Alles wat je moet weten over prestaties op De Toekomst

door BvdPloeg 10

Alles wat je moet weten over prestaties op De Toekomst

door BvdPloeg 10

Laatst geüpdatet

Het eerste elftal en de beloften moeten nog een week, maar de jeugdelftallen van Ajax zijn na afgelopen weekend klaar met 2019. Ajax O19, O17, O16 en O15 speelden zaterdag hun laatste officiële competitiewedstrijd, waardoor het tijd is om de balans op te maken. Wie eindigde waar en wat staat er in 2020 voor de deur?

Wisselvallig Ajax O19 krijgt wat het wil

We beginnen met het vlaggenschip van de opleiding. Ajax O19 kende zoals eerder vermeld een druk programma, met naast de competitie ook de Youth League en het WK O17 in Brazilië. De ploeg van John Heitinga sloeg zich er echter kranig doorheen. Ondanks een sterke lichting valt wel de wisselvalligheid op. Ajax eindigde als vierde in de najaarscompetitie van de Eredivisie O19. In dertien duels won het zeven keer, speelde het twee keer gelijk en verloor het maar liefst vier wedstrijden. Opvallende uitslagen waren de 3-4 nederlaag tegen PSV, de 1-4 nederlaag tegen hekkensluiter Almere City en de 2-0 nederlaag tegen de uiteindelijke nummer 1 Groningen.

Onder de streep zal men bij Ajax echter tevreden zijn. In een periode waarin acht sterkhouders een ruime maand werden gemist, plaatste Ajax O19 zich voor de kampioenspoule in de Eredivisie. In een lastige Youth League-poule werd het bovendien knap eerste, ondanks dat het twee wedstrijden tegen Chelsea met een gemankeerd elftal moest spelen. In 2020 is Ajax tevens nog actief in de beker, al hoefde het daar niets voor te doen. In de eerste ronde werd de ploeg vrijgeloot, waardoor op 11 januari de achtste finale uit bij Vitesse tevens de eerste bekerwedstrijd van het seizoen is.

In 2020 komt Ajax O19 zodoende uit op drie fronten. In de Eredivisie komt het samen in een competitie met de andere zeven ploegen uit de top-8 van de najaarscompetitie. Dit zijn naast PSV en Feyenoord ook Groningen, Utrecht, Heerenveen, AZ en Twente. In de Youth League stroomt het als nummer één uit de poule in in de achtste finales. Daarvoor wordt op 14 februari pas geloot, als de play-offs zijn gespeeld. Zonder een jeugd-WK komen de spelers bovendien in iets rustiger vaarwater, al zullen de sterkhouders uit het team mogelijk de stap naar Jong Ajax of misschien zelfs het eerste elftal wel gaan maken.

Alles wat je moet weten over prestaties op De Toekomst

Ajax O17 hoopt op beterschap in 2020

Ajax O17 eindigde ook als vierde in de competitie en is daarmee tevens geplaatst voor de kampioenspoule van acht na de winterstop. De ploeg van Dave Vos zit echter wel in een iets andere situatie dan O19. Mede door veel blessuregevallen is er nooit echt een vaste ploeg ontstaan, wat dan weer tot gevolg had dat het de ene week kon dooien en de andere week kon vriezen. Van de dertien duels werden er zeven gewonnen en vijf verloren; dat geeft de wisselvalligheid van dit team wel aan. Vos zal hebben gebaald dat hij met Rio Hillen, Julian Brandes, Jenno Campagne en de laatste weken ook Amourricho van Axel-Dongen regelmatig kwijt was met blessures. Sterkhouder Christian Rasmussen was bovendien lang niet altijd beschikbaar door interland- of O19-verplichtingen.

Er is dus wel degelijk reden om optimistisch naar het nieuwe jaar te kijken. Als de ploeg wat langer fit blijft en Vos wat vaker dezelfde ploeg kan opstellen, zal dat het spel ongetwijfeld ten goede komen. Bovendien stelden we op deze site eerder al dat er vanuit Ajax O16 genoeg creativiteit in aantocht is. Van Axel Dongen (met tien goals topschutter van dit team) en Brandes maakten die stap al, en ook voor spelers als Nassef Chourak, Gabriël Misehouy en Julian Rijkhoff lijkt O17 niet ver weg.

In 2020 kan het zodoende alleen maar beter gaan, zo lijkt het. Samen met Feyenoord, Utrecht, PSV, Sparta, AZ, Heerenveen en Zwolle gaat het meedoen om het kampioenschap bij de O17. Op 11 januari komt het thuis in de beker uit tegen FC Groningen, voor een plek in de kwartfinales. En uiteraard lonkt in het Paasweekend de Future Cup; het toernooi waar de O17 ieder jaar misschien wel het meest naar uitkijkt.

Alles wat je moet weten over prestaties op De Toekomst

Ajax O16 maakt indruk, nu het nog kan

Ajax kent in ieder geval twee ploegen in de midden- en bovenbouw die de eerste seizoenshelft als nummer één van hun competitie afsloten. Ajax O16 was één van hen. De ploeg van coach Robin Veldman begon nog met een valse start tegen Utrecht (3-5), maar kwam in de maanden erna langzaam op stoom. Met de reeds genoemde spelers zoals Van Axel Dongen, Misehouy, Rijkhoff en Chourak was het regelmatig genieten geblazen langs de kant. Nieuweling Olivier Aertssen mogen we dat succes ook zeker gedeeltelijk toeschrijven, als rots in de branding achterin.

In een competitie van acht werd Ajax uiteindelijk keurig eerste, mede dankzij een slotreeks van vijf overwinningen. Wat daarbij vooral opviel waren de 45 doelpunten, een gemiddelde van iets meer dan drie goals per wedstrijd. Van Axel Dongen was vanaf week één op schot, en werd beloond met een plek bij de O17. Rijkhoff (9 goals), Misehouy en Loed Klaasen (allebei 7 goals) namen het stokje moeiteloos over. Enige domper onder de streep was de uitschakeling in de beker. Op 31 augustus was NAC O17 in de eerste ronde al met 0-1 te sterk.

In 2020 komt Ajax samen in een nieuwe competitie van acht. Naast Utrecht, Feyenoord en AZ uit de O16-competitie noord komen daar ook De Graafschap, PSV, Vitesse en Twente bij uit de O16-competitie zuid. De grote vraag is dan vooral; kan Ajax O16 de goede reeks voortzetten, of gaat de motor net als afgelopen jaren in deze ploeg wat haperen door het doorschuiven van sterkhouders? Coach Veldman zal dat scenario waarschijnlijk niet zo vrezen, omdat hij op zijn beurt weer kan rekenen op enkele goede spelers uit de O15...

Alles wat je moet weten over prestaties op De Toekomst

Ajax O15 niet te stoppen in eerste seizoenshelft

Ajax O15, de ploeg die cijfertechnisch toch wel het meeste indruk heeft gemaakt. Onder leiding van coach Cedric van der Gun wervelde het team naar dertien overwinningen uit veertien wedstrijden. Alleen Excelsior slaagde erin de ploeg op een gelijkspel te houden. We hadden een dergelijke reeks al aan kunnen zien komen toen Ajax O15 op 31 augustus het seizoen startte in de eerste ronde van de beker. Het arme Heerenveen O15 werd met 12-1 vernederd. In de competitie stopte de doelpuntenteller op 45 goals, evenveel als de O16 dus.

Het gat met nummer twee AZ was met elf punten immens, maar na de winter begint iedereen in een nieuwe competitie weer op nul. We hebben even niet voor ogen hoeveel clubs er uit de Eredivisie Hoog degraderen, maar met AZ, PSV en Feyenoord op plaatsen 2, 3 en 4 weet Ajax zich alvast verzekerd van zes mooie wedstrijden tegen deze clubs.

De grote vraag zal net als bij Ajax O16 zijn met welke ploeg de tweede seizoenshelft wordt aangevangen. O15 en O16 beschikken over brede selecties, waarmee alvast vooruit is gewerkt op het doorschuiven rond de winter. Daar zullen vast veel spelers voor op de nominatie staan. Wat te denken van David Kalokoh, die met vijftien treffers de trotse topscorer van Ajax is na één seizoenshelft. Ook Noah Gesser en Nelson Egah waren met respectievelijk negen en acht goals op schot voor de ploeg.

Alles wat je moet weten over prestaties op De Toekomst

Topscorers Ajax-jeugd na eerste seizoenshelft

1. David Kalokoh (O15, foto) - 15
2. Amourricho van Axel Dongen (O16/O17), Noah Gesser (O15) - 10
4. Julian Rijkhoff (O16), Nelson Egah (O15) - 9
6. Mohamed Hamouchi (O15) - 8
7. Loed Klaasen (O16), Gabriël Misehouy (O16), Christian Rasmussen (O17/O19), Naci Ünüvar (O19), Youri Regeer (O19) - 7
12. Sontje Hansen (O19) - 6
13. Ar'Jani Martha (O17) - 5

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties