KNVB overweegt Onder 21-competitie niet te verplichten

JesseTH, 20-10-2019 om 12:10, 5574 views, FOX Sports |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Art Langeler en Nico-Jan Hoogma, Directeur Voetbalontwikkeling en Directeur Topvoetbal bij de KNVB, hebben zich zondagmorgen bij Goedemorgen Eredivisie nader uitgelaten over de nieuwe Onder 21-competitie die eraan komt. Daarbij komt naar voren dat Ajax niet verplicht is om daaraan deel te nemen, omdat er ook gekozen kan worden voor een ploeg in de zogeheten voetbalpiramide, zoals Jong Ajax dat nu is.

'In eerste instantie hadden we gepresenteerd dat Onder 21 een licentie-eis was en nu zitten we te kijken om deze clubs ruimte te bieden', legt Hoogma uit. 'Of je hebt een Onder 21-elftal, of een elftal in de piramide. Als dit voor Ajax uitstekend is, dan gaat de stap van Onder 18 naar jouw elftal in de eerste divisie.'

Langeler verklaart de stap van O18 naar Jong Ajax nader. De KNVB wil de Onder 19-teams schrappen en deze vervangen voor O18-teams. 'In de leeftijd dat jongens groeien, zowel fysiek als cognitief, dan is het raar om leeftijdteams over te slaan. Als ze uit hun groeispurt zijn en achttien jaar oud zijn, dan is het prima om een paar jaar over te slaan en in een kwalitatief sterke Onder 21-competitie te spelen.'

Wel kijkt de KNVB 'hartstikke positief' naar de ontwikkeling van de spelers in de Jong-teams in de Keuken Kampioen divisie, zo verzekert Langeler. 'Als je ziet hoe snel jonge spelers beter worden op dit podium, dan denk ik dat we moeten concluderen dat dit een geweldig goede stap is geweest voor de ontwikkeling van talent en dat we het vooral zo moeten houden.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trodat4030
Waarom een o18 competitie? We doen het toch prima met een o19? Alsof iedere 17 jarige is uitgegroeid (Nous begón pas op die leeftijd met groeien). Buiten de GB doet (voor zover ik weet) geen enkel Europees land aan o18 in plaats van o19. Misschien wel erbij, maar niet in plaats van.. O18 is ook gewoon een A2 competitie. Een lichting die buiten Ajax en Feyenoord (bij beide clubs inmiddels opgeheven) tot een paar jaar geleden NERGENS in Nederland werd gehanteerd. De A2 van Ajax en Feyenoord speelden ook gewoon in de o19 competitie, alleen dan 1e div A junioren en niet eredivisie. Die speelden tegen de o19 van Almere City en NAC enzo. Beetje zoals Jong Ajax nu KKD speelt. Zelfs de UEFA organiseert niets voor o18 interlands, enkel vriendschappelijke potjes. Geen EK en het WK o17 is bij de FIFA toonaangevend en een o18 WK bestaat niet.

Het lijkt mij dat men gewoon zogenaamd een baanbrekend idee wil introduceren omdat enkele jaren geleden het zogenaamd verschrikkelijk slecht ging bij de senioren. Inmiddels hebben we weer absolute toptalenten en inmiddels topspelers die toonaangevend zijn in Oranje en ook allemaal het huidige traject hebben doorlopen, o17-o19-Jong-1. Maar nu moet een o18 'opeens' hét wondermiddel blijken, het zal allemaal wel, maar ik geloof er geen fuck van.

En dan laat ik o21, wat nu 'opeens' níet meer verplicht is, voor wat het is..
3 -1
Juichtoon
En er is nb een CL 019....
0 0
AjaxDaniel
Zitten er grote nadelen vast aan een onder 21 team? Ik dacht juist dat je daar misschien de spelers die nu bij Jong weinig minuten krijgen, mee kan laten doen? Oftewel een extra team dat minuten kan maken.
0 0
Bensco
weinig rendement, onnodige kosten. Als je het niet red in Jong of een A2 elftal heb je vrij weinig te zoeken bij Ajax, uitzonderingen daar gelaten. Ze trappen je ook niet na een slecht jaar al weg, kansen om het te laten zien krijg je echt wel.
0 0
MPAjax
hij is in de war denk ik, kan geen touw vastknopen aan wat hij zegt
1 0
FWAjacied
Echt met verbazing zitten luisteren naar hun verhaal over jeugdvoetbal. Ik heb ook totaal geen idee waarom de Onder-21 competitie nu wel een succes zou gaan worden en aantrekkelijk wordt. Daar kon Langeler ook geen antwoord op geven.
2 0
mgtow
Uiteraard kon hij geen antwoord geven. Want het enige juist antwoord is dat deze onzin bedacht is om Feyenoord te helpen.
3 0
trodat4030
Feyenoord moet gewoon niet zo lopen zeiken en eindelijk de kans grijpen om in te stromen in de 2e divisie.
2 0