Fortuna - Ajax in cijfers: Matchwinner Haller grossiert in balverlies

door Bart Veenstra 19

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax won met 1-2 op bezoek bij Fortuna Sittard. Welke spelers waren het meest actief in balbezit, wie leden het vaakst balverlies en wie waren de grote uitblinkers?

Schuurs, Tagliafico en Gravenberch heel actief in balbezit

Tijdens het duel met Fortuna Sittard waren een drietal basisspelers erg actief in balbezit. Het betreft Perr Schuurs, Nicolás Tagliafico en Ryan Gravenberch. Schuurs had tijdens het duel met zijn oude club 84 balcontacten in 90 minuten. Dat komt neer op een gemiddelde van 0,93 balcontacten per minuut. Tagliafico had 85 balcontacten in het duel met de Limburgers, wat neerkomt op een gemiddelde van 0,94 balcontacten per minuut. Gravenberch had de meeste balcontacten. Hij had 88 keer de bal en dat komt neer op een gemiddelde van 0,98 per minuut.

Ook opvallend: invaller Edson Álvarez was in de zeventien minuten die hij speelde heel actief in het balbezit. De Mexicaan had 21 balcontacten tijdens zijn invalbeurt en dat komt neer op een gemiddelde van 1,24 per minuut.

Enkele spelers waren ook minder actief in balbezit. Zo had achterin Daley Blind in de 73 minuten die hij speelde 'slechts' 40 balcontacten, een gemiddelde van 0,55 per minuut. Wel was Blind zeer nauwkeuring in zijn passing. De verdediger had een passzuiverheid van 91 procent. Ook Davy Klaassen had relatief weinig balcontacten. De middenvelder had 50 keer de bal, een gemiddelde van 0,56 per minuut. Wel wist Klaassen maar liefst drie keer een keypass te geven, waardoor hij wel effectief omging met zijn balbezit. Ook het aantal balcontacten van Antony en Sébastien Haller viel tegen: respectievelijk 33 (0,57 per minuut) en 49 (0,54 per minuut).

Veel balverlies Labyad en Haller

Uit onderstaande statistieken blijkt ook dat Zakaria Labyad en Haller veel balverlies leden. Van de 47 balcontacten die Labyad had, verloor hij 21 keer de bal (45 procent). Haller verloor twintig keer de bal van zijn 49 balcontacten (41 procent).

De speler die de bal relatief het minst vaak verloor was Schuurs. De verdediger leed zes keer balverlies van zijn 84 balcontacten (7 procent). Schuurs was overigens zeer nauwkeuring in zijn passing. Hij behaalde een passzuiverheid van 94 procent, waarbij ook vijf van zijn zeven lange ballen keurig aankwamen bij een teamgenoot. Wel was de Limburger af en toe minder in zijn duels. Van de twaalf duels die hij aanging, won hij er slechts vijf.

Is Tadić wel de terechte man van de wedstrijd?

Wat opmerkelijk te noemen is, is dat Dusan Tadić de man van de wedstrijd is geworden, terwijl de statistieken namelijk anders doen verklaren. De aanvoerder van Ajax leed 24 (!) keer balverlies, 26 van zijn 35 passes (74%) kwamen aan, vijf van zijn veertien voorzetten kwamen aan bij een teamgenoot en de Serviër won slechts vijf van zijn elf grondduels. Daar tegenover was Tadic alleen van waarde in het geven van vijf key passes en het creëren van drie grote kansen.

Wie wellicht wel de man van de wedstrijd had verdiend, is Tagliafico. De Argentijn speelde een ijzersterke wedstrijd tegen de Limburgers en met name in de passing blonk de linksback uit, 52 van zijn 59 passes (88%) kwamen aan. In de luchtduels was Tagliafico ook effectief, twee van zijn drie luchtduels wist de verdediger te winnen. Ook in de grondduels won de Argentijn er meer dan de helft, drie van de vijf. Tagliafico leed ten opzichte van Tadic 'slechts' twaalf keer balverlies.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Nick Ooms (Twitter: NOoms97 | e-mail: n.ooms@ajaxshowtime.com)