'Dat Ajax het zo ver schopt, is ondanks UEFA, niet dankzij'

GinoHaverkamp, 27-03-2019 om 12:30, 9546 views, Voetbal International |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

De Financial Fair Play-regels zijn compleet mislukt. Dat stelt Tom Knipping, journalist van de Voetbal International. Volgens hem hebben de grote clubs amper last van de beperkingen die de UEFA op kan leggen.

De Financial Fair Play-regel moet ervoor zorgen dat clubs niet meer uitgeven dan ze binnenkregen. Dat zou grote, rijke clubs als Manchester City en Paris Saint-Germain pijn kunnen doen. Tevens zouden clubs met honderden miljoenen aan schuld niet langer vrij spel krijgen op de spelersmarkt en bijvoorbeeld bestraft kunnen worden. Het grote doel is om de verschillen tussen clubs te verkleinen.

Dat is mislukt volgens Knipping. 'Clubjes als Cluj en PAS Giannina werden geschorst voor Europees voetbal, terwijl Paris Saint-Germain en Manchester City hun straffen voor twintig miljoen euro mochten afkopen. Een paar gedeukte Skoda’s zijn na een snelheidsovertreding van de weg gehaald, maar de glimmende Ferrari’s mogen plankgas doorrijden.'

Eerder kreeg de UEFA al een pijnlijke tik te verduren, omdat het niet een onderzoek mocht heropenen naar Paris Saint-Germain omtrent verdachte transferconstructies rondom de transfers van Kyllian Mbappe en Neymar. Knipping: 'Net als op de spelersmarkt zijn ook op dit terrein PSG en Manchester City de baas, omdat zij de duurste juristen en de beste expertise kunnen aankopen. In de basis was FFP een mooie ideologie, maar over de effecten lijkt niet goed nagedacht. Waar meer concurrentie werd beloofd, is juist het tegendeel bereikt. Dat Ajax het toch nog zo ver schopt, is ondanks de UEFA, en bepaald niet dankzij.'

Koop nu de officiële Ajax-sjaal voor de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Barcelona betaald anders veel geld voor Frenkie en de Ligt..

FFP: heeft Ajax veel baadt bij
0 0
MPAjax
UEFA is corrupt sinds er miljarden in omgaan, mede door de mafia goksyndicaten en clubs van grote steden té grote financieële risico's nemen zonder ingrijpen van financieële waakhonden. Ondanks de UEFA is dan nog zwak uitgedrukt.
0 0
Ozymandias
Ik begin steeds meer te zien in het Amerikaanse model waar er een gesloten competitie is met ploegen die allen ongeveer hetzelfde te besteden hebben en waar daarnaast door middel van salary caps en andere salary related rules and regulations de competitie relatief eerlijk wordt gehouden.
1 0
mercurius3
Ja, dat is nationaal. De uefa is een corrupte organisatie die geen flikker heeft gedaan om de sport aantrekkelijker en competitiever te maken. Uiteraard is het zo dat er verschillen zullen blijven qua begrotingen en dus qua prestaties, maar wanneer geld allesoverheersend is, zoals nu, en de Europacups door een select groepje clubs wordt gedomineerd, dan moet je ingrijpen. Overigens vind ik dat de knvb ook nationaal kleinere clubs moet stimuleren, al is het zo dat dat anders is dan competities op Europees niveau, omdat je daar te maken hebt met totaal verschillende opbrengstmodellen qua clubs uit verschillende landen. In Nederland zou bijvoorbeeld AZ met een suikeroom de top 3 kunnen aanvallen en uiteindelijk op basis van prestaties evenveel media-inkomsten kunnen krijgen als PSV. In Europa zou Ajax nooit een deel van de mediagelden kunnen krijgen van de premier league, dus is er feitelijk sprake van oneerlijke concurrentie. De overkoepelende organisatie dient dan regels in te voeren om de concurrentie eerlijker te maken. Echter is de uefa in de loop der jaren alleen maar corrupter geworden en zijn de verschillen alleen maar toegenomen.
0 0
SilverHaze
Dat zou voor Ajax heel verkeerd uitpakken, want dan is ons voordeel weg. Het is nog afwachten of Cruijff gelijk had. Dat gaat de komende 5 jaar duidelijk worden, of we als Nederlandse club met focus op jeugd weer structureel kunnen aanhaken. In dat geval maakt het mij niet uit hoeveel geld Man City heeft, want dat komt toch wel deze kant op als wij de beste spelers opleiden.

Tussen alle stijgelde transferbedragen door maken wij als club een stap omhoog ten opzichte van derest. Az en Psv doen hetzelfde als Ajax op dit moment, dus ik ben wel benieuwd hoe het gaat uitpakken.
0 0
Joseph
Alsof er voor de UEFA ook maar enig belang zit bij FFP.
0 0
AJAXAFC1
Hoezo kijken ze hier de uefa voor aan dit gebeurt toch overal?
Bij overheden in grote bedrijven enz?
Het is part of the world helaas zal denk ik weinig aan veranderen
0 -1
Ruff Rhythim
Dat lees je luid en duidelijk in de hele 3e alinea van dit stuk
0 0
behangdelul
Inmiddels zijn de verschillen zo groot dat als ze bestraft worden ze gewoon zeggen: we richting onze eigen competitie op: doei!...wat mij betreft mogen ze...en dan hoop ik dat de fans keihard gaan boycotten. Ik hoef er in ieder geval niet naar te kijken.
0 0
mercurius3
Precies, laat ze maar gaan. Het voetbal is echt ontzettend verkloot, de charme is er door de vercommercialisering gewoon uitgezogen.
0 0
OntlastendeMiddenvelder
Bij echte financiële fairplay was Ajax regelmatig de beste van Europa en de wereld.
0 0
Klasseman
Alles blijft om dat kut geld draaien Wíe het meest heeft maakt de dienst uit. Niets fair play
0 0
EuforischeRealist
Dat zijn rake woorden, maar er zal helaas niks veranderen. De UEFA heeft die rijke clubs nodig en andersom een stuk minder, dus het is wel duidelijk welke richting we de komende jaren op gaan.
0 0
Keizer020
Mooie titel
0 0