Uit het oog - Iván Gabrich

Als je de laatste jaren het woord ‘miskoop’ laat vallen, dan is Ajax (samen met Feyenoord) vaak de club die hiermee wordt geassocieerd. Breng je de woorden ‘miskoop’ en ‘Ajax’ samen, dan komt bij menig voetballiefhebber direct de naam van Iván Gabrich bovendrijven. Iván César Gabrich, de man die nooit omviel, wordt nog altijd beschouwd als de grootste miskoop aller tijden van de roemruchte Amsterdamse club.

Louis van Gaal wordt midden in de nacht nog weleens badend in het zweet wakker. Niet omdat Truus naast hem ligt, niet omdat hij terugdenkt aan die middag met Oranje in Dublin en ook niet vanwege de talloze misselijkmakende uitspattingen jegens de pers. Nee, het Argentijnse stuk verdriet dat luistert naar de naam Gabrich wekt nog altijd nachtmerries op bij Wij-zijn-de-beste.

imageDe zoon van een varkensfokker verkaste in 1996 voor circa tien miljoen gulden van Newell’s Old Boys naar Ajax. PSV testte de Argentijn af, maar Ajax durfde de gok wel aan. Van Gaal noemde Gabrich ‘precies de aanvaller die hij al zo lang zocht’. Een sterke en balvaste spits met een neusje voor doelpunten. Het bleek één van de grootste vergissingen uit de loopbaan van Wij-zijn-de-beste.

In totaal speelde Iván de Verschrikkelijke slechts tien wedstrijden voor de Godenzonen. Voor de snelle rekenaars onder ons komt dat neer op een miljoen gulden per wedstrijd. In die tien wedstrijden heeft Gabrich hooguit zes keer de bal geraakt en logischerwijs geen één keer weten te scoren. Ronald de Boer liet na een half jaartje weten nog altijd geen idee te hebben of Gabrich links- of rechtsbenig was.

De Zuid-Amerikaan, die ook wel De Tank genoemd werd, vertrok na een hopeloos mislukt jaar alweer uit Amsterdam. Gek genoeg was het naar de Primera División gepromoveerde UD Mérida geïnteresseerd in de Argentijnse lantaarnpaal. Na 34 wedstrijden en twee doelpunten vertrok Gabrich na een jaar weer uit Mérida.

De lijdensweg van Gabrich voerde hem vervolgens langs gerenommeerde clubs als CF Extremadura, Huran, Vitória Futebol Clube, Club Atlético Huracán en Universidad Católica. In 2002 vond de grootste miskoop van Ajax en Louis van Gaal het genoeg geweest.

Nooit eerder of later heeft een Nederlandse club zoveel geld uitgegeven voor zo’n waardeloze voetballer. Maar wat heeft deze aankoop ons een plezier bezorgd. Grappen om zijn spel, lol om de reacties van Wij-zijn-de-beste en De Boer. En bovendien de wetenschap dat iedere talentloze Jan Doedel kans maakt om te mogen spelen voor één van de grootste clubs uit de voetbalhistorie. Die bizarre berg geld was het dubbel en dwars waard!

Iván Gabrich
Chovet, 28 augustus 1972

http://dichterbijvoetbal.nl/nieuws/uit_het_oog_-_ivan_gabrich

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
WinstonWeed
Graziano Pelle is net zo\'n miskoop van van Gaal als Gabrich, maar toegeven zal Louis NOOIT. Hij zal glashard in je gezicht zeggen dat hij het goed gezien heeft en de rest van de wereld gek is.
0 0
123Jood
..en uit het hart
0 0
Wu44TyAJAX
lol @ de boer xD
0 0
LoveForAjax
6 keer een bal raken waarvan 1 keer scoren.. is toch niet zo slecht?:P
0 0
joostajax
Kan je niet lezen? Er staat geen één.
0 0
Sanjy
VERGETEN WIJ NIET NIKOS MACHLAS
0 0
Barrabrava
nee die heeft het nog niet eens zo slecht gedaan, verwachtingen waren gewoon veel te hoog.
0 0
nigel
vind het toch steeds weer een raar verhaal als jullie rommedahl opnoemen als miskoop ,kijk een naar zijn assisen en doelpunten ,afgelopen zondag ook weer ,hij is vaak degene die ons over het dooie punt sleept
0 0
Rho1980
Rommedahl is nog steeds een miskoop, verschil met afgelopen seizoen is dat hij nu wel goed wordt gebruikt.
0 0
oudje
Bron vergeten te vermelden:

www.dichterbijvoetbal.nl
0 0
Pope13
Held!
0 0
V12
Ferdi Vierklau kostte als ik mij niet vergis 7 miljoen euro.Hij staat in de top tien duurste aankopen van Ajax. Hoor je die gozer het al vertellen op verjaardagen? Schaamtelijk toch.
0 0
ArieB
Christopher Kanu, Andrzej Rudy, Froylán Ledezma, Frank Verlaat, Ferdi Vierklau, Walker, Viktor Sikora, Tom Soetaers, Ioannis Anastasiou, Wesley Sonck, Angelos Charisteas, Juanfran, Olaf Lindenbergh, George Ogararu, Roger, Dennis Rommedahl, Kennedy, Jürgen Colin, Bruno Silva, Rasmus Lindgren, Albert Luque, Samuel Osei Kuffour, Laurent Delorge, Ismael Urzaiz, Evander Sno, Oleguer, Rob Wielaert, Darío Cvitanich, Miralem Sulejmani, Thimothée Atouba2007/2008 was dus het dieptepunt met 9 miskopen. nog bedankt van geel en ten cate!
0 0
vinajax
leuk lijstje, alleen jammer dat je de grootste miskoop na gabrich niet heb opgenoemd.

MARCIO SANTOS!!
0 0
ArieB
ja vergeten maar die stond ook al ergens hieronder. en voor de mensen die cvitanich, sulejmani, atouba, rudy en rommedahl geen miskopen vinden: Doe je ogen eens open!minstens 30 miskopen in 10/11 jaar tijd... ga maar eens uitrekenen hoeveel geld al die gasten hebben gekost.. dan schrik je!
0 0
RobertoStrife
Mickey, Rommedahl en Cvita kunnen het best nog gaan maken.Verder is het een drama idd.
0 0
AFCACBS1900
Rommedahl, Cvitanich en Sulejani zijn geen miskopen en Atouba hebben we veel te weinig gezien
0 0
Rolo
Tom sier, Kofi Mensah, John Veldman, Yannis Anastasiou, je wordt er bijna treurig van...
0 0
buckie
marcio santos?
0 0
AmsterdamFM
Als je de laatste jaren het woord ‘miskoop’ laat vallen, dan is Ajax (samen met Feyenoord) vaak de club die hiermee wordt geassocieerd.- Vind dit niet geheel terecht, PSV heeft ook vaak voor redelijk veel geld jonge spelers uit alle gebieden van de wereld gehaald en vele zijn mislukt. Alleen omdat ze niet grootst zijn aangekondigd of niet veel voor het eerste hebben gespeeld, weten mensen dit niet.
0 0
Semtex
klopt helemaal gelijk,

en bij Pisvee val je ook minder op als je als speler mislukt omdat de club, de aanhang en de spelers op zich al mislukkelingen zijn ;)
0 0
nwanko
Wat dacht je van onze grote jeugdtalent..Brutil Hosé.
0 0
Semtex
hahahaaa!

hilarisch dit!

Komop jongens, wie weet er meer:

ik zeg Kinkladze
0 0
AmsterdamFM
Sommige mensen zullen Sulejmani ook wel een miskoop vinden omdat voor hem 16,25 miljoen euro is betaald maar hij is wel degelijk van waarde geweest voor Ajax. misschien niet omdat hij zo goed voetbalde maar heeft toch aantal belangrijke goals gemaakt. En Rommedahl is niet een echte miskoop is dit seizoen een vaste waarde en is als invaller vaak gevaarlijk en belangrijk. over Pantelic kun je nog niet veel zeggen, laten we hopen dat hij niet zo eindigt als Gabrich
0 0
Rolo
als we het dan toch.... Ferdie Vierklau...
0 0
Flerenc
Een sterke en balvaste spits met een neusje voor doelpunten. Zo\'n spits kunnen we wel gebruiken. Halen die gozer!
0 0
urby1707
Die zijn alleen niet gehaal voor veel geld en als grote aankoop gepresenteerd.
0 0
mr1060
Nou ik vond charisteas ook een aardige miskoop hoor! En Jurgen collin en Sno en Roger en Juan Fran
0 0
LuckyLuk
bij roger kwam het er niet uit maar die gast kon wel voetballen.. alleen hij voetbalde niet vaak :P charisteas kon gruwelijk koppen, maar laat die man niks met zijn voeten doen, dat kan die niet.. en over de rest ben ik het wel met je eens!
0 0
Kenanus
Charisteas scoorde nog.

0 0
Ajacied4Evah
daar ben ik het zeker met je eens!
0 0