Sintenie: 'Ajax is doorgangshuis geworden'

BvdPloeg, 21-12-2015 om 15:23, 5184 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Dick Sintenie kan maar moeilijke positieve punten benoemen bij het spel van Ajax. De journalist van Het Parool haalt maandagmiddag in de krant hard uit richting verschillende spelers en trainers.

'Ajax sloot 2015 gisteren af als "winterkampioen", maar ook het laatste optreden - een magere 2-1 zege op De Graafschap - deed soms pijn aan de ogen. Alleen de jonge spelers geven dit seizoen wat kleur', concludeert Sintenie, die de prestaties benoemt: een tweede plaats in de Eredivisie vorig seizoen, twee keer een vroegtijdige uitschakeling in Europa en geen bekersucces.

De jonkies vormen de uitzondering. 'Juist die jonge spelers hebben dit grauwe seizoen nog wat kleur gegeven. Jairo Riedewald (19), Kenny Tete (20), Riechedly Bazoer (19) en Anwar El Ghazi (20) maakten in de tweede helft van 2015 allemaal hun debuut in het Nederlands elftal. Ook de amusementswaarde van de competitiewedstrijden lag de afgelopen maanden wat hoger dan in de eerste helft van dit jaar, maar eerlijk gezegd was daar ook niet zo heel veel voor nodig. Een constante lijn in uitvoering en prestaties is er nog altijd niet en vooral in de moeilijke wedstrijden (PSV, Feyenoord, de Europese duels) is het elftal op beslissende momenten te naïef.'

De meest pijnlijke conclusie is volgens Sintenie dat Ajax ook in 2015 weer op veel plekken anders is dan vorig seizoen. 'In vijf jaar tijd heeft De Boer liefst vijftig nieuwe spelers ingepast, van wie 26 uit de eigen opleiding. Het geeft nog maar eens aan wat een doorgangshuis Ajax is geworden. Tegen De Graafschap liet de trainer gisteren veertien spelers, inclusief wissels, meedoen. Slechts vijf van hen (Cillessen, Riedewald, Klaassen, Milik en Schöne) deden ook mee in de eerste wedstrijd van 2015: op 16 januari thuis tegen FC Groningen (2-0).'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
godenzonensuper
Tja dat de Boer een ramp is op gebied van selectiebeleid weet iedereen.
4 -3
wladimir
2014 / 2015 | 2015 / 2016
Jasper Cillessen | Jasper Cillessen
Ricardo van Rhijn | Kenny Tete (*)
Joel Veltman | Joel Veltman
Niklas Moisander | Jairo Riedewald (*)
Nicolai Boilesen | Mitchel Dijks (*)
Riechedley Bazoer | Riechedley Bazoer
Anwar El Ghazi | Anwar El Ghazi
Thulani Serero | Nemanja Gudelj (*)
Arkadiusa Milik | Arkadiusz Milik
Davy Klaassen | Davy Klaassen
Ricardo Kishna | Viktor Fischer (*)

5 wijzigingen sinds vorig seizoen

Wordt Davy Klaassen verkocht deze winterstop? Een bod van 20 miljoen mag je toch niet negeren met Gudelj, Sinkgraven, Serero, Andersen, van de Beek en Nouri achter de hand.
1 -1
Yoyoyoyo
Gudelj is niet goed genoeg, Sinkgraven is nog te kinderlijk makkelijk uit te spelen, Andersen heeft het bij Ajax nooit laten zien (Willem II is geen benchmark), Van de Beek is nog onbekend en Nouri is al helemaal ongewis.
1 0
wladimir
Gudelj kun je pas na een heel seizoen beoordelen. Sinkgraven vind ik niet goed genoeg, maar daar zitten we tot 2019 aan vast. Andersen heeft vorig seizoen een prima eerste helft van het seizoen gespeeld (2 punten minder in de competitie dan nu en 3e in CL poule). Tweede seizoenshelft was minder door blessures, een gebrek aan vertrouwen en een slecht elftal. Van de Beek heeft een prima indruk op me gemaakt in de minuten die hij heeft gemaakt. Nouri is inderdaad afwachten.

Davy Klaassen hoeft wat mij betreft niet weg. Ajax is een opleidingsclub die haar geld verdient aan CL deelnames, stadions uitverkopen, sponsoring, merchandising , maar vooral het verkopen van zelf opgeleide spelers. Bij welk bedrag kunnen we het Overmars niet meer kwalijk nemen dat een speler wordt verkocht. 25 miljoen?
0 0
ZeeuwseAjacied
25 miljoen, dan pas gaan denken; hij is een echte Ajacied en 20 miljoen is voor vele clubs een koopje. Bovendien is Serero helemaal niks en Nouri heeft nog tijd nodig. Als we werkelijk 25 miljoen krijgen gewoon Ziyech halen voor 7 miljoen; beetje Twente afpersen.
0 0
chrisjuhhh
lewis baker
0 -1
mvdk
Wie is dat?
0 0
wladimir
Wanneer de winterstop nog niet is begonnen en er wordt al 20 miljoen geboden dan zit je al snel op 25 miljoen. Sneijder, Huntelaar en Suarez hebben ook 25 miljoen opgeleverd.

Bij deze afgesproken. Ajax verkoopt alleen nog spelers voor minimaal 25 miljoen, tenzij er nog maar een jaar contract is natuurlijk.
0 0
Yoyoyoyo
Sneijder, Huntelaar en Suarez zijn toch kwalitatief "IETS" beter dan die meneer Klaassen met zijn wisselvallige optredens.

En zij kwamen uit de tijd dat Ajax internationaal nog aanzien had.
Toen was een Ajacied garantie voor kwaliteit.
Nu is die reputatie te grabbel gegooid en wordt over Ajax internationaal gepraat als ' die club die ooit zo goed was, wat is er met hun gebeurd?'
1 -1
Ismael Urzaiz
Waarom zijn er zoveel slechte journalisten?
2 -1
OntlastendeMiddenvelder
Vraag en aanbod. Anders gezegd: omdat er zoveel slechte lezers zijn.
1 -1
AFCA.
Wie?
0 -1
Truus de Bakker
Welke ploeg is geen doorgangshuis in de eredivisie? Beetje talent wordt zo weggekocht. Spelers vertrekken zelfs al naar de tweede Bundesliga en de Championship omdat daar meer kan worden verdiend. De verhoudingen van weleer waarin de eredivisie een van de belangrijkere competities was komen nooit meer terug. De afstand wordt alleen maar groter omdat de grote competities alle talent opzuigen en de kleine competities steeds verder uitkleden.
2 -1
JohnDylan
In de jaren '90 (en zelfs voor het Bosman arrest) was Ajax dat ook al. Van Basten was 22 toen hij naar Milan ging en Bergkamp was 24 toen hij naar Inter ging. Als de jeugdopleiding zich ook na het vertrek van Jonk goed blijft ontwikkeld en Ajax het transferbeleid aanpakt kunnen ze zeker de aansluiting met de subtop van Europa (clubs als FC Porto en Fenerbahce) weer vinden. Ajax heeft nooit structureel bij de top van Europa gehoort en dat zal ook nooit zo zijn maar heel misschien kunnen ze af en toe zich met de beste van Europa meten door een combinatie van zelf opgeleid talent en goede aankopen.
3 0
pinballmagic
Ajax was in de jaren 70 met afstand de beste .
Niet alleen van Amsterdam maar ook van rotterdam van nederland van Europa en van heel de wereld
1 0
Ajacied1989
Maar voor het Bosman-arrest was het nog zo dat clubs maar maximaal 3 buitenlandse spelers op mochten stellen. De vraag naar buitenlandse spelers was daardoor een stuk kleiner. Daarnaast zijn er in tegenstelling tot 20 jaar geleden echt enorm veel clubs die een beter salaris bieden dan Ajax, niet alleen de grote competities betalen beter. Ook werden er voor '95 nooit talenten weggekocht. Nu wel. Het kopen van jeugdspelers is handelen in optima forma.
Van Basten en Bergkamp zijn te vergelijken met de verkoop van Suarez en Huntelaar. Die zouden ook in die tijd zijn vertrokken, dat ben ik met je eens. Maar spelers als Siem, Anita, Blind en Alderweireld waren een stuk minder snel vertrokken dan nu het geval is geweest, als ze al waren vertrokken.
1 0
grunnjood
De enige manier om het enigszins recht te trekken is door in de grote competities de excessief grote spelersbestanden van clubs aan te pakken (denk aan het kleine leger verhuurde spelers bij clubs als Chelsea en Manchester City) door daar een beperking op te leggen en een regel die het aantal buitenlandse basisspelers aan banden legt. Dan voorkom je zo ook dat clubs met 11 goedbetaalde buitenlanders het veld op komen en wordt de koopdrift van die clubs verminderd.
1 0
Yoyoyoyo
Je hoeft geen honderden miljoenen uit te geven om mee te tellen.
Je ziet clubs als Porto e.d. ook gewoon meedoen.

En kijk maar eens naar Deportivo La Coruna.
Bijna failliet gegaan, herstart, begroting van 20M!!!!! voor de gehele selectie in Spanje en zoals zij spelen zouden ze in NL slapend kampioen worden.
Ingespeeld, kwaliteit, wilskracht en mentaal goed. En nee, het zijn geen Ronaldo's en Messi's, kampioen zullen ze niet worden.

Je hoeft niet allemaal Messi's te halen e.d.

Maar wat Ajax doet met Marc Netto, alleen 15-16 jarige jongens halen / spelers zonder contract / overbodige spelers uit een 3e divisie ergens halen is ook compleet belachelijk.
2 -1
Ajax#1900
Vergeleken met vorig jaar is de basiself gewoon beter, dus hoeft niet per se negatief te zijn. Ben blij dat Siggy, Boilesen, Van Rhijn, Moisander, Viergever niet meer spelen. Vorig jaar speelden we zelfs met Viergever als middenvelder :')
2 0
gofee
Wat wil hij daar mee zeggen ? Is toch al jaren zo
0 0
DeBoerIsStoer
Bazoer en Serero vielen toen ook in...
0 0
Alderweireld3
En Boilesen en Van Rhijn zijn in principe ook nog Ajacied.
0 0
wladimir
Van Rhijn. Boilesen doet niet meer mee. Zonde dat hij z'n contract niet wilde verlengen. De enige speler die alle titels heeft meegemaakt en nog steeds onder contract staat.
1 0
ambtenaar
Serieus ?
0 0
Yoyoyoyo
5,5 seizoen bij Ajax nu en 73 wedstrijden gespeeld, waarvan een kwart daarvan een voldoende gehaald.
Zegt genoeg.
Weg ermee.
1 0