FC Utrecht - Ajax in cijfers: Tadić bewijst direct weer zijn waarde voor Ajax

door Bart Veenstra 6

Bron Ajax Showtime

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Met deze keer: Ajax begint het kalenderjaar 2022 met een overtuigende zege op FC Utrecht (0-3).

Ajax toonde zich in het uitduel met FC Utrecht qua statistieken uiterst effectief. De Amsterdammers waagden in totaal acht keer een poging en van die acht pogingen waren er drie op doel. Alle doelpogingen leverden dus een doelpunt op. Opvallend genoeg waagde FC Utrecht iets meer pogingen (10), al schoten de Domstedelingen wel maar één keer op doel.

Het verschil tussen Ajax in de eerste en tweede helft was wat kansen creëren betreft groot. Voor rust waagde Ajax zes pogingen, waarvan dus drie op doel. Na rust creëerde Ajax twee doelpogingen, waarvan geen enkele meer op doel. Wel had Ajax na rust meer balbezit (70 om 66 procent) en het aantal passes na rust was iets hoger (348 om 338) dan voor rust.

Brian Brobbey staat er meteen

Met zijn twee doelpunten kon het ook niet anders dan dat Brian Brobbey uitgeroepen zou worden tot man van de wedstrijd. De spits, die voor de tweede seizoenshelft wordt gehuurd van RB Leipzig, speelde alsof hij niet is weggeweest bij Ajax. Met twee doelpunten had hij een groot aandeel in de 0-3 zege van Ajax, maar Brobbey deed meer dan dat.

Zo fungeerde Brobbey geregeld als aanspeelpunt van de Amsterdammers. In de 70 minuten die hij speelde had Brobbey 27 balcontacten. Slechts 6 keer verloor hij de bal en bovendien bereikte hij een passzuiverheid van 83 procent. Van de tien duels die hij aanging, won hij er vijf. Daarnaast moesten de verdedigers van FC Utrecht twee keer middels een overtreding ingrijpen om Brobbey af te stoppen.

Tadić bewijst direct weer zijn waarde voor Ajax

Dusan Tadić liet in het uitduel met FC Utrecht direct zien waarom hij zo belangrijk is voor Ajax. De Servische aanvoerder van Ajax is dit seizoen vooral een man van de assists. Tegen FC Utrecht leverde hij twee keer een assist, terwijl hij bij de 0-1 van Antony bovendien de voorassist kon geven na een fantastische aanname.

In het duel met FC Utrecht leverde Tadić twee keypasses en hij creëerde twee hele grote kansen voor Ajax. Het leverde de linksbuiten van Ajax direct rendement op. Toch had het optreden van Tadić nog beter gekund. Zo is zijn passzuiverheid met 65 procent aan de lage kant, leed hij 25 keer balverlies en won hij slechts 3 van de 10 duels die hij aanging.

Gravenberch laat zich zien als verbindingsspeler

Ryan Gravenberch kreeg in de afgelopen tijd geregeld kritiek te verwerken, al kreeg hij na zijn optreden van zondag weer eens de complimenten. Uit zijn heatmap blijkt dat Gravenberch zich liet zien als verbindingsspeler tussen de verdediging en het middenveld dan wel de aanval.

Gravenberch bereikte in De Galgenwaard een passzuiverheid van 87 procent en bovendien leverde hij twee keypasses en één assist. De middenvelder waagde ook drie keer een dribbel, waarvan er één wist te slagen.

Timber heeft verdedigend zaken op orde en is ijzersterk aan de bal

Een speler die bij Ajax zelden in de fout gaat, is Jurriën Timber. Ook op bezoek bij FC Utrecht speelde de talentvolle verdediger een prima wedstrijd. Timber verrichte drie ingrepen, blokte twee keer een schot, verrichte één onderschepping en voerde vier keer een tackle uit waardoor hij de bal veroverde. Slechts één keer werd hij gepasseerd.

Bovendien won Timber tien van de zestien duels die hij over de grond aanging. In de lucht wist de verdediger één van de drie duels die hij aanging te winnen. Aan de bal bleek Timber wederom een baken van rust. De verdediger had 116 balcontacten en daarbij bereikte hij een passzuiverheid van 92 procent. Slechts dertien keer leed hij balverlies. Ook opvallend: Timber zette drie keer een dribbel in en drie keer deed hij dit foutloos.

Meer cijfers inzien? Dat kan via de website van SofaScore!

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)