#camjaj: Ünüvar gaat meteen makkelijk mee

door Finn Dekker 19

#camjaj: Ünüvar gaat meteen makkelijk mee

door Finn Dekker 19

Laatst geüpdatet

Bij Jong Ajax staat het resultaat op de tweede plaats. Ontwikkelen is het hoofddoel. Onze samenvatting na afloop van de wedstrijd geeft dus niet altijd de juiste weergave van wat echt van belang is. Wat viel op naast het scoreverloop? Dat proberen wij na ieder duel uit te leggen aan de hand van een aantal opvallende notities van Jong Ajax-watcher Finn Dekker. Ditmaal over de winst op koploper SC Cambuur.

Scherpen houdt zijn weer doel schoon

Dat Jong Ajax voor de tweede keer op rij geen goal incasseerde, was deels te danken aan het sterke optreden van Kjell Scherpen. De negentienjarige doelman straalt steeds meer rust en zelfverzekerdheid uit en lag meerdere malen op tijd in de goede hoek. Hoge ballen waren voor de boomlange Scherpen een makkelijke prooi. Hij wordt verder verplicht om zoveel mogelijk mee te voetballen in plaats van de lange bal te spelen. Dit ging soms gepaard met enig risico en ongemak, maar dit is alleen maar beter voor zijn ontwikkeling op voetballend vlak.

Castillo bijt zich vast in zijn tegenstander

Juan Castillo speelde een hele sterke wedstrijd, zeker in de eerste helft. A la Nico Tagliafico beet de linkspoot zich vast in zijn tegenstander, die Castillo soms twee of drie keer voorbij moest, omdat de huurling zich terug bleef knokken. De jeugdige naïviteit wat betreft het aangaan van duels zakt steeds meer weg. Samen met Jurriën Timber was Castillo daarnaast ook wederom belangrijk aan de bal. Dit door een aantal keer goed in te dribbelen en een assist te leveren.

Complimenten voor Van der Gaag

Mitchell van der Gaag en zijn staf voegden vrijdag de daad bij het woord. Ontwikkelen staat boven het resultaat bij Jong Ajax. Dat de beloften als nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie tegen koploper SC Cambuur speelden, weerhield de trainer niet van het opstellen van debutant Sontje Hansen en het inbrengen van Naci Ünüvar, die daarmee eveneens zijn entree maakte in het betaalde voetbal. Carel Eiting was de enige basisspeler die was geboren voor 2000. Met wissels meegeteld stonden er vier zeventienjarigen en een zestienjarige in het veld.

Ünüvar gaat meteen makkelijk mee met het niveau

Die zestienjarige, dat is Ünüvar. Maar van spanning was weinig te zien. Bij zijn eerste actie spatte de frivoliteit ervan af zoals we de jeugdspeler Ünüvar graag zien en kennen. Goed wegdraaien, de bal afschermen en na een paar snelle voetbewegingen Hansen inspelen. Een echte kans bleef in het laatste half uur dat hij mocht spelen uit voor de linksbuiten, al bracht Hansen hem in de slotfase bijna in stelling. Helaas kwam er nog net een verdediger van de Friezen tussen.

Hansen scoort bij zijn debuut

Hansen mocht in tegenstelling tot Ünüvar zelfs aan de aftrap verschijnen. In de eerste helft was de zeventienjarige vrij onzichtbaar, maar wat hij deed was zeer aardig. Zo was Hansen betrokken bij twee grote kansen van Jurgen Ekkelenkamp. In de tweede helft verschoof hij na de wissel van Brobbey naar de spits, waar Hansen het moeilijk had tegen de grote, sterke centrale verdedigers van Cambuur. Maar desondanks wist de debutant te scoren. Met een goede loopactie, idem kapbeweging en een fraai schot gooide Hansen het duel in het slot.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties