Ajax biedt sc Heerenveen zaterdag plaquette aan voor opvangen jeugdspelers in Hongerwinter

door BartVeenstra 6

Bron Friesch Dagblad

Ajax biedt sc Heerenveen zaterdag plaquette aan voor opvangen jeugdspelers in Hongerwinter

door BartVeenstra 6

Bron Friesch Dagblad

Laatst geüpdatet

Ajax zal sc Heerenveen aankomende zaterdagavond voorafgaand aan hun onderlinge ontmoeting namens vier Amsterdamse clubs een plaquette aanbieden voor een humanitaire oorlogsoperatie tijdens de Hongerwinter van 1944-45. Dat meldt het Friesch Dagblad.

De Amsterdamse clubs willen hiermee hun dank betuigen voor het opvangen en onderbrengen van 86 pupillen in pleeggezinnen door het vroegere VV Heerenveen. Tijdens de Hongerwinter van 1944-45 werden 86 jeugdspelers van Ajax, Blauw-Wit, DWS en De Volewijckers opgevangen door gastgezinnen uit Heerenveen. Die operatie werd destijds in gang gezet door toenmalig secretaris Floor Féléus.

Pas maanden na de Bevrijding in 1945 konden de kinderen terugkeren naar de regio Amsterdam. Dit was omdat er in het IJsselmeer eerst mijnen moesten worden opgeruimd.

Aanleiding voor de uitreiking van het plaquette kwam van een artikel in Het Parool. Daarin deed Janneke Lenstra, de dochter van Heerenveen-clubicoon Abe Lenstra, haar verhaal over de opvang. Dat noemde zij 'mooi en krachtig'. Ajax-directeur Edwin van der Sar besloot naar aanleiding van dit artikel, samen met de drie andere clubs, dat de Friese actie een passend aandenken verdiende. Eigenlijk zou de uitreiking van het plaquette vorig jaar al moeten gebeuren, maar vanwege de coronamaatregelen ging dat toen niet door.

De bedoeling is nu dat het plaquette twintig minuten voor de aftrap (18.45 uur) van de wedstrijd door Rob Been - een van de kinderen die toentertijd verzorgd werd door de club - wordt uitgereikt aan Gilles Veenstra. Veenstra is oud-doelman van VV Heerenveen en in die periode was zijn familie een van de familie die de Amsterdamse jeugdspelers opving.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties