Driessen kritisch: 'Ze weten geen spitsen op te leiden voor Ajax'

JesseTH, 11-01-2021 om 23:10, 4788 views, ESPN |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Volgens Valentijn Driessen is het aantrekken van Sébastien Haller een teken aan de wand voor de jeugdopleiding van Ajax. Hij ziet dat de Amsterdammers al tijden geen topspits opleiden, maar volgens Kenneth Perez zegt het binnenhalen van Haller helemaal niets over de jeugdopleiding.

In de uitzending van Voetbalpraat krijgt Driessen de vraag hoe men in de jeugdopleiding van Ajax naar de transfer van Haller zal kijken. 'Die moeten naar zichzelf kijken, want die weten geen spitsen op te leiden voor Ajax. Laatst zeiden ze: ze zijn allemaal naar het buitenland. Maar die jongens in het buitenland zijn ook allemaal niet doorgebroken.'

Perez kijkt op een hele andere manier naar de situatie. 'Dat heeft niet zozeer met de jeugdopleiding te maken. Je kunt geen Champions League-voetbal nastreven met elf jonge, zelf opgeleide spelers. Je hebt wat spelers nodig die het begeleiden. Het is vaak een hele grote hulp voor een jonge speler om een goede, geroutineerde speler in het elftal te hebben. Hoe werkt Tadic als professional en hoe is het om prof te zijn? En Blind kan iets leren over het inzicht. Over het algemeen leer je van een geroutineerde speler meer dan van een trainer.'

Overigens begon de hoofdpersoon in het verhaal, Haller, zondag op de bank tijdens Ajax - PSV, iets wat Perez niet geheel begrijpt. 'Het excuus is vaak dat je eerst moet wennen aan het rocket science voetbal van Ajax. Ik denk dat Haller dat vrij snel onder de knie zal krijgen. Hij is gewoon een hele goede speler. Labyad kun je het niet kwalijk nemen, want hij moet in de spits spelen en hij is geen spits. Hij viel uit de toon, maar dat was niet meer dan jammer.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ARUCAMBA
Top spitsen leidt je niet op die worden geboren, je leidt ook niet iedere 5 jaar een de Ligt op, was het maar zo eenvoudig
2 0
Ferd
Dilrosun, Malen, Brobbey, Hansen, Dolberg (heeft ook in de opleiding gezeten, kort maar toch, kwam als linksbuiten en werd omgeschoold tot spits), Kluivert, Lang, Traore. Dat vind ik niet zo’n slecht, geen wereldtop maar er komen dus zeker wel aanvallers door.

Welke Nederlandse club leidt meer en betere aanvallers op Tijntje D?
1 0
Van Reenen
Voordat de jongelui bij Ajax doorbreken, vertrekken ze voor de poen naar het buitenland. Donyell Malen komt ook uit onze jeugdopleiding. Dus Driessen lult uit zijn nek.
0 0
F Janssen
Toppers kun je niet opleiden, hoogstens nog iets beter maken. Kwestie van geboren worden met het juiste talent. En het is geen schande om pas rond je 20e je opwachting te maken in het eerste! Helaas wordt aan zogenaamde talenten al jong een financiele worst voorgehouden; vervolgens te snel vertrek naar het buitenland en verhuur aan middelmaat clubjes..
1 -2
BokkieBokstra
Ik hoorde het gisteren zeggen, Kluivert de laatste spits uit eigen jeugd, daarvoor van Basten en Cruijff. Nou daar zou je Kieft en Bosman ook nog bij kunnen zetten. Spelers leid je niet op, ze hebben of ze hebben het niet.
2 0
Schip
Ok, maar Van Basten werd dan ook niet gemaakt (maar wel degelijk opgeleid) maar goed gescout. Dus dan is de kritiek waarom Van Basten en Kluivert de laatste spitsen waren die doorbraken en waarom zulke talenten niet eerder gescout worden...

Kom je ook weer op de discussie of zulke straatvoetballers nog wel voldoende voorkomen, omdat er veel minder op pleintjes wordt gevoetbald. Enfin, de Jonk discussie.
1 -1
BokkieBokstra
Geloof dat talenten nog steeds geboren worden al moet er inderdaad wel op de pleintjes gevoetbald worden. Toch zie ik nog steeds dat er gevoetbald wordt (al rijdt het merendeel met een hockeystick in de rondte.....:( ) dus heb nog hoop. En geen spits, maar er dienen zich de laatste jaren toch geweldige talenten aan. De Jong, de Ligt.
0 0
Ozymandias
Van Basten was 17 jaar oud toen hij naar Ajax kwam. Ik denk dat je kan scouten wat je wil maar een 17 jarige speler met de kwaliteit en het talent van Van Basten zul je nu niet meer bij een amateurclub vinden.
0 0
BokkieBokstra
Of Cruijff. Van Basten voor mij de nummero 2, eens in de zoveel tijd. Dan toch tevreden met wat er nu is.
0 0
Terugnaardemeer
Hoe dan ook valt al een flink aantal jaren op dat de top uit de opleiding van Ajax nagenoeg allemaal goede verdedigers of verdedigende middenvelder zijn en de beste spelers uit de opleiding van PSV aanvallers of aanvallende middenvelders. Misschien omdat een pannenkoekenbakker in Italië veel meer moeite moet doen dan een pizzabakker. Maar het verschijnsel is te structureel om een momentopname te zijn.
0 -3
Terugnaardemeer
Waar begint zelf opgeleid en waar eindigt het?

Ik zie namen langs komen van spelers die pas op een leeftijd kwamen waar anderen al vertrokken waren. En beide worden zelfopgeleid genoemd. Dat is nogal tegenstrijdig.

Daarnaast hebben de grote namen vooral zichzelf opgeleid in hun traject naar de top. Een traject dat sowieso niet op een vast moment begint of eindigt.
0 0
Ansjo
Ik denk dat Ajax een aantal problemen heeft qua scouting:

- Teveel focus op jongens die een fysieke voorsprong hebben dat vervalt als ze 18 zijn geworden
- Er worden volgens mij weer eenheidsworsten opgeleid. Aanvallers zijn de artistiekelingen binnen de ploeg die je hun gang moet laten gaan en niet in een keurslijf moet drukken en om te vormen naar een veredelde kaatspaal.
- Brave jongetjes opleiden kwaal. Allemaal van die te nette ja knikkende jongens. "ja mijnheer! nee mijnheer!" Moeilijke jongens worden eruit geschopt en dat zijn denk ik vaak genoeg de aanvallers. Misschien moeten er gewoon weer 2e elftallen komen met daarin de moeilijk handelbare.
0 -6
ambtenaar
Nou helder licht, aan welke club kunnen we volgens jou een voorbeeld nemen ?
0 0
Ansjo
Nou aan onszelf natuurlijk. Innovatief zijn. Hebben we ooit onze opleiding aan een andere opleiding aangepast dan? Ik snap ook wel dat je niet elk jaar een topper in de spits kan afleveren maar van de jaren 80 tot 90 hebben wij Kieft, van Basten, Bosman, Bergkamp, Kluivert afgeleverd. Was dat puur geluk of gewoon goede scouting qua jeugd en een betere aanpak qua aanvallers opleiden?
0 0
X-RaY
Driessen staat synoniem voor dooddoeners. Wat een verrassing...
0 0
NouriVandeBeek
Donyell Malen speelde 7 jaar voor Ajax, maar koos daarna voor Arsenal. Daar kan je ook weinig aan doen als club.
2 -1
Knalpot
Dilrosun en Malen lijken mij wel gewoon doorgebroken hoor Valentijntje, niet bij de clubs waar ze oorspronkelijk naartoe gingen maar weke jonge spits lukt dat wel in de BPL (op een Rashford na). Hoogewerf zal net als Chong vermoedelijk het ook niet gaan maken bij Man U. en zal ook via een omweg vermoedelijk ook wel gaan doorbreken. Dat is gewoon de realiteit en dat is bij Ajax net zo die jonge gasten hebben gewoon eerst vlieguren nodig en vooral ook geduld, en dat laatste lijken ze allemaal tegenwoordig niet meer op te kunnen brengen.
0 -1
komopajax777
Onzin,Ajax weet wel spitsen op te leiden alleen gingen ze op jonge leeftijd richting Engeland voor het geld.
0 -1
Schip
Sorry, maar Malen is in alle redelijkheid toch een door Ajax opgeleide spits te noemen? Dolberg wellicht ook?

Wat mij betreft zijn beiden op internationaal vlak geslaagd. Alleen de ene is te snel weggegaan en klikte niet met TH en de ander ging nog eerder weg.

Zoveel topspitsen heeft Ajax nooit opgeleid. Tussen Cruijff en Van Basten zat ongeveer 8 jaar. Tussen Van Basten en Kluivert zat 10 jaar. Tussen Kluivert en Dolberg zaten lichtjaren, doordat de opleiding vreselijk was verwaterd. Malen had rond dezelfde tijd kunnen debuteren. Nu komt Brobbey eraan als hij slim is. De opleiding lijkt juist weer hersteld te zijn, ware het niet dat de buitenlandse clubs en zaakwaarnemers dat proces lastiger maken.

Van mij mag er nog meer aanvallend talent doorbreken, maar die worden als eerste uit de opleiding gevist. Niet voor niets breken veel verdedigers en middenvelders door.
1 -1
Web
Spitsen worden geboren en kun je met veel trainen verbeteren
Talent heb je of niet
Er bestaat geen trainer die van een middelmatige talent een groot talent maakt
van Basten en Bergkamp waren er altijd gekomen, maar met goede begeleiding er training kun je het maximale er uit halen
0 -1
Mokum2018
De Telegraaf weet ook geen goede journalisten op te leiden
3 -1
sdjt01
Welke nederlandse club wel? Psv spits komt uit jeugd ajax. Feyenoord niet . boadu zou bij ajax niet id basis staan. Vitesse niet. Groningen niet . Heerenveen, sparta en utrecht ook niet. Twente spits komt bij ajax weg. Dit betekend de hele top-10 eredivisie niet dus.
2 -1
Sampaoli
99: Malen (PSV)
00: -
01: Redan (Hertha)
02: Brobbey (Ajax.. for now)
03: Hoogewerff (Manchester United)

Aardig rijtje. Jammer dat al die gasten weggaan.
1 -1
RuffRhythim
Allemaal bij lange na niet het niveau van Kluivert Sr., Bergkamp, vBasten, Bosman, Kieft, Cruijff etc etc.

Zelfs niet van het niveau Van Nistelrooy, vPersie etc., die overigens ook niet de absolute top hebben bereikt bij de club die ze heeft opgeleid.

Het is maar makkelijk gezegd hoor: Ajax kan geen topspits meer opleiden.
Welke topclub in NL dan wel? Welke Europese topclub heeft voor het laatst een topspits zelf opgeleid?

Alsof ze even bij een pakkie boter gratis worden meegegeven bij de supermarkt.
0 0
komopajax777
Bergwijn!
0 0
DrFootball
Malen had nu bij Ajax moeten spelen, maar koos voor het buitenland. Dat is en was doodzonde. Redan had ook een grote toekomst. Brobbey kan het worden, maar heeft schijnt niet te willen bijtekenen. Hansen is ook een grote belofte. Rasmussen verwacht ik heel veel van. Rijkhoff komt eraan. Allemaal hele grote talenten in de jeugd. En ja gaandeweg valt er wel eens iemand af of kan net het laatste stapje niet zetten. In de jeugd waren ze allemaal topniveau. Het is maar net hoe je er naar kijkt.
1 0
Sampaoli
Hansen en Rasmussen zijn niet het type centrumspits waar Ajax normaliter voor gaat. Meer een valse 9, of nummer 10. Daar vind ik ze beide waanzinnig goed.

Ajax heeft weer prima spitsen in aantocht, dat zeker. Rijkhoff - Gesser - Vink spelen volgend seizoen in respectievelijk o18, o17 en o16. Als geen van deze drie zijn debuut maakt voor Ajax op latere leeftijd, weet ik het ook niet meer.
0 0
ovopiet
Wij leiden al jaren geen uitstekende verslaggevers meer op. Moeten het nu doen met een Driesen en een paar zichzelfoverschattende oud voetballers.
2 0
milanoajaxpiet
hebben jullie het nu nog niet in de gaten .die driesen schopt alleen maar tegen ajax om aandacht te krijgen .niet op reageren dan is de lol erwel een keer af
1 0
Ajax27
Saaaaii.... vermoeiend....
Iedere keer als Ajax een dure speler aantrekt voor positie-x zeggen ze: Ajax is niet meer in staat om iemand zelf op te leiden voor positie-x.

Gewoon onzin. Je kijkt per jaar wat er uit de lichting(en) komt, wie wel/niet door kan stromen en de rest vul je aan met aankopen.

Is het te begrijpen dat Ajax niet diep in de buidel tast voor een RB of RCV maar in plaats daarvan op Schuurs/Alvarez wordt geleund en breedte aankoop Klaiber wordt gehaald? Ja zeker, Timber en Rensch komen eraan, en Ajax ziet ook dat dit potentiele toppers zijn.

Voorin is het een ander verhaal. Ze hebben aan het begin van het jaar gegokt dat Traore of Brobbey z'n doorbraak zou maken. Daarachter had je Tadic en Huntelaar als 3e en 4e optie. Nu weten we echter dat die gok niet goed heeft uitgepakt. De jonge jongens laten niet genoeg indruk achter. Dus, doorpakken en geld op tafel... Haller.

Gewoon goed beleid bij Ajax waardoor wij aan de absolute financiele top staan in NL.
3 0
AFCA-B93
De afgelopen jaren zijn er met Redan en Malen wel spitsen uit de jeugd vertrokken die grote potentie hadden om de spits van Ajax te worden. Kans is aanwezig dat Brobbey dat ook doet. Dus qua opleiding van een spits lijkt het niet eens zo slecht als gesteld
1 0
waayop
Alsof je een spits kunt opleiden, als dat buitengewone talent niet aanwezig is stopt het. Zo simpel is dat. Voor een voetbalverslaggever is dat buitengewone talent niet nodig maar dan nog blijft Driessen onder de maat.
0 0
Oliveira
Ach naja. sportjournalistiek is het zelfde als een hobby. Ik neem zo'n persoon niet serieus. Zijn bevindingen is slechts een mening die ik op het zelfde manier ook met mensen op deze forum zou kunnen bespreken. Een mening is geen feit, dus snap niet waarom voetbaljournalisten de hele tijd hun zinloze bevindingen op papier zetten en waar mensen dan op gaan reageren.
0 0
Stuyvesant
De Telegraaf weet al jaren geen fatsoenlijke hoofdredacteur Sport op te leiden....

Maar hebben er al jaren een die overal zijn azijn en chagrijn verkondigt....
0 0
Ajaxadept
Zelfs bij huidige topteams zoals Bayern (Lewandowski=Pool) en Liverpool (Salah=Egypte) lopen geen zelf opgeleide spitsen rond, en mannetje Driessen meent Ajax daarom "de maat te moeten nemen"! Dit soort uitspraken kun je langzamerhand ook stemmingmakerij noemen...!
0 -1
DS
We hebben ook jaren geen echte cv kunnen opleiden, en opeens was daar de Ligt.
Hoe vaak komt er nou een Frenkie de jong langs?
We zijn een klein landje met een kleine vijver.
Ik denk dat het weinig met opleiden te maken heeft, je moet net het geluk hebben dat het talent geboren word en ook nog eens in jou opleiding terecht komt.

Kijk niet verder dan Schuurs, daar zou je van zeggen die heeft alles, maar dat laatste stukje killer mentaliteit wat je hem niet kan leren zal in hemzelf moeten zitten.
1 0
RuffRhythim
Frenkie hebben wij zelf niet opgeleid.
0 0
Sanalologo
Hoeveel topspitsen heeft nederland laatste 25 jaren opgeleid, die ook meteen doorbraken bij de top clubs?
-Kluivert
-Van Persie

topspitsen via een omweg naar de top
V Nistelrooy
Makaay
Huntelaar
..

Vul maar aan
bar weinig
1 0
Dubbelvla
ajax jeugdopleiding: levert ene na andere talent af.
driessen: MaAr GeEn SpItSeN, vEt DoM.
1 0
Redlum
Ajax moet ook geen spits opleiden. De spits positie is zo lastig dat als een jonge speler dat kan, hij binnen een jaar word weggekocht. Dan kun je geen team ontwikkelen! Beter een ervaren speler die jonge spelers om hem heen beter maakt!
2 -1
RuffRhythim
Zelfs in de grootste poenvoetballanden lopen nauwelijks zelf opgeleide spitsen rond en Ajax loopt ie dat te verwijten?
2 0
3*stars*3
Niet gek als spitsen vroeg vertrekken lul.
Malen vertrok een paar jaar geleden naar Arsenal.
Brobbey lijkt nu de stap te gaan maken.
100% dat hij ook wat te zeiken had, als Haller niet zou komen en Ajax het komende tijd in topduels moest doen met Labyad in de spits.

Vraag me trouwens af hoeveel wijzigingen en concepten er nog in de laptop van Valentijn zitten, na de 1e helft zondag.
Want zijn column is links en rechts aardig aangepast. ;-)
0 0
Kingoffdatoilet
Ach bij PSV loopt anders een aardige spits rond die door Ajax is opgeleid
3 0
Spectre
Echt zonde dat Malen bij p$v zit, daar hadden we een uitstekende spits aan gehad
0 0
ajaxxcied4life
Je haalt mij de woorden uit de mond. Maar het NL-journaille is te trots om dat te vermelden.
3 0
Rockpotje
Dit is een nationaal probleem, geen Ajax probleem. Kijk maar naar de opties voorin bij het Nederlands elftal nu en 10 tot 15 jaar geleden. Dat zegt genoeg.
0 0
rsvh88
Opleiden tot daar aan toe. Moet toch echt wel uniek talent in de speler zelf zitten.
1 0
behangdelul
10 jaar geleden konden we geen verdedigers opleiden, dat gaat nu best ardig toch? Spelers komen en gaan in golven.
3 0
insectenverdelg
Jaren afgeven op t niveau. Dan haal je tegenwoordig zulke spelers, dan weer zeiken dat je die spelers haalt. Doet Diessen wel is iets anders dan zeiken? Alles is altijd kut. Ben er wel klaar mee.
4 0
AlexIbarra
De beste Nederlandse aanvaller geboren na 1990 is Memphis Depay.
En die heeft zichzelf vooral opgeleid, als je hem zo ziet spelen. Heel treurig maar waar, en iets dat vooral wij als voortrekkers in het NL voetbal ons aan mogen rekenen.

Misschien dat het na Brexit en Corona iets makkelijker wordt om de talenten die er zijn in ieder geval hier te houden, maar daar lijkt Brobbey zich nog ff niets van aan te trekken.
3 0
Moozz03
Dit is zon vervelend aandachtspunt... doe eens ajb 1x onderzoek en je zult vinden dat in korte tijd topspitsen zoals Malen, Redan, Hogewerf van de jeugdopleiding naar Engeland vertrokken. wat kan Ajax daar aan doen? Ja dan moeten ze wel spitsen blijven kopen. Wat een journalistiek.
8 0
IboAFCA
Welke club in Nederland heeft wel een zelfopgeleide spits in de basis staan? Ik kan me alleen AZ bedenken
2 0
de-Ajacied
Cruijff, Kieft, Bosman, van Basten, Kluivert, Bergkamp, Bergwijn, Maalen, Brobbey

Wat is het rijtje van het feyenoord van Valentijn?
3 0
michelt
Hoeveel spitsen hebben PSV en Feijenoord opgeleid? Doet Ajax het zoveel slechter?
3 0
appiehappie
Open bekende deur.
Brobbey klopt op de deur, echter meneer Minkunkel-Pizzabakker fluistert eurobedragen in zijn oor.
Valentijn zou een kruiswoordpuzzle rubriek niets voor jou zijn om die te gaan managen.
2 0
Labrador
Jezus wat is Valentijn op dreef deze week. Die moet echt eens een keer normaal gaan doen.
3 0
Redrum
We hebben er eentje opgeleid die het vrij aardig deed gisteren. Helaas speelde hij in het verkeerde shirt.
8 0
DeWijsneus
Wij speelden met een spits die juist bij PSV was opgeleid. Helaas speelde hij in het verkeerde shirt.
1 0
Koekepeer
Spot on
0 0