Borussia Dortmund - Ajax in cijfers: Timber is de rots in de branding achterin bij Ajax

door Jesse ter Haar 5

Borussia Dortmund - Ajax in cijfers: Timber is de rots in de branding achterin bij Ajax

door Jesse ter Haar 5

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ditmaal nemen we de 1-3 uitzege van Ajax op Borussia Dortmund onder de loep.

Het grote verschil tussen de eerste en tweede helft kenmerkt zich direct in de cijfers. Waar het qua balbezit in de eerste helft nog redelijk gelijk op ging - 58/42 in het voordeel van Ajax - was het verschil in balbezit na rust bijzonder groot. De Amsterdammers hadden in de tweede helft tachtig (!) procent van de tijd de bal tegen de Duitse topclub. Over de gehele wedstrijd genomen komt dat neer op een balbezitpercentage van zeventig voor Ajax.

De Amsterdamse dominantie komt eveneens terug in het aantal gegeven passes, maar ook het aantal voorzetten - vooral na rust. Borussia Dortmund gaf in totaal 189 passes tegen Ajax, waarvan slechts 61 na rust. Ter vergelijking: Ajax gaf in totaal 564 passes, waarvan het er 364 na de thee gaf. De Amsterdammers moesten in de tweede helft op zoek naar goals en dat komt terug in de cijfers. Veertienmaal waagde Ajax een voorzet, terwijl Dortmund de bal nog maar één keer vanaf de zijkant voor het doel probeerde te brengen.

Haller komt weinig voor in het spel

Vervolgens duiken we de cijfers van de Ajacieden als individu in. Sébastien Haller speelde de gehele wedstrijd als spits binnen de ploeg van Erik ten Hag, maar kwam ogenschijnlijk weinig in het spel voor. Kijkend naar de cijfers, zien we dat hij in totaal slechts 25 keer aan de bal kwam tegen Borussia Dortmund. Het is veruit het laagste aantal van alle Ajacieden. Ter vergelijking: Remko Pasveer kwam 34 keer aan de bal. Wel was Haller relatief zuinig op de bal, want hij verloor hem slechts vier keer. En, niet te vergeten: de goalgetter zette Ajax middels een kopbal in de 83ste minuut op een 1-2 voorsprong.

Berghuis wint al zijn duels, Tadic wint er geen

Een ander opvallend feitje vinden we terug in de uitgevochten duels. Edson Álvarez, bekend om zijn duelkracht, won vier van zijn tien duels en des te knapper zijn de cijfers van Steven Berghuis. De nummer tien van Ajax vocht in totaal vier duels uit tijdens Borussia Dortmund - Ajax en werd geen enkele keer geklopt. Dusan Tadic daarentegen, kent hele andere cijfers. De captain, volgens de heatmap steevast aan op de linkerflank bivakkerend, won geen enkel persoonlijk duel. Vijf ging hij er aan en even zo veel werden er verloren.

Timber heerst centraal achterin tegen Dortmund

Niet alleen aanvallend, maar ook defensief blonken er Ajacieden uit. Eén van de verdedigers steekt er qua cijfers met kop en schouders bovenuit en dat is Jurriën Timber. De rechter centrale verdediger wist de bal maar liefst zes keer op te ruimen, terwijl hij vier tackles inzette en goed was voor twee intercepties. Verder bleek hij ook sterk in de onderlinge duels met de aanvallers van Borussia Dortmund. Hij vocht tien onderlinge duels uit en kwam zesmaal als winnaar uit de strijd.

Jesse ter Haar (Twitter @jesseterhaar | E-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties