'Ajax zakt als een kaartenhuis in elkaar'

NielsE, 21-08-2016 om 22:53, 11134 views, NOS |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Tijdens de eerste editie van NOS Studio Voetbal van deze jaargang is onder meer het functioneren van Ajax besproken. Willem Vissers, Youri Mulder en Khalid Sinouh waren lovend over het spel tegen FK Rostov. Echter waren de heren kritisch over de verdedigende organisatie bij de Amsterdammers.

'Ik vond Ajax heel erg goed spelen tegen Rostov, vooral in de eerste helft', begint Vissers die meteen de zwakke plek aanstipt. 'Maar als er één of twee spelers niet meedoen dan zie je dat het als een kaartenhuis in elkaar zakt', verwijst de journalist naar het optreden in duel met Willem II van zaterdagavond. Youri Mulder voegt toe. 'Vijf punten achter op Feyenoord en PSV is wel heel veel, maar hij kan zichzelf woensdag redden door zich tegen FK Rostov te kwalificeren voor de Champions League.'

Mulder ging vervolgens verder met het analyseren van de speelwijze van Bosz. 'Je ziet heel vaak de achterste linie niet aansluiten, hierdoor krijg je enorme gaten op het middenveld. Vorig jaar onder Frank de Boer lag de focus vooral op het voorkomen van doelpunten. Nu is het exact andersom, doelpunten maken is het belangrijkste en verdedigen lijkt ondergeschikt te zijn.'

Ook kwam de aanstaande transfer van Jasper Cillessen naar FC Barcelona en daarmee de opvolger van de keeper ter sprake. 'Ik begrijp voor 100% dat Barcelona Cillessen aankoopt. Hij kan goed meevoetballen en daarnaast ook nog een balletje tegenhouden. Jasper beheerst alle facetten van het spel', begint Sinouh die zijn twijfels heeft over André Onana. 'Het is een talentvolle keeper, alleen is hij klaar voor Ajax 1? Veel keepers doen eerst altijd een stapje terug om vervolgens de top te bestormen. Onana wordt nu zo voor de leeuwen gegooid.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AjaxPassion
Wat een ratten bij AS he, lekker geld verdienen met stemming maken.
AS geeft ook geen fuck om het voetbal en het wel en wee van Ajax blijkbaar en doet lekker mee aan alle stemmingmakerij, goed bezig jongens.
1 -2
chrisjuhhh
Je kan pas goed verdedigen als je middenveld mee werkt niet anders om .
Man al die experts
0 -1
blava
Bosz snapt het nog niet allemaal. Ajax is geen Vitesse, waar je rustig kan bouwen. Gebrek aan motivatie en strijdlust is ook de schuld van de trainer. Blijkbaar klikt het (nog) niet tussen Bosz en de spelers. Ik zou een paar spelers vervangen, die met de minste strijdlust en thuislaten als Ajax naar Rostov vliegt. En Ajax moet veel compacter spelen. Als het woensdag einde oefening is kan Bosz beter opstappen. In twee maanden geen progressie geboekt.
2 -5
Fredschuit1
Ik mis hier totaal het nieuwe bailey nieuws.. volgens bailey zijn vader en de telegraaf bestaat er een wed in belgie dat een speler zijn contract af mag kopen. Wat dus betekent dat Ajax hem veel goedkoper kan inlijfen. Namelijk rond de 3,5 miljoen. ook het laatste nieuws meld het. Defour heeft destijds op die manier ook geprobeerd naar Amsterdam te komen. Alleen Ajax stemde niet in op die werkwijze waardoor hij op die zelfde manier naar Luik is gegaan.
0 0
Raydo
Dus NIET op die manier. Er is mee gedreigd maar uiteindelijk heeft Standard gewoon een transfersom betaald.
0 0
chrisjuhhh
ja las ik ook .
Laat maar komen en die Nigeriaanse linksback die ik pas zag hier op AS contract tot 31 - 12 -16
0 0
strafschop
En hoeveel spelers hebben sinds 1978 gebruik gemaakt van die wet om een transfer te forceren?
0 0
Leviathan
Dat is de wet van 78 daarmee kan je je contract ontbinden door het loon te betalen dat je nog moet ontvangen tot eind contract hoop niet dat dit gaat gebeuren want dat is gewoon triest zo kan je inprincipe nooit wat verdienen aan een speler.
0 0
RusselWestbrook
Die wet hadden ze ook al lang af moeten schaffen, was nuttig in de tijd voor het bosman-arrest, maar is nergens meer voor nodig
0 0
Mokumnorth
Is het niet alleen een belgisch wetsartikel?
0 0
Raydo
Ja.
0 0
ARUCAMBA
ik denk dat bosz weinig te verwijten valt, de spelers des te meer, die liepen over het vled alsof ze al 3 keer de CL hadden gewonnen, topsporters moeten uitzichzelf het beste naar boven kunnen halen, dit is nu juist het grote manco bij de nederlandse voetballers en in het bijzonder bij ajax, heel droevig.
De vollybalsters[nationale ploeg] telden 2 jaar geleden niet mee in het internationale vollybal, er kwam een nieuwe trainer die zei over 2 jaar staan we op de olympische spelen, weinige geloofden erin, maar ze hebben een prima prestatie geleverd en behoren tot de international top nu, passie mentaliteit, het beste uit jezelf willen halen, niets van dat alles zag je daarvan terug bij ajax tegen roda en willem 2.
Onmogelijk om de schuld op bosz te schuiven, ik zou wel eens willen weten hoe het met Manchester city gaat, of daar de hand van Guardiola al te zien is
2 -2
BRAMHOUTEN
Ja die is zal zichtbaar. Maar bosz is geen Pepe
1 0
Pettersson1963
Ach gut, nu ligt het aan de spelers en niet aan Bosz. Vorig jaar lag het aan De Boer en niet aan de spelers.
3 -8
Labanda
Grappig, bij jou ligt het nu opeens aan de trainer maar vorig jaar aan de spelers.
Hypocriet mannetje.
0 0
Hans Kraay Jr.
Het niet kampioen worden lag vorig jaar voor een groot gedeelte aan de spelers.

Het saaie kut voetbal lag aan de Boer.
5 -1
je
Frank de Boer doet het ook goed in Italie chievo uit altijd lastig om te vinden.
1 -4
Pierre Heno
Laten we maar 100% gaan voor de KNVB Beker want wanneer je die wint ben je in elk geval zeker van de poulefase EL en dat is voor de huidige Ajax kwaliteit al hoog genoeg gegrepen. Die 2e plek biedt nog één jaar 2 voorrondes CL(EL) en tegen die tijd zorgt Overmars er wel weer voor dat er rondom de spelersgroep één grote chaos ontstaat waarbij uiteindelijk de bankrekening flink wordt gespekt, er bij Ajax steeds meer uit het buitenland opgeviste 14-16 jarige jochies rondlopen die graag de naam en faam van de club Ajax gebruiken om hogerop te kunnen komen in Europa. En wat rest er voor de trouwe Ajax fans? een dikke middelvinger van het bestuur van Ajax en een FU toe.
2 -7
Pettersson1963
Hoger eindigen in Europa is een Utopie en daar kan Overmars niets aan veranderen.
0 -1
Cello
Toch valt er Bosz wel het een en ander aan te rekenen. Niet alles is natuurlijk de schuld van de spelers (wel de instelling overigens).

Wat Bosz aan te rekenen is, is dat toen hij een inschatting maakte van de selectie waarmee hij iig moest gaan beginnen dit seizoen, dat hij tot de conclusie had moeten komen de eerste weken dat hoe hij wil spelen niet kan òf iig nog niet kan.
Dan moet je ook niet zo snel als mogelijk zijn speelwijze willen doorvoeren (willen inslijpen), maar het eerder gefaseerd had moeten willen doen.

De manier waarop het nu gebeurt is met die wetenschap, dat deze selectie daar niet echt geschikt voor is, bijna onverantwoord te noemen. En Bosz is daar wel uiteindelijk de hoofdverantwoordelijke/eindverantwoordelijke voor.

Ik ben dus vóór zijn manier van spelen, maar ik ben niet voor het tempo, waarin hij het erin wil brengen in verhouding tot het spelersmateriaal.
3 -1
geDaante
Hij zou juist door moeten pakken, hij houdt nu nog vast aan Klaassen, Gudelj en Bazoer, waar hij deze spelers juist moet laten banken, en gaan voor Riedewald, en twee uit het rijtje Sinkgraven, Van de Beek, Nouri, De Jong, Schöne. Of in ieder geval Riedewald als 6 gebruiken, één van dat genoemde rijtje, aangevuld met één van die drie huidige basisspelers.

Hij houdt ook vast aan de nummer 10, en de lopende, zeer diep staande Klaassen, die meer als schaduwspits speelt. Dat is ook iets dat hij van De Boer overneemt. Hij zou al over moeten gaan op de punt naar achter, wat hij al weleens gedaan heeft, en dan ging het meteen beter. Hij had voort moeten borduren op die ene uitstekende helft tegen PAOK.

Maar jij hebt het meer over het spel bij balverlies, en hoe Bosz het wil, is een van de moeilijkste manieren van verdedigen als team, dat vergt veel discipline, iedereen moet meedoen in het drukzetten. Ik ben er voor om het meteen zo goed mogelijk erin te krijgen, ik ben niet van de halve maatregelen, en half drukzetten, dat werkt sowieso niet als je hoog op het veld staat en speelt, dan is het of drukzetten, of naar achteren rennen, doe mij dan maar drukzetten, dat is des Ajax.

Je leert vooral door fouten te maken, laat ze gewoon fouten maken, het zij zo dat het resultaat dan even minder uitvalt, dit seizoen valt er toch niet zo heel veel te halen, althans, dat mag je niet verwachten. Ik zie dit seizoen als de grote schoonmaak, en de ommekeer van korte termijn resultaatvoetbal, naar een speelwijze die aantrekkelijk en des Ajax is, en steeds verder uitgebouwd en geperfectioneerd kan worden. Stappen daarin maken, en dit gegeven zelf, vind ik vele malen belangrijker dan een kampioenschapje, alleen op deze manier, het nastreven van zo goed mogelijk aanvallend combinatiespel, en daar straks steeds goed op doorselecteren en opleiden, maakt dat je kan groeien qua spel en niveau, en eens ook wat kan bewerkstelligen in Europa, en kan heersen in de eredivisie.
3 -3
Pettersson1963
Onzin. Bosz is zich zelf voorbij gelopen door zijn drang om dingen te veranderen en zich zelf te bewijzen. Dramatisch voetbal tegen Sparta, Roda JC en Willem II met een pedante trainer die denkt dat hij het voetbal heeft uitgevonden,
3 -9
Sistoazonto
Amen.
1 -1
Pettersson1963
Klopt. Bosz maakte een grote fout door zijn manier van spelen er direct door te drukken en hield geen rekening met de manier van spelen die de spelers gewend waren onder De Boer. In plaats van de accenten te verleggen over een langere periode koos hij voor een geforceerde manier van spelen waar deze selectie nog lang niet aan toe is. De Boer zag het uitstekend en kende de zwakke en sterke punten van zijn elftal. Bosz loopt zichzelf voorbij met zijn dwangmatige manier van spelen en verkoopt de nodige onzin door te beweren dat dit elftal in vijf seconden weer de bal moet en kan veroveren.
2 -8
ovopiet
jij hebt echt de pik op Bosz, he
0 0
Van413
De Boer 2-0 verloren he.
2 -3
BRAMHOUTEN
Wat wil je daarmee zeggen? Dat de nederlaag tegen Willem 2 meevalt? Het is gewoon triest. Zelf zonder trainer moet je van Willem 2, AFC en rhoda winnen
1 -1
Pettersson1963
Bosz, 1-2 verloren in de Amsterdam Arena tegen een degradatie kandidaat. Willem II heeft een begroting van 4 miljoen €. Altijd lastig Willem II thuis. De wedstrijden tegen Sparta en Roda JC, geen hoogvliegers, waren ook dramatisch.
1 -5
je
Sinds wan neer Heb ji verstand van tactiek
4 -2
makaveli
Eens
0 0
Sistoazonto
Gefaseerd werkt niet. Spelers vinden het helemaal niet leuk zich de pleuris te moeten rennen achter iedere bal. Net als in het bedrijfsleven druk je zoiets er doorheen en laat je het de spelers slikken.
1 -1
A Kind of Magic
Off: Cillessen mee naar Rostov, kans is groot dat hij speelt. Bron: Mike Verweij
0 0
AjaxCitizen
Maar moet je dat wel willen?
Is er met zijn hoofd totaal niet bij. En vraag me af wat er met de deal met Barca gebeurt. Lager transferbedrag? Daarentegen is ervaring en rust achterin wel nodig om tegen Rostov aan te treden. Afgezien van de laatste paar wedstrijden, is Cillessen nog steeds een goede keeper. Hoop dat plaatsing voor CL een mooi afscheidscadeau wordt van Cillessen, mocht hij daadwerkelijk spelen.
1 0
Flerenc
Ik heb me vanavond gestoord aan Youri Mulder, die bijzonder slecht was geÏnformeerd. Als de autoriteiten Ajax niet hadden tegengewerkt zou de heer Bailey een product uit de Ajax opleiding zijn geweest. Daarnaast hebben ze geen weet van de ontwikkeling van de Ajax talenten.
3 0
Frank e
http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/ajax/26452676/__Wending_in_zaak_Bailey__.html#voetbal/298/fixtures/ interessante ontwikkelingen ...
0 0
W Z A W Z D B
Ben ik het niet mee eens.. Voor een deel wel, maar dit soort uitspraken worden vooral geleverd omdat Ajax gewoon een hele slechte start van het seizoen heeft. Het gaat niet goed, maar van al die mediasnuivers die een beetje interessant met de wind mee lullen wordt ik kotsmisselijk. Feyenoord is natuurlijk ook opeens kampioens-kandidaat. Waarom? Omdat ze de eerste 3 wedstrijdjes hebben gewonnen. Poe, Poe. Iedereen kan zien dat het bij Feyenoord er ook niet uit ziet. Ze hebben vandaag ook gewoon weer geluk gehad. Kans voor open doel naast gekopt en allemaal van die ballen die net naast gaan. Zelf hebben ze maar paar kansjes gehad en bovendien lijkt het voetbal nergens op. Genoeg over Feyenoord gelult;

Natuurlijk wordt het een zware opdracht om kampioen te worden voor Ajax. 5 punten achterstand is veel, heel veel, maar besef ook dat we nog fucking 31 speelrondes te gaan hebben he? Paar jaar geleden hadden we 10 wedstrijden van te voren nog een achterstand van 12 punten, en dat kwam ook allemaal goed. Het voetbal leek natuurlijk helemaal nergens op tegen Willem II, maar dat mensen hier op AS meteen weer reageren met: "PSV, gefeliciteerd met het landskampioenschap" is erg zwak. 'Supporter ben je niet voor je lol' zeggen ze. Het moet beter jongens, natuurlijk!! Maar we hebben hier genoeg supporters die nu al de handdoek in de ring gooien.
2 0
boye04
Ze hebben notabene een monster score neergezet tegen Fc Groningen. Die hebben ook verloren van Excelsior en Fc Twente...
0 0
maikelklaassen
snap ik, maar ben bang dat we dit jaar geen "serie" gaan weg zetten om de boel recht te trekken....
0 0
Jeppe
Eens!
0 0
Sammy Sosa
Nieuwe speelstijl, nieuwe spelers. Het kampioenschap is eigenlijk niet reëel. Maar om nu al af te haken is wel pijnlijk. Rostov uit is voor mij direct een een make or break voor de rest van seizoen.
1 0
jollie18
Eigenlijk niet nee. Maar het zou wel leuk zijn als we zolang mogelijk mee kunnen doen.
0 0
..::Rootje::..
Bosz moet eens ophouden met dat druk zetten. Zeker in thuiswedstrijden tegen Roda JC en Willem II. Tegen deze tegenstanders hoor je gewoon dominant te zijn aan de bal, en kans op kans blijven creëeren. Met andere woorden; geef ze geen enkel gevoel dat er wat te halen valt. Daardoor worden ze vanzelf moe en raken ze het geloof kwijt, wat het voetballen weer makkelijker maakt.
Daarnaast gaat het dodend zijn voor deze spelers, die zometeen drie wedstrijden in een week moeten gaan spelen. Dat kunnen er zelfs vijf in drie weken worden(Eredivisie, CL/EL, Beker) Dan ben je bij wedstrijd drie al doodop.
2 -11
WyZynDeBeste
Door vroeg druk te zetten ben je toch juist steeds aan de bal en juist dominant? Je redenatie klopt niet.
6 -2
..::Rootje::..
Door goede keuzes te maken aan de bal, door de juiste man aan te spelen, door genoeg beweging te hebben op je middenveld, door een man uit te spelen, door het juiste tempo te hanteren, verlies je de bal niet en hoef je niet achter je tegenstander aan te rennen.
2 -4
WyZynDeBeste
Ja, alleen zitten we niet op de Playstation. Soms verlies je hem eenmaal even hè. En hoe krijg je hem dan snel terug? Juist, gegroepeerd drukzetten.

Vervolgens heb je telkens de bal elke keer terug binnen zo'n 5 a 10 seconden omdat ze er allemaal geen moer van kunnen.

En ja, dan kun je weer gaan pogen een opening te vinden.
3 -1
..::Rootje::..
PlayStation??? Waar praat jij over man?

Druk zetten waar en wanneer nodig. Niet als een stelletje randdebielen naar voren gaan om de bal proberen te veroveren. Vergt veel van je energie, dus dan doe je dat met mate.
1 -2
WyZynDeBeste
Als je als elftal goed drukzet kost dat juist niet veel energie, juist omdat je hem 9 van de 10 keer snel terug zal hebben. Zeker in de eredivisie.

Het is alleen de kunst om dit als elftal te beheersen. Dat is bij dit Ajax nog totaal niet het geval.

Playstation was gericht op jouw opmerking 'dan verlies je de bal niet'. Dat is onmogelijk. Je zal hem altijd verliezen. De kunst is om hem binnen 5 a 10 seconden terug te hebben door gegroepeerd drukzetten.
1 -2
..::Rootje::..
Ik zie dat ook graag. Maar de vraag is hoe vaak je dat wilt doen. Het is mooi om te zien, als ze de bal weer terug veroveren in vijf seconden, maar dit vergt veel van je energie. En aangezien ze na 60 minuten al kapot zijn en fatsoenlijke kans weten te creeeren, vraag ik me af of dit wel slim is. Tegen betere tegenstanders ga je geheid kopje onder.
0 -1
DannTheDon020
Juist wat jij zegt klopt. En gister was dat het geval niet, ze lieten Willem II voetballen en zette geen druk
0 -2
A Kind of Magic
Het grootste probleem is inderdaad wanneer bijvoorbeeld Youness niet in de wedstrijd zit. Een van de weinige spelers die met een actie wat kan forceren. Daar heeft Ajax er te weinig van.

Het zou fijn zijn als er vanuit het middenveld een speler bijkomt die dit beheerst, of hij nou Nouri of Ziyech heet. De overige middenvelders die Ajax heeft beheersen dit onvoldoende, of lijken (in het geval van Sinkgraven) moeite te hebben met het niveau en hun eigen vorm.

Ook op de andere vleugel wordt dit gemist. El Ghazi is niet de man van de actie. Gelukkig heeft hij wel scorend vermogen, en geeft hij de laatste weken goede voorzetten. Maar wanneer je daar een type Bailey neerzet ben je al een stuk minder afhankelijk van de bevliegingen van Youness.

Ook zou het fijn zijn als in ieder geval één van de twee backs voetballend sterk is. Dijks viel mij tegen Rostov heel erg positief op, het was jammer dat hij tegen Willem 2 snel uitviel. Haps kan een goede speler zijn, en Veltman in goede doen is ook voldoende.

Een back, middenvelder en vleugelaanvaller zijn daarom in mijn ogen noodzakelijke versterkingen om dit Ajax met Bosz zijn speelwijze tot een succes te maken, en ons als supporters weer ouderwets te laten genieten.
0 0
BarryAjax
bosz moet gewoon tete weer in de basis zetten, die is dan misschien aanvallend wat minder, maar verdedigend top en een beest, veltman op rechts is gewoon niks, en geef bazoer maar even een time out, komt die misschien wel weer sterker van terug
2 -1
jollie18
Ik denk ook dat hij Tete weer op moet stellen. Brengt verdedigend toch wat extra's. Maar wie gaat er dan uit
1 0
BarryAjax
sanchez denk ik dan, veltman terug op ze positie centraal, en als die gaat schutteren geef je sanchez de kans
1 -1
Inhartennieren
Dan zal Veltman z'n duels toch iets feller aan moeten gaan dan afgelopen zaterdag.
Mede door zijn slappe inzet kwamen de twee tegendoelpunten tot stand.
0 0
Suarez16_
Klopt. Veltman op CV is toch wat vertrouwder.
1 -1
Patrick78
Bazoer. Tete op rechts Veltman een Sanchez centraal, Viergerver op links een Riedewald als controleur.
1 0
makaveli
Als tete niet speelt is et pure kapitaals vernietiging.
Je ziet toch dat dit een top verdediger in spe is en die loopt straks zo de deur uit omdat een trainer anders wil spelen..
Eeuwig zonde !
1 0
DannTheDon020
Tupac in de spits
2 -2
jollie18
Ik denk dat ze na de 1-0 er te makkelijk over dachten en dat geeft Veltman ook aan. Te veel met woensdag bezig. Ik hoop dat de wedstrijd tegen Willem II een incident was en dat we vanaf nu weer gaan knallen. straks hoeven we niet meer naar de wedstrijden te kijken want dan zijn we snel afgehaakt als dat nu al niet het geval is. In 2 wedstrijden al 5 verlies punten.
0 0
Suarez16_
Ik hoop het ook. Ben het trouwens helemaal eens met die sinouh. Waarom 15 miljoen voor een linksbuiten die je voor niks kon ophalen bij trenscin waar je nota bene mee samen werkt en ook nog is Younes al hebt voor die positie zoveel voor uitgeven terwijl iedereen ziet dat je een speler als ziyech nodig hebt. Begrijp niet dat iedereen zich blijft blind staren oo Nouri terwijl hij nog niet klaar wordt geacht door de staf. ziyech-Gudelj-Klaassen zou een uitstekend middenveld zijn. Verder ook mee eens dat we vorm moeten halen ipv krul, omdat krul nog in de lappemand ligt en vorm klaar staat ook al is lloris er nu 3 weken uit.
0 0
jollie18
Bailey kan overal voorin spelen he dus dan hoef je geen links of rechtsbuiten meer te halen dus die 15 miljoen kun je makkelijk uitgeven. ik hoop dat we nog een middenvelder verkopen zodat we nog een creatieve middenvelder kunnen aantrekken.
1 0
Suarez16_
Ik hoop met je mee, maar verwacht het helaas niet.
0 0
..::Rootje::..
En juist daarom is dit een amateurteam.
Makkelijk denken is geen probleem. Zeker niet als je vier wedstrijden in 16 dagen moet spelen. Maar je moet ook zo snel mogelijk kunnen omschakelen, als je onder druk staat. Als je een tegendoelpunt krijgt, of als het even niet loopt moeten de koppen omhoog en moet het kwaliteitsverschil weer zichtbaar worden. Maar nee.. lekker trechtervoetbal blijven spelen..
0 0
Welja
Eén of twee?

Dit spel vereist concentratie, zeker in het begin. Die was er niet meer na de 1-0 en die is er ook niet meer na een uur intensiever voetbal als voorgaande jaren.

Dan komt het spel van de Boer weer naar boven terwijl je ook nog het andere systeem probeert te spelen. Als straks spelers dit conditioneel en dus concentrationeel? beter volhouden zal het spel gaandeweg het seizoen echt wel beter en vooral constanter worden.
0 0
rastamario
Concentratie en jeugdigheid zijn vaak termen die niet hand in hand gaan, misschien ligt daar het probleem. Om te bedenken dat je Vlaar voor noppes kon halen dit seizoen na dat je hebt kunnen zien wat hij nog kan betekenen in een elftal, maar je gaat voor Westerman die naar het schijnt nooit is bekeken door de scouts en alleen op aanraden is aangetrokken. Dan wil je toch gewoon huilen met de pet op?
1 0