AZ - Ajax in cijfers: Pitbull Álvarez vecht zijn duels verbeten uit

door Jesse ter Haar 75

AZ - Ajax in cijfers: Pitbull Álvarez vecht zijn duels verbeten uit

door Jesse ter Haar 75

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Een B-team van Ajax wist te winnen op bezoek bij AZ en dat geeft genoeg aanleiding om de statistieken in te duiken.

Het eerste wat opvalt, is het verschil in balbezit tussen de eerste en de tweede helft. In het totaal had Ajax 51 procent balbezit, wat dus betekent dat dat bij AZ op 49 procent ligt, maar dat werd niet geheel gelijk verdeeld over de speelhelften. Voor rust had Ajax met 58 procent de ruime meerderheid van de tijd de bal, maar na rust was dat andersom. AZ had toen 56 procent, terwijl Ajax het slechts met 44 procent moest doen. De laatste keer dat Ajax op dat vlak onder een percentage van 45 procent kwam, was op 21 oktober 2020, thuis tegen Liverpool. In de eerste helft had het toen 43 procent balbezit.

Hoewel AZ de bal dus bijna net zo lang in het bezit had als Ajax, wisten de Amsterdammers daar toch echt een stuk meer uit te creëren. In totaal loste Ajax zestien schoten, terwijl dat er bij AZ tien waren. Belangrijker: achtmaal schoot Ajax tussen de palen, terwijl de opponent daar slechts twee keer in slaagde. Bovendien werden dertien van Ajax' zestien schoten afgevuurd van binnen het strafschopgebied van de tegenstander en werd het aluminium driemaal geraakt. Doelman Marco Bizot moest er zeven keer aan te pas komen, terwijl Maarten Stekelenburg twee keer handelend optrad.

De terugkeer van David Neres

De bekerwedstrijd tegen AZ was een wedstrijd van veel wijzigingen. Eén van die wijzigingen werd ingegeven door de terugkeer van David Neres. De Braziliaan is op de weg terug naar volledige fitheid en zette tegen AZ een volgende stap. Hij speelde de hele eerste helft en kreeg daarbij de bal 31 keer in zijn bezit. Hij wist geen enkel schot op of naast het doel te lossen en ging geen echte dribbel aan. 73 procent van zijn passes kwam aan en dertienmaal leverde hij de bal in bij de tegenstander. Ter vergelijking: collega Quincy Promes leverde de bal eenmaal minder in tijdens de gehele negentig minuten. Zijn voorzetten waren wel accuraat. Driemaal bracht hij de bal voor en twee keer kwam deze aan bij een medespeler.

Balansbewaker Edson Álvarez

Een speler die lof kreeg na zijn optreden tegen AZ was Edson Álvarez. De Mexicaan schommelt tussen de verdediging, het middenveld en de bank en kwam woensdag uit op het middenveld. Daar lijkt hij te staan om de balans te bewaken en niet te veel risico te nemen en daarbij valt vooral het aantal gewonnen duels op. Maar liefst dertien duels ging hij aan met een tegenstander en elfmaal kwam hij als winnaar uit de strijd. In zijn passing was hij minder secuur. 38 van zijn 49 gegeven passes kwam aan, wat gelijkstaat aan een percentage van 78. Dat is drie procent onder het gemiddelde van de ploeg. Zijn verdedigende werk was daarentegen wel uitmuntend. Vier keer ruimde hij de bal op, terwijl hij ook goed was voor één interceptie en vier ingezette tackles.

Brengt Lisandro Martínez defensieve stabiliteit?

Een andere verdedigend ingestelde speler die zijn kans kreeg, was Lisandro Martínez. Vorig seizoen stelde Erik ten Hag hem vaak op als linker middenvelder, maar die plek is nu voor Ryan Gravenberch. Omdat Daley Blind rust kreeg, mocht hij opdraven als linker centrale verdediger en daar speelde hij een puike wedstrijd. Hij ruimde de bal vier keer op uit de achterhoede, was goed voor drie intercepties en zette twee tackles in. Ook in balbezit was hij sterk. 88 procent van zijn 49 gegeven passes kwam aan bij een medespeler. Het aantal gewonnen duels was bij Álvarez een stuk sterker. Martínez ging in het totaal acht keer een duel aan en kwam daarbij drie keer als winnaar uit de strijd. Verder valt op zijn heatmap af te lezen dat Martínez meer is dan alleen een mandekker. Hij wist geregeld met de bal aan de voet op te duiken op de helft van AZ.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties