Besiktas - Ajax in cijfers: Martínez toont dominantie, lesje effectiviteit van Haller

door Jesse ter Haar 3

Bron Ajax Showtime

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Vandaag: Ajax schakelt een tandje bij na rust en speelt zich aan de hand van Sébastien Haller naar de vijfde zege op rij in de Champions League.

We beginnen te kijken naar wat algemene statistieken van Besiktas – Ajax. Het allereerste wat opvalt, is dat de Amsterdammers zowel voor als na rust negen schoten waagden, al gingen deze lang niet allemaal op doel. In de tweede helft bleek Ajax daar ietwat nauwkeurig in, want waar er voor rust twee schoten op doel gingen, waren dat er na rust vier. De gegroeide dominantie na rust komt ook terug in het percentage balbezit. Voor rust was het slechts 52-48 in het voordeel van Ajax, na rust was dat 59-41.

Wat verder opvalt, is het relatief lage aantal door Ajax gegeven passes tijdens Besiktas-uit. De Ajacieden speelden elkaar de bal in totaal 483 keer toe – tegenover 383 keer van Besiktas – en dat aantal ligt vele malen lager dan tijdens de laatste drie Champions League-wedstrijden. In de thuiswedstrijd tegen Besiktas lag dit aantal juist het hoogst: 706. Thuis tegen Borussia Dortmund werd de bal 615 keer overgespeeld, terwijl dat aantal in Dortmund op 633 lag. Tijdens de eerste Europese wedstrijd van het seizoen, de 1-5 zege op Sporting Portugal, verzond Ajax echter nóg minder passes. Toen vonden de spelers van Ajax elkaar 459 maal.

Martínez dominant aanwezig in het Ajax-spel

Vervolgens is het tijd om verder in te zoomen op de prestaties van de Ajacieden. Wat in het oog springt, is de dominantie van Lisandro Martínez binnen het spel van Ajax. Niemand kwam zo vaak aan de bal als de Ajacied. Niet geheel toevallig was hij met een assist op de 1-2 én een briljante voorassist bij de 1-1 dan ook volop betrokken bij Ajax’ doelpuntenproductie. 93 keer kwam de verdediger aan de bal en daarbij verstuurd hij tachtig passes. Niet alleen had hij dus een groot aandeel in het spel van de Amsterdammers, ook wist hij in negentig procent van de gevallen een medespeler te bereiken.

Een lesje effectiviteit van Haller

Niemand was woensdagavond effectiever dan Haller. De spits uit Ivoorkust kwam er na rust in voor Mohamed Daramy en stal de show in Turkije. Tweemaal wist hij het net te vinden, terwijl een derde doelpunt ook gemaakt leek te worden. Dat feestje ging echter niet door wegens buitenspel. Toch kreeg de aanvaller de bal driemaal in het doel en dat terwijl hij maar achttien keer in het bezit kwam van de bal. Een lesje effectiviteit van de topscorer van Ajax dus.

Hoe slecht was Daramy echt?

We bespraken het al even: de ongelukkige wedstrijd van Daramy. Tijd om te kijken naar zijn cijfers om te zien hoe slecht het echt was. Dertigmaal kwam de buitenspeler aan de bal en daarbij verloor hij negen keer het balbezit voor Ajax. Wel wist hij drie van zijn in totaal vijf ingezette dribbels tot een goed einde te brengen. Zijn passingpercentage liet wel te wensen over, want slechts 71 procent van zijn passes kwam aan bij een medespeler. Alleen bij Haller – 67 procent – lag dat totaal lager.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)