Ajax - FC Utrecht in cijfers: Balveroveraar Álvarez valt niets te verwijten

door Bart Veenstra 127

Bron Ajax Showtime

Ajax - FC Utrecht in cijfers: Balveroveraar Álvarez valt niets te verwijten

door Bart Veenstra 127

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax verloor zondag met 0-1 van FC Utrecht: wat zeggen de statistieken?

Wie niet beter zou weten en puur naar de statistieken zou kijken, ziet eigenlijk weinig verschil met de voorgaande wedstrijden. Ajax had 69 procent van het balbezit en in totaal kwam de thuisploeg tot 20 mogelijkheden. Zes keer schoot Ajax op doel, terwijl de ploeg in totaal vier levensgrote kansen wist te creëren. De bezoekers kwamen tot acht schoten, waarvan vier op doel.

Ajax kwam in het duel met FC Utrecht tot 594 passes. Dat zijn er ruim 100 minder dan in het duel met Besiktas, al zijn het er nog steeds heel veel. Wel kan het een verklaring zijn voor het 'lagere tempo' van Ajax. Ajax kwam verder tot een passzuiverheid van 83 procent. FC Utrecht kwam tot slechts 274 passes en heel zuiver waren de bezoekers niet: slechts 62 procent van de passes kwamen aan.

Balveroveraar Álvarez valt niets te verwijten

Laten we het even positief houden en de statistisch beste Ajacied van zondag erbij pakken: Edson Álvarez. De Mexicaan verzaakte niet tegen FC Utrecht en liet andermaal zien waarom hij voor trainer Erik ten Hag onmisbaar is op het middenveld. Met één ingreep, één keer het blokken van een schot, drie onderscheppingen en het vijf keer veroveren van de bal bewees Álvarez wederom zijn waarde.

Ook in de duels liet Álvarez zich zien. Over de grond won hij zeven van de twaalf duels, terwijl in de lucht in vier van de zeven gevallen de sterkste bleek. Aan de bal steeg de Mexicaan boven het gemiddelde van het team aan: 86 procent van de passes van Álvarez kwamen aan bij een teamgenoot.

Haller blijft levensgrote kansen om zeep helpen

Nog niet zo lang geleden werd Sébastien Haller bejubeld vanwege zijn vier doelpunten in het Champions League-duel met Sporting Portugal. Eén zwaluw maakt echter nog geen zomer en dat gaat ook voor Haller op. In de sportwereld ben je zo goed als je laatste wedstrijd en het is dan ook logisch dat de kritiek op de spits toeneemt.

Tegen Besiktas was Haller nog trefzeker, maar miste hij ook drie hele grote kansen. In het duel met FC Utrecht zette hij die reeks voort. Tegen zijn oude club miste Haller twee hele grote kansen. In de beginfase van het duel kreeg hij de bal op het presenteerblaadje van Dusan Tadic. De spits hoefde de bal alleen maar binnen te lopen, maar hij schoot naast. En ook na rust miste hij tot tweemaal toe van dichtbij, waarna ook Tadic in de tweede rebound van die aanval niet kon scoren.

Tegen FC Utrecht kwam Haller in de 73 minuten die hij speelde overigens amper in het stuk voor. Slechts 24 keer raakte hij de bal. Van de dertien passes die hij gaf, kwamen er bovendien maar zeven aan: een passzuiverheid van 54 procent.

Is de kritiek op David Neres terecht?

David Neres mocht tegen FC Utrecht weer eens in de basis beginnen. Scoren of assists leveren deed de Braziliaan niet en na afloop kreeg hij kritiek te verwerken. Antony zou het op bepaalde momenten namelijk anders, en dus wellicht beter, gedaan hebben.

Als we kijken naar het optreden van Neres zijn zijn statistieken niet slecht. Integendeel zelfs. Neres bereikte een passzuiverheid van 85 procent, leverde één keypass en creëerde bovendien één hele grote kans. Wel kan gezegd worden dat Neres niet heel actief was betrokken bij Ajax. De aanvaller had in 57 minuten speeltijd slechts 43 balcontacten.

Antony was als invaller met 37 balcontacten in 33 minuten beduidend actiever. De invaller kwam tot twee keypasses en had een passzuiverheid van 82 procent. Bovendien kwam Antony vaker in de duels - hij won er vier van de zes - dan Neres. Neres kwam in bijna een uur spelen tot slechts twee duels, waarvan hij er één won. Bovendien kwam Neres tot slechts één dribbel, terwijl Antony in een halfuur tot drie dribbels wist te komen.

Berghuis haalt even geen rendement uit zijn acties

Steven Berghuis, die de laatste weken in uitstekende vorm verkeert, wist tegen FC Utrecht niet te imponeren. Wel was de aanvallende middenvelder wederom aanwezig in het aanvalsspel van Ajax. Berghuis was goed voor liefst vier keypasses en bovendien gaf hij acht keer een voorzet. Van die acht voorzetten kwam er slechts eentje goed aan. Het verschil tussen een uitstekende en een mindere wedstrijd is al snel gemaakt: zouden twee van die acht voorzetten hebben geresulteerd in een doelpunt spreekt iedereen van een goede wedstrijd van Berghuis.

Overigens was Berghuis aan de bal redelijk slordig. In totaal leed hij 23 keer balverlies en daarnaast was hij ook in de duels niet de sterkste zondag. Van de negen duels die hij in totaal aanging, won hij er slechts twee.

Tagliafico imponeert niet, Blind kent geen geweldige invalbeurt

Ten Hag koos er tegen FC Utrecht voor om met Nicolás Tagliafico te spelen als linksback. De Argentijn kende verdedigend een uitstekende actie door een schot te blokken, maar in aanvallend opzicht liet de publiekslieveling niet genoeg zien. Tagliafico kwam in een uur speeltijd tot slechts 42 balcontacten en geen enkele keer gaf hij een keypass. Bovendien kwam hij niet tot het geven van een succesvolle voorzet.

Invaller Daley Blind, die normaal uitblinkt in het geven van passes tussen de linies, kwam in zijn speeltijd van iets meer dan dertig minuten ook niet tot het geven van keypasses. Bovendien was Blind met elf keer balverlies nog iets slordiger dan Tagliafico, die tien keer balverlies leed. Wel is het zo dat Blind vijf keer de lange bal waagde, waarvan er drie aankwamen bij een teamgenoot. Tagliafico kwam tot geen enkele lange pass.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties