Copa dag 1: accu Ajax nog lang niet leeg

BvdPloeg, 07-06-2014 om 21:28, 11516 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

A1 UITGELICHT - In een tropische warmte begon zaterdag om 13.00 uur de jaarlijkse Aegon Copa Amsterdam in het Olympisch Stadion. Met vaker deelnemende ploegen als Cruzeiro, Fluminense en Ajax Cape Town was er op papier genoeg te beleven. In de praktijk was er maar één elftal dat indruk maakte: Ajax A1. 

Onder leiding van Gery Vink speelt A1 tijdens dit toernooi met de A-junioren van volgend seizoen. Dat betekent dat er veel jongens spelen die afgelopen seizoen nog in Ajax B1 zaten. Daarnaast zijn jonge jongens die dit jaar al de stap zetten naar de A-junioren, en volgend jaar de kar moeten trekken, van de partij. Van de vaste ploeg die dit seizoen kampioen werd, staan dit weekend zodoende alleen nog Terry Lartey-Sanniez, Donny van de Beek, Abdelhak Nouri en Aschraf El Mahdioui op de lijst.

Wat kun je verwachten van een piepjonge ploeg? Een team met B-junioren dat plots tegen clubs speelt met tweedejaars A-junioren. Houden Mauro Savastano, Leon Bergsma, Vaclav Cerny en Javairo Dilrosun zich? Vooraf waren er vraagtekens en misschien zelfs wel wat teleurstelling dat de A1 van dit seizoen uit elkaar werd gehaald. Eerst voor de kampioenswedstrijd en nu voor de Copa Amsterdam. Na het eerste optreden tegen een overigens niet al te sterk Hamburger SV lijken de Ajax-fans opgelucht adem te kunnen halen. Ook volgend seizoen staat er een ijzersterke Ajax A1.

Team in een notendop 
Op het doel begon Vink met Indy Groothuizen, die volgend seizoen verzekerd lijkt te zijn van een basisplaats. De goalie volgt Xavier Mous op en dus mag Groothuizen het laten zien. Rechts achterin heeft A1 met Lartey-Sanniez een prima verdediger, die bovenin ijzersterk is en aanvallend meedenkt. Misschien nog niet zo goed als de Kenny Tete's en Leeroy Owusu's van Ajax, maar in zijn laatste 'jeugdjaar' is het aan 'Terry' om zich te tonen. Tegen HSV en ook afgelopen seizoen nam hij nog wel eens teveel hooi op de vork, regelmatig lost hij dat zelf weer op. 

In het centrum mogen de Zuid-Afrikanen Rivaldo Coetzee en Yagan Sasman zich in het Olympisch Stadion laten zien. Nadat ze vorig jaar het toernooi wonnen met Ajax Cape Town, lijken ze nu Ajax te moeten overtuigen. Niet voor niets kreeg het tweetal een stage in Amsterdam en de Copa zorgt misschien wel voor het beslissende zetje. Tegen HSV waren de twee prima. Geen risico's, verdedigend echter niet veel te doen. In aanvallend opzicht waren er (nog) geen crosspasses of aanvallende dribbels en zondag zal tegen ploegen als Cape Town en Fluminense blijken of Coetzee en Sasman voldoen. 

Links achterin speelt Savastano, die kortgeleden nog meedeed met Oranje U17 bij het EK in Malta. De back heeft eigenlijk weinig concurrentie, maar dat lijkt hem vooralsnog niet te deren. Hij is zeker, speelt met flair en toonde zich tegen HSV, net als bij B1 en tijdens Future Cup, betrouwbaar. Ook bij hem is het afwachten hoe hij zich met meer weerstand houdt. 

Het middenveld van de 'nieuwe' A1 behoeft geen uitleg. Met El Mahdioui, Van de Beek en Nouri heeft Ajax misschien wel het meest getalenteerde middenrif van Nederland. Kracht, souplesse, techniek, loopvermogen, inzicht... het drietal heeft alles. Tegen HSV was Talent van het Jaar El Mahdioui aanvoerder, Van de Beek scoorde en Nouri was af en toe buitenaards. Zijn fysiek blijft een vraagteken voor later, maar dat hij binnen twintig minuten een Duitse verdediger zo gek kreeg dat hij hem doormidden zaagde, dat is ondanks de pijn na afloop een teken aan de wand. Zijn assist bij de 2-0 van Adham El Idrissi was geweldig, zijn hakjes en nonchalante steekballetjes om van te smullen. Wat betreft deze drie kan het nieuwe seizoen niet snel genoeg beginnen. Als zij hun niveau halen, is de Copa Amsterdam winnen zeker een realistisch doel. 

Voorin staat er een nieuwe lichting klaar. Alhoewel nieuw? Dekker en El Idrissi mochten afgelopen seizoen al ruiken aan A1. Dekker is een klassieke linksbuiten die nu eindelijk uit de schaduw kan stappen van de oudere talenten, die de stap maken naar Jong Ajax. Geen Anwar El-Ghazi, Sheraldo Becker, Ricardo Kishna of Elton Acolatse, Dekker moet het laten zien en deed dat tegen HSV al met een vlijmscherpe assist op Van de Beek (1-0). El Idrissi wordt vergeleken met Luis Suárez vanwege zijn werklust en de spits annex buitenspeler is een ruwe diamant. Het kan er niet uit komen, maar El Idrissi kan ook stappen maken die hem tot het eerste brengen. De creativiteit van Nouri heeft hij niet, maar hij heeft iets. Op rechts is er Cerny. De Tsjech speelt net een paar maanden bij Ajax en moet de tijd krijgen. Maar Cerny passeert makkelijk, is snel en kan met de juiste begeleiding ook erg interessant worden in A1. Naast de basisploeg van vandaag zijn er verder nog James Efmorfidis, Jordy Bruijn en Pelle Clement, allemaal kampioenen bij de B1 van vorig seizoen.

Vol verwachting
Terug naar de eerste dag van de Copa, want het waren niet alleen de goals die indruk maakten op het publiek. Wat vooral opviel, was dat de accu van A1 nog lang niet leeg blijkt te zijn. Nouri en Van de Beek speelden beiden al een heel seizoen, een Future Cup en een EK, maar het tweetal ging voorop in de strijd. HSV was zogezegd niet echt best, maar dat kwam ook voort uit een druk jagend Ajax. De wil om nog één toernooi een prestatie neer te zetten, dat tekent de gretigheid. En laat gretigheid nu net de belangrijkste factor zijn in het voetbal. Zonder de wil om voor iedere meter te knokken, kan het grootste talent nog door het ijs zakken.

Dat deed A1 niet en dus kijkt men vol verwachting vooruit naar zondag. Ajax treft dan Fluminense en Ajax Cape Town. Als het dezelfde strijdwijze op de mat kan en vooral wil leggen, dan kan de A1 nu al een mooie basis leggen voor volgend seizoen. De talenten van Vink zijn dichtbij de laatste stap in hun jeugdcarrière en het plezier dat men uitstraalt, dat is bij jongens als El Idrissi en Dekker misschien nog wel meer aanwezig, dan bij de succesvolle kampioenen van afgelopen seizoen. Hou dat vast, dan kunnen we niet alleen genieten tijdens de Copa, maar ook in de zeer nabije toekomst. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rayno95
Ik denk dat deze A1 die ook volgend seizoen nog bijelkaar is, misschien we beter is dan die A1 van de next-gen met Fischer, Klaassen, Denswil etc. :), wat ook een heel goed team was.
Volgend jaar missen ze o.a El Ghazi en Mirani, maar de vervangers zijn zeker niet minder, er zit heel veel talent in de A,B,C jeugd op dit moment :)
0 0