'Afgestapt van dwangmatig koesteren filosofie'

BartVeenstra, 29-06-2016 om 08:10, 11302 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Volgens Voetbal International-verslaggever Freek Jansen is Ajax afgestapt van het dwangmatig koesteren van de filosofie. De Ajax-watcher geeft aan dat men zich in Amsterdam blijft richten op de eigen talenten, maar dat men het niet zal laten om versterkingen van buitenaf te halen waar nodig.

'Ajax blijft het vizier richten op het eigen talent, maar is afgestapt van het dwangmatig koesteren van de filosofie', schrijft Jansen. 'Na twee jaar zonder prijs is de clubleiding tot inzicht gekomen dat gerichte versterkingen noodzakelijk zijn om tot het gewenste niveau te komen. Met de Colombiaanse talenten Mateo Cassierra en Davinson Sánchez hoopt Ajax een dergelijke slag te slaan, terwijl ook een ervaren spits en een buitenspeler nog op het verlanglijstje staan.'

De belangrijkste gegadigde voor de spitspositie is Klaas-Jan Huntelaar, maar zijn komst hangt af van de houding van Schalke 04. Verder moet Ajax eerst verkopen, wil het nieuwe spelers kunnen aantrekken. Hierbij geeft Jansen aan dat een vertrek van Van der Hoorn (naar Swansea City) aanstaande is en dat ook Thulani Serero, Ricardo van Rhijn, Lerin Duarte, Lucas Andersen, Richairo Zivkovic en Sheraldo Becker geen toekomst meer lijken te hebben in Amsterdam.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Gertje
Hoe ziet het 'Technisch Hart' er nu eigenlijk uit? Jonk en De Boer zitten daar niet meer, worden deze plaatsen nu overgenomen door Bosz en Quaali? Of steft het TH een langzame dood?
0 0
MichelAngelo66
Wat is 'de filosofie' meneer Freek? Welke filosofie heb je het over? Bedoel je stiekum die van Cruijff? Ik hoop het toch niet voor je, want "de filosofie" was "het gezwalk van eigenwijze mannetjes die het beter dachten te weten".
2 0
Leipeshitouwe
Zijn we de aankopen in de periode de Boer even vergeten Freek?
4 -1
EVH
Dat soort aankopen willen ze dus niet meer.
Frank had er een handje van om sommige spelers graag naar AJAX te willen halen.
Is niet bepaald een succes gebleken.
2 -1
AJAXZZZ
Freek Jansen, uit welk ei kom je ?

"maar dat men het niet zal laten om VERSTERKINGEN van buitenaf te halen waar nodig"

Dat was toch altijd al zo ?
Cruijff en Jonk zeiden, dat als er een speler gekocht gaat worden, het echt een VERSTERKING moet zijn t.o.v., wat er al bij Ajax loopt.

Wat een flutverhaal !!!
Aan vakantie toe Freekje ?
11 0
AlexIbarra
We hebben de afgelopen jaren toch elk jaar spelers gekocht?
Sinkgraven, Gudelj, Milik, Younes, VdHoorn, Viergever maar ook Duarte, Sanogo en Zimling zijn gewoon voor volwassen bedragen gehaald. Met wisselend succes.

Het enige verschil is dat deze jongens uit Z-Amerika komen ipv NL, Duitsland, Denemarken enz.
Afgestapt van een dwangmatige filosofie klinkt wat treurig en vergezocht. Maar dat kunnen we helaas het hele jaar verwachten als niet-kampioen...
3 0
Eduard
Klopt helemaal.

Er was niets dwangmatigs aan. We wilde graag versterkingen die meteen wat toevoegden!! aan de selectie en beter waren dan de jeugd die ze niet in de weg mochten staan. In dat opzicht is het afwachten of de huidige twee Colombiaanse versterkingen echt versterkingen zijn. Ik hoop t van harte!

Maar we moeten echt nog twee ervaren spelers erbij En ja een daarvan op de flanken Ik hoorde wat over een Kroatisch talent Ik hoop maar dat die aankoop snel komt en ver voor de voorronden van de Ch league.
0 0
WyZynDeBeste
Ook Cruijffs filosofie was gericht op het kopen, mits er geen eigen talent klaar stond. Moest dan wel een directe versterking zijn.

Dus ja, beetje overbodig dit.
4 -1
CrazyJew
Binnen de filosofie van Ajax is nooit gezegd dat je niet mag kopen. Er zijn alleen wel duidelijke afspraken gemaakt om eerst te kijken wat de eigen jeugd bied en er is een salaris plafond. Snap niet waarom je daarvan moet afstappen
6 0
Pauw
Heeft niets te maken met t gebrek aan kampioenschappen. Hoop ik.
0 0
Joseph
Bedoelt Freek Jansen dat Ajax nu financiële ruimte heeft voor aankopen? Het was nooit de filosofie dat Ajax alleen met talenten moest spelen, maar was met de dramatische financiële situatie wel nodig.

Ik vind dat de aankopen in een gat springen dat niet gedicht kon worden met talenten. Er was geen talentvolle spits klaar voor het eerste en ook geen CV.
0 0
JoostEmpty
Die Grosicki van Polen, zou dat geen goede zijn voor Ajax? Heeft al de nodige ervaring en een goede wedstrijdinstelling. Hij klapt er vol op en legt veel energie in de wedstrijd. Speelt bij Stade Rennais, dus een beetje twijfelachtig of hij naar Ajax zou willen, want mindere competitie, maar wel Europees voetbal en meedoen om het kampioenschap.
1 0
Horrontelli
Tuurlijk, weer een middelmatige speler erbij die miljoenen gaat kosten en de ontwikkeling in de weg gaat staan van eigen Ajax-spelers die minstens net zo goed zijn.
0 -2
fanvooraltijd
Grote trainers kochten ook grote spelers,gewone trainer kopen gewone spelers.Michels kocht Velibor Vasovic,Haan ,van Gaal ;Litmanen ,Finidi George, Cruyff; Jan Wouters, etc.
1 0
Horrontelli
Wie zijn de helden van de club? Cruijff, Swart, Van Basten, Kluivert, Litmanen, De Boertjes, Pettersson. Geen spelers van jaren 2000-2015, geen Zuid-Amerikanen. Wel geprobeerd hoor, Valencia, Ledezma, Marcio Santos. De enige Zuid-Amerikaan die echt goed is geworden was Luis Suarez, maar die had zich al in Nederland bewezen en bovendien werd Ajax geen kampioen met hem, ondanks al zijn doelpunten. Wel met Eriksen en Siem de Jong, toch meer teamspelers.

De beste manier om de toekomst te voorspellen is te kijken naar het verleden. Waarom toch altijd weer afstappen van alles waardoor Ajax groot is geworden? Willen we dan echt nooit meer een naam zijn in Europa? Willen we dan echt onze grote naam kwijtraken en net zo worden als OSC Lille, Slavia Praag of Austria Wien?
1 -1
Raydo
Tsja, alsof een speler die geen 'held' is/wordt geen nuttige speler kan zijn voor Ajax. Een Arveladze bijvoorbeeld, een Eriksen, een Escudé, een Galásek, een Vermaelen, een Trabelsi, een Maxwell.
0 0
Horrontelli
Je beschrijft precies wat ik bedoel. Arveladze, Escude, Galasek. Allemaal nuttige spelers. Maar de bedoeling van Cruijff was dat dat niet het niveau is wat Ajax moet nastreven. Als we gaan voor spelers zoals Trabelsi en Escude, dan zijn we een club als Austria Wien, OSC Lille of Slavia Praag. Als je dat wilt zijn, dan moet je dit doen, als je meer wilt zijn moet je dat niet doen. Eriksen past daar overigens niet in. Die kwam in de jeugd en is wel buitencategorie. Een echte Ajax speler.
0 -2
gi0vanni
Je kan wel proberen een betere back te opleiden of kopen/huren als Trabelsi maar dat word erg lastig want hij kon zowel verdedigen als aanvallen. Zelfs Tete kan dat niet.
0 0
Raydo
Ik vind dat je het te zwart/wit voorstelt allemaal. Je kunt in deze tijd nooit meer een elftal van louter zelf-opgeleide spelers van topniveau op de been brengen. Al is het maar omdat ze gewoon voor je neus worden weggekaapt als ze eenmaal een bepaald niveau hebben bereikt. (Of zelfs nog voor die tijd, zie Mink Peeters, Fosu-Mensah, Familia Castillo.) En tegelijk kun je op de internationale markt niet het niveau Alexis Sanchez, Mata of Di Maria halen. Smijt je dan je hele geschiedenis en toekomst weg als je een nuttige (lees: gewoon goede, maar geen 'held' – wat dat ook precies mag zijn) speler van buiten opstelt op een positie waar je zelf niets exceptioneels hebt rondlopen in de jeugd? Ik dacht het niet.
2 0
Horrontelli
En de vraag is vervolgens: accepteer je dat en blijf je middelmaat, of accepteer je het niet en zoek je naar slimme manieren om toch weer aan de top te komen. Ik luister dan het liefst naar Cruijff, want die heeft het altijd waargemaakt. Ook in zijn jaren zei iedereen dat je niet op kon tegen het grote geld, dat toen in Italië zat. Maar door bijzondere keuzes die nergens in de wereld werden gemaakt kwam de top bij ons kijken hoe we dat toch voor elkaar kregen, iedere keer weer nieuwe toppers opleiden. Nu kiezen ze voor waar alle andere landen en clubs voor kiezen. En dan komen we inderdaad geld tekort en kan je het schudden om honderdduizend verschillende redenen.

Het is maar wat je wilt... Ik luister het liefst naar Cruijff. Omdat ik Ajax aan de top wil en geen middelmaat meer.
0 -1
Raydo
Dan ga je ervan uit dat er ergens een Steen der Wijzen te vinden is, een unieke werkwijze die nog nergens is uitgeprobeerd en waarmee je alle grote voetbalclubs af zou kunnen troeven. Ik zou het heel leuk vinden als het bestaat, maar feit is dat de hele voetballerij nu dusdanig geprofessionaliseerd is dat dat niet reëel is om te verwachten.

Wat ik wél weet, is dat de oplossing niet ligt in het categorisch uitsluiten van het halen van 'gewoon goede' spelers puur omdat je eigen jeugd prefereert. Ja, je bespaart geld als je niemand haalt, wat je kunt aanspreken voor andere dingen, maar je zet wel je resultaten op het spel als je gewoon maar iemand voor de leeuwen werpt. Het gaat om de juiste mix.
0 0
Luie
Zlatan, Sneijder. Johnny en Klaas Jan zie ik toch wel als helden
0 -1
WinstonWeed
Als dat de tijd is waarin je bent opgegroeid en je niet beter weet, dan kan ik je nog wel begrijpen.
Als je net als ik uit de jaren zeventig komt of zelfs nog daarvoor dan kun je niet anders concluderen dat jouw helden relatief nobody's zijn vergeleken met mijn Ajax-helden wbt hun waarde voor de club Ajax.
0 0
Horrontelli
'Helden' is een subjectief begrip. Tuurlijk heeft iedereen recht op zijn eigen helden. Maar het gaat mij om helden van de club. Je kan wat dat betreft Huntelaar of Zlatan toch niet vergelijken met Van Basten of De Boertjes? Of Cruijff of Kluivert? Die hebben allemaal Ajax op hun voorhoofd staan. Maar Zlatan toch niet? Sneijder misschien wel, maar die is ook afkomstig uit de jeugdopleiding van toen Cruijf er nog was. Dat is juist mijn punt. Je kan met aankopen af en toe een succesje hebben. Maar de tijd van Zlatan en Huntelaar was toch echt een mindere tijd dan die van Van Basten of Kluivert en De Boertjes.
1 0
3*stars*3
Alle Ajax topteams bestonden uit een mix van talenten en ervaring.
Met een jonge ploeg ga je het niet redden, tegen de big boys.
In NL red je het nog wel want bijna heel Eredivisie bestaat uit jeugdteams...

0ff-topic Ik dacht toen ik titel las, dat we gaan afstappen van dat dwangmatige filosofie, waarbij Ajax spitsen zoveel moeten doen en niet benut worden op hun sterke punten.
Een Ajax spits moet meer kunnen dan een Barca, Real, Bayern en Juventus spits...

Niet voor niets dat zoveel Ajax spitsen zijn gefaald of wel een aardige moyenne hadden gehaald maar toch niet gezien werden als een succes.
Kijk bijv Milik, word gekeken naar wat hij niet kan...
0 0
Maxwell5
Milik is ook gewoon te beperkt voor het systeem wat Ajax speelt. Prachtig linkerbeen..en ja daar heb je 'm weer..Hij is fysiek sterk. Maar ook zijn techniek is ondermaats. Ik ben er 100% van overtuigd als zijn balbehandeling dusdanig was geweest dat ie in de kleine ruimtes uit de voeten kan, dat Ajax hem nu niet had willen verkopen.
0 0
3*stars*3
Daarom zeg ik, benut een spits op zijn sterke punten.
Zijn zat teams die 433 spelen, waarin een spits prima functioneert.

Er word teveel gevraagd van een Ajax spits en zelfs meer dan bij een EU topclub...
0 0
Maxwell5
Leuk, maar zorg er in elk geval voor dat je zeker weet dat ie technisch onderlegd is. Iets waar ze al jaren juist niet vanuit gaat. Althans men legt de nadruk teveel op het fysieke.
0 0
Horrontelli
Ajax heeft 2 enorme succesperiodes gehad, waarbij de club grotendeels dreef op eigen spelers. De slechtste periode van de club kwam toen eind jaren 90 werd gedacht dat Ajax met aankopen de top wel weer zou kunnen bereiken. Want het was zogenaamd naïef om te denken dat je het met eigen spelers ook zou kunnen redden. We weten hoe het de club verging sinds toen. Steeds slechter wordende jeugd, geen Bergkampen, Van Bastens of Kluiverts meer en een incidenteel kampioenschap.

Nu noemen ze het beleid waarvoor de man die Ajax alles heeft gegeven verantwoordelijk was, 'dwangmatig vasthouden aan een filosofie'. Het is de ultieme belediging van Johan Cruijff en we weten al waar het Ajax gaat brengen. Veel mislukte aankopen, een incidenteel kampioenschap en een ieder jaar minder wordende jeugdopleiding. En daar komen we over 15 jaar achter. Hulde aan de beleidsmakers!
12 -1
RusselWestbrook
Voor het Bosman arrest.
1 -1
Daniii
Ik sta grotendeels achter jouw wat je zegt, maar als je in principe waren Danny Blind en Overmars ook aankopen.

Het probleem is altijd wát we aankopen is slecht, want dat moeten gewoon ervarende injecties zijn waarvan de rest van het team 80% uit jeugd bestaat.
Maar dat gaat weer vertroebelen denk ik helaas!
0 0
Horrontelli
Danny Blind en vooral Marc Overmars waren talentvolle spelers op een plek waar toen niet echt een goede eigen speler voor was. Vooral Overmars was een belangrijke meerwaarde. Die was toen 21, supersnel, groeide als kool (qua niveau, niet qua lichaamslengte). Dan snap ik dat je die aankoopt. Voor Blind geldt dat minder maar die heeft zich inderdaad opgewerkt tot een enorm belangrijke leider in de achterhoede. Maar dat is niet het bewijs dat Ajax nu moet kiezen voor talentvolle Zuid-Amerikanen, of zelfs Daley Sinkgraven. Ik vind laatstgenoemde overigens een prachtspeler. Ik denk alleen niet dat hij nodig was met middenvelders als Bazoer, Van de Beek en Klaassen al aan boord.
0 0
Daniii
Eens dat we niet nu maar wat moeten rond kopen in Zuid-Amerika, maar ik sta bijvoorbeeld wel achter de aankoop van Sanchez maar niet echt 100% achter die van Cassiera.
Omdat we speler als Sanchez (die grote potentie schijnt te hebben) zelfs niet hebben maar op Cassiera zijn plaats (vleugel lijkt mij/achter spit) hebben we genoeg aankomende talenten die had weer niet gehoeven maar zo kunnen we voor altijd door gaan bij Ajax want dit leren we nooit af.
0 0
Sterretje73
Ehm...ook Johan was van mening dat er spelers aangekocht moesten worden. Ja jeugd moet leidend zijn maar niet alleenstaand oftewel...ik snap je emotie maar het klopt niet helemaal. Geloof ook eerlijk gezegd niet dat dit een aanval op het beleid is maar eerder het wakker worden van onze slimmerikken ;-)
1 -2
Horrontelli
En overigens, je zegt 'geen aanval op dat beleid'. Maar als je deze woorden kiest over een beleid dat Johan Cruijff heeft ingezet (dwangmatig vasthouden aan...) dan is dat niet alleen een aanval op die filosofie, het is een frontale aanval met 130 km/u. Schandelijk.
0 0
Sterretje73
Ik lees hier dat ze niet dwangmatig willen vasthouden in alleen maar jeugd inpassen. Denk dat het een verschil is in kijkpunt tussen ons. Denk niet dat ze het hele beleid van JC overboord willen zetten. Ik vertrouw ze voor geen meter maar zo gek zullen ze toch echt niet zijn.
0 0
Horrontelli
Los van het feit dat ik je je gelijk van harte gun zou ik ook voor Ajax heel blij zijn als je gelijk hebt. Maar ik vertrouw ze voor geen meter en denk wel dat ze zo gek zullen zijn :(
0 0
Sterretje73
lol ok nou dan maar hopen op een gezond verstand van de trainer. We zullen zien of hij echt zo'n hardliner is dit jaar. Dan zal hij zich behoorlijk gaan laten gelden. We zijn duidelijk een club geworden waar men triest genoeg elke keer weer het wiel probeert uit te vinden. Overgeleverd aan groentjes en daarboven angstige bejaarden die hun hielen in het zand gedrukt blijven houden.
0 0
Horrontelli
Johan Cruijff zei dat er moest worden aangekocht, maar alleen als die speler direct van meerwaarde kan zijn, op een plek waar je even geen goede eigen speler hebt. Je zou dat bijvoorbeeld over Huntelaar kunnen zeggen, dat snap ik. 32 jaar, ervaren, scoort altijd en overal en vindt Ajax een geweldige club. Maar van die Zuid-Amerikanen kan je onmogelijk zeggen dat ze aan die voorwaarde voldoen. Het is dus bewust afwijken van de lijn Cruijff. Heeft niks met emotie te maken, die probeer ik juist buiten de discussie te houden.
0 0
Sterretje73
Begrijp ik maar ik vind het nog veel te vroeg om bv al van Sanchez te zeggen dat hij niet direct van meerwaarde kan zijn. Al is "direct van meerwaarde zijn"wel een heel breed begrip omdat je dit bij geen enkele aankoop van tevoren kunt stellen. Dat moet zich altijd nog laten aanzien. De andere aankoop zie ik als een jeugdaankoop. Ja dat het zuid amerikanen zijn is een ander verhaal maar kijk alleen eens naar de aanwas van talenten op de nederlandse velden. Persoonlijk vind ik dat we een schromelijk mentaliteitsprobleem hebben op onze velden. Jongens die uit dit soort landen komen hebben toch veel meer geleerd zich staande te houden onder alle omstandigheden. Ook dat is natuurlijk iets dat zich per individu nog zal moeten bewijzen maar ondanks dat ik altijd 1 van de grootste critici ben van het beleid zie ik het dit keer niet zo negatief. Al wacht ik nog wel met smart op de overige aankopen aangezien ik met de beste wil van de wereld hier nog niet de twee beloofde kanonnen in zie.
0 0
Horrontelli
Je zou kunnen zeggen dat het nu te vroeg is om te oordelen. Maar je moet kiezen, aankopen of niet. Je kan niet zeggen: we kopen aan en dan zien we wel of hij van toegevoegde waarde is. Toegevoegde waarde is: Huntelaar, Zlatan als die zou willen komen, die Portugees die nu naar Bayern gaat. Maar die jongens komen niet, behalve misschien Huntelaar. En juist daarom moet je zorgen dat je jeugdopleiding top is. Maar we weten hoe het daar op dit moment gaat. Ook niet goed dus.
0 0
Rhythim
Dwangmatig koesteren van een filosofie waarin je onrealistische doelstellingen neerlegt, waardoor je jezelf gevangen zet in je eigen filosofie.
2 0
fanvooraltijd
Een ervaren persoonlijkheid aan kopen is volgens mij noodzakelijk. jonge spelers kopen en eigen talent naar voren schuiven is belangrijk,maar ervaring ,die de jonkies wat kunnen leren, is nog veel belangrijker.en daar ontbreekt het de laatste jaren aan bij Ajax.
0 0
Nacho van Manen
Ben blij dat Ajax nu aan het doorpakken is en de selectie aan het opschonen is. Fischer, Boilesen, Ligeon, Menig, Hendriks en waarschijnlijk vd Hoorn gaan al vertrekken. Samen met Serero, van Rhijn, Duarte, Andersen en wellicht Schone gaat dit echt schelen op de loonkosten. Daar komen tot nu toe Sanchez en Cassierra bij, Huntelaar komt alleen bij een vertrek van Milik. Dit lijkt mij ook prima aangezien het echt geen straf is om Milik nog een jaar binnenboord te houden. Verwacht naast eventueel Huntelaar alleen nog een buitenspeler.
Het AD overdrijft enorm want een groot deel van de vertrekkende spelers wordt opgevangen met eigen jeugd dus een maximaal aan 4 gerichte aankopen. Als je dit tegenover het aantal vertrekkende spelers zet houd Ajax gewoon vast aan de filosofie.

Vertrekkende spelers:
Fischer €3 mil. Middelsbrough
Boilesen €0
vd Hoorn €2,5 mil. Swansea
Menig verhuurd Zwolle
Hendriks €250.000 Go Ahead Eagles
Ligeon €0? Slovan Bratislava
Serero €2 mil. ?
Van Rhijn €2,5 ?
Duarte €500.000 ?
Andersen €1 mil ?
Becker €500.00 ?
Zivkovic verhuren ?

Spelers die definitief aansluiten bij Ajax 1:

Cassierra €5 mil.
Sanchez €5 mil.
Huntelaar?
Buitenspeler?
Eigen jeugd: Dolberg, Muric, Cerny, vd Beek, Onana, Owusu en eventueel nog de Jong en Nouri.

Hoop nog op een klapper voor op de flanken en laat mij verrassen wat betreft de situatie Huntelaar/Milik, ik vind het lastig om aan te geven waar mijn voorkeur naar uitgaat.. Wanneer er zich een buitenkans voordoet nog een ervaren centrale verdediger/back halen.
Verwacht naast Milik eigenlijk geen bepalende spelers die vertrekken, de kern heeft aangegeven dat ze de groep bij elkaar willen houden.
Er is enorm veel kritiek op Overmars maar ik vind dat hij deze zomer goed op weg is om een uitstekende transferperiode te draaien!
1 -1
JPC40
laat mij een alternatief aanbied meneer V Jansen ? in plaats van Huntelaar.
0 0
Causio
Hee! Serero in de basis!
2 -4
aietos
Gerichte aankopen die iets toevoegen was al onderdeel van de filosofie! In plaats daarvan zijn er onder De Boer veelal breedte aankopen gedaan. Het gekke van deze hele situatie is dat we nu wel een coach hebben die een aanvallende visie heeft, maar nu is het hoofd opleidingen een liefhebber van beton voetbal. Precies omgekeerd aan voorgaande seizoenen.
6 -1
Cruyffie
Precies dit. Wat een gelul dit artikel zeg, weten niet waar ze het over hebben. En dat noemt zich Ajax-watcher.
5 -2
TikkieTerugJaap
Andersen wil niet verhuurd worden dus die zou ik ook verkopen, maar Zivkovic moet je gewoon verhuren. Heeft nog een contract tot 2019 en die kan er zomaar 15 intrappen als ie er zin in heeft.
0 0
JPC40
Ja Als !!
0 0
pierre
hehe worden ze wakker !!!
1 0