De Jong: 'Mijn positie bij Ajax bestaat niet bij Barça'

ThijsZwagerman, 23-02-2020 om 09:40, 7788 views, NOS |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Frenkie de Jong is klaar met de discussie over zijn positie bij FC Barcelona. De middenvelder legt in gesprek met de NOS uit dat hij in Spanje op een andere positie speelt dan vorig seizoen bij Ajax, maar dat dit voor hem geen probleem is.

Volgens De Jong speelt hij op een andere positie doordat FC Barcelona in een ander systeem voetbalt. ‘Ik heb natuurlijk vorig seizoen een goed jaar gehad, maar die positie (als één van de twee controlerende middenvelders, red.) bestaat sowieso niet bij FC Barcelona. Bij het Nederlands elftal en vorig jaar bij Ajax speelden we met twee controlerende middenvelders en een diepe nummer 10, maar bij Barcelona spelen we vaak met één controlerende middenvelder. Die positie bestaat dus helemaal niet bij Barcelona, maar ik denk dat mensen dat vaak niet begrijpen.’

De Jong lijkt de eindeloze discussie over zijn positie dan ook wel genoeg te vinden. ‘Mensen zeggen dat ik niet op mijn eigen positie speel, maar ik speel gewoon op het middenveld. Natuurlijk speel ik soms wat dieper, maar ik denk dat ik mij daar gewoon aan moet aanpassen. Ik zie het echt niet als een probleem, want ik speel bijna alle wedstrijden bij FC Barcelona. Als je een goede speler bent, moet je zorgen dat je op meerdere posities uit de voeten kan’, besluit de oud-Ajacied.

Denk jij dat Ajax bij rust achterstaat tegen Heracles? Zet in en krijg 5,70 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajax1981
Kom maar terug.
1 0
Cupmetgroteoren
Doet het matig tot onopvallend bij Barca.
0 -1
Ar
Dan moet die positie gemaakt worden. Samen met Busquets heb je dan een verschrikkelijk goed blok staan, waardoor meer vrijheid voor de backs ontstaat.
Het probleem van Barca nu is dat het eigenlijk voorin alleen Messi en Griezmann heeft, en weinig creatief of scorende middenvelders heeft. Dat is De Jong ook niet. En in het huidige 4-4-2 wat Barca momenteel speelt is de vraag ook op welke positie De Jong dan moet.
0 -1
Simon1
Hoe kom je erbij dat Barcelona een goed blok heeft als Busquets en De Jong als controleurs spelen? Heb jij je wel eens in Busquets verdiept? Busquets heeft vrijheid nodig om zich steeds weer opnieuw te positioneren om als aanspeelpunt altijd aanspeelbaar te zijn om zodoende het dominante spel van Barcelona te kunnen behouden. Daarnaast heeft hij met zijn geweldige spelinzicht de gave om vanuit zijn positie het spel goed te verleggen en eventueel te versnellen. Als klap op de vuurpijl is hij daarnaast ook nog eens de spelers die vaak het slot op de deur gooit bij een uitbraak. Dat allemaal, gekoppeld met zijn techniek, laat zien waarom hij de onbetwiste beste nummer '6 ter wereld is in een systeem als Barcelona.

Als je daar Frenkie de Jong naast zet ontneem je van beide spelers de bewegingsruimte die ze nodig hebben om effectief te zijn. Ook reduceer je zijn afspeelmogelijkheden om het spel goed te verleggen.

Valverde heeft dit ook vaak genoeg gedaan waardoor alles in de soep liep. Als je Busquets opstelt, moet je er niemand naast zetten, alleen ervoor en erachter.
0 0
Web
Frenkie geeft net aan bij de NOS dat controlerend wel zijn beste positie is
0 0
Web
Terwijl je daar twee ideale voetballers voor hebt die dat als de besten kunnen
Busquets en Frenkie zouden met het indribbelen en passing de derde middenvelder die op 10 staat Messi vaak een op een kunnen zetten.
Messi kan via een combinatie met de spitsen maar ook met een individuele actie, zoveel gevaar stichten, onbegrijpelijk voor mij
Alle counters worden er door die twee controleurs uitgehaald ( wat je nu zo mist met Ajax )
Bovendien verlichten ze de mindere achterhoede ook nog eens
De voorste drie speler in een vrije rol
Waarom doen die trainers dit niet?
Hebben ze niet Ajax al voorbeeld gezien vorig seizoen?
En dit middenveld van Barcelona, is nog veel sterker dan Ajax
Frenkie blijft hetzelfde
Busquet voor Schone
Messi voor Donny
0 -1
Schip
Dat was vooraf toch al duidelijk Frenkie...Wat niet echt begrepen wordt, is dat je niet gehaald wordt voor de positie waarop je uitblonk. Zelfde als De Ligt. Die wordt gehaald als verdediger in een aanvallende stijl, die met ruimtes achter zich speelt en doordekt, maar vervolgens in een zone verdediging veel gereserveerder moet spelen en in een Italiaan wordt getransformeerd. Haal dan een Italiaan.

Ik denk trouwens dat Frenkie ook de Busquets rol aan moet kunnen. Hij is snel, sterk, begrijpt het controlerende deel. Waar Busquets snel het spel verplaatst, zal frenkie alleen zijn vertrouwde spel van bal vasthouden en een stukje indribbelen spelen. Maar Busquets is de laatste der mohikanen en heilig. Begrijpelijk. Deze gasten hadden gewoon nog een jaar moeten blijven, de CL finale weer moeten halen - waarin ze dit jaar een grotere kans hadden gehad - en het EK in optimale vorm hadden kunnen spelen.

Maar nee, direct de trein pakken na een jaar basis. Alsof clubs als Juve en Barca voor deze gasten maar een keertje zou langskomen.
3 -1
Santiago
Die gasten moeten helemaal niks. Ik begrijp Frenkie wel.
0 0
Wereld
Zeg maar eens nee tegen Barcelona op 21-jarige leeftijd.
Een mooi land, mooi weer, tapas, aanvallende tactiek, samen spelen met Messi en een heel goed salaris. Het is ook dé club waar iedere 'echte' Ajacied heen zou willen. Zelfde speelstijl etc.

Juve snap ik dan weer niet helemaal (in sportief opzicht), maar als verdediger kijk je daar misschien anders tegen aan. Ik zou echter niet gekozen hebben voor een club met een totaal andere speelstijl. Maar ook hier: spelen met Ronaldo, Chiellini, een goed salaris, mooi weer etc.
0 0
Web
Systeem mag nooit heilig zijn, er zijn meer systemen die tot goed voetbal kunnen leiden
1 -1