Jonk voerde gesprekken met KNVB

BVeenstra, 13-12-2017 om 07:25, 8005 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De mensen van Cruyff Football hebben in de afgelopen maanden twee keer een gesprek gehad met de KNVB. Het gaat hierbij om een mogelijke rol van Jonk en consorten bij de trainersopleiding van de bond, zo valt te lezen in de nieuwe Voetbal International.

'Logisch, zou Cruijff gezegd hebben, want de doorgevoerde veranderingen bij het jongste jeugdvoetbal komen grotendeels uit de koker van Jonk', schrijft Simon Zwartkruis. De journalist ziet in dat de verbetering van het Nederlandse voetbal begint bij de wortel van het probleem. Dit is bijvoorbeeld ook aangetoond in Duitsland, Frankrijk en België.

Het rapport Winnaars van Morgen was een eerste aanzet tot verbeterde talentontwikkeling, maar vervolgstappen - zoals het gericht bijscholen van jeugdtrainers en het doorontwikkelen van de nieuwe opleidingsvisie - zijn nauwelijks genomen. Verder benadrukt Zwartkruis in het artikel dat het tijd is voor een technisch directeur bij de KNVB.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AJAXTHELEGEND
Had Jonk toch liever in functie gezien bij de Ajax jeugd .
0 0
geDaante
'Typerend genoeg waren de gesprekken van Cruyff Football met de afdeling Voetbalontwikkeling van de KNVB, bij gebrek aan een hoger technisch bondskader. Dat schiet niet op. En zo houdt de impasse bij de hoognodige hervormingen van ons voetbal aan. Het is even zorgwekkend als beschamend.'

Uit datzelfde stuk van VI
0 -1
geDaante
Zou de redding van het nederlandse voetbal zijn. Echter is dit oud nieuws. Deze gesprekken zijn gevoerd ten tijde van Van Breukelen, en een derde is er (nog) niet van gekomen door de onrust bij de KNVB. Nu zitten er weer nieuwe mensen, het is maar de vraag of dat derde gesprek er komt.

Als je Gudde en co. al meteen weer over Van Gaal hoort als TD, en meer van dat soort standaard, voorspelbare visieloze keuzes, dan belooft dat niet veel goeds. Hopelijk maken ze betere keuzes in het opleiden, en geeft men Jonk alle ruimte.

Dan wordt de visie van de KNVB qua opleiden plots beter dan bij Ajax, zoals Joseph al zegt, maar op termijn is Ajax daar ook bij gebaat, daar er dan ook jeugdtrainers nieuwe stijl binnengehaald worden, in plaats van jeugdtrainers geschoold in de kansloze Van Gaal/KNVB visie.

Ik hoop echt dat Jonk het mag doen, dan krijg ik weer vertrouwen in de toekomst van het nederlandse voetbal, sta ik daar strak ook weer achter, en kan ik het weer met plezier volgen.
3 -2
Champy
Volgens mij zijn die gesprekken echt onlangs (lees: in de laatste 2 maanden) geweest.
0 0
geDaante
Daar kan je weleens gelijk in hebben. De gesprekken waar ik het over had, lijken al van langer terug dan ik dacht (begin dit jaar), zie:

https://www.vi.nl/nieuws/knvb-en-cruyff-football-in-gesprek-over-mogelijke-samenwerking

Zou echt heel mooi zijn, maar ik juich pas als de kogel door de kerk is, men heeft het nog 'slechts' over een mogelijke samenwerking.
0 0
Champy
ja dat artikel kende ik al.

Dat artikel is van sept (stond in: binnenkort nieuwe gesprekken), en NU zeggen ze dat ze in de laatste maanden gesproken hebben.
0 0
Joseph
Hahaha, dan krijg je vanuit de bond een goede opleiding en kun je bij Ajax terecht voor de variant van Bergkamp. Helaas is dat niet om te lachen, maar gewoon om te janken, er is bij Ajax geen enkel respect voor de visie van Cruijff.
4 -4
Champy
Je leidt uiteindelijk niet zelf op als club.

Als Ajax zelf volgens de methode van Cruijff had gewerkt, was het positieve effect beperkt geweest.
Stel dat ze bij bond echt opleiden volgens Cruijffs visie, dan krijg je vanzelf een grotere vijver waar je uit kunt vissen, en de weerstand in de jeugdcompetities wordt ook hoger. Dan zal het effect veel groter zijn.
0 0
geDaante
Deels eens, spelertjes vanaf de F-jes middels Twin Games en Cruijffiaanse trainingen qua spelvormen en intensiteit, en eenduidige speelwijze door de hele club heen, en ook scouten op de technische, creatieve spelertjes, maakt in mijn ogen echt een wereld van verschil.

Maar verder eens, die weerstand is erg belangrijk, en zeker bij instroom van jeugd in hogere elftallen moet die vijver inderdaad het liefst zo breed en diep mogelijk zijn.
0 0
iammike
Goed nieuws voor de knvb.
0 0
Lagasj
Bosz samen met Jonk.
Gouden greep!
4 0
gras
Bosz is een trainer van een eerste elftal. Dat is presteren. Jonk staat juist voor het opleiden. We hebben aan Van Gaal en Adriaanse al kunnen zien dat uitstekende veldtrainers niet gelijk opleiders zijn. Die willen teveel het spel bij de jeugd zien, dat op het hoogste niveau moet worden gespeeld.

Laat Bosz maar clubtrainer blijven en niets bij de bond doen.
0 0
geDaante
Eens wat betreft Bosz. Misschien de tandem Jonk - Jordi Cruijff?

Wat je zegt over Van Gaal ook mee eens, dat hij diezelfde rigide dwangbuis aanpak ook in de jeugd wilde zien, al in de onderbouw (hoe verzin je het?).

Alleen moet zijn spel, zijn visie, ook helemaal niet meer op het hoogste niveau uitgevoerd worden. Die is totaal blijven hangen in '95. Daarna alleen nog vlak daarna met Barca mooie dingen laten zien, maar daarna die visie totaal niet doorontwikkeld, wat doet vermoeden dat hij puur heeft geteerd op de Ajaxvisie, maar deze niet dusdanig doorhad, dat hij daarop voort kon borduren, en mee kon laten groeien met de veranderende voetbalwereld.

Daarom is hij ook puur een tacticus, en Cruijff veel meer de visionair. Cruijff had dan ook altijd gevolgd moeten worden qua visie, qua speelwijze, en qua opleiden. Van Gaal had trainer moeten zijn en blijven, en geen invloed moeten mogen hebben op zaken voor de lange termijn, zoals beleid en opleidingen en algehele visie.
1 -2
Ajax68
CRUIJFF is niet dood, ..CRUIJFF lééft voort !
5 0
jaripettersson
Zou mooi zijn. Als Ajax Cruijff niet wil, dan maar het hele Nederlandse voetbal.
6 0
geDaante
Precies. Zo dacht Cruijff ook, die zijn visie vooral bij Ajax en Barcelona wilde zien, zodat zij daar ook hun voordeel mee konden doen, het anders doen dan de rest. Toen bleek dat Ajax hem en zijn visie er wederom op smerige wijze uitwerkte, heeft hij Jonk gevraagd zijn visie in stand te houden, en over de wereld te verspreiden.
1 -3
Finidi en Nwanko
Veel eigen kweek ook he bij barca 1.
1 0
geDaante
Barca heeft net als Ajax Cruijff en zijn visie eruit gedonderd toen men de kans zag. 'Men' is in deze die geniepige voorzitter met een te groot ego, die denkt het wel even beter te weten dan Cruijff. Zo gaat het altijd. Middelmaat die kwaliteit weert uit angst, en uit jaloezie, en ego en eigenbelang. Bij Ajax hebben zelfs zijn oud-vrienden, vertrouwelingen, en mensen die hij het vertrouwen gaf, hem in de rug gestoken.

Dus doe niet alsof visie Cruijff nog bij Barcelona of Ajax heerst.
Er is geen lijn of visie meer bij Ajax, behalve een heel versimpelde aanpak; als er maar aanvallend gevoetbal wordt. Ieder (jeugd)trainer denkt daar anders over, over hoe aan te vallen en te verdedigen, en mogen hun eigen dingetje doen. Dus doet men uiteindelijk maar wat.

En daarmee is de opleiding van Ajax al meteen geen wereldtop meer.
0 -1
MosesD
De opleiding van Ajax is altijd wereldtop geweest. Er is weleens een mindere lichting (zeker in een klein voetballand als Nederland), maar het gaat met golfbewegingen. Kijk naar Anderlecht. Een uitstekende opleiding, maar op dit moment is ie wat minder. Komt dat door de manier van trainen? Natuurijk niet. Er is gewoon even wat minder talent aanwezig. Ook België is een klein voetballand waar de bron niet onuitputtelijk. In Mexico is het zgn 'Plan Cruyff' er vrij snel uitgekieperd. Het koste heel veel geld en men zag er maar weinig voor terug. Je had het eerder over dat Cruyff onbaatzuchtig was en het allemaal uit liefde deed, nou het idee was om het plan wereldwijd uit te rollen. Niets mis mee en ook slim, maar doe nou niet zo naïef door te stellen dat hij allemaal uit liefdadigheid is, wat dat is onzin natuurlijk.
0 0
Finidi en Nwanko
Die visie heerst dus niet en is ook niet aan te bevelen in clubverband. Daar waar geld het belangrijkste middel is om het doel te bereiken is de eigen opleiding niet van groot belang. Toppertjes worden gekocht of weggeko ht voor ze bij de 'kleine' landen of clubs echt kunnen floreren. Alle topclubs kopen. Bewijs dat de visie niet juist is. Tenzij we opleiden als middel om geld te verdienen met de transfers. Op het 'Oranje' niveau kan het wel werken. Als we spelers goed opleiden en meer kwaliteit creeren, kunnen we een kwalitatief beter Oranje op het veld zetten.
0 0
JCr14
Komt het misschien nog ooit goed.
2 0
gras
Prima nieuws. Doodzonde als dergelijke expertise verhuurd wordt om buitenlandse opleidingen op te zetten, terwijl we zelf weer helemaal opnieuw moeten beginnen.
4 0
EuforischeRealist
Zou Jonk wat zijn al Technisch Directeur?

Volgens mij is het in ieder geval een persoon die kennis van zaken heeft, de verschillende trainers kan aansturen en niet zit te azen op het plekje van bondscoach.
2 0
geDaante
Heb ik altijd geroepen, deze man heeft een passie voor goed aanvallend voetbal, op basis van zo goed mogelijk aanvallend combinatiespel, met zoveel mogelijk creativiteit. Kijkt naar details en is perfectionistisch, en kijkt ook waar hij kan innoveren, continue kijken waar je iets kan verbeteren. Kan stappen vooruit denken, en zo vooruitstrevend zijn.

Maar helaas kan je dat vergeten, als je al weer namen als Van Gaal, Rutten en dergelijke hoort, gaat men af op de veilige, ervaren namen in plaats van voor visie en kwaliteit. Maar wat wil je met een ambtenaar aan het roer die nauwelijks wat van voetbal weet? En al die anderen om hem heen die daar net zo weinig van weten?

Maar ook nederlandse oud-topvoetballers en -mensen noemen Van Gaal nog. Tsja, dan snap je er niet zo veel van. In de laatste tien jaar heeft ie zich volledig aangepast aan de tegenstander, of doodsaai spel met balbezit om balbezit gespeeld, en in 2001 met zijn Masterplan de opleidingen voor trainers en jeugd verpest, ook bij Ajax.

En dat willen ze dan terug zien bij de KNVB, omdat ie met zijn teams als trainer resultaat kan halen. Hoe kortzichtig?
1 0