De Groot: 'Sleutel bleef in handen commissarissen'

BVeenstra, 15-10-2016 om 08:25, 3705 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In zijn column in De Telegraaf heeft Jaap de Groot, de ghostwriter van de autobiografie van Johan Cruijff, een indicatie gegeven hoe het kon dat Cruijff zijn missie bij Ajax niet heeft kunnen volbrengen. Volgens De Groot deed de Ajax-legende ervaringen op uit andere topsporten.

'En vandaar zijn besluit om zijn ervaringen bij Ajax zo gedetailleerd mogelijk weer te geven. Opdat anderen daar weer lering uit zouden kunnen trekken', begint de journalist. 'De kern zit ’m in zijn visie om het managen van topsport om te draaien. Dus niet leidend vanuit de bestuurskamer richting het veld, maar vanaf het veld richting de bestuurskamer.'

En daar gaat het vooralsnog mis bij Ajax, ziet De Groot in. 'Deze visie maakt ook duidelijk wat de achilleshiel van de Ajax-revolutie is geweest. Er zijn weliswaar spelers binnen de organisatie ingepast, maar de sleutel is in handen van commissarissen en bestuurders gebleven. En dat bij een club met de contouren van de Tweede Kamer. Dus met allerlei verschillende partijen, met allemaal verschillende meningen en nauwelijks bereid tot het dienen van één belang.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Keizer11
RVC , bestuurders. Zeker bij Ajax hebben 1 belang: Eigen belang.
Zo' n van Duivenbode had Johan moeten steunen maar was bang dat het fout zou gaan .
Dan zat hij tijdens de wedstrijden van Ajax weer naast zijn vrouw thuis op de bank en nu is t lekker elke wedstrijd aanschuiven op ereterrassen en diners. Wel zo lekker op die leeftijd..
Als je hem hoort praten hoe het moet bij Ajax is dat het tegenovergestelde van wat een gebeurt.
Maar dat soort types, bestuursleden, vindt het allemaal wel lekker zo dan daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken en het clubbelang te dienen.
Je ziet het ook terug bij politici.
0 -1
je
Mijn Amsterdamse trots de AFC Ajax in de top wordt bevangen door Angst .
Daarom is plan Cruijff mislukt.
De Angst regeert bij mijn Ajax.
1 -4
fanvooraltijd
Hoewel ik ook niet tevreden ben over de gevaren koers is het ook weleens goed dat er een paar rationele denkers bij een topclub zijn.Er zijn veel voorbeelden ( Twente,de kakkerlakken.PVC,) maar veel meer waar de clubs die zich mee lieten slepen in de hectiek van het voetbal en door onverantwoorde uitgaven bankroet raakten.Ajax trouwens ook . M.I zit Ajax nu weer op de goede weg en dat is ook een verdienste.Het scoutings apparaat dient wel goed te werken! Aankopen als Zimling,Westerman ,Heitinga, etc moeten zo min mogelijk voorkomen. en als ik kijk naar het NEDelft.dan heeft de scouting nogal wat gemist. van Dijk,Jansen ,Dost,Propper,etc zijn allemaal spelers die Ajax voor een redelijk bedrag heeft kunnen kopen.
0 -1
je
Frank de Boer zag het niet zitten in Vincent Janssen en die links buiten van Genk was ook niks had den zo opgepikt kunnen worden voor een Appel en een ei.
0 -3
Eduard
Dit raakt mijns inziens de kern van de problematiek. ''Johan'' of mensen van die stroming wilden dat er een voetbalvisie was. Dat alles wat ze leerden en dat beter moest om tot die visie te komen van op t veld naar de directiekamer stroomde. Daarom wilde hij ook dat er mensen met affiniteit voor t voetbal in de directie kwamen. Die konden dan de vertaalslag maken naar besluiten etc etc. Dat zou ook de colonnes opruimen die er niet zaten om het eigenlijke voetbal te stimuleren. Dat was ''in het kort'' zijn wens.

Dat betekend dat mensen die het wel ''een mooie sier'' vinden om bestuurder bij Ajax te zijn er uit moeten stappen. (Mensen die bijvoorbeeld zeggen ''ja ik heb ook een zoon die voetbalt en die vind Ajax ook zo n mooie club'') We hebben mensen nodig die dienstbaar zijn aan dat gedachtegoed. Die bij hun aanstelling daarover gepassioneerd praten.

Ik sta volledig achter deze visie. Het is er nog niet van gekomen. Mensen hebben aan het eind van de rit vanuit de bestuurskamer eenzijdige beslissingen genomen die niet met het belang van het voetbal te maken hadden. Dolf Collee was de fazal die t maar moest regelen. Dat is diep triest en niet goed voor Ajax geweest.

Ik ben er niet bang voor dat het nu kansloos is. Bij veel sport organisaties is het wel gelukt deze slag te maken. Het kost tijd om de gevestigde orde te transformeren naar iets nieuws dat werkt voor de spelers op t veld. Maar het is volgens mij een onafwendbaar proces als Ajax echt de wens heeft weer bij de Europese subtop aan te sluiten.

Als laatste een observatie die hier op deze site wellicht niet past. En als je t niet vind passen dan mijn excuses. Maar veel filosofen antropologen en scientists buigen zich al jaren over de vraag waarom wij in onze democratie(neem effe het hele westen) een model hebben waar al decennia lang(vanaf het onstaan ervan) de elite de massa bestuurd. Nu zijn we in een tijdperk waar grote corporaties zoveel macht hebben dat ze de politiek en de besluitvorming naar hun hand zetten. (simpele voorbeelden: de rijkste 65 mensen van deze elite heeft 50% van de materiele rijdom van de aarde in handen en de rijksten betalen nog niet de helft van de belasting die de armsten in america betelen etc etc). Wij leven in een democratie door de elite bestuurd. Maar niet in een waar de wensen van de mensen voor beter welzijn en grotere rechtvaardigheid vertaald worden naar betere besluitvorming. Ik ben er ook van overtuigd dat dit echt niet lang zo blijft doorgaan Het systeem zal uiteindelijk niet meer als ''nuttig'' worden gezien en worden getransformeerd omdat mensen naar een ''hogere'' beschaving op zoek zijn.

In die context zag Cruijff de issues bij Ajax ook. Hij wist dat een club geleid vanuit de top en niet gevoed vanuit de mensen op het veld gedoemd was te mislukken. Hij was dus ook een "voetbal" filosoof. Cruijff moet en zal aan Ajax verbonden blijven En ja ooit zal ie zien dat zaken gaan kantelen.
1 -1
MichelAngelo66
Mijn complimenten.
0 -1
Indy
Als de club 'vanaf het veld richting de bestuurskamer' geleid wordt, dan moeten er wel mensen met visie op het veld staan.
1 0
MankeNelis
Die hele beursgang had nooit mogen gebeuren. Dat past niet bij sport. Het toenmalige bestuur had alleen maar dollar tekens in de ogen. Behalve een tas met geld is er weinig zinnigs uitgekomen.
3 -4
strafschop
Dankzij de miljoenen van de beursgang kon Ajax zich begin deze eeuw nog enigzins herstellen van de klap die het Bosman-arrest toediende.
1 0
MosesD
Wat een onzin. Met dat geld hebben ze een deel van de Arena en de gehele de Toekomst kunnen financieren. Bovendien zou Ajax ook zonder beursgang een RvC hebben. De Groot zit hier weer een beetje te stoken, want wat heeft de RvC met het voetbal van Ajax1 en Jong Ajax te maken? Niets! Die teams voetballen trouwens eindelijk leuk voetbal. En ook de opstellingen van de jeugdteams, de trainingsmethodieken en tijden, ook daar heeft een RvC of bestuur helemaal niets mee te maken.
2 -4
4xbestevaneurop
Wat is er europees gedaan na de Arena??? van 1998 tot nu 1x kwartfinale! En dat ze veel konden financieren door de beurs en Arena... Ajax was verdomme de beste club ter wereld toen de Arena werd geopend in 1996 aangezien ze 2 finales achter elkaar speelde en in 1997 de halve. van 1987 tot 1996 5 europa cup finales, dus om het jaar 1 finale. Zo veel jongens hadden contracten met een minieme afkoopsom, heel slim van gaal. Wat zou kluivert nu hebben gekost en seedorf en davids.... Dan had je geen arena of beurs nodig om geld te krijgen maar hadden je spelers al zat opgeleverd.
Trouwens, de voetbalmensen beslissen niks bij Ajax, alles moet door raadjes en commissie's en die mensen hebben totaal GEEN directe band met Ajax. De hoogste opper rat zit er nog steeds Henrichs.
De toenmalige voorzitter van de rvc kon in een toneelstukje met Davids Cruijff beschuldigen van racisme, terwijl het maanden eerder gebeurde en het toen blijkbaar niet erg was. Ze bewaarden het voor ''het goede moment' wanneer ze het tegen Cruijff konden gebruiken.
Dus de voorzitter van de rvc die de bekendste Ajacied voor racist wil wegzetten, en niemand die binnen Ajax zei: En nu oprotten! nee hoor, deze mensen konden nog op kosten van Ajax een rechtszaak beginnen! En van gaal liet zich gebruiken door de hele rvc. Wilde nooit meer bij Ajax werken zei hij, maar toen hij Cruijff kon naaien opeens wel natuurlijk. Vuile ratten van gaal en davids, respect voor hun kwaliteiten maar vuile ratten zijn het allebei net als Henrichs.
3 -4
je
En zo is het en niet anders .

Hennie Henrichs moet oprotten
0 -1
MosesD
Ajax of beter gezegd het Nederlandse voetbal behoort (mede door het grote geld) allang niet meer tot de top. Daar heeft een RvC helemaal niets mee te maken. En Ajax was onder van Gaal idd een topclub, maar dat is 20 jaar terug en voor het Bosman arrest. Die tijd vergelijken met nu is dus onmogelijk. Minieme afkoopsom? Ik neem aan dat je bedoelt minimale, maar buiten dat van Gaal had niets met die contracten te maken, dus ook dat is kolder.
De voetbalmensen beslissen niks bij Ajax? Dus de RvC bepaalt pak 'm beet de opstelling van A1 vanmiddag en hoe er gisteren is getraind? En van Wijk zit nu met van Duivenbode te bellen over de opstelling van morgen tegen ADO? Bijzondere denkwijze.....
Voor de rest zwam je helemaal uit je nek. Blijf bij de feiten zou ik zeggen.
3 0
strafschop
Nogal wat verwijten richting Van Gaal die kant noch wal raken. LvG deed in die tijd geen contractonderhandelingen bij Ajax. Bovendien hadden die jongens contracten van voor het Bosman arrest, waardoor Kluivert, Davids en anderen transfervrij de voordeur uitliepen.
2 0
chrisjuhhh
Jammer dat je maar 1 onderdeel eruit haal van een heel verhaal .
0 -4
strafschop
Jammer dat jij de onwaarheden die 4xbestevaneurop opschrijft goed verwoord vindt.
3 0
chrisjuhhh
in een kort verhaal goed verwoord in duidelijk Nederlands .
0 -4
chrisjuhhh
Ze hebben wel diverse transfers lang tegen gehouden !
Ik noem dit bijzonder veel macht en daarbij zit er totaal geen voetbal know how in de RVC .
Ook dat gedoe met Jonk kwam voort uit de RVC met Collee voorop
0 -2
WyZynDeBeste
Rvc heeft, voor een controlerend (!) orgaan, gewoon veel te veel macht.
1 -1