'Nieuwe coëfficiëntenregels goed nieuws voor Nederland'

GinoHaverkamp, 07-07-2020 om 16:30, 7387 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De UEFA heeft voor het restant van de Champions League en Europa League gesleuteld aan de verdeling van coëfficiëntenpunten, zo meldt Voetbal International. Volgens dat medium betekent dat goed nieuws voor Nederlandse clubs.

Normaliter verdient een ploeg twee coëfficiëntenpunten voor een Europese zege, één voor een gelijkspel en niets bij een nederlaag. Nu het restant van de Europese clubtoernooien in augustus uitgespeeld wordt over één wedstrijd per ronde (in plaats van het gebruikelijke tweeluik) wordt die verdeling ietwat aangepast.

In augustus krijgen clubs drie coëfficiëntenpunten voor een zege, twee voor een remise en één bij een verliespartij. Dit zijn er dus meer dan normaliter, maar omdat er voor het laatste deel van het seizoen één wedstrijd per ronde wordt gespeeld, is het maximaal aantal punten bij een succesvolle score niet vier, maar drie.

Goed nieuws voor Nederland

Dat kan goed nieuws betekenen voor Nederland, dat negende staat op de Europese coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Die plek geeft, evenals de tiende plek, recht op een direct Champions League-ticket voor het seizoen 2021/22. Een elfde plek is in principe ook een Champions League-ticket waard, maar alleen als de winaar van het miljardenbal het seizoen ervoor zich niet via de eigen competitie plaatst voor het toernooi. Ajax zit nu in die afwachtende positie.

Met de veranderde regels op het gebied van coëfficiënten is de kans kleiner dat Nederland plekken verliest op de ranglijst. Oekraïne en Turkije, die respectievelijk tiende en elfde staan in de klassering, worden beiden nog vertegenwoordigd door één club in de Europa League. Nederland heeft een voorsprong van 1,250 punt op Oekraïne en 2,150 punten op de Turken. Voor die landen wordt het dus lastiger om Nederland in te halen. 

De nieuwe regels zijn nog niet bevestigd door de UEFA, maar volgens VI wordt er snel witte rook verwacht vanuit het Zwitserse Nyon. De regels zouden dan enkel voor het restant van dit seizoen gelden. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
edalm
Echt goed voor de ranglijst? Als de overige deelnemers vanuit Nederland ook eens wat meer hun best gaan doen.
0 0
Huntelaar020
Deels of wie zien jullie als tittel concurrent?
0 0
xstaniox
Staat een fout in de 3e alinea.
Een elfde plek geeft ook recht op directe deelname CL, als de winnaar van het seizoen ervoor zich wél kwalificeert via de eigen competitie.
1 0
AFCAPolarBear
Volgens mij is het nadelig. Want ook al verliezen de Oekaïnse en Turkse ploegen, dan krijgen ze toch punten
0 0
Dolblij
Nee, want als Donjetzk of Istanbul verliezen krijgen ze weliswaar 1 punt, maar liggen ze er ook uit want er is maar 1 wedstrijd per ronde. Aangezien de voorsprong van Nederland meer dan 1 punt is, is de nieuwe regeling, als hij dan zo komt als beschreven, niet zo nadelig als je denkt.
0 0
DeHardeWaarheid
In de vorige ronde pakten 27 van de 32 clubs minimaal 1 punt voor de ranking, slechts 5 clubs wonnen beide wedstrijden.

Dat ene puntje is op de landencoeff. ranking 0.200 punt.
1 0