Davids gunde ik slecht debuut

Edgar Davids gaat een jaar lang voetballen voor Crystal Palace. André Ooijer staat onder contract bij Ajax. Het wachten is op de aankondiging dat René van der Gijp een jaar gaat keepen bij een Schotse club.

Telefonisch zal hij iedere week in het programma Voetbal International zuchtend en blazend verslag doen van zijn avonturen in Schotland. 'He, Johan, luister nou. Er loopt hier een spits bij ons met een enorme rode dikke kop. Die voetbalt met een fles whisky onder zijn ene arm en zijn vriendin onder zijn andere.'

'Vlak voor de wedstrijd komt hij op me af en hij zegt iets in het Schots tegen me, want dat spreken ze hier in Schotland, hahaha! Ik verstond er geen hout van. Ik zeg: Ja hoor ouwe reus, ga jij maar lekker voetballen en strijk hem door zijn haar. Lag ik meteen op mijn rug. Een enorme peer op mijn voorhoofd. Maar ik landde wel heel mooi. Je bent keeper of niet, nee man, dat is toch schitterend, hahaha!!'

Maar het kan gekker. Ik had vorige week zaterdag het AD voor me liggen en Edgar Davids poseerde met een shirt van Crystal Palace. Ik zeg expres niet poseert trots, want Edgar stond vlak voor een volledig ontmanteld clubgebouw. Daar zijn net nog wat stukken metaal afgeschroefd door schuldeisers.

In een tekstje naast de foto staat wel dat Edgar trots zijn shirt laat zien. Zo kijkt hij niet, maar bij Edgar weet je dat nooit. Als je hem interviewt lijkt alles onder controle, je stelt één verkeerde vraag en je hebt een bak hete thee in je gezicht.

Interviews met Edgar, ze duren nooit zo heel lang. Ik heb er een aantal bewaard en kijk er nog wel eens naar. En steeds weer zie je het gebeuren. Edgar is binnen een minuut gespannen tot op het bot. Hij antwoordt liever niet, maar in zijn contract staat dat hij minimaal veertig woorden per week met de pers moet wisselen.

Edgars vriendin droeg in die tijd dezelfde veiligheidsbril als Edgar zelf. Hij was net geschorst wegens vermeend dopebruik. Dat leverde schitterende interviews op, steeds ongeveer in dezelfde sfeer. 'Edgar, hoe gaat het?' Zeg jij het maar hoe het met mij gaat. En wat bedoel je met hoe?'

'Edgar, je ziet er afgetraind uit, vertel eens' Dat zijn jouw woorden, afgetraind. Bedoel je dat donkere mensen soepeler zijn, bedoel je dat? Zit jij mij hier gewoon voor een soepel donker dier uit te maken?'

Dat werk. Edgar was altijd zo prachtig ongenaakbaar. Nu, op de foto in het AD, keek hij vlak voor een ijzeren trapje en wat blauwe, plastic raamkozijnen, doodsbang in de camera. Hij hield zijn shirt vast. In dat ene fotootje zat het hele failliet van Edgar Davids. Aan zijn gezicht te zien wist hij het zelf ook.

Dit soort contracten horen te worden getekend met champagne. Hij naast een zwetende voorzitter. Alle clubmensen in een lelijk tweedehands pak van de Engelse Zeeman en Edgar, voor een keer zonder gele motorbril op zijn hoofd, gekleed in zijn eigen straatvoetballijn, Monta, dat waarschijnlijk wordt verkocht met de volgende slogan: Monta, draag het, anders weten we je te vinden.

Edgar wist het toen hij werd gefotografeerd. Deze foto zou in Nederlandse bladen worden afgedrukt. Daar stond hij, bij een Engelse Eerste Divisie-club die vorig jaar nog bijna was gedegradeerd. Ze gingen hem per wedstrijd betalen. Ook al zo’n vernedering.

Ze vertrouwen zijn lichaam niet. Het klinkt een beetje als voetballen voor een krat verse vis per keer. Armoedig. Als hij niet meer dan vijf wedstrijden voor Crystal Palace voetbalt, is afgesproken dat Edgar alle stoeltjes in het stadion een sopje zal geven.

Er hebben bij Crystal Palace mensen aan zijn knie staan voelen. Crystal Palace verdomme. Hij moet gaan spelen in houten stadions die naar azijn ruiken. Edgar had het shirt liever voor zijn gezicht gehouden. Hij wist het daar op de foto en hij wist dat wij het weten. Het is een gelddingetje.

Ze betalen de hoofdprijs daar, die lul-Engelsen. Ze zijn er ingetrapt. Hij hoefde tijdens de proeftraining alleen maar wat jonge spelers verrot te schelden. Dan denken mensen altijd dat hij scherp is. Niemand kent het product Edgar beter dan Edgar zelf.

Hij zou tijdens zijn eerste wedstrijd heel verbeten kijken en af en toe met zijn borst tegen een medespeler botsen, om hem op te peppen. Vinden ze leuk, het publiek. Edgar vindt het vreselijk, dat ze hem De Pittbull noemen, maar als het geld oplevert gedraagt hij zich graag zo. Desnoods poseert hij naast een krabpaal met een bot in zijn mond. Als ze maar betalen.

Andre Ooijer is een labrador. Niet een dier dat je verwacht bij Ajax. Ajax-dieren, die staan doorgaans heel agressief aan de kont van een ander dier te ruiken en worden razend als er iemand uit hun verzilverde voederbakje eet. Ooijer is overduidelijk geen hond voor Ajax.

In tegenstelling tot Edgar Davids heeft Ooijer wel dolgelukkig geposeerd met zijn nieuwe shirt. Ik ken er geen foto's van. Allemaal bewogen omdat hij steeds uitzinnig van vreugde over het complex holde. Ooijer moet hebben gedacht dat hij in de maling werd genomen. Zijn oom Harry, die aardig Martin Jol na kon doen, zoiets.

Je merkt aan alles dat Ooijer het zelf nog niet kan geloven. Afgedankt bij PSV en toch nog een echte grotemensenclub. Ik vermoed dat Ooijer al lang en breed aan een omscholingsproject meedeed. Hoe verkoop je, met behulp van je bekendheid, een doos goede wijn?

Allebei de transfers zijn ongerijmd. Je gelooft het niet als je het hoort. Toch gun ik Ooijer enig succes. Hij is vaak zo aandoenlijk als hij na een beslissende fout in zijn handen klapt. De routinier die door heel hard 'Kom op hè' te roepen gezag af probeert te dwingen.

André gun ik minimaal één hele goede wedstrijd. Ik wil het onmogelijke zien gebeuren: Amsterdams publiek dat klapt voor André Ooijer. Edgar Davids gunde ik een heel slecht debuut. En daarna genieten van de interviews, waarin hij zou uitleggen dat het allemaal aan ons lag

Nico Dijkshoorn

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Dirren
goed stuk, maar edgar heeft het goed gedaan voor ajax!
0 0
suk020
Hij is de beste columnist. Zoals hieronder in iedere reactie is te lezen maakt hij een bepaalde emotie los. Grappig, leuk, vervelend, negatief etc. Dat betekent dat hij zijn doel heeft behaald. :)
0 0
AFCA19
Ik vraag me af of sommige mensen hier deze tekst wel lezen voordat ze reageren. Er staat helemaal niks slechts. Integendeel er word juist gespot met oude voetballers die weer op hoog niveau gaan spelen. Hij gunde davids alleen een slecht debuut omdat het interview erna dan heel spannend zou worden.
0 0
GregNeck
Onzin. Het enige waar hij hiermee wederom spot is Ajax. Dijkshoorn is tegenwoordig niks meer dan een populist. Hij merkt dat de trend is om Ajax belachelijk te maken. Dat doet hij op alle mogelijke manieren en ik word er schijtziek van. Nu is het weer het belachelijk maken van een clubheld van Ajax en tegelijk de aankoop van Ooijer te ridiculiseren. Vorige keer was het het gezever over de eisen van El Hamdaoui bij zijn transfer naar Ajax (betreft het vergoeden van het verlies dat de sportwinkel van zijn familie zou maken na een transfer naar Ajax). Weer eerder, na het kampioenschap van Twente, heeft hij heel Nederland weer lekker zitten opstoken door te zeggen dat hij het zo geweldig vond dat iedereen anti-Ajax leuzen zong omdat Ajacieden daar naar zijn zeggen zo slecht tegen kunnen. Inderdaad, ik kan er erg slecht tegen. Zijn collumns gaan tegenwoordig veel te vaak over Ajax, en dan altijd in een negatieve zin. Kan me het laatste positieve dat hij zei over Ajax niet in ieder geval niet herinneren.

Naast dat hij vaak anti-Ajax schrijft, vind ik zijn vergelijkingen en met name 'immitaties', zoals ook de zogenaamde citaten van Davids en Van Der Gijp altijd veel te ver gezocht en ontzettend overdreven. Slaat gewoonweg helemaal nergens op.

Ik heb hem een tijd geleden ook al gemaild naar aan leiding van wederom één van zijn collumns waarin Ajax weer in een negatief daglicht werd gesteld. Uiteraard heb ik geen antwoord gekregen. Het enige wat hij doet is mensen belachelijk maken en door het slijk trekken. Heeft iemand hier kritiek op is hij gewoonweg te laf om te reageren.
0 0
RobertoStrife
Een ware columnist reageert niet op kritiek, omdat dat de toegevoegde waarde van een column vermindert.

Verder schrijft hij hierin helemaal niets negatief over Ajax, alleen over Davids.
0 0
AFCA19
Jij bent echt een calimero, je leest het weer met een ajaxbril op. Hij drijft ook de spot met crystal palace, van der gijp en die schotse speler. het is een column, begrijp dat eens. Je hoeft het niet leuk te vinden maar de beschuldiging anti ajax is wel heel hard en snel gemaakt. Wij vonden ooijer toch ook allemaal een oude aankoop? Ik denk dat de inspiratie van nico eerder van ons komt dan vanuit zijn ajax haat. Toen derksen die stukjes over yolanthe schreef was het allemaal wel grappig maar nu er 2 ajacieden worden genoemd is het anti ajax.
0 0
GregNeck
Calimero. Zij zijn groot en ik is klein. Waar precies zie je dat terug in mijn reactie?

Is de beschuldiging van anti-Ajax heel hard en snel gemaakt? Hij heeft inmiddels al meerdere collumns, waar ik overigens ook naar verwijs in mijn vorige posts, waarin hij duidelijk laat blijken een standpunt tégen Ajax in te nemen.

En ja, ik heb er een schijthekel aan als mensen negatieve dingen roepen over mijn club en zal dan ook altijd m'n club verdedigen. Dacht dat dat niet zo heel gek was op deze site. Kennelijk heb ik verkeerd gedacht.
0 0
empire
calimero
0 0
empire
Prachtig verhaal weer van Nico. Beetje jammer dat bijna niemand hier er de humor van inziet. Als ie feyenoord zou afbranden zou iedereen hier het prachtig vinden. Maar zodra het over onze eigen club gaat staat iedereen op z'n achterste poten..
0 0
rechtsback
de meeste hebben het niet eens gelezen man;)

en zowiezo mensen zijn tegenwoordig zo dat er nix negatiefs meer over gezegt mag worden of ze staan op hun achterste poten.

0 0
bossies
davids ik hoop dat je nog met deze club tegen Arsenal, Man U, chelsea. Liverpool mag spelen volgende jaar. je bent een echte ras ajaxcied. en mag deze man die dit heb geschreven wegblijven. ze zouden hem een ban moeten geven wand dit gaat voor de echte ajaxcied bannen kosten
0 0
nickvdw
Je kan wel zien dat jij geen echte ajacied bent.
0 0
DaniAjax
Edgar verdient het beste.
0 0
rnbplaya1984
Nico Dijjkshoorn kan een stoot op z'n oog krijgen! Hater!
0 0
hupajax
Dat verhaal is dom eerst Edgar davids gaat een jaar voetballen bij Crystal place. en dan staat er Ooijer staat onder contract bij Ajax!
0 0
daslogisch
Vlak voor ik wilde posten dat ik wilde zeggen dat dit een ongelooflijk goed en leuk geschreven stuk was, zag ik door wie het geschreven was. Er is echt maar een persoon die zo kan schrijven he.. Wat een talent
0 0
Edelachtbare
Je zegt dat er maar één persoon zo kan schrijven, maar pas als je zijn naam leest weet je dat het van Dijkshoorn is? Beetje vreemd, vind je niet?
0 0
ZwarteJood
Belachelijk.
0 0
masterrr
Hahah fantastisch.

Als Davids wat meer zelfspot zou hebben, zou ie hier ook om kunnen lachen. Denk niet dat ie dat kan. Wel prima column, helemaal omdat ie een paar dagen daarvoor nog had verkondigd niet terug te willen keren. En dan tekent ie bij crystal palace... dat is toch ook een club om je kont mee af te vegen.
0 0
AFCA19
die dijkshoorn is af en toe geniaal maar dit stuk is echt meesterlijk.
0 0
DeftonesJP
Het truukje Dijkshoorn over voetbal is wel leuk geweest vind ik. Als hij over wasbever en boommarters schrijft is het nog wel origineel maar het afzeiken van de voetbal wereld wordt te makkelijk.
0 0
afcamuc
ik moet eerlijk toegeven dat ik wel lachen moest, vooral van ooijer de labrador of het stukje waar ie v/d gijp in de maling neemt, maar alles over edgar is puur respectloos!
0 0
JTD
En ik gun Nico Dijkshoorn een keer een beuk op zijn smoel.

Af en toe heeft ie aardige colums, maar dat gezeik steeds van 'm, begin er genoeg van te krijgen zo langzamerhand.
0 0
jw1982
Heb het net op VI gelezen, die Dijkshoorn kan opzich wel grappig uit de hoek komen met zn teksten (laat het hem alleen aub niet voorlezen!) maar hij lult te veel mee met de meerderheid van het volk en probeert op die manier in de smaak te vallen.

Soms hoop ik wel eens dat hij de verkeerde tegen het lijf loopt en hem een goede pomp op zn dikke kaak verkoopt, want die heeft ie...
0 0
Edelachtbare
Bijzonder prikkelend geschreven weer. Voordat mensen hier aan de beademing moeten: het is een column!
0 0
Stuyvesant
Ja dit is een column en nee, het is niet prikkelend. Het is zeiken en zeuren, meer is het niet. Dijkshoorn doet een wedstrijd zwartkijken en niets is positief.

Ik vind de rentree van Davids juist wel positief. Die man hoeft niet te voetballen, maar omdat hij nog twee jaar van het spelletje wilt genieten gaat hij bij Crystal Palace spelen.
0 0
elpresidente
Het is een satirische column niks meer en niks minder. Als je het niet grappig vind dan houd het op maar serieus hoef je het iig niet te nemen.
0 0
Dulle10
Niet prikkelend, wel leuk. Moest er wel om lachen. Vooral over Gijp.
Denk je nou echt dat Davids om te genieten naar Palace gaat? hahaha
0 0
skinny hein
waarom zou hij anders daarheen gaan dan?Niet voor t geld,das duidelijk.Die jongen wil gewoon nog ff een beetje knallen in een felle hakketak competitie,puur omdat-ie t leuk vindt en zn energie kwijt kan.Perez gaat naar AFC,hoor je niemand over,lekker ouwelullen-voetbal in Zuid.Weer zon poeha-column om nix.En geloof me,ik kan echt wel lachen om zn stukken,maar af en toe...nee.
0 0
Stuyvesant
Ja, voor de poen hoeft hij het niet te doen. Hij is door een bekende benaderd en zag het wel zitten. Davids doet dit wel degelijk voor de lol.
0 0