Prestaties oud-Ajacieden in het buitenland in beeld: Premier League

door Melle Goekoop 9

Prestaties oud-Ajacieden in het buitenland in beeld: Premier League

door Melle Goekoop 9

Laatst geüpdatet

Bij Ajax Showtime worden dagelijks de prestaties van oud-Ajacieden uitgelicht in het 'Buitenland'-topic. Inmiddels zijn alle grote competities afgelopen en zijn de prijzen verdeeld. Nu is het tijd om terug te kijken naar hoe de oud-Ajacieden in de vijf grote competities gepresteerd hebben over het gehele seizoen. Dinsdag is het de beurt aan de opvallende oud-Ajacieden uit de Premier League.

Hakim Ziyech

Wedstrijden: 23/38

Basisplaatsen: 15

Speelminuten: 1.177

Doelpunten: 2

Assists: 3

Hakim Ziyech werd afgelopen zomer binnengehaald om het Chelsea van Frank Lampard van de nodige creativiteit te voorzien. De oud-Ajacied maakte in de voorbereiding veel indruk, maar raakte in de wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion geblesseerd aan zijn knie. Hierdoor miste hij de opening van het Premier League-seizoen en was hij pas halverwege oktober weer inzetbaar.

Na zijn blessure deed Ziyech weer langzaam wedstrijdritme op en kwam hij steeds beter in vorm. Zijn basisdebuut in de Premier League luisterde hij op met een doelpunt en een assist. Onder Lampard had de creatieveling net als bij Ajax een vrije rol op de positie van rechtsbuiten. Helaas sloeg het noodlot snel weer toe en stond de Marokkaan weer zes wedstrijden aan de kant. Ditmaal door een heupblessure.

Toen Ziyech terugkeerde, was Chelsea weggezakt op de ranglijst en stond zijn manager flink onder druk. Op 25 januari viel het doek voor Lampard en werd hij opgevolgd door Thomas Tuchel. De Duitse oefenmeester veranderde het systeem van The Blues en daarin was het voor Ziyech moeilijk om een plek te vinden, waardoor hij steeds vaker op de bank plaats moest nemen.

Kijkend naar de statistieken heeft de oud-Ajacied enige moeite gehad met het aanpassen aan het fysieke spel in de Premier League: van zijn duels won hij slechts 42 procent. Het risico dat Ziyech in zijn spel legt, is eveneens terug te zien in de statistieken. Gemiddeld verloor hij elf keer de bal per wedstrijd, waarvan dat gemiddeld per wedstrijd twee mislukte voorzetten waren. Daartegenover staat het hoge gemiddelde van anderhalve key pass per wedstrijd.

Donny van de Beek 

Wedstrijden: 19/38

Basisplaatsen: 4

Speelminuten: 511

Doelpunten: 1

Assists: 1

Donny van de Beek had gehoopt op een beter debuutseizoen bij Manchester United. De middenvelder kwam deze zomer over van Ajax en heeft zijn plekje in het elftal van The Mancunians nog niet kunnen vinden. Dit heeft voornamelijk te maken met de concurrentie op de nummer tien positie. Bruno Fernandes kende een uitstekend seizoen en had amper rust nodig.

Hierdoor speelde de oud-Ajacied, wanneer hij speelde, op een positie verder terug op het middenveld, als controleur of centrale middenvelder. Dit zorgde ervoor dat het aantal schoten op doel per wedstrijd van de middenvelder erg terugzakte: vorig seizoen lag dat op nog op 1,9 schoten ten opzichte van 0,1 dit seizoen.

In de passing was Van de Beek wel succesvol. Zijn passzuiverheid lag op 86 procent en in dat opzicht kende hij een prima seizoen. Hoewel hij verder terug op het veld stond, kon hij zich echter niet onderscheiden in verdedigend opzicht. Hij won 52 procent van zijn duels en onderschepte per drie wedstrijden gemiddeld één bal.

Alhoewel het seizoen voor Van de Beek niet was zoals hij had gehoopt, heeft Manchester United uitstekende zaken gedaan met een tweede plaats in de Premier League. Daarnaast staat de club uit Manchester in de finale van de Europa League. Volgend seizoen is Champions League-voetbal een zekerheidje voor United, maar of Van de Beek daar deel van uit zal maken, is nog onduidelijk.

Davinson Sánchez 

Wedstrijden: 18/38

Basisplaatsen: 17

Speelminuten: 1485

Doelpunten: 0

Assists: 0

Davinson Sánchez had dit seizoen ook gehoopt meer te spelen. De centrumverdediger speelde bij The Spurs zeventien wedstrijden in de basis en maakte daarbij ook de negentig minuten vol, maar hij bleef twintig wedstrijden compleet buiten de selectie zonder dat hij geblesseerd was.

In de wedstrijden dat Sánchez speelde, werd er maar vier keer de nul gehouden door Tottenham Hotspur. De Colombiaan was zelf in verdedigend opzicht redelijk: hij maakte 2,2 tackles per wedstrijd en werkte de bal 4,7 keer weg uit de zestien van de Noord-Londense club. Wel maakte hij een fout die leidde tot een tegengoal.

Toby Alderweireld

Wedstrijden: 25/38

Basisplaatsen: 25

Speelminuten: 2241

Doelpunten: 1

Assists: 0

De Belgische concurrent van Sánchez kende een degelijk seizoen met een Sofascore van 7,03. Alderweireld begon het seizoen als bankzitter, maar vocht zich uiteindelijk weer terug in het elftal. Met de Belg in de verdediging werd vaker de nul gehouden: negen keer.

Wanneer er gekeken wordt naar de statistieken lijkt de Colombiaan het beter gedaan te hebben. Alderweireld maakt 1,4 tackles per wedstrijd en werd per wedstrijd 0,5 keer voorbij gedribbeld. De Belg maakte echter geen enkele fout die tot een goal leidde. De verdediger wist daarnaast zelfs één keer het net te vinden.

Joël Veltman 

Wedstrijden: 28/38

Basisplaatsen: 25

Speelminuten: 2282

Doelpunten: 1

Assists: 1

Joël Veltman kan terugkijken op een goed debuutseizoen bij Brighton & Hove Albion. De Velsenaar werd dit seizoen op meerdere posities gebruikt. Hij speelde zeven wedstrijden als rechtsachter, acht als centrale verdediger en de overige dertien speelde hij als rechtermiddenvelder.

Veltman gaf eerder dit seizoen aan dat hij moeite had met het fysieke spel in de Premier league, maar dat is niet direct terug te zien aan de cijfers. Hij won 57 procent van zijn duels en scoorde ook in de luchtduels aardig: 53 procent. Opvallend is dat er op Veltman vaker overtredingen zijn gemaakt dan hij zelf overtredingen maakte.

In aanvallend opzicht liet Veltman zich ook gelden. Hij gaf één assist en maakte ook één doelpunt. Daarnaast gaf hij 0,8 key passes per wedstrijd en creëerde hij dit seizoen twee grote kansen voor zijn ploeg.

Anwar El Ghazi 

Wedstrijden: 28/38

Basisplaatsen: 17

Speelminuten: 1612

Doelpunten: 10

Assists: 0

Voor Anwar El Ghazi was het seizoen 2020/2021 redelijk succesvol te noemen. Hij eindigde met zijn Aston Villa op de elfde plaats en maakte zelf tien doelpunten in de Premier League. Hiervan waren vier doelpunten echter wel penalty's.

In het in stelling brengen van zijn teamgenoten was El Ghazi minder gelukkig. De oud-Ajacied gaf geen enkele assist en slechts één op de vier voorzetten die hij verzond, kwam aan. Hierdoor is de passzuiverheid van El Ghazi ook 'maar' 75 procent. Per wedstrijd lukte het de Barendrechter gemiddeld 0,9 keer om een tegenstander voorbij te spelen.

Bertrand Traoré 

Wedstrijden: 36/38

Basisplaatsen: 29

Speelminuten: 2481

Doelpunten: 7

Assists: 6

Op de andere vleugel van The Villans kende Bertrand Traoré een goed seizoen. Van alle oud-Ajacieden heeft hij dit seizoen het meeste minuten gemaakt in de Premier League en daarbij was hij direct betrokken bij dertien doelpunten.

Voor zijn ploeg creëerde hij zes grote kansen, maar het percentage van aangekomen voorzetten was nog lager dan dat van zijn Nederlandse collega: 23 procent. Opvallend is dat Traoré twee doelpunten met zijn rechtervoet maakte, hoewel vaak benoemd is dat hij stijf linksbenig is.

Melle Goekoop (e-mail: m.goekoop@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties