Europese subtop kwam bijeen op Schiphol

sammekors, 24-04-2018 om 08:40, 10810 views, Algemeen Dagblad |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

De verhoudingen in het Europese voetbal groeien steeds schever. De beste competities en de beste clubs worden steeds rijker, terwijl de overgrote meerderheid toekijkt. Op Schiphol kwamen daarom op maandag voetbalbestuurders uit heel Europa samen voor een vergadering van het Club Advisory Platform, het collectief van Europese clubcompetities.

De verschillen in Europa worden steeds groter. Van 2018 tot 2021 zal de helft van alle Champions League teams uit één van de vier grote landen komen, namelijk Spanje, Engeland, Duitsland en Italië. Daardoor zijn zij alvast verzekerd van vele tientallen miljoenen aan inkomsten voor de komende jaren.

'Daarmee zijn de middelgrote en kleine competities in het pak genaaid', tekent het Algemeen Dagblad op uit de mond van Jacco Swart, directeur van de  Eredivisie en gastheer op Schiphol. 'Bij het uitvoerend comité van de UEFA zijn zij domweg gepasseerd, het besluit is zonder serieus overleg genomen, gestuurd door de grote clubs. Voor de periode 2021-2024 mag dat niet nog eens gebeuren. Ook daarom is dit collectief van "European Leagues" in het leven geroepen.'

Het probleem is echter dat de allerrijkste clubs dreigen een eigen competitie, een "Super League", op te richten als ze hun zin niet krijgen. Daarmee zouden ze dus spelen los van de UEFA en los van de clubs in eigen land. 'Dat zou zeer onverstandig zijn', zegt Lars-Christer Olsson, voorzitter van de European League en directeur van de Zweedse bond. 'Een afgesloten Super League wint het niet van van nationale competities. De achterban van de clubs hecht enorm aan de nationale competitie, of dat nu de eredivisie is of de Engelse. Clubs die denken dat ze het in hun eentje kunnen, hebben het mis. Grote clubs hebben kleinere keihard nodig.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Duif63
Nederland is middenmoot in Europa, geen subtop.
0 0
afca95
Ik wens ze veel succes met die super League. Dan beginnen de kleine landen een eigen toernooi met uitsluiting van de clubs van de grote 4 competities. Gewoon tv rechten verkopen inkomsten eerlijk onder verdelen hogere salarissen bieden aan spelers en de super League enorm veel laten betalen voor spelers. Je kan een schitterend toernooi neerzetten met Portugal, België, Zweden, Noorwegen, Turkije, Frankrijk
0 0
trainerdv
Pro Super League... Laat ze het maar proberen en na een paar jaar op hun gat gaan. Na 50 keer Barca-Bayern hebben de meesten het wel gezien...

De huidige Champions League is zo oneerlijk door dit selectiebeleid, dat het tegen de beginsels van de sport ingaat. Het moet eerst instorten voordat het weer opgebiouwd kan worden.
5 0
Ferd
Nee hoor, in de nationale competitie hebben we het toch ook niet na 50 x Ajax - Willem II wel gezien?
1 0
RusselWestbrook
In de VS, bij bijvoorbeeld basketball, spelen ploegen in één seizoen soms wel 11 keer tegen elkaar. Niemand die het erg vind, al helemaal niet omdat de laatste 7 wedstrijden allemaal op het scherpst van de snede zijn.
2 -2
afca95
De reden dat basketbal in Europa een kleine sport is een voetbal heel groot. Amerikaanse taferelen aarden hier niet
1 -1
AjaxCitizen
Zijn genoeg clubs in Europa die spelers leveren aan de NBA en landen waar basketbal gewoon populair is hoor. Dat basketbal (nog) niet in Nederland aanslaat, wil niet zeggen dat in de rest van Europa de sport ook niet groot is.
0 -1
RusselWestbrook
Daarnaast is Real Madrid niet alleen de grootste voetbalclub ter wereld, het is ook gewoon de allergrootste basketbal club van de wereld (met uitzondering van alle NBA teams, natuurlijk)
0 0
Joseph
Laat die 4 maar een supercompetitie beginnen, gaat ze ontzettend veel geld kosten. Andere landen zullen veel minder interesse hebben in een competitie waar ze zelf niet in voor komen, als je met die landen een eigen competitie op gaat zetten, ga je snel het gat met deze 4 landen dichten.

Uiteindelijk wordt er geld verdiend met kijkers, de competitie zonder die 4 heeft een markt die vele malen groter is. Eigenlijk zou ik zeggen dat de landen buiten die 4 dit zo snel mogelijk op moeten zetten, die 4 zullen smeken om er bij te mogen..
1 0
Bensco
Super league gaat nooit werken. De EUFA en FIFA werken te nauw samen op bepaalde gebieden om een nog losstaande competitie ernaast te laten draaien. Gaat gezeik opleveren met nationale elftallen en degelijke. De oprichting van zo’n competitie is een keiharde bluf die ze nooit waar kunnen maken.
4 0
RusselWestbrook
Slecht verhaal. De grote clubs zijn echt niet afhankelijk van hun nationale competities. Verreweg het grootste aantal kijkers naar hun wedstrijden komt niet uit eigen land of zelfs niet uit Europa en het zal die kijkers echt hun reet roesten of Real/Bayern/PSG in de nationale competitie spelen of niet. Die willen gewoon de sterkste clubs tegen elkaar zien, oftewel: de Super League.
0 -4
MVG
Goed verhaal. Wist je dat op dit moment 3% van de Amerikanen stroopwafels meeneemt uit Nederland. 3% van de Chinezen en wel 5 % van de Japanners, etc... Weet je hoeveel mensen daar wonen? Als we nou een bedrijf oprichten dat stroopwafels gaat produceren in die landen zelf met de smaak die zij het lekkerst vinden? En dan stoppen met de productie van stroopwafels in Nederland. Weet je hoeveel meer mensen er dan stroopwafels gaan kopen.
Dat soort rekenwerk zeg maar....
0 0
Joseph
Ik kan je vertellen dat mijn interesse heel snel weg is als Ajax niet in deze competitie kan spelen, met mij denk ik velen.

Het merendeel van Europa zal meer interesse hebben in een competitie zonder deze 4. Buiten Europa zal het anders liggen, maar de verschillen zullen kleiner worden.

Uiteindelijk zullen ze met hangende pootjes terug willen naar de Champions League en dan kan er gepraat worden over eerlijke verdeling van de gelden.
0 0
RusselWestbrook
Heb je enig idee hoe weinig mensen er in Europa wonen en hoe godsgruwelijk veel meer in de rest van de wereld?
0 0
Barra
Ik denk dat je voorbij gaat aan het feit dat je ook concurrenten en rivalen “uit de regio” nodig hebt om een competitie interessant te maken. De grote clubs zijn wel degelijk gebonden aan hun eigen competitie, want elke club heeft ook een echte trouwe achterban nodig die meestal uit eigen land komen en die zich echt kunnen identificeren met hun club. Dit alles heb je veel minder met een Super League.
0 0
RusselWestbrook
Ik denk dat je de waarde hiervan gruwelijk overschat. Daarnaast zullen de meeste clubs hun grootste rivalen tegenkomen in de SL (Barça, Real, Atletico, de Manchesters, PSG en de Olympiques, Bayern en Dortmund).

De grote clubs verdienen het meeste geld al lang niet meer aan de achterban uit eigen land. Die 4 landen die ik elders noende (India, China, VS, Brazilië) vertegenwoordigen de halve wereldbevolking.
0 0
Barra
Nee dan creeer je alleen een competitie waar heel veel geld in omgaat, maar zonder enige charme of historie. Het gaat erom dat de grote clubs nog steeds afhankelijk zijn van een achterban uit eigen land, ook al verdienen ze meer aan de supporters uit het buitenland.
2 0
RusselWestbrook
Als ze het meeste geld verdienen aan supporters buiten de eigen landsgrenzen lijkt het me duidelijk dat ze absoluut niet afhankelijk zijn van hun eigen achterban.
0 0
Barra
Leuk al die zogenaamde fans uit India, China enz, maar die vullen geen stadions. Ik snap dat er ontiegelijk veel geld uit het buitenland wordt gehaald, maar elke grote club heeft een trouwe fanbase nodig uit eigen regio/land.
0 0
chrisjuhhh
Kijk je nu puur naar de Engelse supporter , die kijkt naar zijn club als zijn club en interesseer het wel degelijk , wat die kunnen bereiken .
Ik zou zeggen voeg je eens op een Engelse site en vraag het hun eens .
Ik had onlangs een gesprek met mensen uit Sunderland en weet je , dat zijn aartsvijanden van Newcastle moeten niets van elkaar hebben laat staan van MU ,MC of Chelsea .
Dit is eigenlijk ook in Spanje , Duitsland en Italië , dus wel degelijk een eigen competitie .
0 0
Sunstridr
Ben ik niet mee eens, want alleen Bayern, Real, Barca, Man City, Man Utd, PSG, en misschien Juve en Liverpool kunnen zich ver oorloven van hun eigen landen en/of Europa weg te lopen. Dat is total 8 clubs, daar kan jij echt geen interessante competitie op starten.

En dat is ook zonder de mogelijke permanent transfer verbod dat Uefa/Fifa erbij kan gooien.

De "Super League" is echt maar een dreigemend om hun weg te krijgen.
0 0
RusselWestbrook
De andere deelnemers aan de SL zullen gewoon meedelen in de nieuwe, gigantische tv deals uit China (1,3 miljard inwoners, 2 keer zoveel inwoners als heel Europa), India (1,4 miljard inwoners, ook 2 keer), Brazilie (200 miljoen, iets minder dan de helft van Europa) en de VS (300 miljoen, iets meer dan de helft). Daar komen dan nog soortgelijke sponsordeals overheen
0 0
Sunstridr
Behalve Goa (ongever 1.8 miljoen), geeft India geen snaars over Voetbal, China heeft al op de remen gedrukt over voetbal spenderen, Brazilie is niet rijk en in de Verenigde Staten is minder dan 1/6 mensen geintresseerd in voetbal. Zo niet zo veel geld te vinden dat niet er al in is.
0 0
RusselWestbrook
Er kijken meer mensen naar de Indian Super League dan er mensen naar de Serie A kijken.
Nou en? Zelfs met de rem er op zijn de uitgaven gigantisch.
Brazilië hoeft niet rijk te zijn, zolang het bedrijf dat de uitzendrechten koopt maar geld heeft.
1/6 van 300 miljoen is nog steeds 50 miljoen. 3 keer zoveel als heel Nederland en iets minder dan de hele populatie van Spanje.

Jij snapt geen reet van schaal hè?
0 -1
booya4afca
Er kijken echt geen 50 miljoen Amerikanen naar voetbal. Dat kan je vergeten. En al helemaal niet als er geen Amerikanen mee doen.

Tuurlijk, clubjes buitenlandse fans heb je altijd. Die hebben wij ook.. Maar om nou te beweren je in het buitenland vrij makkelijk geld op te halen is is natuurlijk niet zo.

Voetbal is nog altijd een sport van het volk. Zodra je je eigen achterban verwaarloost dan komt er een moment waar je je eigen stadion niet meer gevuld krijgt.

Dan kan je zoveel tv-kijkers hebben, maar dan houdt het al snel op.

Kijk maar naar de Serie A.
0 0
RusselWestbrook
De Serie A bestaat nog, dus wat houdt er precies op?

n.b. in 2016 keken er gemiddeld 25 miljoen Amerikanen naar de Champion's League.
1 -1
Sunstridr
In India qua kijkers is er maar 2 groepen wedstrijden meer gekeken dat de Serie A, en dat is de Bengalese Derby en thuis wedstrijden van Goa, nee nu is de uitgaven van China niet gigantisch, meest mensen in Brazilie gaan zelf kijken niet achter de tv.

Ik snap schaal wel maar jij zit te doen alsof er nog enorme veel geld nog te verdienen in deze landen terwijl dat echt niet zo is.
0 0
RusselWestbrook
Puur op basis van populatie alleen al valt er bakken met geld te verdienen in die landen, al was het alleen al omdat er in India meer dan 2 keer zoveel mensen wonen als in heel Europa. China exact hetzelfde verhaal.

Je had het eerder over een permanent transferverbod van de FIFA/UEFA. Slaat nergens op, hoe willen ze dat in hemelsnaam handhaven? Ze kunnen individuele spelers echt niet dwingen om bij de UEFA ofzo te blijven. Proberen ze dit wel dan schrijft de speler zich gewoon uit.
0 -1