'Bosz moet tijd krijgen om systeem erin te slijpen'

SJvanveen, 06-08-2016 om 11:35, 4904 views, De Telegraaf |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

Ruud Gullit vindt dat Peter Bosz de tijd moet krijgen om zijn ideeën te implementeren bij Ajax. Tegen PAOK Saloniki stond het met name in de eerste helft defensief onstabiel en dat geeft stof tot nadenken.

'Toch vind ik de kritiek te vroeg en te makkelijk. Peter Bosz moet de tijd krijgen om dit 3-5-1-1-systeem, dat vaak op 3-4-3 leek, erin te slijpen, want ik ben ook van mening dat een topclub meerdere systemen moet kunnen hanteren', aldus Gullit in zijn column bij De Telegraaf

'Ik vraag me wel af of de wedstrijd in Griekenland het moment was om uit zo aanvallend te spelen', doelt Gullit op het spel dat Bosz van nature wil spelen met heel veel druk naar voren. 'Meestal doe je dat als je iets moet forceren. Als je die tactiek hanteert, luistert het heel nauw. Iedereen moet op de toppen van zijn kunnen spelen om geen counters te krijgen, want dat is bij de speelwijze van Bosz niet makkelijk.' 

Gullit kijkt na het doorgaan van Ajax uit naar de wedstrijd tegen FK Rostov. 'Dat Bosz in Griekenland aangaf dat Ajax geluk had gehad, betekent dat hij voor de play-offs tegen Rostov voor een lastige keuze staat. Wel of geen Champions League is een verschil van miljoenen euro’s, dus ik ben benieuwd of hij wéér zo’n groot risico wil nemen', sluit de voormalig topspeler af. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Cabj
Bosz moet presteren
0 0
insectenverdelg
Wat een onzin Ruud. als je 4 weken 1 systeem traint ga je niet in je do or die wedstrijd een ander systeem er vanaf t begin in proberen te slijpen.
0 0
mistermiyagi
Ajax zou de 3-4-3 opstelling weer moeten spelen, Tete, Sanchez, Dijks.

Riedewald cvm, Donny Lm, Klaassen Rm, Nouri of Ziyech Cam.

Cerny, Dolberg, Younes.
0 0
pablofranka
Zijn manier van spelen heeft ook de juiste spelers nodig, met deze spelers, met name het middenveld is totaal niet capabel om met druk vooruit te kunnen spelen, daarvoor heb je spelers nodig met wat verfijnde motoriek en niet van die trage buldozers zoals Gudelj en Klaassen.
0 0
EVH
Off topic: Psv overvleugelt Ajax wat betreft begroting dit seizoen.

Weer fantastisch werk van Edje Raketje en zijn vriendjes. Ajax is lekker bezig.
3 -5
geDaante
PSV heeft de CL al meebegroot, zonder CL zouden ze ineens 10 miljoen onder de begroting van Ajax zitten, en wie weet wat men nog meer meebegroot, misschien ook wel een deel van opbrengsten uit dat investeringsfonds, als dat mogelijk is.

Het gaat verder niet om een miljoentje of tien meer, maar om de beste visie, een goede lange termijnvisie, de kwaliteit van je jeugd, kwaliteit van je trainer, van je scouting en of je creatief en goed aankoopt, en in hoeverre dat allemaal goed op elkaar is afgestemd, dus waar een duidelijke visie achter zit. Bij Ajax had dat perfect kunnen zijn tijdens de periode Jonk, maar zoals je weet gingen De Boer en co. Doodleuk hun eigen kansloze beleidje voeren. Nu staat eindelijk een Cruijff-adept voor de groep, en is de opleiding daar weer niet op afgestemd. Sowieso het eerste leidend maken in plaats van de opleiding, was al een zeer kansloze, inzichtloosheid besluit dat al voor het vertrek van Jonk op papier gezet was. Achterbakse praktijken.

Bij Ajax maak ik me veel meer zorgen over het aankoopbeleid en scouting. De vraag is ook in hoeverre men de opleiding nu weer terug naar het oude brengt en daarmee weer middelmatig maakt.

Met het aankoopbeleid van Ajax spoel je jaarlijks vele miljoenen zo door de plee.
2 -1
MosesD
Waar haal jij vandaan dat Psv op CL basis begroot? Dat deden ze afgelopen seizoen niet, dus waarom nu plots wel in jouw ogen?
0 0
geDaante
Dat lijkt mij, vanwaar anders ineens die sprong naar een hoger begroting? Met een nieuwe sponsor die waarschijnlijk minder betaalt. Ze zullen vast zaken meebegroten die Ajax niet meebegroot, het zuinige en voorzichtige Ajax kennende.

Maar boeit verder ook niet, zie de rest van mijn relaas.
0 0
Koenniiee
Het hebt gewoon gelijk hoor. PSV is zeker van Champions League voetbal en begroot de CL gewoon. Ajax is nog helemaal nergens zeker van en zal hoogstens begroten op EL, of misschien wel helemaal niets.
1 -1
geDaante
Dat weet ik dus niet zeker, ik ging daarvan uit, gezien de sprong van ineens tien miljoen die PSV maakt, ben dan wel benieuwd waar men dat uit heeft gehaald.

Maar Ajax heeft het nu niet begroot, en PSV dan wellicht ook niet, en dan doet PSV het op het eerste oog beter, maar we weten zoveel niet. De begroting van Ajax is ook een schatting, omdat men deze niet zelf heeft vrijgegeven.
0 0
EVH
Ow dus je doet een aanname???
0 0
geDaante
Ja, was te stellig waarschijnlijk, excuses.
0 0
EVH
Aanvaard.
0 0
MosesD
Ze hebben een nieuwe sponsor, terwijl ook Philips nog steeds sponsor is. Alles bij elkaar zou dat weleens meer kunnen zijn. De combi Ziggo en ABNAMO levert ook meer op dat Aegon alleen.
Dat ze de CL meebegroten lijkt me uitgesloten. Gerbrands is een zeer slimme en goede directeur.
Aankoopbeleid en scouting is echt van een bedenkelijk niveau inderdaad.
0 -1
geDaante
Dat is waar, en denk ook inderdaad dat Gerbrands wel wat in zijn mars heeft. Maar nogmaals, die paar miljoen meer maakt echt niet dat een club ineens beter is of meer kan bereiken. Je kan net iets meer kopen, of salaris betalen, maar PSV was dan ook altijd de koopclub ;), dus laat ze dat vooral blijven doen.

Wil Ajax PSV sportief structureel voorbij streven, zelfs met een wat lagere begroting, zou Ajax de visie Cruijff, nu deze eindelijk meer in het eerste geïmplementeerd zal worden, als het goed is, ook weer in de opleiding moeten doorvoeren, trainers daarvoor opleiden, en Plan Cruijff weer uit de shredder halen en aan elkaar lijmen, met eventueel de concessie voor minder performance trainers.

Dit zou vastgelegd moeten worden, in de statuten of iets dergelijks, dat deze visie Cruijff visie Ajax is. Bergkamp kan wel zeggen dat hij visie Cruijff aanhangt en wil toepassen (waarom dan De Boer steunen en Jonk wegwerken?), en ook al zou dat hem nu aardig lukken, als hij vertrekt, zal dat heel snel anders zijn, en nemen de inzichtlozen weer de boel over, die het per se weer naar hun hand willen zetten.

Ik spreek dus liever van wie heeft de betere lange termijnvisie, dan de hogere begroting.
0 -1
MosesD
Ik vrees echt dat een zgn lange termijn visie bij Ajax bijna onmogelijk is. Ajax kent zijn hele geschiedenis al diverse stromingen en de eigen belangetjes en ego's zijn ontelbaar en ook bijna niet uit te roeien helaas. Stel er wordt een hele goede jeugdspeler aangebracht door iemand die niet lekker ligt bij degene die daarover gaat, dan komt zo'n jongen niet. Het is echt vreselijk. Wil Ajax weer eens wat betekenen in Europa (en die kans is helaas heel klein door het geld dat regeert) dan zou je een extreem goede lichting moeten hebben en een paar zeer goede aankopen wat perfect bij elkaar past. Zie ook de gloriejaren. M.a.w. zo'n succes is dan meer te wijten aan geluk en enkele 'gelukkige puzzelstukjes' dan echt aan een consistent beleid of lange termijn visie. Het zou in mijn ogen wel al helpen als het management zou bestaan uit zeer ervaren mensen (hoeven niet per se oud spelers te zijn). Die zitten er helaas nu niet.
0 0
geDaante
Ja dat is zeker zo, ik had het zelf kunnen schrijven, sterker nog, ik héb iets in deze trant al eens geschreven, vooral wat die belangen en ego's betreft, daar is Plan Cruijff ook op stukgelopen. De belangen en ego van vooral een coach van Ajax 1, die per se steeds kampioen wil worden voor zijn eigen CV, en daardoor puur aan de korte termijn denkt, resultaatvoetbal gaat spelen, en korte termijn aankopen doet die passen in dat resultaatvoetbal. En dat wordt dan weer gesteund omdat dat korte termijnresultaat toch net genoeg resultaat en dus geld opleverde, en de mensen als Cruijff en Jonk, die wat moois met Ajax wilden neerzetten, naar iets moois wilden toegroeien op basis van een lange termijnvisie, moesten het veld ruimen.

In die zin heb ik dat ook al wel opgegeven. Mijn hoop voor nu is dat Bosz het nederlandse trainersgilde weet te overtuigen van zijn visie, door met aantrekkelijk spel ook resultaat te behalen, en deze visie meer en meer overgenomen wordt, en deze meer verankerd raakt in het nederlandse voetbal, en zo ook in de opleidingen, en dus ook in die van Ajax, en in het denken van Ajax. Hoe meer dat in het nederlandse voetbal doordrenkt, hoe minder de kans dat je mensen in je organisatie krijgt die er weer zo'n kansloze verouderde visie op nahouden.

Wat betreft die gloriejaren, over twee/drie seizoenen lijken de omstandigheden daar om weer eens te pieken (relatief). Als Bosz blijft, de huidige talenten nog twee seizoen blijven, aangevuld met de talenten die nu klaargestoomd worden (lichting Nouri) en die allen opgeleid zijn onder Jonk en dus zo'n beetje in de speelwijze van Bosz, en je doet eens echt gerichte aankopen die meteen een versterking zijn voor de basis, dan moet je op dat moment gaan pieken. Dan nog een dosis geluk erbij bij de lotingen en in wedstrijden, en wie weet wat je kan bereiken.
0 -1
MosesD
We zijn het grotendeels eens. Maar vergeet niet dat ook Cruyff zelf (een echte Ajacied, dus dat is logisch :-) zich er een beetje schuldig aan maakte. Bergkamp en Jonk zijn Cruyff adepten (interpreteren het wel verschillend), maar totaal ongeschikt voor hun posities. Daar heeft Cruyff imo nooit goed naar gekeken. Ze waren solidair, behoorden tot 'zijn stroming', maar niet de beste kandidaten. Ik ben fan van de trainer Jonk. Niet van het hoofd opleiding Jonk. En zo was ik een giga fan van de voetballer en trainer Cruyff. Niet van de bestuurder (op afstand) Cruyff.
0 0
geDaante
Jonk heeft toch prima werk verricht als opleider? Ouders en talenten waren over hem te spreken, zeer mooie en goede, noodzakelijke veranderingen voerde hij door, veel meer trainingsuren, veel meer balcontacten, alles op techniek, inzicht, creativiteit, handelingssnelheid en combinatiespel, heerlijk speelwijze die des Ajax was, door de hele opleiding heen. Dacht ook vooruitstrevend en out of the box, zoals het rouleren van trainers, methodologie, niet scouten op fysiek maar op puur voetbaltalent om die dan aan het eind na de groeispurt fysiek flink aan te pakken, en zo goed mogelijk, vandaar al die performancetrainers. Er werd gezegd dat hij niet goed communiceerde, maar vooral door andere trainers, niet door ouders en talenten. Trainers die later na het vertrek gewoon vooral hun eigen inbreng wilden, hun eigen stempeltje te kunnen drukken, en daar komt dat ego weer naar boven. Men wil niet rouleren, omdat men hun eigen elftal wil hebben, en daar verantwoordelijk voor wil zijn, om carriere te maken, of om interessant mee te doen. Men kon zich niet ondergeschikt maken aan de visie. Als het je werkelijk puur om het beter maken van talent gaat, maakt het je niet uit om te rouleren, vind je methodologie ook belangrijk, om de rode draad te waarborgen.

Vergeet niet dat Cruijff in zijn leven zo vaak is tegengewerkt door bestuurders en voetbalmensen met een andere, veel mindere visie die per se hun eigen visietje wilden hanteren en doordrukken, en dus niet voor het best voor de club gingen, maar voor henzelf. Zie hoe Cruijff door Ajax behandeld is in de laatste tien jaar, hoe men met man en macht hem buiten Ajax probeerde te houden, en eenmaal eindelijk binnen, zelfs door mensen die hij zelf heeft aangesteld een mes in de rug kreeg.

Cruijff was zich heel goed bewust van dat waar we het net over hadden; die egootjes en belangen, en hoe dit al snel een lange termijnvisie onderuit kan halen. Daarom wilde hij oud-voetbaljongens, die financieel al onafhankelijk waren, en Ajax een warm hart toedroegen, hopende dat dat de kan op het ego en belangen gebeuren zou verminderen. Best logisch gedacht, helaas anders uitgepakt, met name ook door een man die kleur moest bekennen van Cruijff, De Boer. Daar was Cruijff dus niet 100% van overtuigd, en terecht, zo bleek later.
Cruijff wist natuurlijk ook van de verschillende stromingen binnen Ajax, en wist dat dat niet werkte; er moest één duidelijke visie komen, waar de hele club zich aan commiteerde, alle neuzen dezelfde kant op.

Met Van Gaal pupillen nam hij juist risico; hij koos veelal Van Gaal pupillen om zijn visie uit te voeren, dus jongens van het 'andere kamp'.

Cruijff is geen bestuurder, heeft hij ook zelf altijd gezegd. Cruijff is een voetballer, een trainer, een opleider, een voetbalvisionair. Maar ook iemand die prima weet hoe een voetbalorganisatie er idealiter uit moet zien. Zijn plannen zagen er op papier dan ook heel goed uit, en in wezen is het ook een meer dan prima opzet, maar wat Cruijffs probleem is, is dat hij de mensen die hij wél vertrouwt, ook echt vertrouwt, en soms wat teveel, en daarmee naïef is.
Maar naïviteit zal ik iemand nooit kwalijk nemen, dat komt vrijwel altijd voort uit goede intenties en bedoelingen. De uitvoerders die daar misbruik van maken, die neem ik dat kwalijk. Maar daarom wilde Cruijff ook per se Ling als sterke man en Cruijff-adept als driecteur, om de jonkies te begeleiden ten terecht te wijzen, de visie te waarborgen. Dat was de missing Lingk.
0 0
MosesD
Jonk heeft een prima visie. Maar waar jij zegt dat hij goed communiceerde met ouders, heb ik juist hele andere berichten. En ook intern was het niet best. Zo is het een paar keer voorgekomen dat de A2 gewoon niet genoeg spelers kon opstellen door mis-communicatie. Ik vind het wisselen van trainers niet meteen heel goed. Vroeger had je zgn leiders in elke leeftijdscategorie (onder-, midden- en bovenbouw) die wekelijks in klein comité met betreffende trainers spraken over de ontwikkeling van spelers. Ik denk het voor spelers fijn is ook wat vastigheid te hebben. En zeker voor een team. De meeste spelers hebben ook nog eens individuele trainers. Maar goed, het zijn nuances. Ik vind dat men veel roept dat men zogenaamd als nieuw ziet. Rond de Meer werd er al gevoetbald en dus was er in die vorm ook al straatvoetbal. En kleine partijtjes met positiewisselingen, wat men nu heel mooi Twingames noemt, was er ook allang. Echter heeft Ajax nu heel goed het bij de KNVB aangezwengeld om er een competitie van te maken. Goed plan. Maar nogmaals, veel is gewoon oude wijn in nieuwe zakken.
En ja, er zijn veel spelers die het zien zitten in zowel Cruyff als van Gaal. Dat zou het probleem niet moeten zijn, het gaat veel meer om heel veel 'onkundigen' die als een soort parasieten rond Ajax (en dus ook Cruyff en van Gaal) hangen, 'om er maar bij te horen'. Aan dat soort types waarvan enkelen inmiddels belangrijke posten hebben, daar lopen er bij Ajax helaas nogal van rond....
Al met al merk ik in onze discussie dat wij beide enorm van onze club houden alleen om sommige punten iets anders denken. Helaas gaat dat bij Ajax dus anders. Daar gunnen sommigen elkaar gewoon niks en dat werkt dus super contra productief.
0 -1
geDaante
Wat ik het belangrijkste vind in de opleiding, is dat de focus op de juiste aspecten ligt, onder Jonk wist ik zeker dat die op techniek, handelingssnelheid, creativiteit, eigenheid en kort combinatiespel lag, op spel in de kleine ruimte, en alles daar goed op afgestemd was dit optimaal talenten aan te leren.
Dat er zaken als communicatie dan wellicht wat minder gaan, moet dan inderdaad beter, maar nu Jonk weg is, weet je niet of die focus nog (voldoende) op die aspecten ligt, en heb ik het idee dat de verschillende elftallen weer eilandjes zijn, en trainers weer veel hun eigen stempel mogen drukken, en resultaat weer net wat belangrijker wordt. Als je Ouaali, waarbij ik voorheen een goed gevoel had, een paar maanden na het vertrek van Jonk en een 3/4 van de performance afdeling hoort zeggen dat hij onder de indruk is van het fysiek van de tegenstanders op een toernooi, en dat Ajax daar wat meer op moet focussen, dan maak ik me zorgen over de geschiktheid van deze man als Hoofd Opleiding, en over zijn intenties. Eerst Jonk in alles volgen, en daarna laten vallen, geeft me een beetje het gevoel dat hij gewoon zijn baantje wil houden, en met alle winden meewaait. Maar dat geldt voor zovelen.

Vergeet niet dat Jonk ook zaken uitprobeerde, en wilde aankijken hoe dat zou gaan, dat rouleren was experimenteel. Dat zie ik graag, openstaan voor dingen, nieuwe dingen proberen, en als dat niet bevalt, kan je het altijd nog terugdraaien, zo ben je innoverend bezig, geef je innovatie een kans. Het wisselen van trainers maakt dat de focus op het individu blijft, trainers niet in de verleiding komen met hun eigen team resultaten te boeken, om daarmee te pochen of iets dergelijks. Iedere trainer heeft de talenten ook weer net iets anders extra bij te leren.

Ik geloof best dat er al een beetje werd gestraatvoetbald, maar gezien de 'producten' die de laatste 15-20 jaar uit de opleiding rolden, lag de focus totaal niet op spel in de kleine ruimte, op handigheid, creativiteit, etc. Het type speler stond vrijwel haaks op het type straatvoetballer. Men scoutte teveel op fysiek, kauwde alles voor, en hamerde veel teveel op vaste taken en stramienen. Dus dat ben ik niet met je eens, er klopte gewoon weinig van de opleiding, de aanpak van Van Gaal in de opleiding werkt gewoon niet. Van Gaal is van het team, maar vergeet dat het team bestaat uit losse schakels, die individueel zo sterk mogelijk moeten zijn.

Dat zou inderdaad het probleem niet moeten zijn, maar De Boer is duidelijk meer een Van Gaal-adept, en het werd al snel duidelijk dat hij die richting op zou gaan, in plaats van de visie Cruijff te hanteren, zoals afgesproken. Met een nummer 10 gaan spelen was dan ook voorspelbaar, dat wilde hij eigenlijk altijd al.

Dat van die parasieten ben ik het helemaal eens, maar dus ook oud-spelers die onder Van Gaal furore hebben gemaakt, en heilig geloven in hem en zijn visie, die sindsdien stilgestaan heeft. Van Gaal heeft voor twee kampen gezorgd, en dat is zeer schadelijk voor Ajax geweest. Het had altijd puur en alleen visie Cruijff moeten zijn en blijven. Van Gaal heeft het fantastisch gedaan rond '95, het is een groot tacticus, maar geen visionair als Cruijff, en had zich nooit moeten bemoeien met de opleiding, dat is weer dat ego en die geldingsdrang.

Ja, mooi dat we hier goed over kunnen discussiëren, dank daarvoor. Ajax naam en faam is een last voor Ajax, het trekt mensen die interessant willen doen, inderdaad erbij willen horen, en ook heel erg veel opportunistische successupporters die voor enorm veel onnodige druk zorgen, wat meer maakt dat directie en bestuur geregeld bezwijken onder die druk, en waardoor de lange termijn geregeld vergeten wordt, waardoor je nooit echt kan bouwen.
0 0
MosesD
We zijn het over veel eens, maar het grappige is dat ik je vaker in discussies dezelfde vraag stel en daar nimmer op antwoord krijg. Jij stelt dat er dingen beter gingen dankzij Cruyff en Jonk, De opleiding was zogenmaamd heel slecht. Ik geloof dat niet. De opleiding wat goed,, dat er dingen beter konden is prima. Maar jiij bent er ook zo eentje die zegt dat het niks was de laatste jaren. Maar dat betekent dus dat het ervoor beter was. Prima jouw mening. Maar noem dat een de opvolger van Cruyff en hoeveel jaar daar tussen zat? De opvolger van Keizer en Swart en hoeveel jaar zat daar tussen? Ik heb heb meermaals gezegd tegen jou dat Ajax nimmer een talentenfabriek was. Maar je geeft daar nooit antwoord op.....
0 0
EVH
Bij de eerste alinea he ik mijn vraagtekens.

Voor de rest deel ik jouw zorg. Ik vind dat Ajax aan het afzakken is. En dat gebeurt allemaal onder bezielende "leiding" van Van der Sar en Overmars.
Ik word er werkelijk helemaal niet goed van, zo slecht dat het aankoopbeleid is. Al jaren.
2 0
geDaante
De afgelopen jaren werd vooral De Boer zijn zin gegeven, vergeet niet dat Overmars vooral uitvoerend was, dus uitvoerde wat men als TH zou besluiten. Maar het was duidelijk dat het vooral De Boer was die achter de aankopen zat, heeft hij zelf ook aangegeven, en Overmars ook, die De Boer die aankopen 'gunde'. Zeer slechte zaak natuurlijk, en een van de vele zaken die men haaks deeds op Plan Cruijff, waarin iedereen, ook de Hoofd Jeugdopleiding inbreng zou hebben. Jonk werd echter compleet genegeerd en als een Jan Lul behandeld, en de rest, veelal wat timide mensen, liepen achter de dominante De Boer aan.

Nu lijken de aankopen meer uit de koker van Overmars en de scouting/Veldmate te komen. Wat de spitspositie betreft wordt er alweer wanbeleid gevoerd.
Westermann schrijf ik niet af op basis van één wedstrijd, dat is echt belachelijk hoe hij wordt afgebrand, zeker na één wedstrijdje in een nieuwe ploeg en in een verdediging van 3 man, is hij ook niet gewend. Maar heb daar ook mijn vraagtekens bij. Sanchez lijkt me sterker, atletischer, sneller, wendbaarder, etc., en een aankoop zou altijd voor de basis gehaald moeten worden, en een stuk beter/verder zijn dan je talenten op die positie. Men is teveel gefixeerd op per se ervaring halen, dat is alleen van meerwaarde als dat niet ten koste gaat van de kwaliteit.
0 0
JanTa
Wat zegt die begroting van PSV nou als daarvan al een deel gebruikt moet worden om hun schulden mee af te lossen. Daar hoor je niemand in Eindhoven over. Wat Ajax betreft, ze zijn nooit naar buiten gekomen wat hun jaarlijkse begroting is dus men praat over schattingen.
0 -1
EVH
Steek je kop maar in het zand. In Eindhoven zijn ze bezig met het overvleugelen van Ajax. Bij Ajax is het allemaal slappe hap. BAH

We hadden met onze naam, onze stad, onze achterban en ons stadion al lang afstand moeten nemen van Psv, zeker nadat we 4x achter elkaar CL speelden. Maar nee we zijn alleen maar achteruit geboerd.
1 -1
geDaante
Je bedoelt achteruit gefrankdeboerd? ;) Nee, niet alleen De Boer's schuld, maar inderdaad ook van de leiding, directie en bestuur.
Het lijkt me inderdaad ook dat er nog veel meer uit te halen valt voor Ajax, zeker als een club als PSV dat kan, maar we weten nogmaals niet wat men wel of niet begroot, dan zou je eigenlijk inzage moeten hebben in hun begrotingen. Ik schat Gerbrands wel hoger in dan Van der Sar, dus het kan wel gewoon kloppen dat ze bij PSV wat dat betreft beter bezig zijn.

Maar vergeet niet dat Ajax wel meer dan 100 miljoen op de bank heeft staan, en PSV vele miljoenen schuld. Bij het slim investeren daarvan zou je je jaarlijks begroting structureel op moeten kunnen schroeven bijvoorbeeld, en je kan ergens op terugvallen, bent gezond. PSV speelt toch meer op het randje.
0 0
EVH
En als Gullit het zegt ..
0 0
NouriVandeBeek
Als Bosz met 3 verdedigers wil spelen moet het een 3-4-3 worden en niet een 3-5-2. Bij een 3-5-2 ligt de nadruk te veel op de aanvallende vaardigheden van Tete en Dijks. Die zijn minimaal dus dan is het systeem al niet geschikt. Met 3-4-3 heb je gewoon buitenspelers.

Bosz had gewoon voort moeten borduren op de wedstrijden tegen OM en PAOK thuis. Dus met Van de Beek en zonder Gudelj. En als hij Van de Beek niet wilt opstellen dan zet je Bazoer daar. Het voetballend onvermogen van Gudelj komt wel een beetje me strot uit. Hij doet zijn best en heeft een goede mentaliteit maar met Van de Beek en Bazoer heb je spelers met meer mogelijkheden. Ik vind het ook jammer dat Bosz, Cerny laat zitten. Hij speelde niet de pannen van het dak in de voorbereiding maar dat deed niemand.
3 -1
wt4ajax
Met Bazoer heb je verdedigend onvermogen, daarnaast zal je ook geen druk met hem kunnen zetten. Het drukzetten is tot nu onder Bosz alleen goed gegaan tegen OM en Paok thuis, omdat ze zonder Bazoer speelde. Iedereen zegt hier altijd dat Gudelj koning van de terugspeelbal is, let maar eens op Bazoer die kan al helemaal niet onder grote druk en snelle pass naar voren geven. Bazoer is koning van de terugspeelbal en Gudelj is opruimer van de tweede bal. Hoe dan ook is Riedewald vd Beek en Klaassen momenteel het beste middenveld.
3 0
PeterVKV
3-4-3 is veel aanvallender en zal Bosz zeker ook gaan spelen. Het 352 systeem heeft Oranje in Brazilie en PSV in Europa wel succes bezorgd tegen sterke tegenstanders. Of het succesvol is hangt veel af van de spelers aan de zijkanten.
Dijks kan nog wel aan de buitenkant in een 352 maar Tete (en ook Veltman) niet. Ik denk wel dat vd Beek of Bazoer die rechterzijkant goed moet kunnen belopen (zoals aanvaller Kuyt bij Oranje in Brazilie). Maar als je het systeem serieus wil nemen moet je ook een backup voor Dijks hebben. Sinkgraven zou het misschien kunnen maar zou verdedigend te soft kunnen zijn. Anders Buttner of Emanuelson.
0 -1
Edski
Oranje had vaak pas suc6 op het moment dat van Gaal herstelde naar 4-3-3.
0 0
ram
Ja, klopt maar dat had niet gewerkt als hij niet eerst de angel uit de tegenstander had gehaald met 5-3-2. Daarbij was dat Oranje heel geschikt voor dat systeem. Wij zijn dat totaal niet.

Ik ben echt groot voorstander van het uitbouwen van het voetballende 4-3-3 zoals tegen POAK. Als je dat tot in de perfectie beheerst kun je er eventueel lichte varianten op maken, maar zo'n extreme aanpassing gaat met deze ploeg gewoon niet werken. Als Bosz dat toch blijft proberen vrees ik dat het hem zijn baan kost en ons het seizoen.
0 0