Copa dag 3: Bruijn grote lichtpuntje

BvdPloeg, 09-06-2014 om 21:17, 9241 views, Ajax Showtime |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

COMEBACK - De derde dag van Aegon Copa Amsterdam is voor Ajax A1 teleurstellend verlopen. Na de uitschakeling op zondag was in de strijd om plek 5 en 6 maandag Men United met 0-2 te sterk. Ajax oogde wat matjes en misschien zelfs vermoeid, maar Jordy Bruijn onttrok zich aan die 'malaise'.

Ajax begon tegen Men United met de bekende namen op de bank. Zo hoefden Vaclav Cerny en Aschraf El Mahdioui niet eens de wedstrijdkleding aan en waren Donny van de Beek en Abdelhak Nouri reserve. Veel B-junioren kregen een basisplaats en Bruijn was de aanvoerder op het middenveld. 

Dat de uitslag uiteindelijk tegenviel, dat lag zeker niet aan de kleine spelmaker. Bruijn maakte veel meters, was belangrijk als spelverdeler, maar kon ook niet voorkomen dat veel jongens slordig waren. Misschien was de zaterdag een laatste krachtsinspanning want de pijp leek op zondag en maandag plots toch leeg. Het was ondanks dat voor Bruijn persoonlijk een fijn einde van een seizoen vol blessureleed en een bevestiging dat hij er nog steeds is.

Want hoewel het seizoen voor hem fijn begon met een plaats in A1, daar sloeg snel het noodlot toe. Bruijn liep een breukje in de heup op en moest wekenlang toekijken. Hij miste de Youth League met A1 en was een flink gedeelte van de competitie niet van de partij. Na zijn breuk volgde een nieuwe blessure en pas na de winterstop kon hij zich weer volledig op voetballen richten.

Dat deed hij eerst in A2. Bruijn bouwde zijn speeltijd langzaam op onder de vleugels van Gery Vink. Zoals spelers wel vaker aangeven, gaat dat in het begin niet meteen van harte. Men mist ritme, de vorm is er nog niet en simpele ballen lijken opeens enorm moeilijk te zijn. Een blessure kan op die manier nog wekenlang roet in het eten gooien en pas in de slotfase van de competitie speelde Bruijn volledig mee.

Tijdens de kampioenswedstrijd van A1 tegen PSV A1 was hij invaller bij Orlando Trustfull. De coach, waaronder hij een jaar eerder basisspeler was en kampioen werd met Ajax B1, gaf hem wat speeltijd en dat werd door de verlenging nog een flinke opdracht. Bruijn begon wat onwennig, maar wist net als zijn medespelers snel wat er moest gebeuren: de titel over de streept trekken, ten koste van alles. Dat lukte, met een team dat volgend seizoen veelal de nieuwe A1 zal zijn. Bruijn was en is weer fit en behoorde meteen weer tot de spelers waar hij al jaren mee samenspeelt. Tijdens de Copa Amsterdam was hij na een weekje Cherssonissos één van de 21.

Hij scoorde tegen HSV de 3-0, maar wat vooral blijft hangen is de volledige rust en controle die Bruijn heeft en uitstraalt. Net als Van de Beek is hij een leider in zijn doen en laten. En dat is precies wat de piepjonge A1 van volgend jaar nodig heeft. Met El Mahdioui, Van de Beek en Nouri heeft de nieuwe coach drie toptalenten tot zijn beschikking, maar schrijf Bruijn alsjeblieft niet af. Met zijn inzet, inzicht, geweldige trap en oog voor positie kan hij belangrijk worden.

Dat hij daarnaast over wat Amsterdamse bluf beschikt, dat maakt het helemaal af. Op deze website antwoordde hij op de vraag of hij straks de stap naar de grote jongens maakt overtuigend: 'Ja, ik zit erbij.' De concurrentie is moordend, maar hou hem in het achterhoofd. Bruijn is in de ogen van Ajax niet voor niets 'een type Xavi'. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trodat4030
Bruijn, tja, ik vond hem zéér slecht invallen bij de kampioenswedstrijd (had volgens mij maar 1 pass die ook daadwerkelijk aankwam waar hij aan moest komen) en vond hem ook niet bijzonder op de Copa. Vind deze jongen dan ook stukken minder dan vd Beek, Nouri en El Mahdioui. In mijn ogen vaste bankzitter volgend seizoen.
0 0
ChristianoRonal
Grote lichtpuntje...

0 0
FrenkdeBoer
Ik denk dat deze jongen een laatbloeier is. Dat als het er allemaal omgaat dat we hem ineens zien bovendrijven. Niet onderschatten.
0 0
RuudRuud
Bruijn is geloof ik al 18 jaar en zijn groeispurt is uitgebleven. Dat is an sich niet heel belangrijk als je je gebrek aan lengte kan compenseren met een fantastische techniek en drive. Hij kan aardig voetballen, maar een potentiële Xavi (waar hij mee vergeleken moest worden) zal het noooooit worden. Hij mist snelheid, kracht en heeft niet een verbluffende basistechniek om zijn lengte te compenseren. Hij heeft slechts een aardig inzicht. Ik vrees dat deze jongen tekort gaat komen
0 0
ajaxmening
Sorry totaal geen lichtpuntje gezien, nutteloos die wedstrijd, gretigheid terecht bij Ajax volkomen op.
0 0
AFCAMaster
Wat een titel...
0 0
De_Meer
Met een 'groot lichtpunt' met 1 - 5, 0 - 1 en 0 - 2 op je broek krijgen.
0 0
MaupCaransaNES
Tsjonge Bram van der Ploeg. Beginnen over Bruijn terwijl Efmorfidis de enige was die er tempo in wist te brengen. Toen Efmorfidis eruit ging, lag alles open voor Men United. Naar mijn smaak is Efmorfidis de meest onderschatte speler uit de jeugd. Gery Vink had de draak van een spits ('Bulut') nooit daar neer mogen zetten, want daarom kwam er nooit actie in de ploeg. En Bruijn mist nu nog echt het leiderschap en het loopvermogen in de omschakelingen, om überhaupt op Xavi te lijken en op ons middenveld te kunnen passen, hij lijkt eerder op Jordy Clasie.
0 0
VicBuckingham
Efmorfidis is inderdaad een geweldige jeugdspeler. Ik vind dat hij bij de grootste talenten in de jeugdopleiding van Ajax hoort. Hij heeft een goede techniek en dribbel en een hoge handelingssnelheid. Wel moet hij productiever worden want iemand met zijn pass- en traptechniek hoort veel meer assists te geven en doelpunten te maken. Ik denk dat (gezien het feit dat Trustfull vertrekt) Efmorfidis volgend seizoen veel aan spelen toe zal komen in de A1.

Het is oneerlijk om Vink de schuld te geven voor het opstellen van Bulut. Tijdens zo'n toernooi moet elke speler aan spelen toekomen en het lijkt me niet vreemd dat talenten van het kaliber Bulut dan tegen Men United spelen. Vink had een beetje een ondankbare taak deze Copa Amsterdam. Veel goede spelers (El Ghazi, Owusu, etc.) had hij niet ter beschikking en de beste spelers die hij wel ter beschikking had (Nouri, Vd Beek, etc.) waren duidelijk niet helemaal fit meer.
0 0
costa6
Precies, Efmorfidis is een groot talent maar word het hele seizoen als jojo gebruikt en niet naar waarde geschat door Vink.
Bruijn is een overschatte speler, teert op zijn traptechniek.
0 0
Dylmans
Vink is net een maand trainer van de A1.
0 0
costa6
Vink heeft de speler in kwestie al een heel seizoen onder zijn hoede, sterker nog, bij Vink staat deze speler de hele seizoen linksback.
Ajax propaganda over de Bruijn kun je met een grote korrel zout nemen.
0 0