Eredivisie CV wil ingang Herenakkoord vervroegen

ThijsZwagerman, 22-06-2019 om 19:00, 8416 views, NOS |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Serge Rossmeisl, directeur van de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties FBO, en Mattijs Manders, per 1 juli directeur van de Eredivisie CV, willen vaart zetten achter in de ingang van het herenakkoord tussen de Eredivisie-clubs. Het akkoord moet ervoor gaan zorgen dat jonge spelers niet voor een relatief lage vergoeding verkassen naar een andere Nederlandse profclub.

Veel Eredivisie-clubs nemen het met name Ajax kwalijk dat de Amsterdammers talenten van andere clubs verleiden tot een overstap naar de hoofdstad. Rio Hillen, Kian Fitz-Jim (AZ), Steven van der Sloot en Rico Speksnijder (Feyenoord), Tunahan Tasci (NEC) en Ar'jany Martha (Sparta) zijn de meest recente voorbeelden van spelers die deze zomer overstappen naar Ajax. Toekomstig Eredivisie CV-directeur Manders denkt niet dat  deze gang van zaken ooit te verbieden valt.

'Juridisch ga je het niet voor elkaar krijgen clubs te verbieden spelers van elkaar over te nemen. Een speler kan altijd van de ene naar de andere club gaan. Het initiatief moet wel bij de spelers liggen en de clubs moeten niet intensief bij elkaar gaan scouten', stelt Manders wel een belangrijke voorwaarde. FBO-directeur Rossmeisl zegt in gesprek met de NOS dat de vergoeding van 15.000 euro per opleidingsjaar - het huidige tarief voor het overnemen van een jeugdspeler van een andere BVO - moet worden aangepast.

'Dat (15.000 euro, red.) is te weinig voor de bovenkant en te veel voor de onderkant', zegt Rossmeisl. 'Voor clubs aan de onderkant is 15.000 veel om bijvoorbeeld afvallers van topclubs over te nemen. Daarom moeten we zoeken naar een tussenweg met een hogere bovenkant. Dat iedereen op de juiste plek terechtkomt.' Internationaal gezien liggen de vergoedingen anders. 'Europees ligt de hoogste opleidingsvergoeding voor de topclubs nu op 90.000 euro, de categorie eronder op 60.000 euro, dan 30.000 en dan 10.000 euro per opleidingsjaar', legt Rossmeisl uit. 'Het nieuwe vergoedingensysteem in Nederland zal meer aansluiten bij die internationale regels.'

De Eredivisie CV wil het herenakkoord, dat eigenlijk pas vanaf 2021 in zou gaan, nu per 1 juli vervroegd laten ingaan. Manders legt uit waarom. 'Het onbeperkt weghalen van jeugdspelers moet worden ontmoedigd. Clubs moeten beter worden beschermd. Het doel is om het Nederlandse voetbal sterker te maken. Elke BVO moet een volwaardige jeugdopleiding hebben. De vraag is of we er sterker van worden als alle beste spelers alleen maar bij de grote clubs spelen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Woodenshoe1
Alsdus Graydon mannetje...
0 0
trainerdv
Ik vind juist dat jeugdspelers wel veelvuldig van club mogen (en moeten willen) wisselen. Ten eerste houdt het de jeugdopleidingen competatief t.o.v. elkaar en ten tweede kan het heel goed zijn dat kindje A perfect bij club A past, maar niet bij club B waar hij nu zit. Moet je dan een herenakkoord volgen?
0 0
NotForSale
Die jongens kiezen toch zelf bij welke club ze willen spelen. Moeten die calimero clubs er maar voor zorgen dat het interessant genoeg is voor die jongens om bij hun te blijven.
0 0
AjaxPassion
Dat is hetzelfde als roepen dat Ajax maar moet zorgen dat het Frenkie en Matthijs kan behouden. M.a.w. je bent zo hypocriet als de pest. Net zoals 95% hier overigens.
0 -1
niquedegraaff
Hoor je de lokale voetbalverenigingen janken als hun pupil uit de jeugd wordt geplukt door een BVO? Alsof wij een herenakkoord hebben met Barcelona, Real Madrid en Juventus. Bij ons worden ook jonge spelers weggekaapt.
1 0
AjaxPassion
Je moet ergens de grens trekken gap. Lokale clubs steken lang niet zoveel geld in het opleiden (en opvoeden) van kinderen als BVO's. En die koters kunnen bij BVO's vanaf hun 14e simpelweg al een gigantische waarde vertegenwoordigen, in tegenstelling tot amateurclubs.
0 0
Bensco
het valt me op dat veel heel hier denken in het belang van de club maar niet in het belang van de competitie terwijl dat juisy het clubbelang zou moeten zijn. Clubs als AZ, Feyenoord en Heerenveen leunen ook op hun jeugdopleiding. Als je daar jeugdspelers gaat wegtrekken verzwak je de concurrentie en dus je eigen competitie. Het klinkt mooi maar op langere termijn pak je alleen jezelf er maar mee. De sleutel tot succes zit hem altijd in het zelf opleiden van je spelers en ze niet ergens anders gaan wegtrekken. Wat mij betreft mogen ze dat heren akkoord wel vervroegd in gaan voeren.
1 -2
AjaxPassion
Hèhè, eindelijk een inhoudelijke reactie met inlevingsvermogen.
0 -2
trodat4030
Wordt je dan niet gewoon gediscrimineerd omdat je succesvol bent als club? Lijkt me een vorm van concurrentievervalsing wat illegaal is in Nederland, voor zover ik weet. Maar ik kan t mis hebben want ik ben geen jurist..
4 0
AjaxPassion
Huh? Hoe dan? Dit herenakkoord is niet een voor altijd vaststaand feit. Het is een dynamisch, naar deze tijd ingedeeld akkoord. (Ik meen) Vanuit de UEFA is er een systeem dat opleidingen indeelt op gradatie van kwaliteit. Daar zit nu de top 6 in, omdat zij er enorm veel in geïnvesteerd hebben. Andere clubs staan vrij om dit ook te doen en zich bij het akkoord te voegen. Dat zou uiteindelijk alleen maar goed zijn voor NL, maar niet elke club heeft de (financiële) mogelijkheid hiertoe.
0 -1
Bramzel
Doe maar! Maar dan ook per 1 juli kunstgras verbieden en er voor zorgen dat uitsupporters mee kunnen naar wedstrijden kan dit niet door de thuisclub geregeld worden dan maar zonder thuispubliek (ja Utrecht, ADO en Feyenoord ik heb het over jullie).
3 0
AjaxPassion
Hier ben ik het wel mee eens. Al vind ik de kunstgrasdiscussie overtrokken en bovendien vinden daar al veel veranderingen in plaats.
0 -3
Redrum
Ja het laatste dat je wil is dat Nederlandse talenten vertrekken naar de grootste club van Nederland natuurlijk, dat zou een ramp zijn! Het is beter dat buitenlandse clubs ze oppikken zodat ze spoedig in de vergetelheid geraken. De subtop in Nederland heeft blijkbaar nog steeds de illusie dat ze zelf heel wat voorstellen, maar als je uitgeschakeld wordt in de voorrondes van de Europa League tegen clubs uit Kazachstan of Slowakije moet je gewoon je bek houden wat mij betreft. Ook weer typisch Nederlands om zo'n akkoord af te spreken en dan massaal te gaan lopen janken omdat Ajax wat spelers binnenhaalt VOORDAT het fucking akkoord van start gaat. Ik word zo verschrikkelijk moe van dit land. Ajax is veel en veels te groot voor dit bekrompen, jaloerse en gefrustreerde boerenkutlandje.
4 0
AjaxPassion
Zie mijn reactie op 3 stars hieronder.

"De subtop in Nederland heeft blijkbaar nog steeds de illusie dat ze zelf heel wat voorstellen, maar als je uitgeschakeld wordt in de voorrondes van de Europa League tegen clubs uit Kazachstan of Slowakije moet je gewoon je bek houden wat mij betreft."
Beetje hypocriet dit i.m.o. Als Ajax hun grootste talenten niet zou wegroven, dan neemt de kans hierop natuurlijk toe. Dat kan in de vorm van kwalitatieve spelers, of in de vorm van een mooie transfersom.

Dat laatste klopt wel een beetje natuurlijk. Maar was jij niet enorm tegen een BeneLiga?
1 -1
blava
Niet ondertekenen. Engelsen mogen wel jeugdspelers weghalen.
3 -1
3*stars*3
En dom voor je uit blijven staren, als de Engelsen langskomen en de jeugdopleidingen van de Eredivisie top en subtop, lachend plunderen.

Als je goed genoeg ben, dan krijg je een echte kans in Amsterdam.
Juist goed dat spelers in NL blijven en zich door kunnen ontwikkelen.
4 0
AjaxPassion
Hopelijk ziet de KNVB dit in breder perspectief. Zoals ik hieronder al zij:
Spelers kunnen niet naar het buitenland onder de 16 jaar. Hopelijk gaat de KNVB (om dit herenakkoord te faciliteren en om eindelijk eens een keer iets goed uit te voeren) , de contractleeftijd ook verlagen naar 15 jaar. Dit hebben ze in België en Denemarken bijvoorbeeld al ingevoerd.
0 -1
FlyingDutchMan
Eerst nog een paar jeugdspelers binnen harken, dan zijn we klaar voor het akkoord!!
3 0
aka
Doen ze dat ook in Europa dan
2 0
Babayaka
Ze hwbbwn liever dat hun talenten naar het buitenland vertrekken.
2 0
AjaxPassion
Kan niet onder de 16 jaar. Hopelijk gaat de KNVB (om dit herenakkoord te faciliteren en om eindelijk eens een keer iets goed uit te voeren) , de contractleeftijd ook verlagen naar 15 jaar. Dit hebben ze in België en Denemarken bijvoorbeeld al ingevoerd.
1 0
ambtenaar
Kap met die onzin.
3 -1
Radie125
even een dikke middel vinger naar de KNVB
2 0
Bjorn
Kunstgras.
3 0
mgtow
Ja en wij willen geen kunstgras. Regel dat eerst eens even en snel een beetje.
4 0