Routiniers middenrif doorgaans succesvol

BvdPloeg, 02-09-2014 om 15:25, 15912 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

STEUN VOOR NIKI - Ajax haalde vlak voor het sluiten van de transfermarkt met Niki Zimling een ervaren middenvelder op huurbasis binnen. Vanuit veel hoeken kwam er kritiek, maar op basis van het verleden lijkt wat ervaring op het middenveld geen verkeerd idee. Ajax Showtime zette wat namen op een rijtje. 

Ervan uitgaande dat Zimling met zijn 29 jaar als routinier wordt beschouwd, zochten we in de laatste tien seizoenen naar spelers die 29 jaar of ouder waren en Ajax aan het einde van hun carrière nog kwamen versterken of terugkeerden op het oude nest. Er zaten wat spelers tussen waar vooraf vraagtekens bij werden gezet, maar de uitkomst is eigenlijk gewoon positief. 

Litmanen
Te beginnen bij het seizoen 2002/2003. Verloren zoon Jari Litmanen (toen 31) keerde terug op het oude nest en Amsterdam liep uit voor de Fin. Na zijn geweldige seizoenen in Amsterdam in de jaren negentig werd er veel verwacht. Litmanen bleek meer dan eens een man van glas, maar als hij speelde, was hij van waarde voor Ajax. Hij speelde in totaal 31 wedstrijden in twee seizoenen en scoorde zeven keer. Vooral zijn doelpunt in de Champions League tegen AS Roma wordt door velen vast herinnerd.

Lindenbergh
In juni van 2005 trok Ajax opnieuw ervaring aan. Olaf Lindenbergh (31) blonk uit bij AZ, werd opgeroepen door bondscoach Marco van Basten en dus bood Ajax hem een driejarig contract aan. Trainer Danny Blind deed geregeld een beroep op de middenvelder, maar een echte vaste waarde werd hij nooit, mede door blessureleed. Toen Blind werd ontslagen en Henk ten Cate het stokje overnam, raakte Lindenbergh helemaal uit beeld en vertrok hij uiteindelijk naar Sparta. 

Perez, Roger en Davids
Terwijl Lindenbergh nog deel uitmaakte van de selectie, schoot de leeftijd van Ajax in het seizoen 2006/2007 verder omhoog op het middenveld. Ajax haalde Kenneth Perez (32) van AZ en Roger Garcia (30) kwam transfervrij over van Villarreal. In de winter van dat seizoen werd bovendien Edgar Davids (33) teruggehaald naar Amsterdam. Perez was van onschatbare waarde voor de Amsterdammers met goals en assists. Met een tussenstop bij PSV kwam hij bij Ajax tot 66 wedstrijden en 26 doelpunten. Zo scoorde hij tweemaal in de klassieker tegen Feyenoord (0-4) en was hij trefzeker in Eindhoven tegen PSV (1-5).

Ook Davids speelde veel bij zijn oude liefde, al liet hij zich nog wel eens ouderwets gaan. Davids speelde in anderhalf jaar tijd 34 wedstrijden en hij maakte twee doelpunten. Tussendoor zat hij nog bijna een half jaar aan de kant na een scheenbeenbreuk in een oefenwedstrijd. De strafschop in de bekerfinale tegen AZ in 2007 was één van de hoogtepunten van 'De Pitbull'. 

De derde routinier ging het een stuk minder af in Amsterdam. Roger speelde als laatste speler met rugnummer 14, maar het zegt veel dat hij vooral daarom wordt herinnerd. De Spanjaard was veel geblesseerd en kwam niet verder dan 15 optredens in het eerste elftal. Scoren deed hij eenmaal, in een thuiswedstrijd tegen Willem II.

Tainio
Onder het bewind van Jol werd in 2010 plots de Fin Teemu Tainio naar Amsterdam gehaald. Jol werkte met hem samen bij zijn oude club Tottenham Hotspur en dat beviel kennelijk heel goed. Hij tekende op 31 augustus een eenjarig contract en debuteerde op 11 september tegen Willem II. Hij zou per wedstrijd betaald worden, maar dat werd zeker geen vetpot. In totaal speelde hij twee competitiewedstrijden, waarvan één als basisspeler. Onder de nieuwe trainer Frank de Boer raakte de ervaren kracht volledig uit beeld. 

Janssen
Dan weer een succesnummer in Amsterdam: Theo Janssen. De middenvelder tekende op 23 mei 2011 een tweejarig contract bij de kersverse landskampioen en na zijn succesjaren bij FC Twente keek heel Amsterdam uit naar zijn entree in de ArenA. Janssen begon als verdedigende middenvelder, maar toen De Boer dat als een mislukt project beschouwde, kwam de linkspoot op zijn favoriete plek terecht: linkshalf. Hij vormde een goed koppel met Derk Boerrigter en hij werd belangrijk met goals en assists. Hij werd landskampioen, maar keerde aan het begin van zijn tweede contractjaar plots terug naar oude liefde Vitesse. 'Theo, Theo, we worden kampioen', het werd in één seizoen Janssen een klassieker bij het publiek. 

Poulsen
Tot slot Christian Poulsen. De Deen kwam in augustus van 2012 als een konijn uit de hoge hoed van Ajax. Met zijn ervaring in het Europese voetbal moest hij de jonkies van Ajax gaan bijstaan, zeker na het vertrek van Janssen. Poulsen werd geregeld opgesteld door De Boer, maar het publiek was niet snel overtuigd. Zijn 'tikkies terug' werden bekritiseerd, maar in de Champions League-wedstrijd tegen Borussia Dortmund stond hij er op het juiste moment.

Poulsen groeide in zijn rol als leider van de jonge kudde en hoewel hij lang niet altijd speelde, steeg zijn populariteit bij de fans. Hij kon zelfs niet meer kapot toen hij in de uitwedstrijd tegen PSV Mark van Bommel én Ola Toivonen onderuit kegelde en daarmee de aanzet gaf voor een fel Ajax dat won in Eindhoven. Uiteindelijk besloot de mannetjesputter na twee seizoenen dat het mooi was geweest. Dat hij een daverend applaus kreeg bij zijn afscheid zei eigenlijk alles over Poulsen. 

Zimling?
Vijf van de acht routiniers bleken een succes in Amsterdam, Lindenbergh, Tainio en Roger waren vooral geblesseerd. Ook in de jaren onder De Boer was ervaring op het middenveld van doorslaggevend belang. Janssen en Poulsen deden hun ding, terwijl bij de transfer van Poulsen dezelfde geluiden klonken als bij Ajax' nieuwe aankoop Zimling. De 29-jarige Zimling, die moet afrekenen met het stempel dat hij nu al krijgt opgeplakt. Het verleden toont aan dat men hem minimaal het voordeel van de twijfel moet geven. Wie weet staat de ArenA binnenkort, net als bij Poulsen, ook wel op de banken voor zijn verrassende opvolger. 

Voor de app-gebruikers: video's van de spelers kun je hier bekijken.

Door Lisanne Booij en Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FlyingDutchMan
Krijg weer kippenvel als ik mijn held Jari zie, die staat echt op eenzame hoogte!
0 0
Jowen
Laat hem maar het gras opvreten, kan de rest nog iets van leren. Met de Serero's ga je het fysiek zwaar afleggen...
0 0
DeBaas
Gaan we Litmanen, Davids, Perez etc nou vergelijken met Zimling? Het niveau op deze site past zich al aardig aan op de selectie.
0 0
Robinjo1988
Wou net zeggen ja, pffffff
0 0
ambtenaar
Successen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.
0 0
ajaxmening
Van Eto'o naar Zimling mijn god ongeveer Doutze Kroes naar Albert Verlinden.
0 0
HarryDupa
destilleren mensen.

Of men nou wil of niet, hij is er en verdient steun. Hij kan er namelijk niks aan doen dat hij gekocht is en is terecht trots dat hij bij Ajax mag voetballen.
0 0
WouterBerg83
Van Schöne werd vooraf ook niet veel verwacht; een aankoop in de breedte was het. En zie wat blijkt. Ik denk dat deze jongen heel goed is voor de balans in de selectie.
0 0
Michael25
Ik denk dat je hem vooral als opvolger van Poulsen moet zien. De Boer heeft eerder aangegeven dat Viergever de opvolger van Blind is. Een ervaren type Poulsen was nog gewenst, en die is er met Zimling gekomen. Toegegeven, van de vier spelers die genoemd werden als opvolger (Vejinovic, Maduro, Zimling en later nog Pröpper) was hij mijn minst favoriete optie, maar ik moet bekennen dat ik hem nog niet zo goed ken. Hij verdient dan ook zeker het voordeel van de twijfel.

Hij was (zover ik het me kan herinneren) altijd een meerwaarde in zijn seizoen bij NEC en kent daardoor bovendien de Eredivisie en de Nederlandse speelstijl, heeft met Denemarken al wat grote wedstrijden gespeeld en heeft er een seizoen in de Bundesliga op zitten, waar je tegen topclubs als Bayern en Dortmund speelt. Een ervaren speler die je er prima bij kan hebben.

Wat ik wel jammer vind is dat we nog steeds geen nieuwe spits hebben gehaald. Na het mislukken van de transfer van Eto'o zou er gezocht worden naar een plan B. Is er nou echt geen ervaren spits die bij een topclub op de bank zit? Iemand als Pizarro bijvoorbeeld, zou dat nou echt onmogelijk zijn?
0 0
Rayno95
Litmanen en Davids zijn natuurlijk niet te verlelijken met Zimling, maar ik snap dit stuk wel en vind dat we hem de kans en het voordeel van de twijfel moeten geven en onze woede op Marc niet moeten afreageren op hem ...
Stel voor jij bent een 29 jarige Deen bij Mainz en je wordt benaderd door Ajax, dan zeg je toch ook geen nee en wil je die kans pakken, toch?
Laten we hem 1st maar wat wedstrijden sparen en bekijken ipv. hem nu al af te maken ;)
0 0
Matts
Waar zijn Galasek en Jan van Halst? Toch wel twee van de grootste successen op die positie.
0 0
BvdPloeg
Galasek was 27 toen hij kwam en dus nog geen gestelde routinier. Van Halst is alweer langer dan 10 jaar geleden dat hij bij Ajax kwam. Tijd vliegt.
0 0
Matts
Ah sorry, had niet gezien dat het om de laatste 10 jaar ging :)
0 0
DonAdam
Na het lezen van deze column weet ik zeker dat ik vastzit in een bad trip. Geef mij de blauwe pil!
0 0
insectenverdelg
Mijn mamma heeft me altijd geleerd dat je tijdens een bad trip juist geen viagra moet gebruiken. :)
0 0
insectenverdelg
Met alle respect, maar gaan we litmanen of Davids nu vergelijken met zimling? ben niet zo negatief over deze jongen als de velen hier zijn, maar dat lijkt me een vergelijking die nergens over gaat.

schaar m eerder onder de noemer Lindenbergh. Vaste waarde zal t wel niet worden, wel zal er veelvuldig gebruik gemaakt worden van zijn kwaliteiten verwacht ik. Hopelijk iets minder geblesseerd dan Olaf was.
0 0
JesusZoonVanGod
De spelers worden toch ook niet persoonlijk of qua spel met elkaar vergeleken? Het gaat hier puur om het feit dat routiniers het over het algemeen goed doen bij Ajax op het middenrif.

Ik ben ook gewoon voorzichtig positief over deze jongen. Durft net er net als Poulsen de beuk in te gooien wanneer dat nodig is. Een dergelijke speler misten we zeker na het vertrek van Poulsen. Onze overige middenvelders (en ook Blind) misten het echte gif, zijn te lief.
0 0
afca patrick
"Dan weer een succesnummer in Amsterdam: Theo Janssen." Zo'n succesnummer was Theo nou ook weer niet.. Heeft lang geduurd voordat hij op de juiste positie kwam te spelen en het niveau dat hij bij Twente haalde heeft hij bij Ajax nooit laten zien.

Maar laten we niet direct kritisch zijn op Zimling. Het is geen topaankoop zoals de meeste graag wilde zien maar daar kan hij ook niks aan doen. Ik hoop van harte dat hij gaat slagen bij Ajax. Succes Niki!!
0 0