Stam: 'In buitenland heerst andere sportcultuur'

BartVeenstra, 25-05-2020 om 07:50, 1938 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voormalig Ajacied Jaap Stam kijkt enorm uit naar zijn aanstaande avontuur als trainer van FC Cincinnati. De oud-verdediger werd vorige week gepresenteerd als nieuwe trainer van de Amerikaanse club - al ging dat niet helemaal goed - en nu is het wachten tot hij aan de slag kan.

Stam zou eigenlijk twee maanden geleden al naar Cincinnati vliegen, maar vanwege de uitbraak van het coronavirus kon dat niet. De onderhandelingen gingen online verder en zodoende tekende Stam voor een club waar hij nog niet is geweest. 'Dat is wel bijzonder, ja. Doordat alles werd opgeschoven had ik wel alle tijd om via Zoom van alles door te nemen en heb ik veel meer informatie gekregen over de club, de stad Cincinnati en de staat Ohio. Het is een vrij nieuwe club, met veel potentie in een aardige competitie. En ze willen omhoog. Dat vind ik mooi en interessant', zegt Stam in het Algemeen Dagblad.

Voor Stam was het al langer een wens om te gaan werken in de Verenigde Staten. 'Mijn vrouw en ik zijn er vaak op vakantie geweest. New York, Californië. Het land trok ons enorm, vanwege de fraaie omgevingen, maar ook vanwege de mentaliteit van mensen en sporters. Ik ben geïnteresseerd in culturen en uitdagingen. Ik zie qua voetbal en mentaliteit veel mogelijkheden. Als Amerikanen ergens aan beginnen, gaan ze voor het maximale.'

De trainer geeft aan dat hij niet weet of we hem ooit nog terugzien als trainer in Nederland. 'Ik werk het liefst in het buitenland. Daar heerst een andere sportcultuur. Bij PEC en Feyenoord heb ik prima kunnen werken, alleen de benadering van sommigen is anders dan hoe ik erin sta. Daar moet ik dan genoegen mee nemen, terwijl ik dat niet altijd wil. Je weet alleen dat niet iedereen hetzelfde is. En dat is lastig als je jongens iets extra's mee wilt geven.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
Stam heeft niets van een trainer
0 0
MK77
Zegt ie nou dat hij Feyenoord een laffe ambitieloze club vindt??
3 0
Aspers73
Dooddoener. In het buitenland heerst ook een andere eetcultuur of muziekcultuur etc.
0 0
Ajax27
Als Amerikanen ergens aan beginnen gaan ze voor het maximale.... tjah, ze proberen al jaren met tal van middelen het niveau van de MLS omhoog te krijgen. Maar ze lopen gewoon decennia achter. En het zal nog 10-20 jaar duren voordat ze een behoorlijk niveau kunnen halen.

Hoe de competitie is opgezet vind ik dan wél weer tof. Net als in hun andere topsporten, omdat het land zo groot is, heb je een east- en west- conference. 2 competities, 34 wedstrijden, daarna moet de top 6 nog een keer tegen elkaar in playoffs.

En ik weet niet of het in het voetbal ook zo is, maar zoals ze het doen met jonge talenten vind ik ook wel tof. Lager scorende teams mogen eerder kiezen uit de poule van talenten. 'first-pick' van dat jaar. Als je jouw zaken op orde hebt kun je dus als 'kleinere' club ineens het grootste talent voor minimaal x-jaar onder je hoede hebt.

Zo hebben ze nu al in de afgelopen 25 jaar 15 verschillende teams gehad die kampioen zijn geworden. Dat maakt die competities wel extra interessant.
1 0
Libero
Ik vind die enkele play-offwedstrijden juist een heel vreemd en oneerlijk systeem. Daar gaat dan je hele (geweldige) seizoen als je een keer niet lekker in de wedstrijd zit of met blessures kampt.
0 0
Ozymandias
Tja, in de VS vinden ze het juist mooi dat er een enorme druk op een paar wedstrijden worden gelegd waarin (volgens hun) de psyche van spelers optimaal wordt getest. Welke teams en spelers kunnen de druk wel of niet aan. In de VS wordt dat vaak gebruikt als argument voor welke spelers het beste zijn. Bijvoorbeeld in het basketbal wordt Harden niet als één van de drie beste spelers gezien (terwijl hij in het reguliere seizoen duidelijk de beste statistieken heeft) omdat hij in de play-offs nooit het niveau haalt wat hij in het reguliere seizoen wel haalt. Het is een totaal andere sportcultuur die zijn eigen leuke en mindere dingen heeft.
0 0
voorkennis
Jaap heeft t bij feyenoord natuurlijk fantastisch gedaan, had hem er nog graag een paar seizoenen gezien
2 0
blava
Wat betreft de sport benadering heeft Stam gelijk. Kijk maar naar Feyenoord, onder Stam zwalkend en onder Advocaat een redelijk elftal, alhoewel nog niet echt getest. Spelers moeten eerst naar zichzelf kijken. Het is beschamend dat een nieuwe trainer wel resultaten boekt. Zelfdiscipline ontbrak volledig. Dat is in eerste plaats te wijten aan de spelers zelf.
0 0
JSF
Maar klaarblijkelijk ook impact van trainer...
0 0
Unuvar1980
' Ze willen omhoog' . Dat vind ik mooi en interessant..Jezus Jaap , ik ken geen club die niet omhoog wil..
2 0
AlexIbarra
Ik snap je punt maar behalve Vitesse, AZ en misschien net gepromoveerde clubs, zie ik in NL de laatste 20 jaar juist erg weinig clubs die écht omhoog willen.

Heerenveen, Groningen, PEC, Heracles, ADO, NAC, (Feyenoord?), waar voetballen dat soort clubs nou eigenlijk voor? Wat is hun visie, hun ambitie, hun reden om elke dag 120% van iedereen te vragen?
Sparta en Willem II hebben wel een opleiding om trots op te zijn maar een opleiding is uiteindelijk bedoeld om het 1e team beter te maken, niet andersom.

Als hier geld in een club gestoken wordt, is het meestal om de club te redden van de ondergang, niet om een sprong vooruit te maken. AZ doet het natuurlijk heel goed maar ging in 2018 EU- voorrondes spelen met Fred Friday in de basis, terwijl ze net 2 spitsen hadden verkocht voor bijna 30 miljoen.
Vlogen er meteen uit en lopen dan zowel miljoenen mis als de sportieve uitdaging.

Daarom kan ik het ergens wel waarderen dat zo'n ADO de vlucht vooruit zocht en ineens met een Pardew aan kwam zetten afgelopen winterstop. Ze waren er zonder hulp van Gudde natuurlijk alsnog uitgevlogen maar zo'n stap toont meer ambitie dan voor de rest vh seizoen een jeugdtrainer doorschuiven.
0 0
Libero
Wat een flater was dat van AZ op de transfermarkt toen!
0 0