Ajax' Kweekvijver: Schijt hebben, acties maken

BvdPloeg, 10-10-2016 om 09:00, 28871 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw wedstrijdsjaal voor de halve finale van de Champions League tegen Tottenham!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

We schrijven 14 juni 2010 als Eljero Elia bij een journalist verschijnt en na afloop van Nederland - Denemarken (2-0) de legendarische woorden spreekt: 'Schijt aan iedereen en acties maken'. De aanvaller, toen nog spelend bij Hamburger SV, heeft tijdens de wedstrijd zijn directe tegenstander scheel gedold en dat mag iedereen weten. 'Schijt aan iedereen en acties maken' werd een ding op de velden. Je hoorde het mensen roepen tijdens een amateurwedstrijdje op zondagochtend; 'schijt hebben, acties maken!' Ajax heeft er weer eentje in de opleiding die van Elia's woorden zijn levensmotto lijkt te hebben gemaakt: Hossein Zamani.

De veertienjarige Hossein had bijna niet meer bij Ajax gespeeld, maar wat zijn we blij dat hij er nog is. Manchester United leek hem al binnen te hebben. Engelse media gingen er mee aan de haal, ik kreeg al mailtjes van journalisten die wilden weten wie hij was, maar Hossein besloot anders. Hij bleef, voelde zich veel te lekker bij Ajax en blijft liever in de vertrouwde Amsterdamse omgeving. Op papier is hij nog C-junior, maar hij speelde dit seizoen al voor C1, B2 én B1. Bij dat laatste elftal krijgt hij momenteel volop vertrouwen.

Als linksbuiten hield de piepjonge Zamani zaterdag opnieuw een B1-speler als Soufian Iallouchen op de bank. Brian Brobbey en Ryan Gravenberch, beiden ook C-junior en spelend in B2, mochten met Ajax C1 mee naar een buitenlands toernooi en Zamani bleef. Hij was nodig in B1 en hij bewees tegen FC Emmen waarom. Het is vaak alles of niets bij gewezen dribbelaars en op De Toekomst was het vooral voor rust even alles. Linksom, rechtsom, er overheen, er onderdoor... Alles leek te lukken. Zamani gaf goede voorzetten, zette anderen regelmatig aan het werk en draaide een vrije trap van dertig meter bijna in één keer in de kruising.

'Schijt hebben en acties maken.' Of het opdracht was of niet, Zamani deed het. Ploeggenoten schreeuwden af en toe, riepen dat de bal 'eruit' moest worden gehaald, smeekten om een tikkie-terug, maar Zamani dacht en deed alles vooruit. Een openbaring bij B1, want dat elftal loopt nou eenmaal niet over van creativiteit. Veelal goede voetballers, maar een pannaatje op de linkerflank zat er dit seizoen nog niet in. 'Schijt hebben en acties maken?' Vink is vooral bezig om van B1 een hecht collectief te maken, en gelijk heeft hij.

Met Zamani, en later dit jaar misschien ook wel Gravenberch en Brobbey, kan Vink daar veel voetbal aan toevoegen. Als zij de vorm hebben, gaat het draaien. Als ze de vorm hebben, want daar ontbreekt het zo af en toe nog weleens aan. Dan lukt het niet, is een tegenstander in de eerste tien minuten drie keer op je teen gaan staan of krijg je te weinig ballen. Op zo'n dag het koppie laten hangen, dat is uit den boze. Het is iets wat de jonge jongens soms nog moeten leren en waarom niet gewoon lekker in B1? Soms op je bek gaan en hopelijk nog vaker uitblinken. Zoals Zamani afgelopen zaterdag met zijn snelheid, behendige acties, een groot arsenaal aan straat-tricks en het vermogen om met links en rechts een voorzet te geven.

Zulke spelers weghalen uit de speeltuin die 'hun eigen niveau' heet en laten opboksen tegen ouderen helpt regelmatig. Inhoud kweken, tikjes incasseren en zorgen dat je niet de ene week een negen haalt en de andere week een vijf. Niet de ene week geweldig en de andere week uit frustratie bij de trainer een wissel vlak na rust. Geen preek zoals die van Richard Knopper, begin dit seizoen tijdens een oefenwedstrijd van B2. Het was 0-0 en spelers hadden schijt en maakten acties, maar dit keer (als ik een collega mag geloven) niet al te effectief, om het maar zo te zeggen. 'Niet bij 0-0, maar pas bij 3-0', was de strekking van de preek. 'Schijt hebben en acties maken', maar dan wel iedere actie op honderd procent.

Vink is misschien wel de ideale leermeester voor Zamani. Hij gooit jonge spelers graag voor de leeuwen, maar zorgt er ook voor dat zij niet verzuipen. Als hij wekelijks de juiste snaar weet te raken, komt een prachtig talent als Zamani vast en zeker tot bloei. Aan de trainer en aan de club om hem wat vastigheid te bieden, om zo alles uit de speler te halen, die deze zomer hoog op het lijstje stond van Manchester United. Dat was namelijk niet voor niets. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Redrum
Ik herken in bovenstaand filmpje heel veel terug van mijn eigen speelstijl. Deze jongen is dan alleen net ff wat sneller, behendiger en hij heeft ook net iets meer techniek.
0 -6
wieweet
Toevallig. Ik herken mijzelf in de speelstijl van Messi. Het enige verschil is dat wat hij kan met zijn linkervoet, kan ik allemaal niet..
2 0
RusselWestbrook
Grappig, ik ben de extreme van Huntelaar. Ik kan niet voetballen, maar als de bal de goal in kan dan gaat ie er ook in.
1 -1
wieweet
Tenzij de goal dicht is gemetseld kan de bal er altijd in dus je zal een goalgetter zijn.;)
0 -1
JesseTH
Leuk man
0 -1
trodat4030
Gescout op straat, hét bewijs dat dat nog steeds de beste leerschool is. Tuurlijk moet je talent hebben en 'Hossie' bezit daar érg veel van, maar de beste spelers zijn gevormd door de straat. Dat filmpje van Touzani op de schalenavond van afgelopen zomer laat zien hoe goed hij is. Bijna alles waar Touzani jarenlang voor heeft geoefend, doet hij moeiteloos na. Mocht het veldvoetbal (onverhoopt) niks worden, kan ie zo als balartiest z'n knaken verdienen. Voor deze jongen kom je naar de Toekomst. Laat m maar lekker schijt hebben idd!
0 -1
3*stars*3
Moest gelijk dat filmpje van Touzani Youtuben en idd, indrukwekkend om te zien!
Vond het altijd onbegrijpelijk dat Amsterdam de beste straatvoetballers had/heeft en dat er niet vaker werd gescout op die jongens en dat Ajax ze dan in opleiding bijschaafd.
Ja 18 jarigen halen is natuurlijk niet logisch maar wel tot 13/14 jarigen.
Wij kunnen het misschien niet geloven maar er zijn echt mensen in NL, die op armoedegrens leven en dan is contributie en paar voetbalschoenen betalen al veels te veel.
Meestal gaan die kids vroeg criminaliteit in.

Las hier een tijd geleden dat de man/team die hem heeft gescout, ermee gekapt is nadat Jonk vertrok?
0 0
trodat4030
Kan goed, ikzelf kom ook weer opkrabbelen van een bijstandje. Is lastig rond komen hoor, zeker als je wel volledige lasten hebt. Ik had amper geld voor m'n natje en droogje op DT.. Maar volgens mij krijgen bijstandskinderen vanuit de gemeente wel 1 sport vergoed, maar dat moet je als ouder maar net weten..

Ik weet niet precies wie m heeft gescout (heb wel een vermoeden) en het klopt dat er enkelen in het kielzog zal Wim zijn vertrokken (ook diegene). Helaas.. Dus dat verhaal is idd aannemelijk.
0 0
3*stars*3
Realistische reactie.
Ik ben niet rijk maar als ZZP'er kom je prima rond.
Ik heb wel vrienden/kennissen die ook in bijstand zaten/zitten en dat is zeker geen pretje en zeker als je ook kids heb.
Over dat van gemeente heb ik wel gehoord maar het is vaak zo dat veel ouders van bij Marokkaanse afkomst niet taal machtig zijn en daar dan niets mee doen en dat is zonde.
Als kind is het vaak ook demotiverend als je geen steun voelt van je ouders.
Als je vrienden dan slechte pad bewandelen en op Vespas rijden en met schoenen van 400€ aan hun voetjes lopen, is het bijna verloren zaak voor de jongeren.
0 0
RH1900
Doet me een beetje denken aan Kishna. Als ik zo de beelden van hem zie en die van Kishna in de jeugd. Ik vond Kishna ook een prachtig talent.
Heb Zamani nog niet live gezien, itt Kishna in de jeugd, maar jij als kenner, vind je hem vergelijkbaar? Natuurlijk heeft Kishna nu veel ingeleverd aan snelheid en behendigheid door zijn blessures.
0 0
trodat4030
Absoluut, vind hem ook veel weg hebben van Kishna, vooral qua stijl. Denk dat Hossein een nog groter arsenaal trucks bezit en hij ze ook makkelijker uitvoert (maar das een gevoel, ik ken Kishna alleen van na z'n blessure) en hij is véél beter met z'n mindere been (weet amper welke dat is ;)).
0 0
wieweet
Ik vind hem iets soepeler dan Kishna, meer een type a la Neymar. Lang (nog) niet zo goed uiteraard.
0 0
4xbestevaneurop
Vaak worden jongens die niet in het gareel lopen snel weggestuurd. Zeg niet dat hij dat doet, maar weet zeker dat als hij de boer als trainer had, hij elke wedstrijd doodgegooid werd met instructie's waardoor hij zulke actie's niet meer in zijn hoofd zou halen. Lekker vrij voetballen, durven actie's te maken. Als je ziet hoe vaak el ghazi 1 tegen 1 heeft gestaan met een zee van ruimte achter de verdediger en er dan nog steeds niet op snelheid erlangs durft te gaan...
0 0
Dinho
Schitterende speler. Voor wie hem niet kent moet hem eens opzoeken op youtube. ik vind hem een Neymar-achtige stijl hebben. Ik hoop dat deze jongen ook een goede mentaliteit heeft en net zoals Nouri perse wil slagen bij ajax ipv in het buitenland. Dan kunnen we tenminste nog van hem genieten.
0 0
willieovertoom
Ja, een groot talent. Hij heeft alles wat een vleugelspeler nodig heeft. Hij is rap, heeft een fantastische dribbel, goede trap, redelijk scorend vermogen en is ongelofelijk onvoorspelbaar. Veel van dit soort type spelers trekken alleen maar naar binnen maar Hossein gaat ook buitenom. Zijn schaar is zo zuiver.

Ik denk dat hij minuten mag gaan maken op de Future Cup, samen met Enric Llansana en Liam van Gelderen die (laatste sowieso) ook al minuten hebben gemaakt in de B1.
0 0
Ajax418
Heb een paar jaar geleden in de D-tjes nog tegen hem gespeeld, kwam toen ook binnen als de grote man waarop gelet moest worden. Ik moest hem dekken als linksback. Vond hem best tegenvallen, als je hem gewoon voor je hield kon hij niet veel inbrengen.
1 -3
Ajax_33
Als jij linksback was stond Zamani dus rechtsbuiten waar hij niet op zijn best is. Op linksbuiten is hij niet te stoppen
0 0
trodat4030
Dan heb je flink mazzel gehad, als ie t op z'n heupen heeft ben je 3 dagen erna nog steeds duizelig..
6 -1
AFCA-pride
Mooie voetballer! Ben alleen bang dat hij toch de lokroep uit Engeland niet kan weerstaan. Gaat daar verzuipen denk ik en kan hier met de juiste ondersteuning (zoals Bram ook schreef) echt doorbreken.
1 0
wieweet
Waarom ben je daar bang voor als hij eerder man utd schijnbaar heeft afgewezen?
0 0