kwaliteiten zien. Mazraoui scoorde, is met zijn vele balbezit een belangrijke pion in de aanvalsopbouw van Ajax en daarnaast leverde hij een keypass.

De verdedigende kwaliteiten van Mazraoui mogen echter niet onbesproken blijven. De verdediger ging in Sittard twaalf keer een duel aan, waarvan hij er tien won. Daarnaast was Mazraoui goed voor één ingreep en vier keer het veroveren van de bal met een tackle.

Berghuis versus Kudus op 'tien'

Steven Berghuis mocht bij afwezigheid van Davy Klaassen wederom op de tien-positie spelen. Berghuis was de maker van de 0-1 en daarmee bracht hij Ajax op koers naar een ruime zege. In totaal had Berghuis in de 45 minuten die hij speelde 28 balcontacten en 10 keer balverlies. De aanvallende middenvelder kwam verder tot een passzuiverheid van zeventig procent.

Na rust kwam Mohammed Kudus in de ploeg. Ook de Ghanees wist te scoren en daarmee bekroonde hij zijn rentree. Kudus kwam in de tweede helft tot 37 balcontacten en 11 keer balverlies. De middenvelder kwam daarnaast tot een passzuiverheid van tachtig procent. Opvallend: zowel Berghuis als Kudus kwamen in het duel met Fortuna Sittard niet tot het geven van keypasses of het creëren van hele grote kansen.

Blind op weg naar zijn goede vorm

Hij werd de afgelopen weken geregeld bekritiseerd: Daley Blind. Zelfs trainer Erik ten Hag gaf openlijk aan dat de ervaren verdediger slordig was in zijn passing. Tegen Fortuna Sittard kwam Blind tot een passzuiverheid van 91 procent. In totaal had Blind 93 balcontacten en daaruit blijkt dat hij een belangrijke spil was in de opbouw van Ajax.

Blind kwam in het duel met Fortuna Sittard tot twee keypasses en dat hij een meester is in het lezen van het spelletje blijkt ook wel uit het feit dat hij drie keer de bal wist te onderscheppen. Blind kwam in Limburg verder tot het leveren van één assist.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties