Hugo Borst: Marco kon het niet

Columntracker, 09-05-2009 om 10:08, 1936 views, |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Iemand die hem goed kent zei dat Marco van Basten de handdoek al had gegooid op de avond dat hij bij Studio Voetbal zat.

Ik betwijfel dat. Aan tafel weersprak hij (al verbaasden we ons over het gebrek aan overtuiging waarmee dat gebeurde) wat hij woensdag toegaf.

Marco was moe. Dat zei hij ook die avond. Hij vond het een lang seizoen, waarmee en passant is aangetoond dat een club trainen iets heel anders is dan een nationaal elftal onder je hoede hebben.

Hij deed 26 april jl. wat hij nooit eerder had gedaan: hij sloeg de nazit over, ging meteen naar huis. Elk seizoen hebben Jack, Youri en ondergetekende Van Basten op visite gehad. De uitzendingen waren levendig, spannend of gewoon de moeite waard, maar de twee uren ná de uitzending overtroffen het publieke optreden. Als Marco een sigaretje opsteekt wordt het gezellig.

Gezellig ja. Marco is een reuze gezellige gozer. Grappiger dan menigeen denkt. Hij kan heerlijk blijven hangen in zijn eigen dogma\'s en heeft een uitgesproken mening over koetjes en kalfjes - én voetbal natuurlijk.

Maar discussiëren is natuurlijk wat anders dan instrueren en doceren. Ik denk achteraf dat hij met mensen van zijn leeftijd of ouderen meer aansluiting heeft. Hij maakte één klassieke fout. Als coach rekent - rekende - Marco op andermans eigen verantwoordelijkheid. Voetballen is zelf initiatief nemen, vindt hij. Toen dat werd nagelaten trad hij niet kordaat op. Hij heeft zelden of nooit geschreeuwd in de kleedkamer.

Voetballers moet je achter de vodden aan zitten, soms verrot schelden. Zeker de voetballer van nu. De Oranjegeneraties \'74, \'88 en \'98 hadden geen aansporingen nodig. De voetballer van nu is afwachtend, volgzaam, passief en wordt, héél belangrijk, niet meer gecontroleerd door zijn teamgenoten.

Nog iets. De schouderklop of het compliment is onmisbaar geworden. Aanraken zul je, als trainer, om de voetballer te verlichten! Zelfvertrouwen is het halve werk.

Marco kon het niet.

Coachen is een mengeling van roeping en ervaring, een mix van doceren en voor Freud spelen. Bij voorkeur is de goede coach een waardeloze voetballer (Foppe de Haan, José Mourinho) op zijn best een subtoppertje (Louis van Gaal, Alex Ferguson, Co Adriaanse, Guus Hiddink) geweest. Misschien moet je zeggen: Marco hád het gewoon niet. Komt waarschijnlijk omdat voetbal voor hem altijd een individuele sport is geweest. Koeman en Wouters regelden het vroeger tactisch, Marco concentreerde zich op doel en voorstopper.

Toch werd hij coach. Bij het Nederlands elftal is Kees Jansma voor hem van onschatbare waarde geweest. Jansma, die zelf altijd leiding heeft gegeven aan mensen, coachte de bondscoach niet alleen over mediazaken. Toen het bijvoorbeeld met Ruud van Nistelrooy spaak liep, stuurde Jansma bij. Aan zo iemand heeft het Marco bij Ajax ontbroken. Eigen schuld. Wel honderd verschillende mensen hebben hem wel duizend keer op het hart gedrukt dat de mensen met wie hij zich omringde (Schippie, Witschge) hem niet aanvulden. Te veel van hetzelfde is niet goed. Marco wilde er niet aan. Van Marwijk heeft dat wél goed gedaan. Niet alleen zijn vriend en chauffeur Voorn is assistent maar ook \'vreemden\' (Cocu en Frank de Boer).

En nu?

Toen Marco in 1992 oorlogsinvalide bleek, hield zijn publieke leven op. Tien jaar heeft hij in volstrekte anonimiteit geleefd. Wat restte was ons verlangen naar de spits Marco van Basten, heimwee die hysterisch aanzwol tot mythische proporties. Marco, nuchter, realistisch, kon die magie gestolen worden. Hij speelde golf. Een individuele sport. Hij stopte ermee toen hij geen progressie meer boekte. Toen meende hij trainer te moeten worden. Een misverstand.

Ik kan me niet voorstellen dat hij als trainer ooit zijn rentree maakt. Benieuwd of de vriendschap met Cruijff wordt hersteld. Een paar weken geleden belde Marco Johan maar kwam niet verder dan Danny.

Wat nu? Golf. Met zo\'n karretje van hole naar hole. Die enkel is nog rotter.

Jeetje, hij is 44, het leven duurt nog zo lang. Nou ja, have a nice life, Marco, ouwe dibbes.

Hugo Borst

ad.nl

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
hoornsejood
Hugo Borst is een mafketel..... riep hij eerst niet dat Ajax geen probleem zou hebben met sparta..... de uitslag weten we helaas inmiddels..... Achteraf mensen uitzeiken, daar is hij goed in... Lekker slap! Eerst de kat uit de boom kijken en dan maar afen...... respect voor Marco hoor die uitzending!!! Borst is een slappe hap, die alleen door mafketels gerespecteerd wordt.
0 0
SulejmaniNR10
Het was in ieder geval schandalig dat Borst marco ging aanvallen. Niemand die vragen had behalve Hugo Borst die een uur opeist om marco af te zeiken in een live uitzending.

iets wat hij niet doet als daar Vlemmings/stevens/Van Gaal/Verbeek etc zit. Dat mag hij maar een paar vraagje stellen. Ik meen t serieus dat Hugo er weinig verstand van heeft. Maar dat is al vaker gebleken.

Hij zoekt zinloze redenen om te zeiken.
0 0
Dario3
Borst en Derksen zijn er alleen maar op uit om mensen die wel iets hebben gepresteerd af te zeiken. Dit soort mensen is tegenwoordig op tv, maar je vindt ze ook op de hoek van de straat met eurohoppers bier in hun hand. Deze man is totaal niet meer geloofwaardig, afgelopen zondag vroeg Jack is koeman een optie?

Waarop hij zei dat weet ik niet, nou hij weet het best maar durft het niet te zeggen omdat koeman volgende week weer met hem aan die tafel zit. Het is allemaal politiek en makkelijk scoren wat die 2 doen.
0 0
TyfosieAjax11
Die monkel mot is een keer zen bek houde hij weet nergens iets van af ondanks dat ie nu wel gelijk heeft
0 0
Jacco73
Borst heeft gelijk waar hij zegt dat MvB spelers benaderd als volwassen profs die weten wat ze te doen staat. Helaas is de praktijk weerbarstig. Emanuelson bevestigt dat met zijn roep om een strengere trainer. MvB past waarschijnlijk beter in de \'volwassen voetbalculturen\' van Italie of Engeland. Tenminste, als hij niet voor een golfstaatje... kiest...
0 0
o20babe
Eerst allemaal juichen dat vanBasten het wordt bij Ajax. Vervolgens gooien ze (de media) een bak stront over hem uit en als ie dan de handdoek gooit weten ze niet hoe snel ze hem weer de hemel (/het graf) in moeten prijzen.

Stelletje opportunistische nitwits.
0 0
DHsuarez16
Dat dit maar heeeeeeeeeel vaak gezegd wordt!

NIet alleen het beleid maakt ajax kapot, maar ook de supporters, die geen geduld op kunnen brengen!!!!
0 0
SulejmaniNR10
Goed gezegten dat voor 020babe haha
0 0
SulejmaniNR10
pphh een inkoppertje..

ik heb de uitzending gezien met Van Basten..

Je kon zien dat Hugo weinig tot geen verstand heeft van voetbal.. Hij kan niet zien dat Marco een grote trainer is,, misschien achteraf wel iets te groot voor ajax..Over 5jaar wint hij de champlq met Milan, en iedereen zal roepen dat t de beste coach in tijden is.Er zijn een hoop redenen waarom we dit seizoen geen kampioen zijn geworden.. Maar Marco is er daar niet 1 van..Suarez mist de kansen en dat s de schuld van MArco..

Rare journalastiek.
0 0
swag
sterk
0 0
Gradtje
nee, jij heeft der verstand van zo te zien:S
0 0
Scorp
Vind dit een goede collum, en beschrijft misschien wel precies zoals het is. Goed gedaan Hugo.
0 0
gusanito
Goed stuk zoals gewoonlijk van Borst..
0 0
AJAXmichielAJAX
Ik vind het best een goed stuk van Borst. Hij zegt niks verkeerds in mijn ogen.
0 0
Sazzz
Hmm, hij zegt niks wat Van Basten niet zelf al heeft toegegeven... Hij voegt dus helemaal niets toe.
0 0
hobe
Mee eens.

Kleine geest dus. Voegt niets toe, behandeld zichzelf nooit zoals hij anderen behandeld en gebruikt het voorval om zichzelf te profileren.

Kleine geest.
0 0
hobe
vergelijk dit prulstuk eens met dat van van `t Hek.

Dan weet je pas wat kwaliteit is.

0 0
RoodWit
Jaja, de columnisten smullen er weer van. Open deuren intrappen, iedereen weet hoe het zit.
0 0
hobe
Kleine Borst, kleine geest.

Benepen, subjectief en een echte roddelaar.

Een van de redenen dat ik niet naar babbelprogramma`s over voetbal kijk.
0 0
afcafokkensteeg
Een mooi stuk van Hugo! Hij heeft Marco heel hoog zitten en hij mag kritiek hebben net als wij dat hebben/hadden!
0 0
swabs
Slijmzak 1ste klas die Borsdt
0 0
Frostahh
Onzin. Hij is een van de weinige die niet de honing van de reet van menig kopstukken uit de voetballerij aflikt.
0 0
hobe
Tussen honig likken van bepaalde lichaamsdelen en professioneel kritisch zijn ligt een wereld van verschil.

Ik zei al: Borst is een kleine geest. Hij kent dat verschil niet. Stel je voor dat hij zichzelf zo behandeld als hij een ander zou behandelen. Marco deed dat wel.

Daarom wordt de wereld omgedraaid. De azijnpisser die zichzelf op een voetstuk plaatst. Dat is Borst.

De gentleman die met anderen omgaat zoals hij ook met zichzelf omgaat. Dat is Marco.
0 0