Van der Vaart: 'Zagen al snel een hoofdtrainer in De Boer'

JesseTH, 24-09-2020 om 10:20, 3087 views, FOX Sports |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Rafael van der Vaart heeft goede hoop op een positieve periode met Frank de Boer als bondscoach. De voormalig middenvelder werkte op het WK 2010 samen met de oefenmeester en weet daarom als geen ander hoe vastberaden diens mentaliteit is.

'Ik ken Frank natuurlijk goed. Hij was (in 2010, red.) assistent en dat was geweldig om te zien', zo spreekt Van der Vaart tegenover FOX Sports. 'Wij zagen al heel snel een hoofdtrainer in hem. Dat heeft hij waargemaakt bij Ajax en daarna heeft hij het slecht gedaan. Nu krijgt hij weer een kans die hem van harte gegund is.'

De afgelopen tijd heeft De Boer vanwege zijn mislukte avonturen wat kritiek over zich heen gehad, maar Van der Vaart maakt zich daar niet al te veel zorgen om. 'Communiceren is misschien niet zijn beste ding, maar ik denk dat hij zó veel voetbalinzicht heeft dat die gasten toch heel veel respect voor hem zullen hebben en blij met hem zullen zijn.'

'Hij is een echte winnaar', weet Van der Vaart dan ook. 'We hebben ook menig potje gekaart en hij haat verliezen. Dat zie je ook als hij op de bank zit. De jongens zijn al op elkaar ingespeeld en waarschijnlijk blijft de staf ook hetzelfde, dus ik denk dat we op dezelfde voet verder kunnen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajax1forever
eerste taak: Ihataren 3 keer laten spelen. is belangrijker dan die achterlijke nations league
0 0
Ozymandias
Ik verwacht dat De Boer in een 3-5-2 gaat spelen met bijvoorbeeld Cillessen; De Ligt, Van Dijk, Aké; Promes, De Roon, Vd Beek, De Jong, Wijndal; De Jong en Memphis. Sinds zijn periode bij Crystal Palace hanteert hij meestal zo'n 3-5-2 systeem. Hoewel ik De Boer geen goede keuze van de KNVB vind denk ik dat een 3-5-2 systeem wel goed bij de huidige spelersgroep van Oranje zou passen.

De Ligt, Van Dijk en Aké zou het beste verdedigende trio zijn van welke nationale ploeg dan ook. Promes en Wijndal zijn redelijke spelers voor op de flanken, De Jong is een wereldtopper die De Roon als ondersteuning zal hebben in de 'Schöne rol' (al zie ik zelf liever dat Pröpper in plaats van De Roon zou spelen maar dat gaat De Boer niet doen) en Vd Beek kan als '10' voor diepgang vanaf het middenveld zorgen. Tot slot staan er voorin staan er twee aanvallers die niet geweldig zijn maar wel redelijk. Al met al kan Oranje een outsider zijn voor het winnen van het EK.
0 0
Ansjo
Met wereldverdedigers als van Dijk en de Ligt heb je er echt maar 2 nodig hoor. Dat ge-352 tegenwoordig. Je moet juist een opstelling smeden waar het duidelijk wordt dat je slechte voetballers als de Roon en Hateboer nooit meer kan oproepen. Er is geen ploeg in Nederland dat 352 speelt.
0 0
Johan14Cruijff
Aké voor Stefan de Vrij?
0 0
Ozymandias
Ik denk dat De Boer niet met drie rechtsbenige verdedigers achterin zal spelen.
0 0
Joseph
Uiteindelijk moet je als bondscoach gewoon een winnaar zijn en die mentaliteit overdragen. Er is helemaal geen tijd om betonvoetbal in te slijpen. Ik hoop alleen wel dat Frank niet zijn eigen assistenten mag meenemen, met een grote groep zonder fatsoenlijke visie, kan je toch dingen stuk maken..

Ik verwacht dat het wel eens een goede combi zou kunnen zijn. Kwaliteit is in ieder geval aanwezig in de selectie en met Frenkie ben je verzekerd van voetbal.
1 0
ajax1forever
Hij heeft in 2010 een hoop van van Marwijk geleerd
0 -1
ajaxxcied4life
Maar goed. Frank is een goudeerlijke vent, maar niet de makkelijkste. Hij lijdt in veel mindere mate een beetje aan het van Bastensyndroom. En daarmee bedoel ik dat hij zich soms, lijkt het, ook lastig kan verplaatsen in minder getalenteerde spelers, voor wie een simpele breedte pass niet altijd zo vanzelfsprekend is. Hij eist veel van zijn jongens en dat is denk ik goed, maar tegelijkertijd heeft hij ook wel een beetje geldingsdrang en daarmee doel ik op de verhalen die bij Crystal Palace naar buiten kwamen over dat hij op het trainingsveld soms de behoefte had om een bal de kruising in te jagen en dan met een zelfvoldane blik weg te lopen van: "zo, nu heb ik jullie nietsnutten even tuk' Dat moet je gewoon niet doen als trainer op dat niveau denk ik.

Hoe hij het als bondscoach zal doen, vind ik lastig om in te schatten. Gelukkig voor hem heeft hij dan de crème de la crème van Nederland tot zijn beschikking en we weten ook hoe hij het in de beginjaren bij Ajax deed met een goede selectie. Tegelijkertijd is hij ook de man die Theo Janssen op 6 zette en Sigthorsson op de linksbuitenpositie plaatste. Allemaal geen gelukkige keuzes. Daarnaast is hij ook nog stronteigenwijs. Dus het wordt spannend qua resultaat. Daarnaast ben ik ook erg benieuwd naar zijn staf. Ik denk dat Dwight Lodeweges erbij houden weleens cruciaal kan zijn voor deze spelersgroep. Ik ben het overigens met van Marwijk eens, dat je nooit de spelersgroep een trainer moet laten kiezen. Op een moment had dat wel gemoeten en dat was met Cruijff destijds. Verder moet je dat nooit toelaten.

Wel vind ik het apart dat de KNVB kiest voor een coach die drie maal is ontslagen als clubcoach. Dat vind ik geen goed cv voor een bondscoach. De coach van het Nederlands Elftal moet de beste trainer van het moment zijn, in mijn opinie. Dus daalt die Hoogma ook sterk in mijn achting.
1 0
Ajax27
Welke trainer is nooit ontslagen? Zag Henk ten Cate z'n profiel er dan beter uit? Feit is dat er vrijwel niemand beschikbaar was en/of interesse. Precies wat je zegt, Frank is iemand die goed met talenten en kwalitatief sterke spelers kan samenwerken. Dat heeft ie bij het NL elftal. Hij heeft tig interlands en toernooien gespeeld dus weet wat je nodig hebt om tijdens een toernooi scherp te blijven. Dit kan zomaar nog eens een positieve verrassing worden wat voor een prima imagoboost kan gaan zorgen als trainer voor Frank.
0 0
Schip
Goed verhaal. Al zou ik juist wel geniaal vinden als een trainer even die bal erin jast van 35 meter afstand. En Theo Janssen op 6 hoor ik meer mensen over klagen.

Maar dat vind ik wel erg makkelijk. Bij Twente was Janssen de man van wie al het voetbal kwam. Zijn passing was toen exceptioneel. In vertegenwoordigende elftallen heb ik Janssen ook als controleur zien spelen en dat deed hij erg goed.

Alleen bleek hij veel te lui om te controleren en om te schakelen, druk te zetten etc. Het was een luie, chubby spelverdeler. Pas toen hij als AM ging spelen, kwam hij weer uit de verf. Janssen is gaan drinken en roken en liep toen al op zijn einde met een half gare knie. Als hij fit was geweest en discipline had geleerd, had ik hem zeker op 6 willen zien.

Van Hanegem pleitte daar ook al voor en gaf zelfs aan dat Twente hem op 15 mei een linie naar achteren had moeten halen, om de opbouw beter te laten verlopen onder de druk van Ajax.

Het duidt tenminste op een voetbal intentie. Je kunt er inderdaad ook een houthakker als ALvarez neerzetten. Dat Anita kind van de rekening werd, begreep ik dan weer niet, maar dat corrigeerde zich snel genoeg.

En de spelers moeten geen trainer kiezen, de KNVB doet dat. Echter, als de spelers aangeven dat de coach die was beoogd voor Koeman gewenst is, en die is beschikbaar, is er echt geen reden die compleet te negeren.
1 0
ajaxxcied4life
Tevens een goed verhaal hoor en wat betreft Theo Janssen ben ik het eigenlijk ook met jou eens. In potentie bezit hij alle eigenschappen om een prima 6 te zijn, maar het was al vrij snel duidelijk dat Theo er geen zin in had op die positie en ik vind dat Frank toen te lang is gaan vasthouden aan die keuze. Hij is stronteigenwijs natuurlijk.

Overigens vind ik Frank de Boer geen slechte trainer, noch geloof ik er niet in dat hij ook bij het Nederlands Elftal het gehate betonvoetbal zal gaan spelen maar we moeten er ook niet raar van gaan opkijken dat hij af en toe (bijvoorbeeld op toernooien) er met de handrem op zal spelen, maar dat deed van Gaal ook met zijn 5-3-2 opstelling en toen vond iedereen dat geweldig (ik niet). Dus daar moeten mensen dan niet over gaan klagen vind ik.

Alvarez op 6 vind ik typisch iets voor de grote wedstrijden. Guardiola had er ook een handje van om in de grote wedstrijden met Touré Yaya op 6 te spelen en dan Iniesta iets meer naar de linkerbuitenkant te plaatsen. Ik ben er in beginsel ook geen fan van om altijd met die jongen te spelen, maar tegelijkertijd zie ik wel zijn waarde zo nu en dan maar vanuit voetballend oogpunt zie ik liever Martinez op die positie.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Alsof Van Gaal communicatief zo geweldig is, als die poppetjes maar op de goede plek zet en zich laat aanvullen met goeie assistenten.
0 0
Schip
Frank is een trainer en een goede ook. Maar wel eentje die recht toe recht aan is. Dat valt alleen goed bij NL spelers, die bekend zijn met elkaar verrot schelden op trainingen en in wedstrijden en bij Frank weten wat hij bedoelt. En Frank ook kennen als oud topspeler die weet waar hij over praat.

Die communicatie gaat echt geen probleem vormen en de communicatie naar buiten toe vind ik juist enorm goed bij Frank.

Het gaat puur om de vraag of hij die ziek behoudende, trage speelwijze achter zich wil laten en de oorspronkelijke A1 speelwijze weer durft te spelen.

Met topverdedigers die ook snel zijn als De Ligt en Van Dijk, moet je ver van eigen doel durven spelen. Dan heb je evt nog Tete als snelle rechtsback die veel kan corrigeren en zou je op links een opkomende back kunnen posteren als Blind.

Frenkie ervoor en een middenveld van Wijnaldum / Donny als lopers en Ihattaren als creatieve speler. Stengs haakt denk ik af wegens een te lage handelingssnelheid centraal, Berghuis lijkt me ook te licht voor die rol.

Voorin Depay, Bergwijn, en Groeneveld / Kluivert / Promes. Laatste drie vind ik allen eigenlijk te licht, wellicht verdient Groeneveld nog een kans nadat hij weer wedstrijdfit is.
1 0
ajaxxcied4life
Ik kan mij deels vinden in jouw opstelling. Ik zou spelen met: Cillissen; Blind RB, de Ligt CV, van Dijk CV, Aké LB; de Jong CVM, Wijnaldum RCM, van de Beek LCV; Ihattaren ACM, Depay en Malen.

(Jammer van dat psv-driehoekje voorin, maar dat is nou eenmaal niet anders.)
0 0
Rinban
Trouwens, als die Hateboer en de Roon weglaat ben ik al zoveel blijer
0 0
Rinban
ik mis promes en de vrij en blind vind ik te langzaam voor een links of rechtsback.
0 0
Schip
Blind als rechtsback. Wel inventief. Bij grun deed hij dat zo goed, dat Ajax hem weer terug wilde hebben.
1 0