'Formats van de BeNeLiga nader geanalyseerd'

FinnDekker, 06-11-2019 om 19:50, 6516 views, VI |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Tom Knipping van Voetbal International heeft woensdag voor opheldering gezorgd met betrekking tot de BeNeLiga, een nieuwe competitie met topclubs uit Nederland en België. Men is sinds dit jaar weer in gesprek en onderzoekt de mogelijkheden en opbrengsten van deze opzet.

'De komende maanden zal het bureau mogelijke competitieformats en financiële opbrengsten nader analyseren. Daarnaast zullen de fiscale en culturele verschillen in kaart gebracht moeten worden en spelen er nog tal van andere aspecten die Deloitte moet gaan inventariseren. Veiligheid, om er maar eens een te noemen', schrijft de verslaggever. 

Tijdens de eerste drie gesprekken bleek dat vooral de Belgen brood zien in de BeNeLiga. 'De rekening van het eerste onderzoek – naar verluidt ruim een ton – wordt gedeeld door de elf clubs. Eind januari moeten de volgende resultaten er liggen en in de tussentijd staan er geen nieuwe vergaderingen gepland.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
eros
BeNeLeugue: 14 teams (9 Nederland, 5 België)
Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Utrecht, Vitesse, Heerenveen, ???, ???)
Brugge, Anderlecht, Genk, Luik, Gent.

2x ChampionsLeague plaatsen
1x voorronde ChampionsLeague
2x 3e voorronde
1x 2e voorronde
Uit elk land een degradant.
Uit elk land 2 teams die play-offs spelen (behalve bij behalen europees voetbal).

Eredivisie: 14 teams (nu 18)
Keukenkampioen divisie: 16 teams (nu 18)

Jupiler Pro Legue: 12 teams (nu 16)
1 0
smokum
Klinkt best wel mooi
1 0
Ferd
De rekening wordt betaald door ‘de elf clubs’. Welke 11 clubs? Vaag stukje wederom
0 0
RusselWestbrook
Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht, Club Brugge, Anderlecht, AA Gent, RC Genk en Standard Luik.

Bron: artikel op VI.nl
0 0
ÁlvaroRecoba
(Herplaatsing uit een vorige post, die toen al op zijn einde liep, maar de ranglijst had best wat tijd gekost, hehe.)

Het lijkt me prachtig! Het enige nadeel is de verdeling van Europese tickets, maar met de derde competitie erbij en een hoge coëfficiëntie door gebundelde krachten liggen er misschien wel zeven in het verschiet, dan valt het mee...
Het argument van reistijd is vrij bizar, de wereldkaart in ogenschouw nemend. En emotionele binding ontstaat voordat je er erg in hebt, in één, twee seizoenen leer je de Belgische clubs beter kennen, ontwikkel je sympathieën en antipathieën, moedig je de Belgen in Europa aan, et cetera, dat alles komt wel in orde, toch?
Het lijkt me een kwestie van tijd. Wie weet of Frenkie en De Ligt nog één seizoen zouden blijven met de betere affiches, meer weerstand, geen kunstgras, en meer van zulke dingen -- en welke spelers Ajax makkelijker zou kunnen aantrekken. Ik word er alleen maar enthousiast van!
Zou het niet werken, dan valt het altijd terug te draaien, na twee of drie seizoenen. Dat de rechterrijtjes uit beide landen zouden tenietgaan, geloof ik evenmin: als je de tweede divisies nationaal houdt, zijn die best boeiend en zeker spannender. Emmen en RKC tegen De Graafschap of Go Ahead is toch voor iedereen beter dan tegen Ajax of PSV? In België, idem dito.
En voeg je de linkerrijtjes samen, zoals ik zojuist heb gedaan, dan ziet het er zo uit (zestien teams zou logischer zijn, de laatste twee zijn nu beduidend minder, maar dat zou in het begin onredelijk zijn, als er al zoveel clubs niet mogen meedoen -- en die twee clubs kunnen stuivertje wisselen met de top van de tweede divisies). Tien Nederlandse clubs, acht Belgische (qua inwoneraantal is dit nog in het relatieve voordeel van België, maar zo is het redelijker):

Club--------------begroting-----selectiewaarde----stadioncapaciteit


Ajax----------------110 mln----------376 mln-----------55 dzd-----
PSV-------------------79 mln----------212 mln-----------35 dzd-----
Club Brugge-------70 mln----------131 mln-----------29 dzd-----
Anderlecht---------50 mln----------123 mln-----------22 dzd-----
Feyenoord---------68 mln------------95 mln-----------51 dzd-----
KRC Genk-----------50 mln----------122 mln-----------24 dzd-----
Standard Luik-----30 mln------------78 mln-----------28 dzd-----
AZ----------------------26 mln-----------74 mln-----------17 dzd-----
KAA Gent------------25 mln-----------90 mln-----------20 dzd-----
FC Utrecht-----------20 mln-----------44 mln----------24 dzd-----
Royal Antwerp-----25 mln-----------59 mln----------16 dzd-----
Vitesse----------------26 mln-----------28 mln----------25 dzd-----
Heerenveen---------18 mln----------21 mln----------27 dzd-----
FC Twente-----------23 mln-----------19 mln----------30 dzd-----
FC Groningen------19 mln-----------20 mln----------23 dzd-----
RSC Charleroi-------18 mln----------29 mln----------15 dzd-----
Zulte Waregem-----16 mln----------27 mln----------12 dzd-----
Willem II--------------13 mln----------18 mln----------15 dzd-----

Worden dat geen geweldige weekeinden?
3 0
eros
Zelf zou ik meer zien in een competitie opzet met 14 teams en 3 speelronde.
Meer grote wedstrijden, meer spanning, meer inkomsten.
Daarnaast zullen de stadions structureel groter moeten worden.

De beker van Nederland en België kan je behouden,... en misschien nog een landoverschrijdende beker (met eventueel luxemburg) toevoegen.
0 0
paulis
Goed verhaal!
1 0
Joseph
Is het een competitie of een land dat de Europese tickets krijgt? Anders zou je voor de verdeling van de Europese tickets de Nederlandse en Belgische clubs apart kunnen beoordelen.

Dan kunnen de nummers 1 en 5 van de competitie in aanmerking komen voor een CL ticket, als dit de beste Nederlandse en Belgische clubs zijn.

Voor de rest volledig mee eens, ik kijk echt uit naar deze competitie, de eredivisie is echt een grap met dat kunsgras en hopeloze niveau van sommige clubs.
1 -1
RusselWestbrook
Dat gaat per competitie.

Jouw voorstel zou van de Beneliga een competitie maken die minimaal 10 clubs (!) af mag vaardigen naar Europa. Dat is natuurlijk belachelijk.
0 0
AFCAjax
Gaat niet gebeuren vrees ik, want je zult of de helft van de europese plaatsen af moeten staan, of er komt een of andere rare constructie dat de plaatsen voor nederland onder NLse ploegen verdeeld worden en voor belgie onder de belgen.. dan heb je 2 verschillende competities in 1 competitie wie die ene competitie wint is dan niet zo belangrijk, zolang die winnaar maar uit een ander land komt als jij.
Is voor de kijker ook minder leuk lijkt mij. Al kijk je natuurlijk liever naar Ajax - brugge als Ajax - rkc
0 0
Joseph
Hoe eerder hoe beter, eredivisie heeft weinig perspectief met zwakke clubs die geen uitzicht hebben zich te verbeteren, sommigen niet eens in staat een grasveld te onderhouden.

Je haalt de slechtste clubs van de Nederlandse competitie er uit en haalt de beste uit de Belgische er voor terug. Behalve voor de kleine clubs die de competitie met kunstgras verpesten, heeft het alleen maar voordelen.

Die nieuwe clubs zullen zullen het gat met de grote 4 niet dichten, maar de BeNeLiga moet in in staat zijn te concurreren met de Russische, Portugese en Franse competitie.
3 0
HStorm
Misschien gaat de BeNe league prima concureren met de top. Als de huidige standaard van jeugdopleiding wordt behouden en er talent na talent kn worden geleverd dan snap ik niet waarom een leifhebber uit Noorwegen of Polen geen BeNe abbo afneemt. De aantrekkingskracht van Ajax nu is al groot en wordt alleen maar groter.

Daarnaast spelen de nationale teams een grote rol internationaal met hoge rankings die het effect versterken. Ben benieuwd...
0 0
WZAWZDB14
Vormen de 'rechterrijtje' clubs (zoals ado, feyenoord etc.) dan een tweede comptetie met de rechterrijtje clubs uit belgië? Em hoe zit dat met de huidige eerste divisie?
0 0
DaNaRWaL
hahahaha, die 2 clubs moét je gewoon ff in 1 adem benoemen. HEERLIJK!!
1 0
Fredschuit1
Buiten dat.. Ze kunnen niet eens competitie wedstrijden regelen met fans van Ajax-Feyenoord, Den Haag. Krijg je daar straks Club Brugge, Anderlecht, Luik en Antwerp bij..
0 0
Fredschuit1
Zou het alleen in beker vorm willen zien, geen competitie. Stelt dat dennenappeltje ook weer wat voor..
1 -2
Jariiii
Van mij mag het. Goed voor de weerstand.
1 -1
Illegaal
Voor mij moet die er nooit komen, we worden daar echter niet sterker van de kloof met Engeland, Duitsland en Spanje kan niet gedicht worden door samengaan met de Belgen.

Ajax en andere Nederlandse clubs hebben veel prijzen gewonnen in Europa en de Wereld, we zijn als land 2x 2de geworden in de wereld en eenmaal 3e en ik geloof een keer 4de..... In clubverband hebben we dit ook bereikt met 18 clubs in een Nederlandse competitie, dus ook met de kleintjes want die waren er in het verleden net zo goed als nu

België heeft nog geen fluit gewonnen, de laatste jaren hebben ze een goede lichting gehad maar ze zijn alweer op de terugweg naar onder.
1 -8
Joseph
Het gaat er om dat we voor die kleintjes, sterkere clubs terug krijgen.

Natuurlijk gaan we die kloof niet dichten, maar de kans dat we dichterbij komen is met de BeNeLiga een stuk groter dan met de Eredivisie.

Anderlecht en Brugge hebben het in Europa een stuk beter gedaan dan ADO en RKC.
2 -1
f.m.d.
Je krijgt sowieso een veel sterkere competitie als je de onderste 8 van de eredivisie vervangt door de 8 beste clubs uit belgie. Dat kan niet anders.
3 -1
Illegaal
Nee ben ik niet met je eens
1 -5
***1900***
Niet zo naïef kerel! De top van België is toch veel sterker dan een VVV of Fortuna. Wat denk jij dan?
0 0