AS blikt terug: de weg van Ajax naar de Kuip | Ajax Showtime

AS blikt terug: de weg van Ajax naar de Kuip

door MelleGoekoop 16

Bron Ajax Showtime

AS blikt terug: de weg van Ajax naar de Kuip

door MelleGoekoop 16

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax staat zondag in de finale van de TOTO KNVB-beker tegen Vitesse. Dit kan de eerste officiële prijs van het seizoen worden voor de Amsterdammers, nadat de strijd om de Johan Cruijff Schaal was afgelast. Zondagavond zal in De Kuip, de eerste finale zonder publiek, om 18.00 afgetrapt worden. Ajax Showtime blikt terug op de weg, die Ajax heeft afgelegd, richting De Kuip.

Het bekertoernooi ging dit jaar anders van start dan normaal gesproken. Vanwege het ontbreken van amateurclubs bleven er 23 clubs over voor de loting van de tweede ronde. Hierdoor kregen negen teams een vrijstelling van de tweede ronde en bleven er veertien teams over die zouden gaan strijden in zeven verschillende wedstrijden om een ticket voor de achtste finales.

FC Utrecht

Ajax zat niet tussen de negen vrijgestelde teams en trof FC Utrecht. Op basis van de afgelopen jaren één van de angstgegners van de Amsterdammers. Vorig seizoen verloor Ajax nog in de halve finale van de Domstedelingen met 2-0. Dat beloofde niet veel goeds om FC Utrecht direct weer te treffen in het toernooi. Een aantal dagen voor de wedstrijd kwam het nieuws over de arrestatie van Quincy Promes naar buiten. Alles wees erop dat het een lastige wedstrijd zou worden.

In de eerste minuut ging het al mis toen Kjell Scherpen op zijn basisdebuut de bal uit het net kon vissen. De wedstrijd golfde heen en weer en stond tot vlak voor het eindsignaal 4-4 en stevende op verlenging af. Dusan Tadić zorgde in de 89e minuut echter voor opluchting. Met zijn mindere rechterbeen haalde hij verwoestend uit en zette de vijfde Ajax-treffer op het scorebord. Ajax bekerde verder en FC Utrecht bleef met lege handen achter.

AZ

In de achtste finale trof Ajax weer een sterke tegenstander in de vorm van AZ, die in de tweede ronde vrijgesteld waren. De Amsterdammers begonnen met een sterk gewijzigd elftal, met onder andere Jurgen Ekkelenkamp ten opzichte van de Klassieker die drie dagen eerder werd gespeeld. In de negende minuut kwam Promes bijna prachtig tot scoren met een actie vanaf de linkerkant. Helaas voor de vleugelspeler spatte de naar binnenkrullende bal uiteen op de paal.

Het openingsdoelpunt viel in de vierendertigste minuut na een ware flipperkast. Een schot van Ekkelenkamp, kwam na een redding bij Promes, die zijn schot ook gekeerd zag worden door Marco Bizot. De derde keer was het raak via Zakaria Labyad: 0-1. In de tweede helft werd een doelpunt van AZ afgekeurd omdat Myron Boadu de bal met de hand naar binnenwerkte. Verder kwam Ajax nog twee maal dicht bij een tweede treffer: Edson Álvarez en Ryan Gravenberch raakten beiden het houtwerk.

PSV

Een ronde verder werd de tegenstander niet makkelijker: PSV kwam uit de koker gerold en zou op tien februari op bezoek komen in de Johan Cruijff ArenA. Dit was de eerste wedstrijd van Ajax nadat het nieuws naar buiten was gekomen dat André Onana voor een jaar geschorst is vanwege ‘doping’-gebruik en dat recordaankoop Sébastien Haller vanwege een blunder niet speelgerechtigd was voor de Europa League.

Voorafgaand aan de wedstrijd kwamen alle Ajax-spelers met een Onana-shirt het veld op om hem een hart onder de riem te steken. Van de onrust buiten het veld, was er op het veld weinig te merken. Na vierentwintig minuten spelen stond het 2-0 door twee doelpunten van uitgerekend Haller.

AS blikt terug: de weg van Ajax naar de Kuip

Sébastien Haller schiet de 2-0 binnen tegen PSV.

De spanning kwam in de tweede helft terug in de wedstrijd. Jurriën Timber werkte de bal onfortuinlijk in eigen doel: 2-1. Ajax kreeg nog een grote kans via David Neres, die de bal aan de verkeerde kant van de paal plaatste. In de extra tijd kwamen de Amsterdammers goed weg toen Davy Klaassen een schot van Denzel Dumfries van de lijn haalde.

SC Heerenveen

De tegenstander in de halve finale was de winnaar van het duel tussen sc Heerenveen en Feyenoord. Waar dat eerst Feyenoord leek te worden, schoot nota bene oud-Ajacied Siem de Jong de winnende 4-3 binnen. De wedstrijd in Heerenveen ging Ajax gemakkelijker af.

Ajax speelde niet overtuigend, maar controleerde de wedstrijd volledig en kwam in de twintigste minuut via Klaassen op voorsprong. In de tweede helft werd de score door Tadić verdubbeld vanaf de elfmeterstip. Neres gooide een kwartier voor tijd de wedstrijd op slot door in een één-op-één met Erwin Mulder niet te missen.

De weg van Vitesse

Vitesse werd net als Ajax niet vrijgesteld van de tweede ronde en begon met een uitwedstrijd tegen Willem II. De Tilburgers werden eenvoudig met 2-0 aan de kant gezet dankzij doelpunten van Million Manhoef en Thomas Buitink. Tegen ADO Den Haag in de achtste finale was Vitesse ook geen enkel moment echt in de problemen gekomen. De Hagenezen konden zich volledig op de strijd tegen degradatie focussen nadat zij met 2-1 verloren in Arnhem.

In de kwart- en halve finale trof Vitesse wederom op papier niet sterke tegenstanders in de vorm van Excelsior en VVV-Venlo. De Eerste Divisionist werd in eigen huis met 0-1 verslagen en de Limburgers zagen hoe Armando Broja en Oussama Tannane Vitesse naar de finale toe schoten. Voor Vitesse zou het de tweede prijs in de clubgeschiedenis kunnen worden, nadat zij in 2017 de TOTO KNVB-beker wonnen.

Nu staan zondag de twee teams tegenover elkaar in de finale. De Arnhemmers spelen tegen de grotere clubs dit jaar erg sterk en hebben in de competitie PSV en Feyenoord verslagen. Aan eerdere bekerduels is te zien dat Ajax de onrust niet mee het veld op nam. Na het verlies tegen AS Roma van donderdagavond, biedt dat hoop op een goede afloop tegen Vitesse.

Melle Goekoop

Denk jij dat Haller de eerste goal scoort en Ajax de beker wint van Vitesse? Zet in en krijg 5 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties