'Doen er alles aan om supporters die zich schuldig maakten stadionverbod op te leggen'

door Jesse ter Haar 38

Bron Het Parool

'Doen er alles aan om supporters die zich schuldig maakten stadionverbod op te leggen'

door Jesse ter Haar 38

Bron Het Parool

Laatst geüpdatet

De KNVB doet er alles aan om de personen die oerwoudgeluiden richting Brian Brobbey maakten op te sporen en te straffen. Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB, vertelt dat het de bedoeling is om de schuldigen stadionverboden op te leggen.

'We gaan er alles aan doen om supporters die zich hieraan schuldig maakten een stadionverbod op te leggen', zo vertelt hij in gesprek met Het Parool, waarna hij ingaat op de mate van triestheid van de racistische bejegeningen. 'De laatste anderhalf jaar zijn er veel meer incidenten in en rond stadions geweest dan we gewend zijn, maar oerwoudgeluiden zijn echt een stap van 20 jaar terug in de tijd.'

Bluyssen hoopt dat de KNVB zich als geheel inzet om de daders met succes op te sporen, al benadrukt hij dat het niet gemakkelijk zal zijn. 'We gaan ervan uit dat de KNVB er alles aan doet om de supporters die zich hier schuldig aan hebben gemaakt, een stadionverbod op te leggen. De bewijslast blijft in dit soort zaken lastig, hebben we in het verleden gezien. Wanneer zegt iemand "oe oe" of wanneer is het "aa aa"? Als iemand een beker met bier op het veld gooit, is dat een stuk makkelijker te achterhalen.'

In november 2019 werd Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend, maar die zaak is nooit in z'n geheel rondgekomen. De zaak kwam bij het Openbaar Ministerie te liggen, maar vanuit daar werd besloten dat er te weinig bewijslast aanwezig was om de toentertijd twee verwachten te vervolgen. Er kon simpelweg niet worden vastgesteld wie wat riep. Wel verdubbelde de KNVB de maximale stadionstraf van tien naar twintig jaar en daar zet de bond bij dit nieuwe geval op in.

Een dag eerder kwam al naar buiten dat de KNVB een vooronderzoek is gestart naar aanleiding van de ongeregeldheden in het stadion van FC Utrecht. De aanklager verzamelt verklaringen bij de betrokken partijen en gaat daarbij bekijken in hoeverre FC Utrecht iets valt aan te rekenen.

Bestel het nieuwe Ajax-uittenue nu in de Ajaxshop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties