Voetbal in coronacrisis: Hoopgevende conclusie clubarts Feyenoord

JesseTH, 18-10-2020 om 17:50, 20388 views, AS |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Voetballen ten tijde van de coronacrisis: is dat nou wel of niet mogelijk? De meningen hierover zijn verdeeld. Ook is het de vraag wat er allemaal bij komt kijken om te kunnen voetballen in deze periode. In dit wekelijkse overzicht zijn de laatste nieuwtjes en meningen over voetballen in de coronacrisis te volgen.

Zaterdag 17 oktober

Hoopgevende conclusie clubarts Feyenoord

Casper van Eijck, clubarts van Feyenoord, heeft na afloop van Feyenoord - FC Twente (gespeeld op 20 september) hoopgevende conclusies kunnen trekken. In samenwerking met de GGD werden de dertienduizend aanwezige toeschouwers naderhand getest en 'slechts' negen testten er positief. Van Eijck voegt tegenover de NOS echter een nuance toe. 'Daarvan hadden vier mensen de volgende dag al symptomen, dus de kans dat die zijn besmet tijdens de wedstrijd is heel onwaarschijnlijk. Dus 5 van de 13.000 mensen zijn mogelijk tijdens die wedstrijd besmet. Nog te vroeg om een conclusie te trekken, dat kan pas als het onderzoek is afgesloten, maar dit biedt wel hoop.'

Heerenveen-speler mist duel met Ajax

Eén speler van sc Heerenveen moet het duel met Ajax van zondag laten schieten omdat hij positief getest heeft op het coronavirus. Dat maakt de club bekend op de clubsite. Wie de voetballer in kwestie is, wordt vanwege de privacy van de speler niet gemeld. Ook twee ondersteunende stafleden hebben het virus opgelopen en moeten zodoende in isolatie.

Vier besmettingen bij ADO

Bij ADO Den Haag zijn vier mensen besmet met het coronavirus, zo meldt de club via de officiële kanalen. Het gaat om drie spelers, waarvan één van ADO Den Haag O21, en een medewerker. Het duel met Vitesse van zondagmiddag gaat door, ondanks de vier positieve tests.

Zahavi en Teze ontbreken bij PSV

Eran Zahavi en Jordan Teze ontbreken zondag bij PSV in het duel met PEC Zwolle. De twee spelers hebben namelijk positief getest op het coronavirus, zo maakt de club bekend. Teze testte vorige week al positief bij Jong Oranje en mocht conform de richtlijnen van het RIVM deze week weer aansluiten bij de spelersgroep, maar vrijdag bleek hij 'niet aan de eisen te voldoen' om zondag mee te mogen spelen tegen PEC Zwolle.

Vrijdag 16 oktober

Negen besmettingen bij AZ

Er zijn vrijdag maar liefst negen coronabesmettingen vastgesteld bij AZ, zo brengt de club naar buiten via de officiële kanalen. Het gaat hierbij om zes spelers, waarvan vier van de A-selectie en twee van Jong AZ. Vanwege de privacywet maakt de club niet bekend om welke spelers het gaat. Overigens zijn er ook nog eens drie werknemers besmet met het coronavirus. Al de positief geteste personen zijn in isolatie gegaan.

Twee positieve tests Willem II

Bij Willem II zijn twee werknemers positief getest op het coronavirus, zo meldt de Tilburgse club op haar officiële website. Het betreft één personeelslid en één staflid van Willem II. Zaterdagavond ontvangen de Noord-Brabanders FC Twente, maar de positieve tests hebben vooralsnog geen effect op de doorgang van deze wedstrijd.

Positieve test PEC Zwolle-speler

Bij PEC Zwolle is één speler positief getest op het coronavirus, zo meldt de Overijsselse club via haar officiële kanalen. De voetballer in kwestie zit in thuisquarantaine. Om welke speler het gaat is vooralsnog niet bekend. Zondagmiddag gaat de wedstrijd tussen PEC Zwolle en nummer twee PSV gewoon door.

Sparta vreest voor doorgaan duels

Bart Vriends vreest voor doorgaan van de Rotterdamse derby tegen Feyenoord, zo vertelt de aanvoerder van Sparta Rotterdam tegenover het Algemeen Dagblad. 'Het voelt voor het eerst alsof dat wel tot de mogelijkheden behoort. Ook als je de berichtgeving erover leest. Het is een reëel scenario dat vier of vijf andere gasten ook besmet zijn en er nog een aantal in quarantaine moeten blijven.' Zondagmiddag om 12.15 uur neemt Sparta het op tegen Feyenoord.

Donderdag 15 oktober

Vier besmettingen bij FC Groningen

In aanloop naar speelronde 5 in de Eredivisie zijn er bij FC Groningen vier coronabesmettingen rondom het eerste elftal vastgesteld, zo meldt de club via haar eigen website. Het gaat om doelman Jan de Boer, assistent-trainer Adrie Poldervaart, hoofd performance Wouter Frencken en clubarts Reinoud Brouwer. Vrijdag vindt er opnieuw een testronde plaats en dus is het nog niet geheel duidelijk wat de constateringen betekenen voor het doorgaan van FC Groningen - FC Utrecht, de wedstrijd van zondag. De uitslag van de nieuwe testronde wordt zaterdag verwacht.

Woensdag 14 oktober

Bekerduels met amateurclubs uitgesteld

De KNVB-bekerduels waaraan amateurclubs deelnemen zijn uitgesteld. Na overleg tussen de KNVB en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is besloten dat het bekertoernooi in zijn algemeenheid wel doorgang mag vinden, maar dat de duels die amateurclubs zouden spelen worden uitgesteld naar begin december. 'Er is besloten om de wedstrijden tussen betaaldvoetbalclubs onderling op 26, 27 en 28 oktober te laten spelen. De bekerduels waarbij amateurteams zijn betrokken worden uitgesteld naar 1 en 2 december', meldt de KNVB op haar officiële website

KNVB legt bloemenkrans in Bergamo

Woensdagmiddag heeft de KNVB een bloemenkrans neergelegd in Bergamo als eerbetoon aan de slachtoffers die zijn overleden aan het coronavirus. Namens de voetbalbond waren Just Spee, bondsvoorzitter, en Gijs de Jong, secretaris-generaal, aanwezig bij een bijeenkomst in Bergamo, zo meldt de KNVB op haar website. 'We hopen dat we zo snel mogelijk naar de normaliteit kunnen terugkeren, om ook vanuit het Nederlands voetbal een eerbetoon aan de slachtoffers en zorgsector te kunnen verzorgen', aldus De Jong. 

NAC - Cambuur verplaatst naar 20 oktober

De wedstrijd tussen NAC Breda en sc Cambuur Leeuwarden is verplaatst naar 20 oktober, zo meldt de KNVB op haar website. De wedstrijd stond aanvankelijk ingepland op vrijdag 16 oktober, maar de Noord-Brabantse ploeg is de afgelopen tijd geteisterd door het coronavirus en heeft hierdoor de afgelopen acht dagen niet kunnen trainen. De KNVB acht dit als medisch onverantwoord en sportief niet wenselijk, waardoor de voetbalbond besloot om de wedstrijd te verplaatsen. De koploper uit de Keuken Kampioen Divisie laat zich woensdag opnieuw testen.

Engeland - Nieuw Zeeland gaat niet door

De interland tussen Engeland en Nieuw Zeeland, die stond ingepland op 12 november, gaat niet door, zo meldt de voetbalbond van Nieuw Zeeland op haar officiële website. Vanwege de beperkte mogelijkheden rondom het coronavirus is de nationale ploeg van Nieuw Zeeland genoodzaakt om zich terug te trekken. Menig speler van het elftal is niet beschikbaar om af te reizen voor de wedstrijd tegen Engeland.

KNVB hoopt op bekertoernooi met amateurs

Jan Dirk van der Zee hoopt dat het KNVB-bekertoernooi met amateurclubs kan doorgaan, zo vertelt de directeur amateurvoetbal van de voetbalbond aan de NOS. 'Het is een betaaldvoetbaltoernooi, dus dan zou je mogen veronderstellen dat ook de amateurclubs mogen voetballen. De vraag is wel of dat praktisch kan. Zijn ze fit genoeg om te spelen? Moeten ze getest worden? Dat gaan we morgen navragen bij VWS (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, red.) en ons ook intern op beraden.'

Het niet spelen van wedstrijden gaat de amateurclubs op zowel korte als lange termijn veel geld kosten. 'Per weekend kost dit het amateurvoetbal ongeveer 4 miljoen euro. Dat is tussen de 25 en 30 miljoen euro tot het einde van het jaar. Dat zorgt voor liquiditeitsproblemen bij zo'n 60 procent van de clubs. Dat baart mij enorm veel zorgen.'

Doorgaan Rotterdamse derby onzeker

Het is allerminst onzeker of de wedstrijd tussen Feyenoord en Sparta, die gepland staat voor zondag, door kan gaan, zo zegt technisch directeur Henk van Stee tegenover het Algemeen Dagblad. 'Ik hou mijn hart vast voor vrijdag, wanneer onze medewerkers opnieuw getest worden. We moeten er rekening mee houden dat het niet bij deze drie medewerkers blijft.'

'We kunnen niets anders dan afwachten. Als voetbalclub wil je niets liever dan voetballen', gaat Van Stee verder. 'Dat wil Sparta dus ook. Uiteindelijk beslist niet Sparta, maar de GGD of we aan de aftrap kunnen staan in de Kuip. Mocht vrijdag blijken dat meerdere werknemers positief testen, dan bestaat de kans dat iedereen in quarantaine moet.'

Cristiano Ronaldo test positief

Cristiano Ronaldo heeft positief getest op het coronavirus, zo is momenteel het grote nieuws in Italië en Portugal. Afgelopen zondag kwam de Portugees nog gewoon in actie tijdens de uitwedstrijd tegen Frankrijk. In aanloop naar de wedstrijd van woensdag tegen Zweden testten de Portugezen opnieuw en kwam de besmetting aan het licht. Zonder last te hebben van symptomen is Ronaldo in thuisisolatie gegaan en dus moet hij de interland tegen Zweden aan zich voorbij laten gaan.

Denk jij dat Nederland wint van Italië? Zet in en krijg 3,95 keer je inzet terug!

Drie besmettingen bij Sparta 

Drie werknemers van Sparta Rotterdam zijn positief getest op het coronavirus, zo meldt de club uit de Eredivisie via haar officiële kanalen. In verband met de interlandperiode had Sparta maandag een extra testronde ingepland voor spelers en stafleden. Om welke werknemers dit gaat, is niet bekend.

Zuid-Korea mag 25% van stadions vullen

In de hoogste voetbalafdeling van Zuid-Korea mogen vanaf aanstaande vrijdag de voetbalclubs 25 procent van hun stadions vullen, zo meldt het RTL Nieuws. Bij honkbal is dit 'maar' 20 procent. Zuid-Korea heeft gedurende het coronavirus geen lockdown gehad. Door middel van veel testen wist het land het virus grotendeels onder controle te houden.

Maandag 12 oktober

Geen fans bij Duitsland - Zwitserland

Er zullen dinsdagavond, wanneer Duitsland het in eigen land opneemt tegen Zwitserland, geen supporters in het stadion aanwezig mogen zijn, zo weet De Telegraaf. De Duitse voetbalbond was in eerste instantie voornemens om 9200 fans toe te laten tot het RheinEnergieStadion in Keulen, maar door een toename van coronabesmettingen aldaar komt men terug op dat besluit. Het stadion zal dinsdag leeg blijven tijdens de ontmoeting tussen de Europese landen.

'Ook Keita (Liverpool) test positief'

In navolging van Thiago Alcantara, Sadio Mané en Xherdan Shaqiri heeft nu ook Naby Keita positief getest op het coronavirus, zo melden media uit Engeland en Guinee. Keita is op dit moment op pad met het nationale elftal van Guinee en aldaar testte hij positief op het virus. De middenvelder is nu in quarantaine gegaan. Het nieuws is nog niet bevestigd door Liverpool of de nationale voetbalbond van Guinee.

Voor Liverpool is er in aanloop naar de wedstrijden tegen Everton en Ajax ook goed nieuws: Thiago en Shaqiri zijn na een negatieve test uit quarantaine gegaan. Ajax speelt op woensdag 21 oktober tegen The Reds.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
krachtpatser66
Ook het voetbal moet platgelegd worden. De gezondheid van de mens staat nog altijd boven economisch belang. Ik vind dit echt zorgelijk worden.
0 -2
Deepblue
Ik vind het echt zorgelijk als iedereen stopt met leven om een virus met een IFR van 0,23%
0 0
Labrador
Goed idee man
0 0
Huntelaar020
Van dijk 7 tot 8 maanden eruit naar verluidt,
Ek in gevaar....
3 0
mgtow
Genoeg tijd voor zijn favoriete hobby. Het larmoyante activistje spelen.
3 -4
BokkieBokstra
bah.
0 0
megaonion
Bij Ajax spraken ze in 2016 over een paniek aankoop met Ziyech. Maar liever dat dan een Corona aankoop.. (Ja heel flauw :P)
2 -1
mgtow
Bij psv is iedereen direct aan de kalmeringspillen gegaan.
0 0
RN
Eigenlijk kan dit toch niet? Stel je speelt een topper tegen Psv en je mist 4 belangrijke spelers.. toch totaal niet eerlijk meer?
1 -1
BrandjeXL
Tsja, je kan als club ook te maken krijgen met "gewone" blessures en zo zullen de Corona besmettingen ook gezien worden.
1 0
JariJari
Ja wat wil je dan? Kijk ik zou Coronaspelers gewoon laten spelen maar dat laat de regering niet toe dus dan dit maar.
0 -1
Deepblue
Zijn ze al overleden of horen ze bij de 99,95% gelukkigen die er niet aan overlijden??
4 -8
Ajaxxxisdebeste
Wereldwijd 39,4. miljoen besmet, 1,1 miljoen daarvan waren die ongelukkigen...
0 -3
Deepblue
Besmettingen klopt natuurlijk niet.
Maar heb je die cijfertjes ook van andere ziekten of kijk je maar door 1 tunnel?
0 -1
Ajaxxxisdebeste
Hahaha, Er is er maar één met een tunnelvisie hier >
0 0
Meerkoet
4 spelers van de A selectie hebben COVID.
Belachelijk, het laat zien hoe weinig discipline voetballers hebben.
Zijn zich totaal niet bewust van hun uitzonderingspositie.
1 -1
Bky
Ja, of je krijgt dit virus gewoon als je je in het sociale verkeer bevindt en de maatregelen daarom heen werken niet blijkbaar.
0 0
mgtow
Als je als een gek staat te hijgen tijdens de training heb je aan 1.5 meter simpelweg niet genoeg.
0 -1
Ajaxhart
JA staat nu boven de 3 andere ED jong teams.
Toch leuk.
1 0
JariJari
Kut hebben ze weer een kutsmoes om het Europees te verneuken.
1 0
Deepblue
IFR 0.23, onder de 70 is het 0.05.
Dat betekent nog 1 seizoen en het is weg (is het geen vaccin dan wel brede immuniteit).
1 -2
mgtow
Je zal maar hoofd performance zijn van een rechterrijtje club.
0 0
AFCAwooz
Tja we hebben er wel van verloren...
0 0
mgtow
Dat dan weer wel.
0 0
waynelove
Elke keer twee weken nadat een ploeg tegen ajax heeft gespeeld komt er naar voren dat er besmettingen zijn. Sparta en Groningen nu. Had vitesse dat ook niet?
0 0
mickey2602
De tijd is nu korter,een halve week nadat AZ tegen Ajax heeft gespeeld,9 besmettingen bij AZ;-)
Btw,net bij FOXSports hadden ze het over 4 besmettingen(wel in het eerste elftal,de 9 is misschien ook andere elftallen of de staf erbij)maar de wedstrijd zou wel doorgaan morgen.
0 0
Bky
Een sterk staaltje recency bias ;p
0 0
niquedegraaff
Dit is nog maar het begin. Reken er maar niet op dat het allemaal ooit zo makkelijk terug wordt gedraaid. Alleen nog maar wedstrijden kunnen bezoeken na vaccinatie. Let maar op. Agenda 21 wordt langzaam uitgerold. Landen in totale zelfdestructie modus, economie moet en zal naar de klote geholpen worden. Alleen dan kan de reddende NWO een kans hebben om in één klap geaccepteerd te worden voor hun zelf gecreëerde probleem.

Vorig jaar: "Gek! Complotwappie!, zo ver zal het niet lopen". En kijk waar we nu staan. Haha, joh het is pas het begin.
7 -3
ghouleseddik
Moet moeilijk leven zijn als je zo wantrouwig bent.
0 -2
Raywaday
Je hebt helemaal gelijk. Omdat de media allemaal onder een hoedje speelt en het programma van de regering/eu/NWO op ons projecteert zijn de de meeste mensen op het verkeerde been gezet. Ik kan mijn moeder van 70 niet tot haar verstand brengen dat de NOS een grote propaganda zender is.
Voor alle "wappie" roepende mensen: Er zijn tig argumenten te noemen waardoor het zo duidelijk is dat wij allemaal in de zeik genomen worden door de regering en media.
Ik zeg maar 1 ding: De WHO heeft ons aan het begin van de corona bang gemaakt met een killer virus met een mortaliteit cijfer van 3.4% (oftewel 3,4 % van alle met corona besmette mensen zou de pijp uit gaan) Nu hebben ze het bijgesteld naar 0,13%, iets wat exact het zelfde is als de griep. Onze hele economie word gesloopt door een ziekte dat gelijk staat aan de griep! En zo kan ik wel ff verder gaan.
5 -4
31xAjax
Wat een toeval dat je moeder toevallig net dit jaar de leeftijd heeft gelijk aan jouw IQ.....
0 0
mickey2602
Een vriendin van mij post dagelijks van dat soort stukjes op Facebook. De helft wordt er al vanaf gehaald door Facebook want ze willen niet dat er een andere waarheid te lezen of te zien is als de waarheid die ons voorgeschoteld wordt.
Wat betreft je moeder,datzelfde heb ik met mijn moeder van 73. Ze moppert dat ze dat nieuws eigenlijk niet meer kan aanhoren,allemaal zo negatief enzo. Maar wel de gehele dag de radio aan staan en savonds het nieuws volgen want tsja,wat moet je anders.
Ze is natuurlijk ook niet zo thuis op computergebied want dan zou je kunnen zeggen,ga zelf eens googlen.
Bepaalde tegenstrijdigheden die ik opnoem kan ze het wel mee eens zijn maar andere zaken ook weer niet.
1 0
Lazell
Als je gelooft dat de NWO een virus (N staat voor Nederlands) tot wereldwijdprobleem heeft gebombardeerd en landen in 'zelfdestructiemodus' te zetten om zelf een geaccepteerde organisatie te worden, hebben diegenen die jou vorig jaar complotwappie noemden volledig gelijk.

Waarom geloven mensen dit? Het slaat toch nergens op als je even doordenkt?
3 -4
AlexIbarra
Gek! Complotwappie!
3 -4
Gino1986
Stop de persen cr7 heeft corona
0 -3
Raywaday
OK, en nu ff afwachten of hij het zal overleven?
Een van de wappie roepers een wedje met mij leggen dat hij binnen 2 weken weer voetbalt? Of toch niet zo zeker van je wappie geroep?
0 0
pizzapunt
CR-19
1 -1
Ajaxbrl
Virgil en Gini bakken er ook niks meer van dus we maken kans ;)
1 0