Misbruik

Kella020, 02-09-2012 om 22:30, 4750 views, Ajax Showtime |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Op de slotdag van de transferperiode haalde Ajax een oude bekende binnen. Een aanvaller die ooit te boek stond als een groot talent. Was hij de nieuwe Kluivert? Nee, dat niet. Met zijn versnelling naar binnen toe en zijn verwoestende heupschot was hij wel een plaag voor menig verdediger. Ik was een ‘huge fan’: Ik was er niet één van de posters boven me bed, maar voor hem maakte ik een plaats vrij: Ryan Babel. Opgeleid als spits, gebruikt als linksbuiten, liefhebber van muziek en een social media-verslaafde voetballer. Ryan Babel, kort samengevat. De jongen van Amsterdam Zuid-Oost moest de nieuwe Kluivert gaan worden. Iets minder dan tien jaar na het befaamde puntertje van Kluivert was daar een nieuwe, zelfopgeleide spits. Zou hij de club nieuwe successen brengen? Zou hij voor de doelpunten gaan zorgen? En was hij dan de afmaker waar we al die tijd op hebben gewacht? Ik zou deze drie vragen graag met ‘ja’ beantwoorden, maar helaas.

In drie seizoenen stopte de teller op negentien doelpunten. Negentien keer dat balletje in het net gekregen. Had hij dan helemaal niks laten zien? Ja zeker wel. Want een dreiging was Babel wel. Menig rechtsback en ook doelmannen liggen nog wakker van dat verwoestende heupschot dat hij ooit van ploeggenoot Gaston Sangoy leerde. Maar, laten we wel wezen: veel meer is het niet geworden in Amsterdam. Overigens ook niet in Liverpool, de volgende ploeg op zijn palmares.

The Reds betaalde in 2007 zo’n 18 miljoen euro voor de toen 20-jarige aanvaller. Een aardig bedrag voor een jongen die nog maar weinig had laten zien. En om het rotsvaste vertrouwen compleet te maken lag er een vijfjarig contract voor hem klaar. De PC Hooftstraat was leuk, maar nu gingen er nog veel meer winkels voor hem open. Hij maakte een eigen studio, nam muziek op en kocht de duurste auto’s. Tuurlijk! Geld zat. Goed, terug naar het veld. Babel moest de concurrentie aangaan met topschutter Fernando Torres en Dirk Kuijt. Het lukte hem, ondanks een redelijk eerste seizoen, niet een basisplaats te veroveren. Zo’n 3,5 seizoen en 22 doelpunten later heeft ‘Rio’ het wel gezien. Hij pakt zijn Babelcopter naar Duitsland en tekent een contract bij Hoffenheim.

Bij de Duitsers word hij binnengehaald als een ster. ‘The boy from Liverpool’ kwam bij het bescheiden Hoffenheim voetballen. Waarom? Geen idee. Een stapje terug om vervolgens twee stappen vooruit te gaan? Zou kunnen. Wat het plan ook was, het is ongetwijfeld niet geslaagd. Een basisplaats had hij, het vertrouwen kreeg hij, maar de doelpunten bleven uit. Nog geen twee seizoenen en slechts zes doelpunten heeft het avontuur geduurd. Coach Markus Babbel is hem (net als Edson Braafheid) liever kwijt dan rijk en zet hem terug naar het tweede.

Babel zou bij een ‘x’ aantal wedstrijd salarisverhoging krijgen. Was dat dan het probleem? Vast niet. Een spits wordt afgerekend op zijn doelpunten en die … die waren er simpelweg niet. Daarnaast begeeft ‘mr. Twitter’ zich meer op de Social Media (Twitter, Instagram etc.) dan dat hij op het trainingsveld te zien is. Ook de studio is een plek waar hij graag komt. Een nummer met Kanye West of Jay-Z staat er nog niet op zijn discografie, wel een nummer Lange Frans, Baas B, Darryl en Priester. Goed, tot zover zijn muzikale carrière.

31 augustus: De ooit zo beloftevolle Ryan Babel keert terug naar Ajax. Ik schrik. Wat moet ik hiervan vinden? Ooit was ik fan, maar inmiddels kots ik hem uit. Om zijn gedrag buiten het veld, maar ook de verkeerde keuzes in zijn carrière. Stom, zo is het. Nu heeft hij ‘ons’ nodig om er weer bovenop te komen. ‘Even een jaartje in Amsterdam voetballen en dan gaan we weer hoor’. Misschien heeft hij de loting wel afgewacht. Ahh! City, Madrid en Dortmund: Dan moet ik me wel in de kijker kunnen spelen. Hij had het nog even goed besproken met zijn zaakwaarnemer: Ja, we moesten het maar gaan doen. Ik voel me als fan van deze club misbruikt. Misbruikt door meneer Babel.

Kelvin de Ridder
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Pinpanter
Ongelovelijk hoe Ajaxfans altijd hun Ajacieden lopen af te zeiken. Ryan Babel, welkom thuis en laat ons weer genieten!
0 0
Ajaxfan007
Net als de meeste fans denk ik dat iedereen gemengde gevoelens heeft. Babel kan hopelijk nu eindelijk het licht hebben gezien en als topsporter zijn gaan leven alleen jammer genoeg betwijfel ik dit. Zoals bijna alle transfers van dit seizoen is dit een creatieve oplossing van ons TH en ik vind het geen slecht idee. Niet de aankoop waar iedereen enthousiast van wordt maar logisch en kan rendement opleveren.
0 0
Rudolph J
Welkom Ryan. Tot zover alle hoffelijkheden. Zorg ervoor dat je alle negatieve reacties (terecht of niet) beantwoordt met doelpunten, veel doelpunten, in plaats van Tweets. Interesseert me geen ruk hoe laat je wakker wordt en met wie je gaat thee drinken. We willen doelpunten zien, veel doelpunten, minstens 15. Succes.
0 0
CrazyJew
Probleem wat ik heb met Babel is dat hij, wanneer er problemen waren bij bijvoorbeeld Liverpool, hij altijd liep te schermen met Ajax. En achteraf altijd toegaf dit gezegd te hebben om de trainer in beweging te krijgen. Ik ben eens met Cello en de column schrijver dat hij blij mag zijn dat Ajax hem uit de brand helpt. En mocht het wat opleveren dan is dat mooi meegenomen. Maar Ik zie hem in mindere mate als echte ajacied als je dat vergelijkt met een Heitinga of een Suarez
0 0
Cello
Ik geloof best dat Babel misschien wel zijn fouten heeft ingezien, maar wat ik niet geloof en waar ik dus wel in meega met Kelvin de Ridder is, dat Ajax niet degeen moet zijn die blij is, maar wel degelijk Babel, die tegen alle signalen in, alsnog en wederom een kans krijgt bij Ajax.
Eén jaartje. Eén jaartje, waarin hij de kans krijgt zich in de etalage te zetten en zo zijn ingezakte imago weer wat op te poetsen, zoadat ie heel misschien, als het meezit over 12 maanden ergens anders een vet contract à la Hoffenheim of Liverpool kan gaan tekenen.
Als dat lukt, dan heeft Ajax hem geholpen en zal het (omdat het slechts een jaarcontract is) Ajax verder geen cent meer opleveren. Of wij er sportief succes door zullen krijgen dat valt nog te bezien....maar dat zou ten minste dan nog wel iets zijn.

Voorlopig is het dus vooral zo, dat Ryan Babel blij mag zijn, dat Ajax hem de kans wil bieden. Omgekeerd heeft Ajax vooralsnog geen reden om al blij te zijn, want daar is geen reden toe als je de prestatie´s van Babel meeneemt van de laatste jaren.

Maar wie weet......wat niet is kan nog komen.
0 0