Ajax - Sporting Portugal in cijfers: Gravenberch beter, maar kan nog niet imponeren

door Terrence Riepma 16

Ajax - Sporting Portugal in cijfers: Gravenberch beter, maar kan nog niet imponeren

door Terrence Riepma 16

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Dinsdagavond won Ajax met 4-2 van Sporting Portugal en is de Amsterdamse club op die manier foutloos gebleven in de groepsfase van de Champions League.

Ajax was in een lege Johan Cruijff ArenA de bovenliggende partij, zo blijkt uit de statistieken. De ploeg van Erik ten Hag had 58 procent balbezit en tevens zestien schoten, waarvan zeven op op doel. Sporting Portugal kwam niet verder dan tien schoten, waarvan vier op doel. Daarnaast had Ajax drie grote kansen en de Portugezen maar één enkele grote kans.

Sporting Portugal kwam gedurende de wedstrijd tot 435 passes, tegenover de 605 van Ajax. De passzuiverheid van de Amsterdammers is met 87 procent slechts drie procent hoger dan het percentage bij het team van Rúben Amorim. Wel kwamen er meer lange ballen aan bij Sporting Portugal: 25 van de 48 lange ballen kwam aan bij een medespeler, wat een passzuiverheid van 52 procent oplevert. Ajax kwam tot 18 zuivere lange ballen op 37 lange ballen in totaal.

Is Gravenberch op de weg terug?

Ryan Gravenberch is de laatste tijd met regelmaat bekritiseerd. De middenvelder zou in mindere vorm verkeren. De statistieken van de wedstrijd tegen Sporting Portugal laten echter zien dat de 19-jarige een stap in de juiste richting heeft gezet, Zo kwam Gravenberch tot 56 passes, waarvan er 52 aankwamen bij een medespeler. Dat is goed voor een passzuiverheid van 93 procent. Vergeleken met middenveld-collega's Edson Álvarez (88 procent) en Steven Berghuis (80 procent) is dat toch een redelijk verschil. Gravenberch gaf ook één key pass.

Toch spreken niet alle statistieken in het voordeel van de jonge middenvelder. In aanvallend opzicht kwam Gravenberch nauwelijks in het stuk voor. Hij had geen schoten en/of assists en verloor daarnaast dertien keer balbezit. Ook ging hij maar één dribbel aan, al won hij deze wel. In verdedigend opzicht was Gravenberch ook niet heel denderend. Hij ging elf keer een duel aan en won er vijf en had één onderschepping. Wel werd de middenvelder geen enkele keer voorbij gedribbeld door een tegenstander.

Neres kan geen indruk maken

David Neres mocht in de basis beginnen van Ten Hag en wist het vertrouwen van de trainer enigszins te belonen met een doelpunt. Daarnaast kwamen 27 van zijn 33 passes aan (passzuiverheid van 82 procent) en gaf hij één key pass. De Braziliaan gaf tevens twee voorzetten die allebei aankwamen bij een teamgenoot. Los daarvan waren er ook momenten waarin de vleugelaanvaller niet sterk voor de dag kwam.

Hoewel Neres bekend staat als een dribbelaar, ging hij maar één keer een dribbel aan tegen Sporting Portugal en bovendien mislukte zijn poging. Ook ging de 24-jarige vijf duels aan en won hij daar maar één van en verloor hij elf keer de bal. In verdedigend opzicht had Neres wellicht meer kunnen doen, gezien hij één keer voorbij werd gedribbeld. Kortom: ondanks het vertrouwen van Ten Hag in de vorm van een basisplek lijkt Neres geen geweldige indruk achter te hebben gelaten.

Antony loepzuiver in de passing

Antony, die andere Braziliaanse vleugelaanvaller, kon juist wél indruk maken tegen Sporting Portugal. Om te beginnen met een opvallende statistiek: 37 van zijn 38 passes kwamen aan, wat een passzuiverheid van 97 (!) procent oplevert. Bovendien gaf hij één key pass en, niet te vergeten, maakte hij een doelpunt. Ook de enkele lange bal die Antony gaf, kwam aan bij een medespeler.

De 21-jarige ging acht dribbels aan en vier van zijn pogingen slaagden. Daarnaast won hij vier van zijn acht duels, maar verloor hij wel zeven keer de bal. In tegenstelling tot Neres werd Antony geen enkele keer voorbij gedribbeld en had hij zelfs een onderschepping. Opnieuw een uitstekende avond voor het Braziliaanse talent op het Europese toneel.

Martínez laat opnieuw zijn klasse zien, Schuurs statistisch gezien niet veel slechter

Lisandro Martínez draait al het hele seizoen fantastisch mee in de Champions League en ook in het laatste groepsfaseduel was dat niet anders. De Argentijn liet zich opnieuw van zijn beste kant zien. De verdediger had één onderschepping en drie tackles. Hij won ook al zijn duels (vier) op de grond, maar verloor wel zijn enige luchtduel.

Ondanks dat hij zeven keer de bal kwijtraakte, was de passing van Martínez van een hoog niveau. Van de 102 passes kwamen er 95 aan, wat goed is voor een passzuiverheid van 93 procent. Ook gaf hij één key pass. Drie van zijn acht lange ballen kwamen aan en zelf had Martínez ook nog een poging op doel. Zijn schot belandde echter op de paal.

Perr Schuurs was voor de verandering de man naast Martínez en deed het niet veel slechter dan zijn collega. De 22-jarige had één onderschepping meer en won wél zijn enige luchtduel. Ook verloor hij twee keer minder het balbezit (vijf keer), gaf hij ook één key pass én had hij bovendien een assist. De passzuiverheid (89 procent) was wel vier procent lager dan die van Martínez.

Verder deed Schuurs het wel iets minder dan Martínez. Zo won hij slechts één van zijn drie duels op de grond en maakte hij twee overtredingen, in tegenstelling tot zijn Argentijnse ploeggenoot die geen enkele overtreding beging. Ook maakte Schuurs twee tackles minder dan Martínez (één tackle tegenover drie tackles). Hoewel het niet valt terug te lezen in de statistieken, valt erover te discussiëren dat de eerste tegentreffer van Sporting Portugal een fout was van de oud-Fortuna Sittard-speler. Desondanks lijkt Schuurs statistisch gezien een verdienstelijke wedstrijd te hebben gespeeld, al is het nog niet heel overtuigend.

Terrence Riepma (Twitter: @TerrenceRiepma | e-mail: t.riepma@valkeringmedia.nl)

Wie was jouw Man of the Match tegen Sporting Portugal?

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties