KNVB wil VAR-beelden snel in stadions

GinoHaverkamp, 05-02-2019 om 12:25, 5340 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De KNVB wil snel dat in alle stadions beelden van de VAR te zien zijn. Dat bevestigt Dick van Egmond, scheidsrechtersbaas bij de bond, aan De Telegraaf.

'Sinds de experimenten met de VAR is het al de vraag of het mogelijk is om beelden van de VAR in stadions te tonen. Het was daarbij niet mogelijk om alles tegelijk te realiseren. Het belangrijkste was om ervoor te zorgen dat de videoscheidsrechter zelf goed functioneerde', verklaart Van Egmond. 'Daarna zijn we aan de slag gegaan met het proberen te tonen van beelden in de stadions. Daar zitten alleen wel haken en ogen aan', waarmee de oud-arbiter doelt op de vele aspecten die nodig zijn om beelden van de videoscheidsrechter te tonen in de voetbalstadions.

De VAR, een videoscheidsrechter die discutabele acties tijdens wedstrijden op tv-schermen kan terugkijken, maakte begin dit seizoen zijn intrede in de Eredivisie. Alhoewel er veel foute beslissingen van scheidsrechters zijn teruggedraaid, krijgt de VAR ook veel kritiek. Zo vinden sommige spelers, trainers en analytici dat er te veel subjectiviteit van één persoon zit bij beslissingen die genomen moeten worden. Zo werd tijdens het afgelopen weekend een goal van Vitesse tegen sc Heerenveen afgekeurd, omdat er vlak daarvoor een overtreding werd gemaakt in het strafschopgebied van de Arnhemmers. De 3-1 van Vitesse ging niet door, sc Heerenveen kreeg een penalty en benutte die, waardoor de wedstrijd in 2-2 eindigde.

Met het tonen van videobeelden van de VAR in stadions wil de KNVB ervoor zorgen dat onder aanwezigen een beslissing duidelijk wordt. Naar verluidt wilde voetbalbond dit seizoen nog starten met experimenten daarmee, maar daar wil Dick van Egmond zich niet op vastpinnen. 'Als ik een hint geef, is dat een belofte, dus zeg ik daar liever niets over.'

Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, vertelt in zijn column in De Telegraaf dat de KNVB Ajax gevraagd heeft om mee te doen aan de proeven rondom het tonen van VAR-beelden in de Johan Cruijff ArenA. 'We gingen ermee akkoord, maar het was technisch nog niet haalbaar.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajaxvooraltijd
Prima idee. In Amerika doen ze dat bij sport ook (honkbal volgensmij en American football) en daar zitten nog een hoop meer mensen in het stadion. Daar wordt de arbitrage alleen maa door gepusht beter te worden.
0 0
MPAjax
De KNVB kan beter scheidsrechters aanstellen die geen voorkeur hebben voor een club.
2 -1
CL=5
of meer geen afkeer tegen eentje
0 0
AFCAjaxMidNineties
Totaal krankzinnig idee weer. Dan ga je van 1- 4 mensen die scheidsrechter met een menig zijn over de getoonde beelden naar 10, 20- 50.000 mensen die 'scheidsrechter' zijn en een mening hebben over de beelden. Zal de sfeer in het stadion alleen maar grimmiger en erger maken. Onbegrijpelijk. Laat het gewoon bij wat zinnen op het grote scherm die aangeven wat de reden is geweest. Dat moet je klinisch houden. 'Strafschop: Obstructie in de 16, vasthouden van de tegenstander' Of 'Afgekeurd wegens buitenspel'.

Sowieso is die VAR een ramp aan het worden. Laat gewoon aanvoerders per helft 2 keer een 2nd opinion aanvragen (of de trainer) en de VAR enkel voor buitenspel ja of nee, over de doellijn ja of nee en momenten zoals Zidane met zijn kopstoot die de scheidsrechter wel gezien moet hebben.
0 -1
AjaxPassion
Dit is wel het stomste wat de KNVB kan doen... Er is namelijk altijd teleurstelling over beslissingen van de scheidsrechter, zeker als een beslissing discutabel is. Dat gaat helemaal mis zo.
2 -1
Redrum
En dan de volgende stap dat de mensen die de uitvoering van de VAR voor hun rekening nemen ook daadwerkelijk hun werk doen. Als je nog steeds halve moordaanslagen gaat negeren terwijl je de beelden duidelijk voor je hebt dan kan je er net zo goed gewoon mee stoppen.
0 -2
AjaxPassion
Hoe wil je dit doen? Het blijft mensenwerk en een beslissing van 1 of een paar mensen.

Altijd makkelijk een beetje schreeuwen zonder oplossing...
3 0
Redrum
Nou wat ik dus eigenlijk zeg is dat je het gewoon af kan schaffen want blijkbaar wordt er gewoon mee gesjoemeld. Als je de regels kent en dan nog niet de juiste beslissing kan nemen in sommige gevallen die overduidelijk zijn dan is er geen sprake meer van menselijke fouten. Maar goed, als je zo graag een oplossing wil horen: leidt een paar arbiters op die wel de ballen hebben om overal volgens de regels te fluiten en die wel consequent zijn. Op dit moment zijn die er blijkbaar niet (voldoende).
0 -1
Tecmessa
Er wordt niet mee gesjoemeld, er blijven gewoon verschillende meningen bestaan. Het is een illusie om te denken dat een voetbalwedstrijd altijd netjes binnen de regels past en dat je elke wedstrijd, elk moment op exact dezelfde wijze kan laten beoordelen door elke scheidsrechter. Je kunt niet alles in regels vastleggen. Waar ligt de grens tussen wel en geen gele kaart, wel of geen rood -> dit kun je niet voor elke situatie beschrijven. Dus zal je altijd discussie blijven houden. Als je dat beseft en je gewoon los kijkt naar de VAR dan kan je volgens mij niet anders oordelen dan dat het een goed idee is, omdat het de kans op grove fouten in ieder geval flink verkleind.
0 0
AjaxPassion
Er zullen altijd meningsverschillen blijven, dus dit is niet op te lossen. Feit is wel dat de VAR absoluut een verbetering is, aangezien feitelijke en overduidelijke onjuistheden eruit worden gehaald.

Het is tof om de VAR af te kraken, maar dan zijn je verwachtingen van de VAR gewoon onmogelijk. Het enige wat de KNVB beter had kunnen doen is alle mensen (dus spelers, clubs, supporters of wie dan ook) goed voorbereiden op de VAR, voor de rest doen ze het perfect.
1 0
afcas
beter voorbereiden heeft geen nut. men bereid clubs ieder jaar voor op nieuwe regels of regels waar scheidsrechters meer op gaan letten en ieder jaar weer krijg je aan het begin van de competitie clubs die niet weten wat er veranderd is. bijvoorbeeld de regels wat betreft de var zijn aan clubs uitgelegd. er is verteld wat het inhoudt en in welke situaties er ingegrepen mag worden. vervolgens hoor je mensen roepen "als hij de ene keer wel gebruikt kan worden en de andere keer niet is het alleen maar oneerlijker". nee als hij het ene geval waar hij in MAG grijpen wel juist beoordeeld heeft hij het eerlijker gemaakt. het punt is namelijk dat ze hebben besloten alleen in bepaalde situaties te handelen omdat het anders teveel tijd in beslag neemt. nu hoor je dus geklaag daarover, maar ook klaagt men dat het teveel tijd in beslag neemt... dus men wil aan de ene kant meer var, maar aan de andere kant neemt het nu al teveel tijd in beslag voor ze... maar het belangrijkste is dat veel mensen inclusief spelers en trainers de spelregels van voetbal niet goed genoeg kennen... dan ga je dus altijd hebben dat men het met juiste beslissing niet eens is... daar valt gewoon niks tegen te doen. die mensen willen de regels niet kennen, willen alleen maar kunnen roepen dat de arbitrage fout zit. ik wordt er een beetje moe van dat we het constant maar iedereen naar zijn zin moeten maken terwijl een grote groep er zelf niks voor over heeft om dat te bereiken. wordt tijd dat er gewoon gezegd wordt "er zijn spelregels, wij hanteren die zo goed als we kunnen en als jullie het er niet mee eens zijn dan is dat jullie probleem". en stop daarna met aandacht geven aan die mensen.
1 0
AjaxPassion
? Dit sluit toch gewoon aan bij wat ik zeg?

Wat ik hierboven zeg is dat ze de verwachtingen moeten managen, voor de rest kunnen ze niks doen.
0 0
trainerdv
Logische volgende stap. Goed om te zien dat ze echt iets met de kritiek doen. Dat is bij de KNVB vaak ook helemaal anders.
1 0