EK-journaal: Rumoerige aanloop richting EK voor Oranje

door BartVeenstra 23

Bron Ajax Showtime

EK-journaal: Rumoerige aanloop richting EK voor Oranje

door BartVeenstra 23

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Het EK gaat vrijdag officieel van start en het Nederlands elftal komt aankomende zondag voor het eerst in actie. In de Johan Cruijff ArenA wacht dan Oekraïne. Richting die eerste EK-wedstrijd is het in de afgelopen periode allesbehalve stil geweest rondom Oranje. In deze eerste editie van het EK-journaal lees je daar meer over.

Hoe rumoerig de situatie omtrent Oranje in de afgelopen weken ook was: de ploeg lijkt toch in redelijke rust toe te werken naar de eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne. In deze eerste editie van het EK-journaal blikken we nog eens terug op bepaalde gebeurtenissen van de afgelopen tijd.

De bekendmaking van de selectie

Op vrijdag 26 mei maakte bondscoach Frank de Boer zijn selectie bekend. De keuzeheer van het Nederlands elftal kende een voorselectie van 34 spelers, terwijl zijn definitieve selectie uit 26 spelers mocht bestaan. Acht spelers zouden dus een teleurstellende mededeling te verwerken krijgen. De ene speler kreeg een belletje, de ander kreeg een appje, terwijl er ook een speler - Jeremiah St. Juste - was die het nieuws moest vernemen via de media. Later kreeg hij alsnog een telefoontje van De Boer.

Direct ontstond er in de media kritiek op de bondscoach. Waarom kon hij niet iedere speler even bellen? Bovendien: De Boer ging ook de fout in door aan te geven dat Donny van de Beek 'iets van 4.000' minuten had gemaakt in het afgelopen seizoen. De middenvelder kwam bij Manchester United echter tot 1.456 minuten. Later gaf De Boer meteen zijn fout toe en daarmee werd een stormpje afgeslagen.

De soap rondom Jasper Cillessen

En dan was er ook nog de soap rondom Jasper Cillessen. De doelman testte vlak voor vertrek naar het trainingskamp in Portugal positief op het coronavirus. In eerste instantie was dat geen ramp voor De Boer. Cillessen had geen klachten, trainde thuis en zou, zodra hij negatief testte, alsnog afreizen naar Portugal.

Twee dagen later, op dinsdag, kwam naar buiten dat Cillessen niet meer tot de EK-selectie behoorde. De goalie zelf reageerde verbaasd: 'Ik heb écht geen idee wat er is veranderd. Ik heb ook nooit iets anders gehoord. Totdat de bondscoach me dinsdag belde. Dat maakt het extra wrang.'

De Boer reageerde enkele dagen later tijdens een persconferentie op de uitlatingen van Cillessen. 'Ik baal net zo van de situatie als Jasper. Het staat buiten kijf dat hij een goede doelman is. Zondag had ik het gevoel dat het goed zou aflopen. Natuurlijk hadden we toen ook al onze zorgen. Dinsdag testte hij opnieuw positief.'

De bondscoach gaf aan dat een keeper niet even twintig minuten kan invallen om 'te proeven'. 'Die vlieger gaat niet op. Je moet honderd procent inzetbare spelers hebben. We weten niet hoe lang het gaat duren. Nogmaals, hoe vreselijk ik het ook vind voor Jasper, uiteindelijk zijn wij tot een keuze gekomen.'

Kiest De Boer voor Stekelenburg of Krul?

Als we het toch over de keepers hebben: het is op dit moment nog altijd niet duidelijk wie tijdens het EK de eerste keeper zal zijn. Tim Krul mocht tegen Schotland keepen, terwijl Stekelenburg de kans kreeg tegen Georgië. Wellicht dat intern de keuze al gemaakt is, maar naar buiten toe is er nog geen duidelijkheid over deze keeperskwestie.

Zelf blijft Stekelenburg rustiger onder de concurrentiestrijd onder de lat bij Oranje. 'Het was al vrij snel duidelijk dat wij allebei een wedstrijd zouden krijgen. Ik heb hem vandaag (zondag, red.) gehad en voor de rest is het aan de bondscoach. Het is zijn keuze en ik hoop dat die op mij valt. Als sportman wil je altijd spelen. Daar ga ik voor.'

Het 5-3-2-systeem in de oefenwedstrijden

Richting het EK speelt Oranje oefenwedstrijden tegen Schotland en Georgië. In beide oefenduels speelt het Nederlands elftal in het 5-3-2-systeem. De Boer is ervan overtuigd dat dit systeem heel geschikt is voor veel van zijn spelers.

Er is echter ook veel kritiek op het systeem en die kritiek neemt na de teleurstellend verlopen interland tegen Schotland alleen maar toe. De Boer laat zich echter niet gek maken en speelt ook tegen Georgië weer in het 5-3-2-systeem. Dit keer wint Oranje met 3-0 en het spel verliep iets beter dan tegen de Schotten.

Richting Oekraïne sluit De Boer niet uit dat Oranje ook op het EK in het 5-3-2-systeem gaat spelen. Tegen Georgië speelde zijn elftal beter dan tegen Schotland, al kan het altijd beter. 'We hebben nog een week om de laatste puntjes op de i te zetten. Die gaan we uiteraard benutten.'

Is situatie rond Promes een tikkende tijdbom?

Moest Quincy Promes nou wel of niet in de EK-selectie worden opgenomen? Die vraag zal in de komende periode wellicht nog vaak gesteld worden. De voormalig Ajax-aanvaller is verdachte van een steekpartij en om die reden is het selecteren van Promes een risico te noemen. Wat als hij straks bijvoorbeeld opnieuw wordt opgepakt?

De neef van Promes liet deze week in een interview met De Telegraaf weten dat hij wil dat het Openbaar Ministerie nog voor de start van het EK een beslissing neemt over de strafvervolging van Promes. Als het OM niet vóór het EK een beslissing neemt, zegt de advocaat van het slachtoffer - mr. Yehudi Moszkowicz - dat hij een zogenoemde 'artikel twaalf-procedure' aanspant. Dit houdt in dat het gerechtshof zich buigt over een verzoek van het slachtoffer om het OM te bevelen tot strafvervolging over te gaan.

Zo'n procedure zou echter een traject van enkele maanden zijn. 'Maar dat is het enige middel dat we hebben', zei Moszkowicz woensdagavond bij Humberto. 'Op dit moment hebben wij dus geen effectief middel. Er is helemaal niets wat we kunnen doen.’

Van de Beek moet vlak voor start EK afhaken; De Boer heeft geen vervanger nodig

Donny van de Beek moet het EK aan zich voorbij laten gaan. De middenvelder kampt met een liesblessure en miste om die reden al de oefenduels van Oranje met Schotland en Georgië. Om de blessure niet te laten verergeren is ervoor gekozen om Van de Beek te laten revalideren, waardoor hij het EK moet missen.

Dat De Boer vervolgens geen vervanger opriep voor Van de Beek zorgde voor behoorlijk wat tumult in de voetbalwereld. De bondscoach zelf gaf al snel uitleg waarom hij ervoor koos om dat niet te doen. 'Om in deze fase nog nieuw aan te sluiten bij de groep is niet bepaald ideaal. We zijn twee weken onderweg, dat zie ik niet zitten. Ik heb ook voldoende middenvelders in mijn selectie om het op te vangen. Natuurlijk kan er altijd een situatie komen waarin je anders beslist, maar op dit moment laat ik de groep liever zoals hij is.'

De blessure van Matthijs de Ligt: is hij op tijd hersteld?

Al enige tijd kampt Matthijs de Ligt met een liesblessure en het is dan ook een race tegen de klok om van de partij te zijn in de groepswedstrijd tegen Oekraïne. De vraag is wel: is het wel zo verstandig om tegen Oekraïne al risico te nemen met De Ligt? Wat als hij meedoet en zijn liesblessure wordt verergerd?

Bovendien heeft bondscoach De Boer met Jurriën Timber de beschikking over een meer dan geschikte vervanger. Timber maakte indruk in de oefenduels met Schotland en Georgië en zou om die reden uitstekend als vervanger van De Ligt kunnen spelen.

Oekraïne eerste tegenstander, Turkije en Italië trappen af

Het EK gaat vrijdagavond van start met het duel tussen Turkije en Italië. Zaterdag en zondag worden er per dag drie wedstrijden gespeeld. Nederland speelt om 21.00 uur in de Johan Cruijff ArenA tegen Oekraïne. Zie hieronder het programma van de eerste speelronde van EURO 2020.

Groep A:

Vrijdag, 21.00 uur: Turkije - Italië
Zaterdag, 15.00 uur: Wales - Zwitserland

Groep B:

Zaterdag, 18.00 uur: Denemarken - Finland
Zaterdag, 21.00 uur: België - Rusland

Groep C:

Zondag, 18.00 uur: Oostenrijk - Noord-Macedonië
Zondag, 21.00 uur: Nederland - Oekraïne

Groep D:

Zondag, 15.00 uur: Engeland - Kroatië
Maandag, 15.00 uur: Schotland - Tsjechië

Groep E:

Maandag, 18.00 uur: Polen - Slowakije
Maandag 21.00 uur: Spanje - Zweden

Groep F:

Dinsdag, 18.00 uur: Hongarije - Portugal
Dinsdag, 21.00 uur: Frankrijk - Duitsland

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties