Ajax spreekt zich op sociale media uit voor gelijkheid

door Bart Veenstra 86

Ajax spreekt zich op sociale media uit voor gelijkheid

door Bart Veenstra 86

Laatst geüpdatet

Ajax heeft zich middels sociale media uitgesproken voor gelijkheid. Daarnaast worden in Amsterdam woensdag uit solidariteit gebouwen verlicht in de regenboogkleuren tijdens de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije. De UEFA liet eerder weten dat de Allianz Arena, waar het duel gespeeld wordt, niet opgelicht mag worden in de regenboogkleuren.

Vorige week werd in Hongarije een wet aangenomen die het verboden maakt om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te 'promoten' onder jongeren tot achttien jaar. Als protest wilde de gemeenteraad van München de Allianz Arena verlichten in de regenboogkleuren, maar de UEFA staat dit niet toe.

De burgemeester van München heeft nu toestemming gegeven om een grote windturbine naar het stadion te verlichten in de regenboogkleuren. Andere Duitse steden steunen deze actie. Zo zullen stadions in Keulen, Frankfurt, Berlijn, Wolfsburg, Augsburg, Hannover, Dresden en Düsseldorf worden verlicht.

De UEFA heeft zich inmiddels in een verklaring verdedigd tegen de kritiek. Het logo van de Europese voetbalbond is op Twitter tijdelijk aangepast en heeft nu de kleuren van de regenboog. 'Vandaag is de UEFA trots om de kleuren van de regenboog te dragen', aldus de UEFA. 'Het is een symbool dat onze kernwaarden belichaamt en alles bevordert waarin we geloven: een meer rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving, tolerant voor iedereen, ongeacht hun achtergrond, geloof of geslacht.'

'Sommige mensen hebben het besluit als "politiek" geïnterpreteerd', vervolgt de Europese voetbalbond. 'Integendeel, het verzoek zelf was politiek, gekoppeld aan de aanwezigheid van het Hongaarse voetbalteam in het stadion voor de wedstrijd van vanavond met Duitsland. Voor de UEFA is de regenboog geen politiek symbool, maar een teken van onze vastberaden inzet voor een meer diverse en inclusieve samenleving.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties