Onderzoekers kijken naar gedrag coronavirus op voetbalveld

GinoHaverkamp, 01-06-2020 om 08:50, 1493 views, NOS |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Het Amphia Ziekenhuis in Breda gaat onderzoeken hoe het coronavirus zich gedraagt op het voetbalveld, zo meldt de NOS maandagochtend. Het doel is antwoord te krijgen op de vraag of voetballers, wanneer ze besmet raken met het coronavirus, het hebben gekregen van een medespeler of van hun eigen omgeving.

'Je gaat denken: wat kunnen wij in het verlengde van corona doen?', legt Peter Joosten, lid van de medische staf van NAC Breda en orthopedisch chirurg in het Amphia Ziekenhuis, uit. 'Zo kwamen we bij een onderzoek om de spelers te monitoren op een eventuele corona-infectie.' Voetballers die klachten hebben, wordt het keelslijm van afgenomen en die worden geanalyseerd. 'Die virussen worden helemaal ontleed. We kunnen precies achterhalen wat de code van dat virus is', vertelt microbioloog Jan Kluytmans. Hij is één van de biologen die de virussen gaat ontleden.

Dat alles om in kaart te brengen wat de risico's zijn van het voetballen in coronatijden. Joosten vat de bedoeling van het onderzoek kort samen: 'Wat gebeurt er als een groep voetballers steeds meer bij elkaar kruipt om te gaan trainen?' Het doel is om te kijken wat er gebeurt mocht het virus opduiken bij een voetbalteam. 'We noemen dit een observatie-onderzoek. We weten niet precies wat het effect van corona is op allerlei omstandigheden waarin we verkeren. Wanneer word je besmet, onder welke omstandigheden en wanneer ben je veilig?'

Kluytmans benadrukt dat het goed is dat er onderzoek wordt gedaan naar de gedragingen van het coronavirus op het voetbalveld. 'Voetbal is een contactsport en dan wil je kijken of er risico's zijn', zegt hij. 'Wat mooi is aan de profvoetbalwereld, is dat het een mooi te controleren omgeving is. Je kunt kijken wat ze hebben gedaan als een paar spelers positief zijn.'

Brabants clubs doen mee aan het onderzoek

De onderzoekers van het Amphia Ziekenhuis kunnen in ieder geval rekenen op meewerking van een vijftal clubs uit Noord-Brabant, de provincie die het zwaarst getroffen is door het coronavirus. PSV, Willem II, RKC Waalwijk, NAC Breda en Top Oss hebben toegezegd mee te werken aan de studie, waarvan wordt verwacht dat het een project is van de lange adem. 'We nemen de tijd om te observeren wat er allemaal gebeurt als het voetbal weer wordt hervat en dat kost tijd', zegt Joosten.

Denk jij dat 1. FC Köln stunt en wint van RB Leipzig? Zet in en krijg 5,25 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Deepblue
Zou toch maar opschieten, over niet al te lange tijd is er niemand meer met corona en kun je je onderzoek niet meer uitvoeren. Dan maar hopen op heel misschien toch maar die verschrikkelijke 'tweede golf'.
0 -1
trainerdv
Niet heel interessante vraag... We krijgen het virus door samen dingen te doen (duhuh). Voetballen, naar de stad, naar het cafe, naar het werk, naar familie etc. Wat heeft het voor zin om per activiteit te weten (schatten!) hoe dat exact verloopt? Meer onderzoek is niet altijd beter.
0 -1
Lars93
Juist wel een interessante vraag denk ik. We weten bijvoorbeeld ook dat we aanrijdingen krijgen als we verkeer toestaan. Dan kunnen we zeggen: "We zetten bij ieder kruispunt overal stopstrepen. Dat is het meest veilig en dus voorkomen we zoveel mogelijk." Of: "We zetten nergens strepen of stoplichten neer, dan kan het verkeer zo snel mogelijk doorstromen, jammer van die aanrijdingen."
Maar nuttiger is om per kruispunt te kijken wat handig is. Waar het verkeer vandaan komt, wat de risico's zijn en hoe je die kunt beperken. Op basis daarvan kun je beslissen hoe je dat kruispunt inricht. Daarmee sluit je nog steeds niet uit dat er aanrijdingen ontstaan, maar is er wel een afweging gemaakt tussen het risico op een aanrijding en het belang van doorstroming.

Hetzelfde geldt voor dit virus. Als we van iedere activiteit weten wat het risico op besmetting is, kunnen we per activiteit bepalen of het belangrijk genoeg is dat risico te lopen. In plaats van (bijna) alles stopzetten, zoals de laatste tijd, of alles toestaan (zoals hopelijk in de toekomst weer mogelijk is.)

De vraag is natuurlijk of je voor iedere activiteit kan bepalen wat het risico is, en of dat bekend is voordat dit virus op wat voor manier dan ook uitgebannen is. Aan de andere kant kan het interessant worden voor eventuele nieuwe pandemieën van vergelijkbare ziektes. In dat geval zou je specifieke maatregelen kunnen nemen om verspreiding tegen te gaan.
0 0
Aspers73
"Hij is één van de biologen die het virus gaat ontleden" Euh? Dit was nog nergens gedaan?
0 0
mgtow
Virussen veranderen telkens een klein beetje. Vandaar dat ze in het begin goed konden zien waar iemand een besmetting had opgelopen.
0 0