Column: De Boer haalt gram met defensie

SJvanveen, 21-03-2016 om 10:30, 11317 views, Ajax Showtime |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

Man, wat was het heerlijk, die 0-2 zege in Eindhoven. Na een slechte, slordige, Ajax-onwaardige eerste helft, herstelde de Amsterdammers zich na rust keurig. Stabiel achterin en klinisch voorin had Ajax in het tweede bedrijf de controle en daardoor moet ik toch even de complimenten maken aan Frank de Boer.

Ik ben al sinds twee jaar van mening dat de Amsterdamse club beter af is zonder zijn trainer, aangezien het Ajax-spelletje al heel lang niet meer zichtbaar is. Hoewel ik dat gevoel ook dit seizoen had en heb, kan je De Boer één ding nageven; zijn teams zijn super goed georganiseerd.

Het druk zetten in een 'treintje' is bij vlagen fenomenaal en Ajax krijgt, sinds De Boers komst als trainer van Ajax, verreweg de minste goals tegen in de Eredivisie. Met als resultaat dat Ajax heel weinig verliest, regelmatig gelijk speelt, maar vooral heel vaak wint.

Dit seizoen is dat niet anders. Ajax had met name aan het begin van het seizoen een hele jonge defensie, die in Nederland prima presteerde. Kenny Tete en Jaïro Riedewald werden publiekslieveling, maar nadat zij wegvielen met blessures ging het hart van menig Ajax-fan toch even sneller kloppen.

Moet nu echt Ricardo van Rhijn rechtsback spelen? En Nick Viergever in de basis? Het antwoord was deels 'ja'. Joël Veltman werd doorgeschoven naar rechtsachter en doet dat heel erg goed. Van der Hoorn en Viergever zijn stabiele vervangers gebleken, zeker tegen PSV.

Aad de Mos zei voorafgaand aan de topper dat hij benieuwd was naar het 'grote examen voor het grote diploma' van het centrale duo van Ajax en voor dat examen zijn beiden zeker geslaagd. Cum laude. Luuk de Jong zat geen moment in de wedstrijd en Ajax heeft, ondanks dat het onder grote druk stond in de eerste helft, niet veel weggegeven.

Ik ben dan ook onder de indruk van De Boer, die vanaf het begin aangaf vertrouwen te hebben in het duo. Hij zei de twee hard nodig te hebben in de strijd om het kampioenschap. Dat is gebleken, want Van der Hoorn, die een prima ontwikkeling heeft doorgemaakt, en Viergever, die zijn mannetje stond, zijn heel belangrijk geweest in Eindhoven. En ook de afgelopen weken overigens.

Met de brede, goede en uitgebalanceerde selectie van Ajax gaat de koploper, fijn dat we dat weer kunnen zeggen, op weg naar de vijfde titel in zes seizoenen onder De Boer. Dat is ondanks het spel, Europese wanprestaties en de vele kritiek, een heel fijn gegeven. Geniet ervan.

Door Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen)

Koplopers: Alleen vandaag gratis verzending bij iedere bestelling in de Ajaxshop!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajaxinho
En doortrekken met deze defensie.

AUB Tete niet zoals Boilesen te snel laten terugkeren!
0 0
ram
Verdedigend zijn we sterk dit seizoen. En tegen PSV deden we het volwassen én op de counter. Als PSV het doet tegen Atletico zijn er talloze mensen op dit forum die PSV een laffe counterploeg noemen. Apart toch?
0 0
leppe
Die actie waarbij Van der Hoorn eventjes De Jong wegzette bij de achterlijn, in de eerste helft. Keurig!
5 0
ajaxinho
Dat was een duidelijke krachtmeting!
0 0
Ruff Rhythim
De Jong kan ook alleen maar renderen als zij hun counterspelletje kunnen spelen.
Maar eigenlijk geldt dat voor meer van hun.

Als je het goed beschouwd heeft Ajax al twee jaar achtereen aangetoond dat psv maar een soort spelletje kan spelen.

Zodra je het hun opdringt om het spel te moeten maken, en dat deed Ajax uitstekend, dan klapt het helemaal in elkaar.
0 0
De natte dwijl
De Jong zat in de binnenzak van Mighty Mike.
0 0
Truus de Bakker
Die was idd mooi. Toonde goed aan wat voor een slapzak de Jong is. Net als in de Europese wedstrijden is hij nergens te bekennen als er forse fysieke weerstand is.
0 0
mcjc
Dat is precies hoe ik er ook over denk. Die overwinning voelt heel lekker aan. Aan de andere kant spelen we tegenwoordig Italiaans voetbal wat absolut niet bij ajax past.
0 0
Cruyffie
Een kampioenschap in Nederland? Nou olé, dat staat imo gelijk aan kampioen worden in Slovenië of Finland. Met hetzelfde type voetbal, dat ook nog eens.

We zijn ooit zo ongelofelijk goed geworden vanwege een nieuwe, aanvallende, gedurfde speelstijl. Waarin techniek en positiespel leidend zijn, met veel beweging, korte passing en durf. Met voetballers die vooral technisch en intelligent zijn, boven fysiek sterk en aggressief. Van dit alles is niets meer over, niet bij Ajax, niet bij psv, niet bij het NL elftal.

Wat ik wil zeggen is: met het nieuwe 'verdedigende' voetbal bereiken we wellicht veel in onze competitie, maar gaan we internationaal echt geen potten breken. Zie Ajax in Europa. En bovendien is het oersaai, daar kiken we toch een voetbal voor? Zonde, heel. Eeg. Zonde.
3 -9
AFCA.
Ik vind het lekkerder om met 1-0 en een grote kut wedstrijd te winnen, dan 2-2 gelijkspelen en goed voetballen.
Aan het eind van het seizoen telt maar een ding, en dat zijn de punten.
0 0
Suarez16_
Je mag ook realistisch blijven. Eriksen, Vertonghen, Alderweireld, Blind, Anita, Suarez, De Jong en Van der Wiel vertrokken allemaal op het moment dat ze 23 waren alles al hadden gewonnen in Nederland en voor meer dan 10 miljoen naar een mooie Europese (sub)topper konden. Zulke spelers zijn gewoon niet te houden. Dit gaat ook met Klaassen, Bazoer, Tete, Riedewald, etc., etc. gebeuren. Wees gewoon blij als we kampioen worden in de Eredivisie en dan minimaal 6 prachtige wedstrijden in de CL mogen spelen tegen clubs als Barcelona, Madrid, PSG, City en Dortmund. Zolang de Fifa en de UEFA niks gaan doen aan "fair play" (hun motto....) kan je als Ajax zijnde alleen hopen op een mooie uitschieter zoals kwartfinale CL of halve finale EL ofzo. Zolang wij geen sjeik krijgen of UEFA wat gaat doen aan de hebzucht van zulke clubs gaan we nooit meer een Europese Cup pakken. Dat is de realiteit.
0 0
Truus de Bakker
1971 syndroom,
1 -1
Ajacied1989
VdHoorn blijft een probleem als we tegenover een counterploeg komen te staan die met 2 of 3 snelle en behoorlijke wendbare mannetjes voorin spelen. Gisteren was VdHoorn geweldig, maar het moet worden gezegd dat er meerdere mensen waren op deze site die al vermoedden dat hij tegen Psv juist een goede wedstrijd zou spelen.

Een statische spits die constant door de lucht wordt aangespeeld is bij uitstek de kwaliteit van VdHoorn. Alleen daarom al moet je hem erbij houden. Het is echt geen schande om af te wisselen met de centrale verdedigers als Veltman tegenover een fysiek sterk aanspeelpunt komt te staan. Dat is over het algemeen de minste kwaliteit van Veltman, omdat hij net die paar centimeters lengte en/of breedte mist. Hoe goed hij ook kan timen en hoe fel hij ook is, dat stukje fysiek ontbreekt gewoon en dat is niet te compenseren. Ik denk dat De Jong tegen Atletico meer ballen succesvol heeft kunnen vasthouden en weg kunnen leggen, tegenover de absolute wereldtop met Godin en Gimenez. VdHoorn valt in zo'n team als Atletico niet uit de toon, daar ben ik van overtuigd. Maar zet VdHoorn bij Barcelona en het gaat helemaal fout.

Viergever is voor 2mln een opmerkelijke aankoop, maar toch vind ik dat er al vanaf het begin wat voor te zeggen valt. Hij kan zowel linksback als LCV en iemand van het kaliber Moreno halen had betekend dat Riedewald of Dijks dit jaar bankzitter was geweest. Met Viergever is de selectie qua breedte op orde en is er ruimte voor de talenten om te laten zien dat zij beter zijn dan Viergever. Breedte-aankopen zijn niet de bedoeling, dat weet ik, maar met zijn leeftijd, multi-inzetbaarheid en weinig aanwas uit de jeugd vind ik het een aankoop die nog best te billijken valt.

Als het dan toch over de twee bekritiseerde aanwinsten in de verdediging gaat:
Marc Bartra vertrekt komend seizoen bij Barca, terwijl Barca hem eigenlijk niet wil laten gaan, omdat zij in hem de opvolger van Pique zien. Dat is een speler die op papier kan worden gezien als een echte versterking, iemand die ook internationaal ervaring heeft en ervaring heeft met het voetballen van achteruit. Ik ben benieuwd wie denkt dat wij deze jongen sowieso moeten proberen te halen.
Hij kost namelijk veel geld(aan salaris) en we hebben geen enkele zekerheid dat hij goed genoeg is, of beter dan Veltman, Riedewald, VdHoorn of Viergever, maar hij voldoet wel aan het plaatje dat over het algemeen wordt geschetst van het soort speler dat Ajax moet halen.
2 0
leppe
Als je Bartra kan halen moet je het absoluut doen. Dat kun je alleen nu al wel op je buik schrijven. Clubs vergelijkbaar met Everton of Porto staan een flinke trede hoger dan Ajax en zouden hem ook vast kunnen gebruiken.
0 0
Ajacied1989
Bartra wil vertrekken om sportieve redenen. Die tekent dus waarschijnlijk niet bij een club die hem 'vast wel kan gebruiken', dan kan hij net zo goed bij Barca blijven. Die zal willen weten wat voor plan ze voor hem hebben liggen en het liefst bij een club die ook CL speelt. Dan kan je in ieder geval Everton wegstrepen. Bij Porto is het in ieder geval geen zekerheid dat er CL wordt gehaald.
Ik begrijp je punt wel en ik zie ook wel in dat een club als Benfica veel meer kans heeft, mochten zij serieuze interesse hebben. Maar het groepje met clubs dat gegarandeerd deelneemt aan de CL is zo groot niet. Als Ajax kampioen wordt acht ik ze zeker niet kansloos bij Bartra, al zal het salaris een struikelblok worden. Maar misschien valt er met aantrekkelijke bonussen iets te bewerkstelligen.

Ik stuurde eigenlijk meer aan op een ander punt:
Dit is op papier een buitenkansje, met zelfs nog eventuele verkoopwaarde, maar wat is de reële kans dat deze dure jongen een toegevoegde waarde is, helemaal als je het gaat relateren aan zijn te ontvangen salaris?
Zeker als ik Oleguer Presas Renom in mijn achterhoofd houd, die rustig basisspeler was in een team dat de Spaanse Liga én de CL won.
Het is in mijn ogen een duidelijke illustratie van het probleem dat iemand die op papier een buitenkansje lijkt dat in praktijk helemaal niet hoeft te zijn, al scout je hem elke wedstrijd die hij speelt voor Barca.
Indien hij ook maar een klein beetje niet aan het verwachtingspatroon voldoet zal binnen afzienbare tijd worden geroepen dat het een overbodige aanwinst is die Tete, Veltman, Riedewald of Dijks in de weg loopt en ook nog eens klauwen met geld kost. Grosso modo verval je dus in het beleid waar we 5 jaar geleden mee gebroken hebben.

De scheidslijn tussen goede keuze en slecht beleid is gewoon flinterdun. Zeker als de middelen waaruit geput moet worden verre van onbeperkt zijn. In de situatie dat Ajax Bartra zou kunnen aantrekken is het zowel te beargumenteren dat het een goede aanwinst zou zijn als dat je zegt dat hij te duur is voor wat hij brengt en uiteindelijk ben je gewoon compleet afhankelijk van wat de speler bij Ajax gaat laten zien en vooraf heb je daarover geen enkele duidelijkheid of garantie. Dat is een inherent risico.
We moeten meer oog hebben voor het geluk dat Psv heeft gehad met Guardado en niet voor de kwaliteit die Brands heeft, die huurde hem immers in eerste instantie en ging aanvankelijk zelfs voor Defour.
0 0
Freddy Al
Ik zou geen geld uitgeven voor Bartra,Ajax heeft voldoende verdedigers als iedereen blijft.
0 0
A Cohen
Het spel is regelmatig niet om aan te gluren geweest.
Tikkie terug en breed om schijtziek van te worden.
Dat is nu veel en veel minder.
Al met al durf ik te zeggen dat FdB een zeer groot aandeel heeft in het huidige succes tijdens deze competitie.
Uiteindelijk heeft hij steeds de goede keuzes gemaakt en daar wordt je als trainer op afgerekend.
Frank verdiend een groot compliment.
Bij deze dus.
16 -2
Suarez16_
Amen.
0 0
Marcao
Eerlijk is eerlijk: Viergever is niet mijn favoriete speler, maar hij en Van den Hoorn hebben het (eindelijk!) gewoon heel goed gedaan. Ben er heel erg blij mee.
1 0
JanTa
Deden ze dat maar iedere week want dat is de makke bij deze jongens.
0 0
Suarez16_
Hoezo (eindelijk)? Puntverlies dit jaar tegen heracles (0-0) kan de verdediging niks aan doen, tegen roda (2-2) Mike en Nick op de bank. Ze hebben 1 minder wedstrijd gespeeld tegen nec, maar de ander 6 of 7? wedstrijden hebben ze uitstekend gespeeld.
4 0
rodnet
Gisteren was het goed en tegen sterk verdedigend ingestelde teams krijgen ze niet veel te doen en lijkt het best ok, maar we moeten ook niet net doen alsof we momenteel een wereldcentrum hebben, want dat hebben we niet.
0 0
Suarez16_
Nee klopt, maar ze zijn pas 1x door het ijs gezakt. Hopelijk is Tete fit na de interlandperiode dan kan hij rcv gaan spelen of rb. Maakt mij niet veel uit. Veltman doet het op rb fantastisch.
0 0