Ajax - Fortuna Sittard in cijfers: Allround aanwezige Rensch toont gelijk van Ten Hag

door Jesse ter Haar 2

Bron Ajax Showtime

Ajax - Fortuna Sittard in cijfers: Allround aanwezige Rensch toont gelijk van Ten Hag

door Jesse ter Haar 2

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Met deze keer: Ajax sluit 2021 af met een klinkende 5-0 zege op Fortuna Sittard.

Wat direct opvalt, is dat er eigenlijk maar vier statistieken in het ‘voordeel’ van Fortuna Sittard zijn. De ploeg kreeg meer gele kaarten, moest meer tackles inzetten, moest de bal vaker opruimen uit de achterhoede én de goalie – Yanick van Osch – moest vaker handelend optreden. Zodoende sprak eigenlijk alles in het voordeel van Ajax. De statistieken waar Fortuna Sittard in uitblonk, kunnen immers geen voordeel genoemd worden.

De dominantie van de Amsterdammers kwam op vele vlakken terug. Zo was er 66 procent balbezit voor de manschappen van Erik ten Hag en werden er vanuit dat balbezit veertien schoten op doel gelost. Bovendien werden er maar liefst vijf grote kansen gecreëerd, waarvan er volgens de statistieken drie gescoord en twee gemist werden. De accuraatheid van de passing was ook op orde. Ajax gaf in totaal 638 passes, waarvan er 549 aankwamen. Dit komt neer op een slagingspercentage van 86.

Rensch meer dan alleen een verdediger

Na de wedstrijd liet Ten Hag weten blij te zijn met de wedstrijd die Devyne Rensch speelde. Aanvallend, verdedigend, opbouwend, elk aspect was in orde volgens de trainer. Kijken we naar zijn statistieken, dan blijkt inderdaad dat hij op elk vlak aanwezig was. Verdedigend gezien moest hij de bal één keer opruimen uit de achterhoede, blokkeerde hij één schot, had hij één interceptie en zette hij tweemaal een tackle in. Wel werd hij drie keer voorbij gedribbeld door een opponent.

Aanvallend en opbouwend liet Rensch zich eveneens gelden. Hij kwam 67 keer in balbezit en leverde 53 passes af, waarvan er 48 ook bij een teamgenoot terechtkwamen. Het komt neer op een slagingspercentage van 91. Alleen Ryan Gravenberch had met 93 procent een hogere score. Daarnaast gaf Rensch één key pass en bleek hij klinisch in de afronding. Hij was verantwoordelijk voor de 3-0 door te scoren uit zijn enige schot op doel. Hij kapte zijn tegenstander knap uit en schoof beheerst raak.

De prestatie van de King of the Match

Vervolgens kijken we naar Daley Blind, die in het stadion werd verkozen tot King of the Match. Zijn statistieken verdienen de uitverkiezing, want hij liet zich over het gehele veld gelden. Op de heatmap is te zien dat Blind voornamelijk hoog aan de linkerkant van het veld te vinden was, maar eigenlijk verscheen hij overal. Enkel de positie van de rechtsbuiten betrad hij amper tot niet. Bovendien was hij verantwoordelijk voor de belangrijke 1-0, maar – in tegenstelling tot Rensch – probeerde Blind wel vaker te scoren. Hij schoot woensdag driemaal op doel, zag één poging geblokkeerd worden en miste één grote kans.

De routinier was echter ook in de passing erg belangrijk. Met 123 balaanrakingen kwam geen enkele Ajacied vaker aan de bal dan hij en op die manier bracht hij ritme in het Ajax-spel. Blind gaf 97 passes tijdens de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard en daarvan kwamen er 84 – 87 procent – aan. Verder vocht hij ook zijn duels verbeten uit. In totaal ging hij, verdeeld over grondduels en luchtduels, vijftien keer een duel aan met zijn tegenstander. Acht keer kwam hij als winnaar uit de strijd, waarbij hij vooral door de lucht amper te kloppen bleek. Vier van zijn vijf duels in de lucht wist hij te winnen.

Gravenberch kan winterstop met opgeheven hoofd in

Tot slot bespreken we de wedstrijd van Gravenberch. Ten Hag gaf aan dat de pijp leeg is bij de jongeling en mede daarom ging hij woensdag voortijdig naar de kant. Zijn concentratie in balbezit leed er echter niet onder. Zoals eerder gezegd was hij de Ajacied die procentueel gezien de meeste passes bij een medespeler afleverde. Slechts 5 van de 67 gegeven passes hadden balverlies als gevolg. Verder staat Gravenberch bekend om zijn flexibele lichaam en de dribbels die hij daarmee uitvoert. Woensdag zette hij ook weer drie keer een dribbel in, waarbij hij er tweemaal in slaagde zijn tegenstander daadwerkelijk te passeren.

Was er dan helemaal geen ruimte voor verbetering? Dat wel, want negen keer verloor Gravenberch het balbezit en ook wist hij maar amper doelgevaar te stichten. Het toptalent schoot slechts één keer op doel en hoewel het een kanonskogel opleverde, schoot hij die wel recht op doelman Van Osch. Zodoende bleef zijn seizoentotaal in alle competities op één doelpunt staan.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties