IFAB introduceert drie nieuwe spelregels

FinnDekker, 08-04-2020 om 22:25, 5147 views, VI |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De IFAB heeft de nieuwe spelregels voor het seizoen 2020-2021 wereldkundig gemaakt. De internationale spelregelcommissie heeft wijzigingen ingevoerd met betrekking tot hands, penalty's en de VAR. De nieuwe regels gaan in vanaf 1 juni 2020, al kan dit door de coronacrisis nog veranderen.

'De IFAB verwacht dat wanneer een incident dat door de VAR bekeken wordt en als subjectief wordt beoordeeld, de scheidsrechter altijd het moment gaat bekijken op de monitor', schrijft Voetbal International over de verandering wat betreft de VAR. Een andere wijziging gaat over hands. 'Sinds dit seizoen hadden alle vormen van aanvallend hands een vrije trap voor de tegenstander tot gevolg. De IFAB stelt nu dat dit alleen het geval moet zijn als er direct na die handsbal een doelpunt of een grote kans volgt. Dit moet gebeuren binnen een korte afstand of enkele passes.' 

Ook krijgen keepers vanaf volgend seizoen geen geel meer als ze te vroeg de doellijn verlaten bij een strafschop. 'Bij een eerste keer volgt enkel een waarschuwing en pas bij een tweede keer krijgt de keeper een gele kaart. Ook wordt de penalty in dit geval niet opnieuw genomen als de nemer mist of het aluminium raakt, tenzij de doelman door niet op zijn lijn te blijven een duidelijk voordeel had door de strafschop bijvoorbeeld te keren.' 

Men had ook verwacht dat er nieuwe regels zouden komen aangaande buitenspel en hersenschuddingen. Beide onderwerpen worden echter nog geanalyseerd en besproken door de IFAB. Mogelijk volgt zodoende in een later stadium een wijziging voor deze onderdelen.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3sterren
Alleen met betrekking tot de VAR is er sprake van duidelijkheid.
Er blijft nog teveel ruimte over voor eigen interpretatie van de scheidsrechter, voor wat betreft de twee overige ’wijzigingen’ ...
0 0
MPAjax
Nu pas ??? voor mij is het plezier allang verdwenen door de overduidelijke corruptie binnen de uefa
0 0
RusselWestbrook
Klein beetje hoop dat ze wat duidelijk gingen scheppen in de vage regels van het voetbal.

Maar nee hoor, ze hebben er nog een laag vaagheid overheen gemieterd.
0 0
wendoo9
Vanaf nu moeten ze gewoon alles wat tegen de gaat in de zestien voor fluiten klaar ! Het zal meezitten of tegenzitten. Maar wat zal je minder geouwehoer hebben over dit fenomeen wel of niet een pingel !
0 0
xstaniox
Dat deel van aanvallend hands gaat weer veel dubieuze situaties met zich meebrengen...
Wat is een korte afstand en wat is binnen enkele passes?
2 0
ajaxxcied4life
Inderdaad. Ook direct het eerste wat ik dacht. In principe was de regel zoals die was het minst onderhevig aan subjectiviteit. Kortom, eigenlijk is het altijd hands. Je krijgt dan ook dubieuze momenten als met Veltman natuurlijk uit bij Chelsea.
0 0
xstaniox
Maar ook de 5-4 die afgekeurd werd na hands van ik dacht Abraham.
Een corrupte scheids zou dan kunnen oordelen dat het doelpunt dan niet snel genoeg na de handsbal viel en dus een geldig doelpunt geven.
0 0